Masuri de baza pentru o Securitate a calculatorului

Virusi, troieni, antivirusi, vulnerabilitati, inchidere de porturi, firewalls, configurare daemons, updates, etc.

Masuri de baza pentru o Securitate a calculatorului

[ #9130 ] Postby florin on Wed Aug 04, 2004 7:03 am

Masuri de baza pentru o Securitate a calculatorului

Iata cateva lucruri care va vor ajuta sa va protejati calculatorul, propria retea privata de virusi, pierderi de date importante, provocate in mare parte de acesti asa numiti "script kiddies".

I. Firewall

Firewall se imparte in doua mari categori, firewall software ( soft , program) si firewall hardware ( routere )

a ) Software - sunt bune sa le aveti instalate, acestea difera de la o firma la alta, unele sunt freeware altele costa bani, oricare ar fi alegerea dumneavoastra e bine sa le aveti instalate pentru a va proteja de posbile atacuri, dar aveti grija uneori sunt destul de greu de configurat.

b )Hardware - acestea sunt grozave deoarece sunt mult mai bune decat cele software acestea le puteti cumpara ( router linksys ) sau puteti sa va construiti unul folosind un PC x86 pe care instalati un sistem de operare *nix in cea ce ma priveste as folosi ( Debian, Slackware, Openbsd ).

II. Servicii

Opriti toate serviciile de care nu aveti nevoie cum ar fi telnet, UPnP, smtp etc.Unul din motivele pentru care Windows este un sistem de operare foarte nesigur este acela ca multe din aceste servicii ruleaza din "Default" la instalare, cu cat rulezi mai multe servicii cu atat esti mai disponibil la atacuri din afara ( remote ).


III. Patch-uri

Instalati ultimele patch-uri, eventual incercati sa faceti update odata la saptamana sau la doua daca mai des nu se poate ( eu fac update in fiecare zi, de obicei ) virusi ca msblast care a exploatat gauri in sistemul de operare vechi de aproape o luna de zile, incercand sa patch-uiti zilnic puteti dormi linistit stiind ca nu sunteti expus la astfel de atacuri neplacute si mai mult de atat sunt patch-uri GRATUITE si nu dureaza mult timp.

IV. Anti-virus

Incercati sa aveti tot timpul un soft anti-virus instalat si updated la zi chiar daca nu faceti download , desi nu cred ca cineva ar sta connectat la internet fara sa faca download :) , unele website-uri au virusi doar prin simplu fapt ca ati accesat o anume pagina si puteti fi infectat, un anti-virus nu va este de nici un folos daca nu este la zi cu update-ul.

V. Parole sigure

Folositi parole cu minim 6 caractere, eu as sugera cu minim 8 caractere in care sa folositi cifre, litere si cel putin un simbol, NU FOLOSITI nume de copii sau nume ale altor persoane dragi numere de telefon numele dumneavoastra scris invers sau parole de acest gen care pot fi ghicite.

VI. Back-up

Cat mai des posibil salvati pe un alt HDD, un CD, DVD sau oriunde altundeva unde credeti ca este un loc sigur.

Aceasta e o lista cu primele masuri care ar trebui luate pentru a lucra intr-un mediu mai sigur pentru a evita viitoare neplaceri.

Florin

Computer security analyst
florin
 

[ #9311 ] Postby m0ttan on Wed Aug 11, 2004 11:23 am

securitate garantata? scoatetz tot ce tzine de intra sau inter net... :D shi nici asta nu e cea mai sigura obtziune... :)
m0ttan
 
Posts: 42
Images: 0
Joined: Mon Sep 08, 2003 4:25 am

[ #9364 ] Postby Guest on Fri Aug 13, 2004 8:06 am

Borrado
Last edited by Guest on Fri Sep 17, 2004 5:51 pm, edited 1 time in total.
Guest
 

[ #9369 ] Postby Arknghell on Fri Aug 13, 2004 8:55 am

Mai mai mai... stati putin si nu va alarmati asa....
Nu zic ca un calculator nu trebuie protejat cu un antivirus si cu un firewall bun... dar nu speriati pe cei mai nou initiati in asta. Se vorbeste despre hackeri pe mirc, pe internet, virusi, troieni...etc... dar majoritatea sunteti de acord ca aceste lichele intra in calculatorul personal daca noi ii dam voie constienti sau inconstienti (printru.un mail, prin dcc pe mirc etc Cei care sunt hackeri adevarati nu se baga intr-un calculator personal unde ai cateva filme si ceva melodii mp3. Nu se coaboara la nivelul asta. Se ocupa de lucruri mult mai importante... sa saboteze Microsoft de ex. eu am calculator de atata timp, sunt legat la internet de vreo 4 ani insa nu am avut probleme cu hackerii si nici cu virusii. Cred ca am avut 2 sau 3 cirusi in acesti 4 ani. Am si eu un antivirus actualizabil la 2-3 zile un firewall destul de bun si ce este mai important : atentie ce mail deschizi si de la cine e, atentie ce primesti de pe mirc.Este foarte simpla protejarea asta. Dar sa ajungi sa faci backup odata la 2 3 zile pentru ca sa iti protejezi fisierele...cred ca e o prostie sincer sa fiu.
Doua calculatoarw? Chiar daca unul e mai slabut... nu stiu cine isi permite luxul asta.
Dupa opinia mea antivirusul si firewalul trebuie sa fie intr-un calculator insa masura cea mai buna de protejare este precautia si atentie la ce iti trimit prietenii tai pe email sau pe mirc.
Atunci cand Dumnezeu inchide toate portile, lasa de fiecare data cate o ferestra deschisa.
User avatar
Arknghell
 
Posts: 749
Images: 13
Joined: Tue Oct 28, 2003 8:32 am
Location: In plop si plopu in aer...

[ #9370 ] Postby Arknghell on Fri Aug 13, 2004 8:58 am

Cameleon zice:
5 Pina acuma am curatat de virusi 8 calculatoare ( de la zero :sistem de operare, programe, configurare )si ma omoara. Pe unul din calculatoare de unde nu s-a putut salva mai nimic am gasit 563 de virusi ,dintre cei mai renumitzi si nenorocitzi posibili,troiani,ad-ware, scule de hackers,de acolo de toate, nu avea nici un fel de antivirus, zicea ca nu are nevoie cum sta doar 10 minute pe Internet.

Sunt de acord cu atatia virusi intr.-un calculator daca nu ai antivirus. Insa cred ca acel calculator era numai in pagini deochiate. :)
Atunci cand Dumnezeu inchide toate portile, lasa de fiecare data cate o ferestra deschisa.
User avatar
Arknghell
 
Posts: 749
Images: 13
Joined: Tue Oct 28, 2003 8:32 am
Location: In plop si plopu in aer...

Reply

[ #9371 ] Postby florin on Fri Aug 13, 2004 10:36 am

e bine sa fi "paranoia" cateodata in legatura cu securitatea propriului calculator, dar asta priveste doar cei cu cunostiinte avansate in domeniul acesta, nu te poti astepta de la un incepator sa poata urma toti acei pasi.

Sfatul meu este urmatorul: daca esti nou in domeniul, cauta pe cineva care te poate ajuta / explica mai pe intelesul tau. Oricum este suficient sa umrezi pasi pe care vi i-am aratat mai sus in primul meu post .. pe langa care sa intri zilnic 30 - 50 minute sa iti faci update la toate programele ( firewall , antivirus etc ). Ma gandesc ca oricine are la dispozitie "macar" 30min/zi sa isi daca un update.
florin
 

[ #9372 ] Postby Arknghell on Fri Aug 13, 2004 11:15 am

Nu sunt nou in calculatoare :) Ziceam pentru forumistii mai neintelesi in calculatoare. In concluzie toti avem calculatoare si il stim sa il folosim mai mult sau mai putin.... dar fiecare calculator este predispus la atacuri de virusi si troieni.
Pentru cei mai neintelesi in domeniul asta, care nu pot urma acei pasi, dau un sfat; precautia. Este mult mai bine daca previi decat sa vindeci.
Atunci cand Dumnezeu inchide toate portile, lasa de fiecare data cate o ferestra deschisa.
User avatar
Arknghell
 
Posts: 749
Images: 13
Joined: Tue Oct 28, 2003 8:32 am
Location: In plop si plopu in aer...

[ #9385 ] Postby Guest on Fri Aug 13, 2004 7:07 pm

Effacé
Guest
 

[ #13892 ] Postby spyball on Mon Jan 10, 2005 12:59 pm

Eu va recomand ce folosesc eu :D Puneti`va un Sistem de operare klumea :) (eu unu folosesc si Linux, o distributie noua si anume XandrOS,
dar sa recunosc ca folosesc si windowsu` XP Service Pack 2) la cat de
patch-uit e Xpu`, oricum e un pas inainte facut, A da si inca ceva folositi ca browser Mozilla Firefox, majoritatea atacurilor se efectueaza prin IE, care are multe vulnerabilitati. Eu va recomand cum am scapat momentan de aceste probleme. In primul rand aveti nevoie de un Firewall, eu folosesc Zone Alarm 5.5, is multumit de el, si de un antivirus , va recomand doi antivirusi buni zic eu, AVG si BitDefender 8.
spyball
 

[ #20478 ] Postby KernelPanic on Thu Oct 13, 2005 1:08 pm

Code: Select all
b )Hardware - acestea sunt grozave deoarece sunt mult mai bune decat cele software acestea le puteti cumpara ( router linksys ) sau puteti sa va construiti unul folosind un PC x86 pe care instalati un sistem de operare *nix in cea ce ma priveste as folosi ( Debian, Slackware, Openbsd ).


Ce fel de firewall harware este acela construit pe un sistem *nix? Nu cumva este un firewall software construit in consola care dupa parerea mea intrece orice firewall harware. Pentru ca poti sa ti-l configurezi pana la cel mai mic amanunt.

Code: Select all
Florin

Computer security analyst


Este cumva un mod de publicitate mascata. :D
User avatar
KernelPanic
 
Posts: 7
Images: 1
Joined: Mon Oct 10, 2005 2:31 pm
Location: Romania

[ #20533 ] Postby edwards on Mon Oct 17, 2005 4:03 am

KernelPanic wrote:Ce fel de firewall harware este acela construit pe un sistem *nix? Nu cumva este un firewall software construit in consola care dupa parerea mea intrece orice firewall harware. Pentru ca poti sa ti-l configurezi pana la cel mai mic amanunt.


1.Eu nu prea inteleg ce vrei sa zici, dar incerc acum sa descopar.
Ce fel de firewall harware este acela construit pe un sistem *nix?

Exemplu:
Debian instalat pe un vechi/nou PC cu cateva reguli aplicate folosind iptables. Pentru mai multe info vezi http://http://wiki.linux.edu/doku.php?id=handbook:handbook:iptables

Mai sunt si alte routere/firewalls care actioneaza la fel ca si iptables, dupa cum zicea si Florin, doar ca acestea au o interfata web prietenoasa.

2. Poate imi explici si mie ce ai dorit sa spun prin fraza asta: " Nu cumva este un firewall software construit in consola care dupa parerea mea intrece orice firewall harware."

Cum se poate "CONSTRUII UN FIREWALL SOFTWARE IN CONSOLA"????
Vrei sa spun ca il programezi? sau? Aplici niste reguli ? Unde? Ce si Cum? In Consola? Cum adica? Uh.

a) Firewall software - costa daca nu este GPL.

b) Firewall hardware - costa . Vanzatorul aplica taxa pt. hardware cat si pt. software. In acest caz , daca "asa zisul soft" este folosit pe un sistem *nix , acesta este bazat pe reguli si comenzi care deja exista in *nix. Probabil ca cei care l-au "produs" au scris si ei cateva scripturi si au pus aplicatia intr-o interfata WEB, usor de utilizat.

c) Builded Firewall by ME - free . Necesita OLD PC, o distributie linux si ceva cunostinte despre linux. Bafta.

Pt. mai multe detalii :

http://wiki.linux.edu/doku.php?id=handbook:handbook:firewall
we rock!
User avatar
edwards
just a user
 
Posts: 1721
Images: 85
Joined: Sun Sep 07, 2003 1:45 pm
Location: flotant, ca nevasta :-)


Return to Securitate

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest