Cum functioneaza un firewall

Virusi, troieni, antivirusi, vulnerabilitati, inchidere de porturi, firewalls, configurare daemons, updates, etc.

Cum functioneaza un firewall

[ #18557 ] Postby oye on Thu Jul 28, 2005 8:37 pm

Fiecare firewall are o politica de securitate definita si in unele cazuri userul poate face modificari , iar in alte cazuri nu. De exemplu, unele firewalluri pot controla maliurile care intra, dar nu si cele care ies , sau altele permit sa poti naviga pe Web , dar nu si in reteaua interna.

Nivelul basic de protectie ale aplicatiilor tip firewall este cea ce noi cunoastem drept filtre. Acestea lucreaza cu diferite porturi de comunicatii sau pasarele pe care le ai in un PC. Cand un filtru de acest tip observa sau detecteaza un pachet care contine informatii aplica politica cu care a fost desenat si si in consecinta , va permite acestui pachet sa treaca sau nu.

In realitate acest tip de sistem de protectie nu este unul in special sigur , datorita simplitatii de care da dovada. La ora actuala , amenintatile sunt de fiecare data mai sofisticate , si din aceasta cauza , sistemele de protectie la fel. Un exemplu clar este un proxy. Acest sistem de securitate lucreaza cu unele protocoale de comunicatii specifice , cum este navegatia web. Proxy grestioneaza orice petitie de acces la Internet sau la reteaua locala si in functie de politica de securitate cu care a fost desenat , aceasta petitie va fi acceptata sau nu. Datorita acestui fapt , orice intrus nu va putea realiza o serie de operatii , deoarece petitia care o va realiza nu este acceptata de politica desenata pentru asa ceva.

Alte tipuri de firewall verifica toate pachetele de informatii care circula in LAN , iar in momentul in care detecteaza ceva ciudat , ne avertizeaza prin intermediul unui mesaj sau al unei alarme. Acest tip de firewall are nevoie de mai multe recursuri de la PCul in care este instalat , motiv pentru care este folosit in general pe servere. In mod normal , in acest caz este vorba despre firewalluri hardware , mai scumpe , dar mai eficiente.
Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.
User avatar
oye
 
Posts: 47
Images: 1
Joined: Fri Jul 22, 2005 6:00 pm
Location: Europe

Return to Securitate

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron