Moderators: nouneim, eliade22, eddieconst
Gabriy'el wrote:Avand in vedere ca baza de la care plecam este : "Eu nu cred ca Dumnezeu va judeca lumea dupa un set de legi la care oamenii au pareri impartite"(am redat din memorie, dar asta era ideea), ma tem ca orice explicatie biblica , logica sau de alt fel e inutila.
samy wrote:Louix,cat mai scurt posibil voi cotraargumenta:
1Sabatul nu intra in categoria sarbatorilor pentru ca este mai vechi decat acestea si este inscris in Legea Morala.Relativizarea de care vorbeste Pavel are legatura cu diferenta dintre religii.De exemplu Sf Ilie ,ca zi de sarbatoare,nu are nici o insemnatate pentru mine.
2.''Dumnezeul capricios al Vechiului Testament''' Ti-se pare tie ca era asa...Cine spunea ''Mila voiesc,iar nu jertfe?Acelasi Dumnezeu pe care il consideri 'capricios'?
Daca mai scriu vei spune ca am tinut predici...Asa mai bine mai putin
radurus wrote:Louix, sunt de acord cu Gabi.
Daca vrei explicatii /argumente logice in favoarea Sabatului fara a folosi texte biblice, mi se pare similar cu a demonstra veridicitatea crestinismului si principiile de credinta fara a folosi Biblia. (... si asa sunt unii care spun ca alea sunt basme populare evreiesti care nu apar in cronici istorice/arheologice)
Cu ce ai vrea sa argumentez? Cu experienta personala? Ai putea spune ca este doar autosugestie.
(cat de binecuvantat si reimprospatat te simti dupa un Sabat petrecut in relatie stransa cu Dumnezeu - dar nu in felul fariseilor ci asa cum ar vrea Isus asta insemnand preocupari spirituale mai intense decat in timpul saptamanii, intalnirea cu cei care impartasesc aceleasi concepte religioase, lipsa preocuparilor legate de afaceri si alte probleme trecatoare de castigarea mijloacelor de existenta, vizitarea/compasiunea pt. cei care au nevoie de incurajare/mangaiere; activitatile lucrative pt. astfel de persoane pot fi efectuate in timpul saptamanii)
Cred ca am reusit sa creionez in paranteza cum vad eu o zi Sabat. Eu nu cred ca Sabat = zi fara efort fizic.(adica odihna fizica)
Sunt destule persoane care pentru a ajunge la cea mai apropiata intalnire de Sabat, trebuie sa parcurga distante pe jos sau cu bicicleta ceea ce inseamna efort fizic.
Gabriy'el wrote:Ca tot a adus vorba Louix de copy/paste, si eu de vechi si mult prea des intalnite clisee...
Gabriy'el wrote:Te inseli daca crezi ca e vorba de frustrare. E pur si simplu realitatea. Nimic nou, aceleasi interpretari scoase din context pentru a sluji ca masca evlavioaso-stiintifico-filozofico-logica pentru ce nu place altora sa respecte oricat de clar ar fi. Partea hilara este ca tot el a devenit frustrat cand a vazut ca cineva foloseste(dupa opinia lui) tot copy/paste.
E foarte bine ca iti iubesti fratele indiferent ce crede sau spune. Mai rau este cand iubirea devine pretext pentru acceptarea ideilor celuilalt. "Ma iubesti? Da. Si indraznesti sa crezi altfel decat mine?"
Louix wrote:iar Louix intr-o saptamana tine toate zilele
Louix wrote:Crezi ca Dumnezeu sta cu ceasul la mana si judeca oamenii in functie de o zi care a fost data pentru evrei?
Louix wrote:Intreaba orice evreu si iti va spune ca sabatul a fost dat doar pentru ei.
Louix wrote:Daca Sf Ilie nu are nici o insemnatate pentru tine asta nu inseamna ca pentru mine trebuie sa aiba vreo insemnatate sabatul. De ce sabatul nu intra categoria sarbatorilor (cand chiar asta este)? Ca asa iti convine tie?
Louix wrote:Asa pot spune si eu despre cliseele adventistilor. Nu ti se pare ciudat ca adventistii cam seamana intre ei? Adica n-au pareri proprii, ci doar conceptii induse de predicatori si teologia lor inchisa.
Louix wrote:Eu am devenit frustrat pentru ca l-am oprit pe AdriX din copy/paste? Sunt interesat de rationamentele din gandirea voastra. Nu sunt catusi de putin frustrat pentru ceva banal, neimportant. Devin frustrat atunci cand un credincios tine sabatul cu strasnicie si acasa isi bate copiii si nevasta. Asta nu pot sa inteleg eu: de ce adventistul de ziua a saptea e diferit de adventistul din celelalte zile ale saptamanii? Parca in sabat e un robotel ascultator iar pe saptamana se simte eliberat de jugul sabatului.
Partea hilara stii care este? Ca eu nu pun nimanui pumnul in gura si ii spun sa creada ca si mine. Asta fac unii frati "cucernici" din biserici. Ba din contra, ti-am spus ca sunt dispus sa tin sabatul daca imi aduci argumente serioase. Ai spus tu pe undeva ca ai fi de acord sa adopti pozitia mea daca iti aduc argumente? Nu, pentru ca esti dogmatic. Adica nu-ti inchipui ca poti gresi. Adventistul tipic considera ca nu poate gresi in nimic: el crede ca are adevarul pur direct de la Dumnezeu iar restul lumii orbecaie in intuneric.
Louix wrote:reau si eu sa vad un adventist mai umil care sa spuna: "Eu nu cred ca am tot adevarul, este posibil sa gresesc in interpretarea Bibliei, sabatul este posibil sa nu fie obligatoriu". Daca sabatul ar fi obligatoriu atunci eu as tine si vinerea si sambata si duminica (ca sa fiu sigur ca tin ziua cea sfanta si dreapta). Nu-i asa ca e o idee buna? Sa fii musulman vinerea, adventist sambata si catolic duminica? E ca la Loto, ai avea mai multe sanse de castig daca iti cumperi trei bilete in loc de unul singur.
Gabriy'el wrote:1. Nu cred ca Dumnezeu va judeca lumea doar dupa porunca a 4-a. Cred ca Dumnezeu va judeca pe cei care au cunoscut cele 10 porunci SI dupa porunca a 4-a. In contextul judecatii in Apocalipsa 11, Ioan spune ca vede in Templul lui Dumnezeu din cer chivotul legamantului. Acesta nu are o semnificatie mai mare de o lada de vechituri atat timp cat omiti intentionat ca in el a fost pusa legea scrisa de Insusi Dumnezeu, dar bineinteles ca te faci ca nu vezi.
Louix wrote:Inteleg ca in mintea ta Legea inseamna doar cele 10 porunci, asa e?
Louix wrote:Cum vine asta? Cum poti sa crezi ca Dumnezeu ar fi dat dezlegare la ucideri? Si-ar fi incalcat propria Lege Sfanta?
Louix wrote:Daca este asa atunci unde incadrezi urmatoarele principii de bun simt? ("sa nu violezi", "sa nu abuzezi psihic si fizic copiii", "sa nu omori paganii", "sa nu rapesti nevasta altuia", "sa nu furi animalele paganilor", "sa nu omori animalele", "sa nu ai sclavi", "sa nu fii poligam", "sa nu-ti bati nevasta", "sa nu consideri femeia mai prejos decat tine", "sa nu stapanesti peste mintea oamenilor", "sa nu fii rasist", "sa nu fii exclusivist", "sa nu te mandresti ca esti pastratorul adevarului suprem" etc).
Gabriy'el wrote:2. Avand in vedere ca :
a) sabatul este mentionat in Eden, ca zi binecuvantata si sfintita de Dumnezeu;
b) Isus spune ca sabatul a fost facut pentru om;(NU pentru evreu);
Sa vii sa faci afirmatii gen "o zi pentru evrei" sau intrebari stupide gen "unde a fost poruncita in Eden sabatul"(ca si cum Dumnezeu, din plictiseala probabil isi sfinteste si binecuvinteaza zile pentru El, fara sa aiba nici o legatura cu omul, si contextul in care face acest luru) da doar dovada de ignoranta crasa si reafirma implicit inca odata cat de falsa e propria deviza.
Louix wrote:A) sabatul e mentionat in Geneza care a fost scrisa (surpriza!) de Moise (sau reeditata de Ezra?zic si eu..). Adica Moise a preluat povestirile strabunilor lui si le-a asternut in scris.
Louix wrote:Apropo, cele 5 carti ale lui Moise reprezinta Legea (Torah): "Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprinsa Legea si Proorocii." (Matei 7:12). Cum adica, Isus reduce toata Legea (cartile lui Moise) si Proorocii (celelalte carti ale profetilor din VT) la doar un simplu principiu??? Da.
Louix wrote:cred ca am explicat acest text: "Sabatul a fost facut pentru om, iar nu omul pentru Sabat".Dar poate ai trecut cu vederea explicatia mea (cum ai trecut cu vederea si multe alte aspecte la care n-ai raspuns).
anubis wrote:Ma tem ca fanii EGW si conservatorii nu vor reusi in vecii vecilor sa inteleaga ca sabatul iudeu este o superstitie etno-centrica si geo-centrica. Sabatul crestin isi are originea in epistolele lui Pavel desi nu foarte explicit (Evr 4,9; Col 2:14; Rom 14:5). Sabatul crestin este bazat pe convingere si libertate individuala, nu pe un crez mandatat de biserica.
Gabriy'el wrote: Sunt nascut in BAZS, si am ales tarziu , dupa mai multe deliberari pe cont propriu ca sa ma botez(adica in timp ce altii inteligenti se tot botezau , eu continuam sa zic nu si sa imi pun intrebari si sa caut raspunsuri, chiar daca lumea nu ma intelegea - considera asa cum des se intampla ca totul e evident). Am crescut intr-o biserica mica, o mana de oameni, unde am intalnit si idei fanatice. Am petrecut destul timp si in biserici mari de sute de membrii. Acum frecventez o biserica mare din Timisoara. Totusi, de cand ma stiu nu am auzit vreo predica, sau vreo idee cum ca atunci cand eu sarbatoresc sabatul la Aiud, la Deva sau la Timisoara tot universul serbeaza atunci SI NU ALTCANDVA sabatul. Eu pana la emisiunile lui Edi nu am auzit asa ceva. Si daca nu a insistat pe aberatiile astea, pai nu stiu pe ce a insistat mai mult.
Gabriy'el wrote:1.Nu vad relevanta intrebarii, dar o sa iti raspund. Alt mod de a vorbi cu Dumnezeu decat prin rugaciune nu stiu. Dumnezeu nu mi s-a aratat in persoana mie in mod special, exact cum nu S-a aratat multor oameni care "vorbeau" cu El. Asta inseamna ca ...ce? De unde criteriul : "Ai vorbit cu Dumnezeu CUM CRED EU ca ar fi normal sa se vorbeasca? Nu? Imi pare rau, nu prezinti nici un interes" ?????? Daca eram unul dintre cei care ti-as fi spus "Da. Ieri la 3, 33 mi s-a aratat vizibil, si mi-a spus in detaliu ce o sa se intample in urmatoarea saptamana. Ba chiar mi-a zis sa fiu mai organizat si sa stabilesc eu intalnirile ca El are un program incarcat", m-ai fi crezut si ai fi zis : mai ce interesant! Baiatul asta are ceva de spus. Aiurea!
Ma repet. Si pe vremea Domnului Isus erau aceleasi pretentii. Raspunsul lui??
I. Mai mult decat semnul prorocului Iona nu pupati.
II. Nici daca ar invia cineva din morti nu veti crede.
2. Iar dam in frustrari personale. Cine ti-a spus ca trebuie sa te aduni doar ca sa te aduni. Vino tu cu o solutie, spune cum crezi ca ar trebui sa fie. Sa nu te simti ofensat dar ma obosesc si chiar plictisesc nemultumitii care sunt foarte specializati in a spune ce nu e bine, dar nu stiu cum ar fi bine.
2a. Ai tot dreptul sa simti ce vrei. Faptul ca generalizezi nu reprezinta un argument. Cel mult iti exprimi frustrarea. Eu unul nu ma simt intre papusi la biserica mea. Nu zic ca totul e perfect si ca nimic nu trebuie imbunatatit. Iar deviem...
3. Cred , pentru ca inca mai cred in Biblie ca si carte inspirata. Geneza e falsa? Poveste? Atunci Evanghelia la fel, deci neinteresanta. Chiar daca omul nu cazuse in pacat asta nu inseamna ca statea ca un fel de monah in meditatie, si Dumnezeu il acompania. Din Eden exista indemnul de a munci, de a descoperi, de a invata. Acea a saptea era speciala tocmai pentru ca Dumnezeu stabilise astfel si nu altfel.
Ti-as intoarce intrebarea. Cum poti sa crezi bucatele de Geneza, adica bucatele de Evanghelie,...adica un fals? Pentru ca suna mai logic. Da-mi voie sa iti reamintesc ca avertizarea Biblie e ca multe trebuiesc intelese nu doar matematic. Ba chiar Pavel le catalogheaza din pct de vedere logic ca fiind NEBUNIE. Deci nu te mai mira.
4. Daca te referi la contrastul presupus imoral nu avem ce discuta. Cat timp nu cunosti tu viata fiecarui om , eu nu imi pierd timpul cu astfel de subiectivisme.
Daca totusi discutam de realitate in sine e numai normal sa fie asa. E pana chiar porunca din decalog : 6 zile sa muncesti , a 7-a e altfel, deci e logic sa nu fie la fel in toate 7. Tu spui ca legea e imposibila. Pavel spune ca e sfanta dreapta si buna. Sper ca nu te superi daca aleg sa il cred pe el si nu pe tine.
5. Discutam despre sabat? Discutam despre violenta /non-violenta lui Dumnezeu? Sau sarim de la un subiect la altul , curiosi fiecare cine ameteste primul?
6. De ce sa se chinuie sa le povesteasca , cand nici cei care au Biblia in mana nu cred. Intrebarea asta ultima ma lasa interzis. De ce s-a aratat Isus numai la evrei? Ceilalti erau neimportanti? De ce a lasat evanghelia la o mana de oameni care nici in 2000 de ani nu au dus-o la toata lumea? Nu stia ca e imposibil?
Astfel de intrebari logice(fara ghilimele)stiu si eu sa pun? Care e rostul? Mie imi pare rau ca nu am intrebat de la inceput. Oameni buni , mai credeti ceva din Biblie? Imi spuneati de la inceput "Noi credem numai ce ni se pare noua logic", si eu nu va mai deranjam. Ne salvam timpul reciproc.
anubis wrote:Esti superficial domnule Gabi daca nu incerci sa vezi si partea cealalta a monedei. Un what if nu strica niciodata. S-ar putea sa descoperi ca ai crezut intr-o istorie veche de mii de ani dar fara acoperire, insa inteleg ca pentru matale frica ca nu cumva biblia sa fie ca si coranul sau ca si oricare alta carte mitologica este prea mare drept pentru care la caldura carapacei e placut sa tii capul inauntru si sa zici, I am safe !
anubis wrote:6. Adica D-zeu are probleme mai importante decat sa le arate celor care traiesc in intuneric pe unde sa o i-a, cam tot asa cum i-a lasat pe Adam si Eva pe mana sarpelui nu?
Gabriy'el wrote:Cand o sa fiu convins ca Biblia e o colectie de povesti frumoase, o sa renunt cu totul la orice Dumnezeu.
Gabriy'el wrote:Cand o sa fiu convins ca Biblia e o colectie de povesti frumoase, o sa renunt cu totul la orice Dumnezeu.
Gabriy'el wrote: Prin urmare vei fi ignorat de acum incolo.
Ioana00 wrote:"De acord dar pana unde mergem cu principiul asta? Daca ma suna de la serviciu, pentru un lucru urgent pe care numai eu pot sa-l fac, ma duc sau nu?"
Daca te suna de la serviciu, cu siguranta este o ispita dea lui Satana ca sa te faca ori sa suferi pentru cauza lui Dumnezeu, ori sa te faca sa cazi. daca ii raspunzi va fi multumit si bucuros, daca il refuzi o sa se infurie, dar vei face bucuros pe Domnul.
Ce alegi?
Batranul Enoch wrote:CEEA CE FACE ZIUA DE SABAT SA FIE SFANTA ESTE PREZENTA SPECIALA A LUI DUMNEZEU IN TIMPUL ACESTEI ZILE .
Este interesant ca Sabatul a fost instituit in Eden . Sabatul este legat de Eden , locul unde Tatal si Fiul veneau sa comunice cu Adam si Eva –primul Sanctuar de pe pamant ( ´´ Dumnezeu Tatal si Domnul Hristos ii vizitau si vorbeau cu ei .`` -10 MR , 327 ; ´´In timp ce ne atrage atentia catre pacea Edenului , care a fost pierduta , Sabatul ne vorbeste despre pacea restabilita prin Mantuitorul .`` - HLL , 289 ). Batranul Enoch . Location : Cetatea Sfanta .
Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest