Intrebari despre Sabat

Discutii despre religie, teologie, doctrine, etc.

Moderators: nouneim, eliade22, eddieconst

Intrebari despre Sabat

[ #21232 ] Postby nouneim on Sat Nov 05, 2005 8:34 am

Sunt lucruri care imi scapa in intelegerea Sabatului.

Daca eu angajez pe cineva sa-mi presteze diverse servicii in Sabat credeti ca este ok? Probabil toti raspundem in gura mare: "nu".
Atunci de ce folosim transportul in comun, taxiul, curentul, apa, gazul etc? Toate acestea sunt lucruri pentru care cineva lucreaza si pe care il platim noi.
Daca pe acestea le acceptam atunci de ce nu e ok sa mergem la restaurant in Sabat? Daca magazinul e la doi pasi de mine si imi trebuie sare, de ce aleg sa ma frustrez tot Sabatul in loc sa ma duc sa cumpar?

De ce e ok sa tii mancare la frigider si congelator dar nu e ok sa fierbi ceva (adica procesul invers)?

De ce nu poti spala vasele dar poti totusi sa stergi masa de firimituri?
etc.
Nimeni nu gandeste pentru tine!
User avatar
nouneim
Moderator
 
Posts: 1419
Joined: Mon Apr 26, 2004 6:29 am
Location: Terromania

[ #21233 ] Postby M@ddy on Sat Nov 05, 2005 8:43 am

hmmmmmm.interesante intrebarile.mi leam pus si eu de multe ori...

sty ca evreii nu aprid curentul si nu incalzesc in Sabat????

acu nu vreau sa spun ca asa ar trebui sa facem....

daca stam sa ne gandim bine oricum aceste lucruri sunt facute(ma refer la electricitate si gaze) de ce sa nu ne folosim de ele....

nu stiu daca gresesc in cea ce spun dar....mai bine sa raspunda cei care se pricep
User avatar
M@ddy
 
Posts: 79
Images: 3
Joined: Mon Oct 10, 2005 2:46 pm
Location: slatina

[ #21583 ] Postby Un Crestin on Wed Nov 16, 2005 10:00 am

Respectă Sabbatul

Cu ani în urmă, prietenul meu Myron Katz mi-a dat acest sfat: "Respectă Sabbatul". Atîta tot. Mi-a spus că nu-i pasă ce cred despre religie, dacă mă dedau vreunui ritual, fie el rugăciune, cîntare sau meditaţie. Singurul lucru care contează este să respect Sabbatul. În timp, am ajuns să-i dau dreptate lui Myron. Dacă puteţi - şi aproape toată lumea poate -, încercaţi să vă luaţi o zi liberă în care să nu faceţi nimic. Nu răspundeţi la telefon, nu scrieţi comentarii pentru ziar, nu luaţi nici o decizie importantă, daţi-vă singuri un răgaz. Poetul Allan Ginsberg a spus-o altfel: "Fii blînd cu tine însuţi, Harry". Alegeţi-vă o zi din săptămînă şi fiţi buni cu voi înşivă. Nu vă scoateţi din casă, nu vă scoateţi din minţi, nu scoateţi o vorbă. Priviţi afară printre pleoapele întredeschise la vreun copac sau o clădire de peste drum, rămîneţi difuz, nehotărît, fără nimic în gînd. Lăsaţi lucrurile să treacă prin voi ca vîntul sau ca apa, fără să le opriţi cu gînduri, idei sau judecăţi, nu încercaţi să aflaţi cum se potrivesc ele cu planurile voastre cincinale. O zi pe săptămînă uitaţi de pedagogie, de autoflagelare, de nemulţumiri şi de furia politică. Chiar de-ar fi să sune ca un clişeu, faceţi-o. E Sabbatul. Ceva sau altceva se întîmplă pe pămînt, sub pămînt, deasupra pămîntului, poate că doar cad frunzele sau mocnesc noi catastrofe, dar orice ar fi, tu eşti doar un boţ de carne care se ţine de Sabbatul lui. Or să vie şi mîine - facturile, necazurile, munca. Azi eşti în Sabbat şi nu-ţi pot face nimic dacă nu-i laşi. Pacea sabbatică - spunea Myron - nu are nevoie de justificări. Şi Dumnezeu şi-a luat liber în a şaptea zi, ca să fie singur, nu că ar fi vrut să fie sîcîit de rugăciuni, tămîie, plîngeri şi cereri. El spera că şi voi veţi face la fel, atîta tot. Dacă o zi pe săptămînă toată suflarea şi-ar vedea de ale sale, fără să-i pese de nimic altceva, creaţia ar putea fi văzută cu ochiul liber şi n-ar mai fi nevoie de nici o îndreptare. Astea fiind spuse, sînt oameni care nu au luxul unei zile libere. Trebuie să se extragă singuri de sub dărîmături, să panseze o rană, să înoate ca să-şi salveze viaţa sau să coboare dintr-un copac. OK, dar cînd au terminat cu săpatul şi nu vor fi murit, atunci va trebui să ţină Sabbatul. Suferinţa poate să aştepte.

Andrei CODRESCU "


http://www.algoritma.ro/dilema/fw.htm?current=93/index.htm

Desi shabatul biblic inseamna mai mult decat relaxare personala... macar asa... si tot ar fi ceva...
Isaia 58: 13 Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfîntă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul, slăvindu -L, şi dacă -l vei cinsti, neurmînd căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale şi nededîndu-te la flecării,
14atunci te vei putea desfăta în Domnul, şi Eu te voi sui pe înălţimile ţării, te voi face să te bucuri de moştenirea tatălui tău Iacov; căci gura Domnului a vorbit.``


Cred ca este o diferenta intre castravetii aflati la murat...si a praji pui in tigaie in sabat...
User avatar
Un Crestin
 
Posts: 1462
Images: 3
Joined: Fri Aug 12, 2005 8:51 am
Location: spain

[ #21821 ] Postby Cineva-- on Thu Nov 24, 2005 9:44 am

Eu văd problema în felul următor: tot ce nu suferă amânare se poate face în Sabat.
De exemplu: ce faci aştepţi să treacă Sabatul să poţi lua autobuzul să mergi la adunare? Sau nu conduci maşina până la adunare şi înapoi? Însă dacă ne planificăm o plecare la o distanţă mai mare şi profităm de ocazie că e Sabat şi suntem liberi, deci nu lucrăm, ca să mergem într-o localitate unde ar trebui să fim luni la prima oră, dar întâi mergem la adunarea locală, e păcat. Normal ar fi să se plece cu suficient timp înainte pentru a ajunge în localitatea respectivă înainte de apusul soarelui vineri seara sau dacă ora de începere a adunării este înainte de apusul soarelui, trebuie să ajungem chiar cu ceva timp înainte pentru ultimile retuşuri pentru adunare.
Cumpărăturile se pot face în mod sigur înainte de Sabat, fără excepţii... chiar şi sare :-) nu-i aşa nouneim ??
User avatar
Cineva--
 
Posts: 34
Joined: Fri Sep 17, 2004 5:20 pm

[ #21825 ] Postby asher on Thu Nov 24, 2005 11:31 am

Nouneim, unele intrebari care ti le pui sunt de-a dreptul stupide.
N-ai timp toata saptamana sa-ti pregatesti mancarea pt sambata?
N-ai destula lumina in Biblie si-n Spiritul Profetic legate de Sabat?
Dumnezeu n-a dat un milion de reguli pt Sabat, ci doar principii calauzitoare. Daca ni s-ar fi intamplat sa ne pomenim cu incercarea un milion unu, n-am fi avut solutie... pe cand principiile sunt oricand aplicabile.
Cine v-a spus voua ca mersul cu masina in Sabat e pacat? Asta doar la reformisti si la evreii ultra-ortodocsi.
In orasele eminamente adventiste credeti ca nu exista trasport in comun, asistenta medicala, apa curenta, elecrticitate, canalizare, etc in Sabat?

In loc sa evanghelizam, ne batem capul cu idiotenii neroditoare...
vede, aude, tace...
asher
 
Posts: 79
Images: 22
Joined: Wed Sep 28, 2005 4:20 am

[ #21831 ] Postby Cineva-- on Thu Nov 24, 2005 12:10 pm

iarta-l
User avatar
Cineva--
 
Posts: 34
Joined: Fri Sep 17, 2004 5:20 pm

[ #21832 ] Postby BoSsul3TZ on Thu Nov 24, 2005 12:16 pm

asher scuza-ma dar mi se pare stupid felul cum ai pus tu problema.. adik dak ceva ma deranjeaza sau cel putzin vreau sa o discut cu mai multe persoane care au aceleasi principii.. doar ca sa incerc intr-o anumita masura sa lamuresc problema care imi sta in minte.. Dumnezeu nu cred ca nu este de acord.. cred ca orice problema ar trebui discutata.. este iar adevarat ca noi, oamenii suntem tentatzi sa aflam mai mult decat putem intzelege.. si atunci cred ca ar fi o problema..

Mie imi pare rau ca de multe ori incerc/incercam.. si cel mai bine ma pun pe mine.. sa fiu un bun crestin si nu-mi reuseste intotdeauna.. ma uit cum mereu se intampla si mai calc stramb.. ma uit cum intru in biserica si cum incep si vorbesc cu prietenul de la cor care nu l-am vazut toata saptamana.. sau pur si simplu uit unde ma aflu si nu mai fac voia Lui.. ceea ce este important de intzeles este faptul ca NUMAI NOI putem face o schimbare in acest sens.. suntem pacatosi, dar prin puterea Lui ne putem schimba.. problema se pune astfel.. VREM NOI SA FACEM O ASTFEL DE SCHIMBARE?

de multe ori se organizeaza anumite programe in alte biserici si mereu se pleaka in zi de sabat.. eu unu nu sunt de acord deoarece trebuie sa parcurgi o anumita distantza si nu vorbesc de 10 - 20 km.. iar cand ajungi itzi sustii programu... si deja acel sabat poate sa devina o povara.. in acel moment nu mai cred ca este o zi de odihna.. voi cum vedetzi aceasta problema?
:mrgreen:
User avatar
BoSsul3TZ
 
Posts: 598
Images: 70
Joined: Thu Dec 04, 2003 6:34 am
Location: far, far - away ;)

[ #21833 ] Postby nouneim on Thu Nov 24, 2005 12:28 pm

Sunt unele lucruri care nu sunt destul de clare multor tineri iar Sabatul, care va fi in curand un punct de incercare, ar trebui sa fie foarte clar. De aceea ne aflam pe un forum si de aceea incercam sa discutam unele probleme.

Frumos citatul dat, Un Crestin.
Tu inchei insa cu:
Un Crestin wrote:Cred ca este o diferenta intre castravetii aflati la murat...si a praji pui in tigaie in sabat...
Intr'adevar, aici cu castravetii, m-ai prins. Eu vorbeam insa de 2 procese inverse.
Adica: tuturor li se pare ok sa iei in Sabat oala cu lapte de pe masa si sa o bagi in frigider dar cand e vorba sa iei acelasi lapte si sa il fierbi... nimeni nu mai e de acord. De ce?


Cineva-- wrote:Eu văd problema în felul următor: tot ce nu suferă amânare se poate face în Sabat.
De acord dar pana unde mergem cu principiul asta? Daca ma suna de la serviciu, pentru un lucru urgent pe care numai eu pot sa-l fac, ma duc sau nu?


Cineva-- wrote:ce faci aştepţi să treacă Sabatul să poţi lua autobuzul să mergi la adunare?
Intrebarea poate fi intoarsa astfel: Ce sa fac, sa astept duminica ca sa mananc la restaurant?
O sa-mi zici ca pot sa mananc acasa (ca sa nu platesc in Sabat). Corect, dar si tu poti merge pe jos la adunare.


Cineva-- wrote:Cumpărăturile se pot face în mod sigur înainte de Sabat, fără excepţii... chiar şi sare nu-i aşa nouneim ??
Exceptiile nu ne cer acordul ca sa apara. Uneori ne mai trezim ca ne mai trebuie paine sau de ce nu, sare. Se intampla. De ce nu e ok sa cumpar?


Asher wrote:Nouneim, unele intrebari care ti le pui sunt de-a dreptul stupide.
Poate ca asa sunt dar ...ai si tu rabdare cu mine pana inteleg. Merci.


Asher wrote:N-ai timp toata saptamana sa-ti pregatesti mancarea pt sambata?
Tu n-ai timp toata saptamana sa strangi apa? De ce vrei sa folosesti apa de la robinet contra cost? Daca tu poti plati apa, pot si eu plati mancarea la restaurant, nu?
Poate am timp toata saptamana sa-mi pregatesc mancarea dar de ce nu pot sa-mi fac o salata in Sabat? Nu ma despart de Dumnezeu cand fac asta.


Asher wrote:Cine v-a spus voua ca mersul cu masina in Sabat e pacat? Asta doar la reformisti si la evreii ultra-ortodocsi.
Sunt de acord cu tine. Dar daca mersul cu masina e aprobat, de ce n'ar fi si alte lucruri?


Pe de alta parte, biblia spune "Sa nu aprinzi foc, in niciuna din locuintele voastre" (Ex. 35.3). Deci interdictiile sunt (sau erau) foarte stricte.
Lucrurile se complica.


Asher wrote:In loc sa evanghelizam, ne batem capul cu idiotenii neroditoare...
Cand Isus a fost intrebat despre culesul spicelor in Sabat, nu a raspuns cu : Hei, gata cu prostiile, nu mai puneti atatea intrebari! La evanghelizare cu voi!


Repet, de felul cum intelegem Sabatul, vom sta in picioare sau vom cadea la testul final. Asa ca, daca nu vorbim acum de aceste probleme, atunci cand?
Daca nu aici, atunci unde?
Nimeni nu gandeste pentru tine!
User avatar
nouneim
Moderator
 
Posts: 1419
Joined: Mon Apr 26, 2004 6:29 am
Location: Terromania

[ #21835 ] Postby nouneim on Thu Nov 24, 2005 12:33 pm

Imi place intrebarea ta, BoSsul3TZ.
Intr'adevar, Sabatul poate ajunge o povara daca il petreci pe drumuri catre biserici.
Tot la fel, si daca te consumi si te stresezi excesiv pentru programul in propria comunitate, Sabatul poate deveni o povara. Te poti trezi la sfarsitul lui, obosit, pacalit ca ai facut o treaba buna pentru Domnul dar ...fara EL.
Nimeni nu gandeste pentru tine!
User avatar
nouneim
Moderator
 
Posts: 1419
Joined: Mon Apr 26, 2004 6:29 am
Location: Terromania

[ #21853 ] Postby Fabianoo on Thu Nov 24, 2005 3:58 pm

Ma aflam intr-o clasa de Teoria Publicitatii si conferentiara noastra a incercat sa scoata de la noi definitia publicitatii. am dezbatut pe marginea subiectului destul, desi pare o problema simpla - nu este, pentru ca pana la urma publicitatea este incercarea de a vinde ceva, pentru a obtine profit. restul se numeste propaganda, difuzare de idei bune in scopuri nelucrative, etc. in fine, e complicat si nu despre publicitate vreau sa vbesc. am amintit de asta pentru ca la un moment dar m-am trezit si eu raspunzand la intrebarea profei despre definitia publicitatii si am zis: "oare nu este tot publicitate faptul ca eu ii dau prietenei mele un buchet de flori in speranta subtila de a o convinge ca sunt un baiat extraordinar? oare nu este publicitate cand incerc sa-mi induc drumuri pe care constiinta le condamna? vedeti, publicitate in mintea mea, publicitatea mea pentru mine." - profesoara a remarcat raspunsul meu si am discutat o jumatate de ora pe marginea lui, pentru ca eu ridicasem o problema aparent consistenta dar in fond lipsita de fundament. de ce? pentru ca relativismul nu este tocmai o cale buna de urmat daca vrei sa ajungi undeva. pentru ca exista intotdeauna o limita, chiar daca este greu de gasit. eu am fost numit relativist si nu am realizat ca sunt pana nu m-am trezit vorbind.

nouneim... in intrebarile tale te-am depistat. esti de-al meu :lol:
se traieste bine in lumea confuziilor, dar trebuie sa iesim de aici caci urcusurile si coborasurile pe care ni le proportiuneaza obscuritatea pot face din noi ciorani, camusi si alte specii atat de populare inca intre post-modernistii erei noastre.

deci... ar trebui ca noi, adventistii, noii pazitori ai vechiului sabat, sa facem intr-adevar o lista cu lucrurile care se pot face sau nu in aceasta zi sfanta. nu putem sa ne dam pe mana constiintei si a simtului raului, pentru ca ele sunt atrofiate, ci efectiv sa spunem, fara a cadea in pacatul evreilor ultraortodocsi, ce este bine sa facem in sabat pentru ca mintea si trupul nostru sa intre in armonie cu Arhitectul.

sabatul este o zi in care unii fac evanghelizare, vizite, vorbesc despre Dumnezeu si uneori obosesc mai mult decat in celelalte zile. Dumnezeu a zis sa ne odihnim. ce sa facem?

daca lucrez toata saptamana si ma trezesc la 6 pentru a merge la serviciu, apoi ma intorc la ora 8 si tot asha pana vineri.. ce este recomandabil sa fac in sabat? trupul meu cade mort si totusi ma oblig sa merg la biserica. este bine? este rau? dupa aceea, inevitabil... astept sa se termine sabatul odata pentru a veni ziua de duminica, zi in care voi lenevi si in care ma voi odihni de-adevaratelea. :lol:
paradoxal. :)

asha ca haidetzi sa scriem lucrurile pe care trebuie sa le facem si pe care nu. de la repetitii si activitati bisericesti pana la stergerea firimiturilor de pe masa. ganditi-va. 8)
Ma gandeam la Tine in timp ce ma plimbam de mana cu ea... Nu-i nimic, mi-am zis, sufletul meu iti ramane fidel.
User avatar
Fabianoo
Moderator
 
Posts: 1030
Images: 42
Joined: Tue Dec 16, 2003 8:28 am

[ #21856 ] Postby Fabianoo on Thu Nov 24, 2005 4:41 pm

Cat despre oamenii care lucreaza in sabat pentru ca noi sa avem electricitate, cred ca am un raspuns.

Intai este credinta si apoi minunea. este ceva magic in credinta, ceva ce nu intelegem noi, cei care nu o avem...
La fel este si cu Sabatul. Daca toata lumea ar vrea sa tina sabatul, am gasi pana la urma solutii pentru ca in ziua aceasta nimeni sa nu mai lucreze. am pune totul pe pilotul automat - pilot care nu are viata, si la care, deci, Biblia nu face referinta.

dar situatia nu este asta. lumea munceste in sabat pentru ca ei nu vad importanta vitala a pazirii lui. that´s all.
Ma gandeam la Tine in timp ce ma plimbam de mana cu ea... Nu-i nimic, mi-am zis, sufletul meu iti ramane fidel.
User avatar
Fabianoo
Moderator
 
Posts: 1030
Images: 42
Joined: Tue Dec 16, 2003 8:28 am

[ #21861 ] Postby eliade22 on Thu Nov 24, 2005 9:47 pm

Un crestin si Asher au scris destul de pertinent.

Fabianoo fa ce zice aici si suficient:

Isaia 58:13-14

3 Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfîntă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul, slăvindu-L, şi dacă-l vei cinsti, neurmînd căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale şi nededîndu-te la flecării,
14 atunci te vei putea desfăta în Domnul, şi Eu te voi sui pe înălţimile ţării, te voi face să te bucuri de moştenirea tatălui tău Iacov; căci gura Domnului a vorbit.``


Cat despre mancare nou-neim ai exemlul cu mana din pustie .

A face bine in Sabat si a predica Fabianoo intra la categoria de mai sus:il cinstesti si il slavesti pe Dumnezeu.E chiar recomandat sa facem asta in Sabat .

Neurmand caile tale si nedandute la flecarii cei ce fac bancuri ridicole si vorbesc felcarii in Sabat pacatuiec deasemenea.Sabatul este o zi total dedicata cinstirii,slavirii si Sfintirii lui Dumnezeu.

Astia ca tine nou-neim cand or sa vina decretuldominical logic ca or sa isi dea seama ca daca toata lumea nu ar lucra in Sabat economia s-ar colapsa si atunci e strict necesar sa lucram .Hm deja isi pregatesti terenul cu justificari si vrei sa atragi si pe altii dupa tine sun masca asta de umil si intrebari inocente de genul vai iertatima nu siu vreau sa cunosc mai multe.


Ce vrei sa faci este sa duci si pe altii in ratacire cu subtilitati si indoieli strecurate asa evlavios sub forma inocenta dupa tine.

Faci lucrarea lui Satana aici pe forum uneori cu bancuri la adresa bisericii si cu tot felul de atacuri de acest gen.Dar nu-i bai trebuie sa vad paharul jumate plin.
Invat si ma pregatesc caci sigur o sa am de-a face cu mai multi nou-meisti dintrastia cu, cat se apropie Venirea lui Hristos.

Vei pacali tu pe copii astia care sunt mai necopti si necititi in Scriptura dar pe mine nu ma faci sa cred usor ca strecori aceste indoieli doar pt nu cunosti.Personal cred ca, cunosti multe si suficient.
Last edited by eliade22 on Fri Nov 25, 2005 2:04 am, edited 1 time in total.
User avatar
eliade22
Moderator
 
Posts: 2390
Images: 109
Joined: Wed Oct 22, 2003 1:29 pm
Location: Castellon

[ #21862 ] Postby Adivas on Thu Nov 24, 2005 10:49 pm

eliade22 wrote:...pregatesti terenul cu justificari si vrei sa atragi si pe altii dupa tine.

...esti sarpe batran...

...duci si pe altii in ratacire...

Faci lucrarea lui Satana aici pe forum...

Vei pacali pe copii astia...


De câte motive mai e nevoie ca să-i dai cartonaş roşu?
Odată ş-odată tot o să spun eu ceva interesant!
User avatar
Adivas
 
Posts: 258
Joined: Fri Mar 18, 2005 5:20 pm
Location: Euskadi

[ #21870 ] Postby nouneim on Fri Nov 25, 2005 12:24 am

Eliade22, imi pare rau ca nu am timp sa-ti raspund acum. O sa o fac mai tarziu. M-am distrat si intristat in acelasi timp de raspunsul tau.

eliade22 wrote:Ai dublu varsta mea si esti sarpe batran ca sa nu stii cum stau lucrurile.
Am 27 de ani dar ai dreptate, raspunsul tau este ii face cinste unui copil de 13.5 ani.
Mi-ai ridicat mingea la fileu si nu m-am putut abtine ca doar deh, fac lucrarea satanei pe forum. :twisted:

:cry: :cry: :cry:
Nimeni nu gandeste pentru tine!
User avatar
nouneim
Moderator
 
Posts: 1419
Joined: Mon Apr 26, 2004 6:29 am
Location: Terromania

[ #21871 ] Postby Fabianoo on Fri Nov 25, 2005 12:42 am

Eliadde, ai gresit. nu numai pentru ca il judeci pe nouneim stiind atat de multe chiar despre inima lui, dar si pentru felul in care o faci. daca exista un conflict intre voi expune datele problemei, daca nu, nu scrie doar asta pentru ca vei fi inteles gresit.

cat despre antrenamentul pentru venirea lui Hristos.. mi se pare destul de dubioasa afirmatia iar calea aceasta nu este de dorit..
Ma gandeam la Tine in timp ce ma plimbam de mana cu ea... Nu-i nimic, mi-am zis, sufletul meu iti ramane fidel.
User avatar
Fabianoo
Moderator
 
Posts: 1030
Images: 42
Joined: Tue Dec 16, 2003 8:28 am

[ #21874 ] Postby eliade22 on Fri Nov 25, 2005 1:33 am

Nou-neim se exprima decent nu jigneste pe nimeni si nu incalca nici regula a forumului.

Ar fi un abuz si o aberatie sa ia cartonas pentru ce gandeste.Ideile lui trebuesc combatute cu Biblia si demascate decat.

Pentru felul in care se comporta merita mai mult de un 10 si este un exemplu dar produce mult venin si strecoara indoilei intentionat .

Nu stie Nou-neim cum sa pazeasca Sabatul ?Hai sa fim seriosi .
Clar ca stie si inca poate mai bine si ca mine si ca multi dar ii place sa strecoare indoieli.
User avatar
eliade22
Moderator
 
Posts: 2390
Images: 109
Joined: Wed Oct 22, 2003 1:29 pm
Location: Castellon

[ #21878 ] Postby DULCIANO on Fri Nov 25, 2005 3:51 am

Erau o data niste oameni care trebuiau sa pazeasca Sabatul, dar le mai placea sa vanda sa cumpere, sa gateasca, etc.. Acesti oameni au fost pedepsiti de Dumnezeu, batuti, omorati, exilati. Urmasii lor sau cait de greseala parintilor lor si au inceput sa pazeasca din nou Sabatul, dar din zel si de frica sa nu mai fie pedepsiti au alcatuit un teanc de prospecte cu ce sa faci si ce sa nu faci in Sabat. Si erau asa de multe instructiuni pentru folosirea Sabatului ca acum nu stiau daca este lucrare sau nu sa se scoale din pat in zi de Sabat. :)

A venit Isus si a condamnat aceste impovarari in zi de Sabat invatandune ca adevarata inchinare consta in interiorul omului si in ceea ce este adevarat. Aici Isus desfiinteaza religiozitatea excesiva si verticalizeaza relatia dintre om si Dumnezeu.

Dumnezeu doreste sa relationeze cu noi. Sabatul nu are nevoie de prospecte facute de oameni.

Aici sa venit cu niste chestiuni extreme privitor la pazitul Sabatului. Aceste lucruri trebuie tratate cu atitudini extreme. Aceste lucruri pot fi pacate si nu pot fi pacate pentru ca sunt niste probleme de constiinta. Dumnezeu doreste o relatie cu mine, o relatie cu tine. Sabatul este timpul special pentru aceasta. Daca se interpune vreun lucru intre mine si Dumnezeu sau daca este ceva care imi bruiaza relatia cu Dumnezeu, acel lucru este de lepadat... fiind pacat.

Mai apoi sa nu uitam ca Dumnezeu are solutiile Sale la probleme noastre in care oscilam nestiind daca calcam sau nu calcam Sabatul. Daca constiinta noastra nu se poate decide, aici e momentul cand apare problema de constiinta; si ori de cate ori apare o astfel de problema sa nu uitam ca Dumnezeu nea oferit solutia care se numeste "vineri-Ziua Pregatirii" si ne mai ofera si alte solutii celor care vor sa aiba o relatie cu El si se simt impiedicati.

Si fiindca astazi este vineri... pregatitiva!
Sabat binecuvantat!
"La Lege si la marturie! Caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile peste poporul acesta."(Isaia)
"Adevarul nu are nimic de pierdut in urma unei cercetari amanuntite." (Ellen White)
User avatar
DULCIANO
 
Posts: 513
Images: 2
Joined: Tue Aug 31, 2004 1:48 pm

[ #21893 ] Postby nardus on Fri Nov 25, 2005 1:57 pm

povestea bunica: "in oras erau multi evrei. o familie cu copii trebuia sa mearga la sinagoga in sabat. una din fete avand parul lung trebuia sa si-l lege cu o pamblica. da' nu aveau decat o bucata de material din care trebuiau sa taie. fiind sabat si neputand sa lucreze ei m-au chemat pe mine sa tai pamblica."
sau mai este exemplul evreilor care chemau copiii crestinilor sa le aprinda lampa in sabat!vis-a vis de textul din exod. 35:3.

eram inca mic atunci cand auzeam exemple din astea. stiu ca mi-am zis: "uite ce ipocrizie exemplara!"

cand am mai crescut mi-am dat seama ca toti facem acelasi lucruri: ca sa se aprinda becul in sabat trebuie ca cineva sa calce sabatul(la hidrocentrala)! etc.
si aici nu cred ca merge textul din matei 12:5 :(

pentru oamenii care obisnuiesc sa se gandeasca putin, astfel de probleme exista. de ce altii, care probabil inteleg raspunsul problemei, obisnuiesc sa-i atace pe primii, nu inteleg...
User avatar
nardus
 
Posts: 123
Joined: Mon Sep 26, 2005 2:12 pm
Location: inca"in"apa; tendinte spre"PE"

[ #21902 ] Postby VelSatis on Fri Nov 25, 2005 3:09 pm

Si ia zi, Fabianoo, a propos de pilotul automat pt electricitate: dk pilotul automat pica, se produce un scurtcircuit, si apoi un incendiu devastator, iar pompierii sunt la biserica???
Chestia cu a nu lucra in timpul sabatului mergea de minune pe vremea lui Isus, dar cu tehnoligia de azi, tocmai cu ea, pare din ce in ce mai greu!
User avatar
VelSatis
 
Posts: 2077
Images: 15
Joined: Mon Sep 19, 2005 2:25 am
Location: Nu se stie niciodata unde

[ #21903 ] Postby DULCIANO on Fri Nov 25, 2005 8:41 pm

Ca oameni suntem limitati, pana si mintea ne este limitata daca ne uitam la noi cum gandim. Problemele siau gasit raspuns:

Fabianoo:"Intai este credinta si apoi minunea. este ceva magic in credinta, ceva ce nu intelegem noi, cei care nu o avem..."

DULCIANO:"Mai apoi sa nu uitam ca Dumnezeu are solutiile Sale la probleme noastre in care oscilam nestiind daca calcam sau nu calcam Sabatul. Daca constiinta noastra nu se poate decide, aici e momentul cand apare problema de constiinta; si ori de cate ori apare o astfel de problema sa nu uitam ca Dumnezeu nea oferit solutia care se numeste "vineri-Ziua Pregatirii" si ne mai ofera si alte solutii celor care vor sa aiba o relatie cu El si se simt impiedicati. "

Luke 14:5 Pe urmă, le-a zis: ,,Cine dintre voi, dacă-i cade copilul sau boul în fîntînă, nu-l va scoate îndată afară, în ziua Sabatului?``

Este cunoscut cazul cand daca nu erau adventistii de ziua a saptea la biserica in Sabat ardea o strada intreaga. Acestia au lasat "cele sfinte" si au trecute la cele practice!

Va rog sa nu devenim penibili. Si pentru aceasta va recomand spre citire si Luca 13:14-16.
"La Lege si la marturie! Caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile peste poporul acesta."(Isaia)
"Adevarul nu are nimic de pierdut in urma unei cercetari amanuntite." (Ellen White)
User avatar
DULCIANO
 
Posts: 513
Images: 2
Joined: Tue Aug 31, 2004 1:48 pm

[ #21907 ] Postby nouneim on Sat Nov 26, 2005 5:58 am

Vreau sa afirm de la inceput ca intre mine si eliade22 nu exista nici un conflict, din punctul meu de vedere. Nu il cunosc personal iar aici pe forum, imi place sa cred ca se confrunta idei nu oameni.
Felul in care m-a contrat eliade22, nu vreau sa-l mai comentez.

Sa va spun de unde au plecat intrebarile de la inceputul topicului.
Momentan ma aflu intr-o tara straina, trimis de serviciu. Sunt deja de aproape 3 luni si probabil voi mai sta cateva. Aici stau la hotel (asa a aranjat firma).
Problema este ca sambata nu am ce sa mananc. As putea tine post, as putea manca uscaturi sau as putea merge la restaurant. Primele 2 nu prea stau in picioare avand in vedere perioada lunga de care vorbesc si consumul fizic, intelectual si emotional datorat serviciului nu tocmai usor, departarii de casa si viata de unul singur printre straini.
Dimineata mananc la hotel unde este micul dejun asigurat. Dar la pranz?
De ce nu ar fi ok sa merg la restaurant? Si cand mananc dimineata la hotel este acelasi lucru pentru ca sunt servicii prestate pentru care eu platesc.
De aici au aparut celelalte intrebari legate de serviciile "general acceptate" pe care noi le platim in Sabat.

Daca rationamentul meu e bun inseamna ca ori renuntam la toate aceste servicii ori eu pot sa merg linistit la restaurant sa mananc in Sabat.

Daca rationamentul meu e gresit, va rog, aratati-mi unde!

Fabianoo, poate ca sunt de-al tau cu intrebarile astea si poate ca nu e mereu bine dar ... ce sa fac. Sa le ignor? Unii (mai fericiti) se multumesc sa ia lucrurile asa cum sunt. Eu nu pot. Trebuie sa-mi pun intrebari si sa le inteleg.
Tu spuneai ca nu e bine sa lasam la latitudinea constiintei faptele aprobate sau nu in Sabat. DULCIANO spunea exact invers, ca e o problema de constiinta pana la urma.
Probabil ca se pot armoniza amandoua cumva.

Inchei aici desi i-am ramas dator lui eliade22 cu un raspuns la argumentul cu mana in pustie. A mai ramas si problema cu focul in Sabat. Flecariile de care vorbeste Isaia sunt bune in alte zile decat cea de Sabat? De ce oare ucenicii au putut "secera" in Sabat si David a putut manca din painile sfinte?
Sunt multe intrebari si nu vreau sa le amestecam prea mult.
O sa revin.

p.s.
Eliade22, daca economia s-ar colapsa, cum zici tu, eu tot n-as merge la munca in Sabat. Am pierdut si examene in Sabat. Ma intereseaza mai mult porunca lui Dumnezeu decat economia care oricum se va afla atunci la sfarsitul ei.
Nimeni nu gandeste pentru tine!
User avatar
nouneim
Moderator
 
Posts: 1419
Joined: Mon Apr 26, 2004 6:29 am
Location: Terromania

[ #21913 ] Postby eliade22 on Sat Nov 26, 2005 1:42 pm

Biblia zice:

Luke 6:1 'ntr'o zi de Sabat, s'a întîmplat că Isus trecea prin lanurile de grîu. Ucenicii Lui smulgeau spice de grîu, le frecau cu mînile, şi le mîncau.


Uncenicii nu erau la Secerat asa cum afirmi tu.Nu imi place cand incerci sa manipulezi.
User avatar
eliade22
Moderator
 
Posts: 2390
Images: 109
Joined: Wed Oct 22, 2003 1:29 pm
Location: Castellon

[ #21914 ] Postby nardus on Sat Nov 26, 2005 2:05 pm

probabil ar trebui sa intelegem si insemnatatea unor ghilimele.
User avatar
nardus
 
Posts: 123
Joined: Mon Sep 26, 2005 2:12 pm
Location: inca"in"apa; tendinte spre"PE"

Constiinta si Rugaciunea

[ #21916 ] Postby klan on Sat Nov 26, 2005 2:56 pm

Daca dupa rugaciunea sincera la Dumnezeu pentru a avea lumina in acest subiect, constiinta te indeamna sa faci acest lucru, urmeaza-ti constiinta si fa ceeace vrei, ne uitand ca dupa orice actiune vine o zi a rasplatirii.
Ceea ce faci fa ca pentru Domnul.
klan
 
Posts: 4
Joined: Sat Nov 19, 2005 11:54 am

[ #21934 ] Postby kilergirl on Sun Nov 27, 2005 3:42 am

Vezi nouneim daca nu vb cu mine. Nu de alta dar te luam sa mananci la mine. Ca sa nu mai spun ca fac si mancare buna:)...
Image
User avatar
kilergirl
Moderator
 
Posts: 1565
Images: 52
Joined: Tue Sep 09, 2003 2:05 pm

[ #21936 ] Postby Cineva-- on Sun Nov 27, 2005 6:25 am

Cineva-- wrote:Eu văd problema în felul următor: tot ce nu suferă amânare se poate face în Sabat.
De acord dar pana unde mergem cu principiul asta? Daca ma suna de la serviciu, pentru un lucru urgent pe care numai eu pot sa-l fac, ma duc sau nu?
Nu, pentru ca tu ai spus cand te-ai angajat ca nu vei veni sambata si ei nu conteaza pe tine in proiecte ce se desfasoara si/sau sambata.Cineva-- wrote:ce faci aştepţi să treacă Sabatul să poţi lua autobuzul să mergi la adunare?
Intrebarea poate fi intoarsa astfel: Ce sa fac, sa astept duminica ca sa mananc la restaurant?
O sa-mi zici ca pot sa mananc acasa (ca sa nu platesc in Sabat). Corect, dar si tu poti merge pe jos la adunare.

Incorect, ar insemna sa plec de vineri noaptea ca sa ajung sambata dimineata la adunare.


Cineva-- wrote:Cumpărăturile se pot face în mod sigur înainte de Sabat, fără excepţii... chiar şi sare nu-i aşa nouneim ??
Exceptiile nu ne cer acordul ca sa apara. Uneori ne mai trezim ca ne mai trebuie paine sau de ce nu, sare. Se intampla. De ce nu e ok sa cumpar?
Ca ai ramas fara sare sau fara paine nu este o exceptie, este neglijenta.
User avatar
Cineva--
 
Posts: 34
Joined: Fri Sep 17, 2004 5:20 pm

[ #21939 ] Postby nardus on Sun Nov 27, 2005 9:40 am

Cineva-- wrote:Eu văd problema în felul următor: tot ce nu suferă amânare se poate face în Sabat.


da? si care e temeiul biblic pentru asa ceva?
User avatar
nardus
 
Posts: 123
Joined: Mon Sep 26, 2005 2:12 pm
Location: inca"in"apa; tendinte spre"PE"

[ #21942 ] Postby nouneim on Sun Nov 27, 2005 10:53 am

Fabianoo, oare cum stau lucrurile in ce priveste pilotul automat? Daca imi programez aparatul video sa-mi inregistreze emisiuni televizate in Sabat, e ok? Daca am o fabrica de ... suruburi, complet automatizata, pot sa o mentin pornita in Sabat? Sa nu mai zic ca nici vita ta, fie ea "automata" sau nu, nu avea voie sa lucreze in Sabat.

Klan, multumesc pentru raspuns. Problema totusi ramane deoarece daca un adventist il va vedea pe un alt adventist la restaurant in Sabat, o sa-l judece si catalogheze drept pacatos. Crezi ca va putea sa zica ca tine si sa lase judecata in seama constiintei celui care mananca?

Kilergirl, nu cred ca faci mancare buna! :lol: Dar as putea sa-mi schimb parerea daca ma chemi sa gust. :wink:
De fapt, nu am vrut sa scriu situatia reala dar trebuia sa raspund acuzatiilor lui eliade22 cum ca as pune intrebari doar asa ca sa-i insel pe altii. Probabil ca el isi va pastra convingerea dar ... eu nu pot face mai mult.

Cineva-- wrote:Nu, pentru ca tu ai spus cand te-ai angajat ca nu vei veni sambata si ei nu conteaza pe tine in proiecte ce se desfasoara si/sau sambata.
Asa este. Eu am dat intentionat un exemplu care trece de linia de demarcatie dintre pacat si neprihanire. Problema e, unde este acesta linie?
Sunt convins ca daca esti medic, e normal sa mergi la o urgenta in Sabat dar altfel ...

Cineva-- wrote:Incorect, ar insemna sa plec de vineri noaptea ca sa ajung sambata dimineata la adunare.
Evreii plecau cu cateva zile inainte la sarbatorile de la templu. Daca nu stai aproape de o biserica ... nu degeaba vorbeste Biblia de "biserica din casa" ta.
Si asta nu rezolva problema cu restaurantul.

Cineva-- wrote:Ca ai ramas fara sare sau fara paine nu este o exceptie, este neglijenta.
Sa zicem ca asa este, desi neglijenta in cazul multor adventisti este o exceptie. Intr-o viata de om se intampla de mai multe ori ca vineri sa nu-ti dai seama ca sambata o sa ramai fara paine, hartie igienica sau solutie de spalat parbrizul la masina. Spectrul produselor necesare este foarte larg.
Dar sa zicem ca ai facut o greseala, ce faci? Te frustrezi tot Sabatul ca nu o poti repara?
Last edited by nouneim on Sun Nov 27, 2005 1:32 pm, edited 1 time in total.
Nimeni nu gandeste pentru tine!
User avatar
nouneim
Moderator
 
Posts: 1419
Joined: Mon Apr 26, 2004 6:29 am
Location: Terromania

[ #21943 ] Postby asher on Sun Nov 27, 2005 11:55 am

Dulciano a zis bine ca Sabatul trebuie privit din perspectiva relatiei pe care D-zeu doreste s-o aiba cu noi.
Nouneim, aprinderea focului in vechime cerea foarte multa munca. Chiar nu vrei sa intelegi ca orice stirbeste relatia ta cu Creatorul tau, e nepotrvit pt Sabat?

Mi-a venit in minte un citat din Marturii vol 3. E legat de impotrivitorii Spiritului Profetic, dar poate fi aplicat si la falsii advenstiti care cauta sa denatureze Sabatul...
Nu trebuie sa fim miscati sau tulburati de acest razboi nedrept venit din partea unor oameni irationali. Cei ce primesc si sunt multumiti de ceea ce vorbesc si scriu acesti oameni impotriva adevarului nu sunt aceia care ar fi convinsi de adevar sau care ar onora cauza lui Dumnezeu daca ar accepta-o. Putem folosi timpul si energia mai bine decat de a ne ocupa in amanunt de echivocurile impotrivitorilor nostri, care lucreaza prin calomnii si reprezentari gresite. In timp ce folosim timp pretios pentru a urmari tertipurile si denaturarile impotrivitorilor necinstiti, oameni care sunt deschisi pentru a-si forma convingeri mor din lipsa cunostintei. Un sir de echivocuri lipsite de sens, inventate chiar de satana, sunt aduse inaintea oamenilor, in timp ce altii striga dupa hrana, dupa mancare la timp.
Cei care si-au educat mintea sa lupte impotriva adevarului sunt aceia care pot fabrica achivocuri, iar noi nu suntem intelepti daca le luam din mainile lor si le dam miilor de oameni care nu s-ar fi gandit niciodata la ele, daca noi nu le-am fi publicat pentru lume. Aceasta este ceea ce ar vrea sa afac impotrivitorii nostri: vor sa fie scosi in evidenta si sa ne provoace sa publicam pt ei. Acesta este adevarul in special pt unii dintre ei. Acesta este scopul lor principal cand isi publica fasurile si reprezentarile gresite ale adevarului. Glasurile lor se vor stinge cu mult mai repede daca vor fi trecute cu vederea, daca erorile si neadevarurile lor vor fi tratate cu dispretul tacerii. Ei nu vor sa fie lasati in pace. opozitia este elementul pe care il iubesc. Daca nu ar fi aceasta, ei nu ar avea decat o mica influienta.
Adventistii de ziua intai, ca grup, sunt cel mai greu de atins. Ei resping in general adevarul asa cum au facut-o evreii.
.....
Daca oamenii care sunt angajati in lucrarea de prezentare si aparare a adevarurilor Bibliei se apuca sa cerceteze si sa arate sminteala si contrazicerile celor care fac in mod necinstit o minciuna din adevarul lui Dumnezeu, satana ii va starni indeajuns de mult pe impotrivitori pt ca locurile celor dintai sa fie incontinuu ocupate, in timp ce alte ramuri ale lucrarii vor fi lasate in suferinta.
Trebuie sa avem mai mult spiritul acelor barbati care erau angajati in contruirea zidurilor Ierusalimului. Noi implinim o mare lucrare si nu putem cobora de pe ziduri. Daca satana vede ca-i poate face pe oameni sa raspunda neincetat la obiectiunile impotrivitorilor si sa le reduca astfel grasul la tacere, impiedicandu-i sa implineasca cea mai importanta lucrare pt timpul acesta, obiectivul sau este atins.
vede, aude, tace...
asher
 
Posts: 79
Images: 22
Joined: Wed Sep 28, 2005 4:20 am

[ #21945 ] Postby nouneim on Sun Nov 27, 2005 1:26 pm

Asher wrote:Chiar nu vrei sa intelegi ca orice stirbeste relatia ta cu Creatorul tau, e nepotrvit pt Sabat?
Nu stiu de ce ti-am dat impresia ca nu vreau sa inteleg asta. Acest principiu reprezinta o concluzie excelenta. Sa dea Domnul sa o inteleaga si sa o aplice toti.

Aprinderea focului cerea foarte multa munca? S-ar putea. Stii ceva concret despre modul in care era aprins focul? Cu ce difera de aprinderea focului de catre un adventist de la tara? Lemnele ar trebui adunate de vineri in ambele cazuri.

Citatul din Marturii este corect. Folosirea lui ca o arma impotriva celor care pun intrebari si cu care nu esti de acord, este incorecta.
Nimeni nu gandeste pentru tine!
User avatar
nouneim
Moderator
 
Posts: 1419
Joined: Mon Apr 26, 2004 6:29 am
Location: Terromania

Next

Return to Spiritualitate

Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 2 guests

cron