Page 1 of 1

Creatiunea

PostPosted: Mon Mar 15, 2004 7:48 pm
by Hasdeu
Draga Eliade bucuria e de partea noastra sa te avem in forum dispus sa ne impartasesti din ce ai studiat spre lauda lui Isus si pt inaintarea adevarului si lucrarii Lui!
As vrea sa vorbim depre creatiune. Ce varsta are Pamantul? Doar 6000 de ani? Unii spun ca a fost creat ca si cum ar avea deja ceva vechime, altii spun ca de la crearea lui Adam pana la caderea in pacat au fost multi, multi ani. Altii spun ca n-ar fi fost 6 zile literale a cate 24 de ore, ci iar multi multi ani. Ma feresc sa spun milioane sa nu dau idei cuiva :D ...

da

PostPosted: Tue Mar 16, 2004 7:20 am
by aquaticus
Hasdeu, daca vrei sa vorbesti un anumit subiect cu Eliade22 puteti sa o faceti pe emailul vostru personal, nu in public.

PostPosted: Tue Mar 16, 2004 11:25 am
by Hasdeu
Aquaticus, sper ca ai spus-o in gluma. Conitui sa cred ca esti ineligent si am pretentii de la tine. Cred ca ar prinde bine multora discutia despre creatiune. Sunt intrebari pe care multi si le pun si Eliadde ne poate ajuta. Eu unul cam as intelege explicatiile SP in vis-a-vis de intrebarile de mai sus, dar as vrea sa ni le lamurim cat mai multi, cei interesati de adevar.
Ce rost mai are forumul daca orice subiect le putem trata doar in privat pe e-mail... sa fii iubit si incet la manie! take care!

da

PostPosted: Tue Mar 16, 2004 11:40 am
by aquaticus
Hasdeu dupa cum te-ai adresat am crezut ca vrei sa vorbesti doar cu Eliade22.
Normal ca nu trebuia sa faci ceea ce am zis. Dar asi dori sa lasam impresia ca toti sunt bine veniti sa posteze. Suntem peste 400 de useri si posteaza in jur de 25. Cu cat mai multe interventii cu atat mai multe avem de aflat.
In legatura cu parerea ta despre mine, tks, dar sa sti ca nu am cautat niciodata vedetismul. sunt ceea ce sunt.
Si eu te apreciez, mai ales capacitatea ta de a te schimba in legatura cu atitudinea, userii, etc....

o sa intrevin si eu la topicul asta...

cya

PostPosted: Tue Mar 16, 2004 11:57 am
by Hasdeu
Primesc observatia. Eu ma adresam din parte noastra a laicilor preotului nostru Eliade, sau cum se adresa batranul Samuel lui David, profetul avand o oarecare influenta in ascensiunea lui :lol: Haideti sa intram in subiect: e pamantul creat sau e consecinta unui bang cosmic. E viata pe pamant rodul unor evolutii provocate de conditiile climaterice sau e creatia lui Dumnezeu? Vreau sa fim echipati si cu alt tip de argumente in discutiile cu ateii, nu doar cu argumente simpliste. sa fiti iubiti si blanzi ca mieii!

PostPosted: Tue Mar 16, 2004 2:30 pm
by edwards
Salut la toti!:) Eliade bine ai venit printre moderatori. Am primit referinte bune despre tine de aceea ti-am oferit ocazia de a fo moderator pe acest "capitol" - Teologie .

Aquaticus, pai aici este partea de teologie, este deschis oricui subiectul, sincer si eu am avut impresia ca se adreseaza Hasdeu doar lui Eliade(si ce daca) putem sa intervenim si noi, nu?

1.Pamantul cred ca are mai multe mii de ani. asta ar fi una din teorii mai multe mii insemnad mai mult de 6000 mii. Doar ca atunci a fost acoperit doar de ape. Domnul a facut RESTUL. Ciudat nu? Nu am mai auzit de o planeta acoperita de "ape" pana acum din ce s-a descoperit.

2. Pamantul sa aiba exact varsta creatiunii? In just de 6000 ani? Sa fi fost creat de Dumnezeu atunci in cele 6 zile? O sa mai citesc in geneza odata sa imi reamintesc pasajele exact. Sigur este dezvaluit acest lucru undeva :)

Numai bine.

PostPosted: Tue Mar 16, 2004 5:50 pm
by Arknghell
Oare a putut Dumnezeu sa se foloseasca de Bing-Bang pentru a pune ordine in Univers? De putut sigur ca poate... dar .... cat de credibil este?

da

PostPosted: Wed Mar 17, 2004 2:27 am
by aquaticus
Eliade22, nici cel mai ascuns gand nu imi spunea ca tu ai fi un teolog.
Ar trebui sa avem asteptari de la tine. De multe ori ai dat dovata de intoleranta religiosa si ai atacat destul de dur multi dintre membrii acestui forum. Daca tot ai ales drumul pe care l-ai ales, accepta si pe altii cu ideile lor.

In legatura cu statutul de moderator al tau sper sa fie de bun augur, oricum supravechez activitatea.

PostPosted: Wed Mar 17, 2004 2:34 am
by unique_L
Lipseste unul in toata discutia asta.
Eliadde unde esti??

PostPosted: Wed Mar 17, 2004 2:52 am
by BoSsul3TZ
loolz :)) mare dreptate ai uniq.. :) dar n-ai raspuns la intrebarea pusa pe forum :P

Ce m-atzi distrat... :) in fine, ce pot spune Aquaticus este ca noi totzi suntem oameni... si poate ca Eliade a gresit cum de multe ori si Hasdeu mai la inceput . dar cum am spus firea noastra pamanteasca nu ne lasa .. acu ar fi foarte bine daca nu s-ar mai face greseli . ai mare dreptate Aquaticus.. trewbuie sa fi subiectiv cand dai un raspuns si sa lasi nervi akas :D in fine cred ca este mult mai bine ca sunt mai multzi care ajuta..

Acum rreferitor la subiect.. cred ca Biblia este cea care ne spune cel mai bine.. cum putem spune ca a fost creat dintr-un Bang.. bla bla bla.. oare din acel bang s0au crat atatea creaturi frumoase.. muntzi cu ale lor culmi frumoase .. o asa frumoasa organizare.. nu pot sa-mi dau seama cum pot spune unii ca pamantul are 60 de milioane.. in fine acu fiecare cu crezu lui...

Ateii ..cred ca mi-ar fi foarte greu sa conving unu de adevar.. ce as putea face este doar sa-i dau o biblie in bratze si sa-l conving sa o citeasca .. am si eu o intrebare .. daca stiti cazuri de astfel de persoane.. oare ei n-au citit Biblia?

astept ale voastre pareri! ;)

Creatiunea!

PostPosted: Wed Mar 17, 2004 5:43 am
by eliade22
Acest subiect este foarte dezbatut si se incearca in Statele Unite si in Europa din partea unor oamenii de stiinta azs flexibilizarea pozitiei bisericii noastre si acceptarea Evolutionismului.

Argumentele pe care ei le aduc apartin in linii generale asa numitei scoli,,metoda istorica critica´´cum este cunoscuta ea in limbajul teologic.
Ei spun asa ca primul capitol din Geneza este scris sub forma literala a unei poezii si ca se gasesc astfel de povestiri sub forma de poezie si in tablitele cueniforme din Mesopotamia.

Marea problema care exista este ca suntem printre putini ca sa nu zic singura Biserica importanta ca nr si infrastructura care mai crede ca Biblia este inspirata de Dumnezeu si credem in cuvantul ei literal.
Restul Bisericilor inclusiv cea Catolica si Multe Protestante spun ca Biblia este produsul traditiei evreiesti nu accepta ca unele carti au fost scrise de autorii care apar deasupra si bun baza pe traditie.

Daca Biblia este rezultatul unei traditii atunci si tradtia posterioara canonului Biblic poate fi introdusa ca inspirata pentruca si acea este tot o traditie.Aceasta este o miscare abila a Bisericii Catolice si care culmea a fost inceputa de protestantii ,Catolicii si-au dat seama repede ca poate fi utila si au dezvoltato.Cam atat despre metoda istorica critica si despre cum gandesc cei care ne acuza.Acuma am sa ma centrez sa raspund la ce credem noi Biserica AZS si mici sectoare din Biserica.

Cu drag Eliadde!

Creatiunea in Biserica Azs!

PostPosted: Wed Mar 17, 2004 5:58 am
by eliade22
In Biserica Azs sunt acceptate doua teorii care nu afecteaza in nimic diferenta lor planul de mantuire a unei persoane.

1.cum bine puncta Edw o parte a Bisericii azs crede ca versetul 1 din Genza cap 1 este separat si ca a existat o creatiune la inceput de tot unde pamanul a fost lasat pustiu si gol.Dupa acea a venit Isus cand a creat pe om si l-a impodobobit cu tot cea ce ni se spune in capitolele urmatoare.

2.a doua parte si foarte numeroasa de asemenea cred ca si versetul 1 din geneza cap 1 nu face referinta la o stare anterioara a Pamantului si ca a fost creat tot in 6 zile.

3.o minoritate dintre omenii de stiinta azs din Statele Unite si Europa se inclina spre un evolutionsim in care Dumnezeu a creat materia si a lasato sa evolutioneze.Idee copiata de la Catolici si alte denominatiuni protestante.(Aceasta postura nu este acceptata de Biserica AZS)

Mici amanunte:

Cei care afirma ca ziua in Geneza nu este o zi literala nu spun adevarul.
Limba hebraica pentru terminul yom(ziua) admite doua interpretari una ca zi literala si una ca zi simbolica nnumai ca Moise si ceilalti evrei care au copiat si ne-au transmis Biblia au inventat un lucru simplu si eficient.

De fiecare data cand termenul yom face referinta la o zi literala sa aive o particula specifica in fata cuvantului yom care sa semnalizeze ca nu este simbolic.(In geneza are aceasta particula)In restul de referinte unde ni se spune ca o zi este cat o mie de ani nu are aceasta particula distintiva termenul yom.Asa ca toata tevatura iscata pe baza ca yom nu ar fi o zi literala in Geneza nu isi are fundamentul biblic si stiintific.

Acuma bine daca se doreste dezbate pe seama celor doua pozitii acceptate de Biserica Azs intr-o atmosfera sensiblia si transparenta comentariile ar fi binevenite.

Cu drag Eliadde!

da

PostPosted: Fri Mar 19, 2004 12:03 pm
by aquaticus
Evolutionismul este o teorie. Pro sau contra argumente tot o teorie ramane. Creationismul este oare tot o teorie? Daca este tot o teorie, care dintre argumente sunt adevarate? Cele ale oamenilor sau cele ale lui Dumnezeu. Eu sunt cu Dumnezeu.

PostPosted: Fri Mar 19, 2004 3:15 pm
by edwards
avem un raspuns concret la intrebarea asta?


sunt interesat ce spun adventisti despre pamant si vechimea lui.

trebuie sa credem pe Dumnezeu pe cuvant sau avem si dovezi stiintifice?

De 3 ori NU evolutionismului

PostPosted: Sun Apr 11, 2004 6:05 am
by Hasdeu
Doar 4 argumente simple si de bun simt pt a spune NU evolutionismului:
1) Evolutia NU este un fapt sau o lege stiintifica, ci doar o teorie!
Teoria evolutionista are ca punct de plecare o generalizare a unui exeperiment facut de Charles Darwin: el s-a ocupat la un moment dat de cresterea porumbeilor observand felul in care cresc si evolueaza. El a ajuns sa creada ca microevolutia din cadrul speciei porumbeilor se poate acumula pana cand are loc macroeviolutia bietilor porumbei in alta specie 'mai superioara'(pleonasm voit). Evolutionistii asteapta si azi sa vada cum pestii evolueaza in amfibieni, amfibienii in reptile, iar reptilele in mamifere. si asta doar pt ca porumbeii se schimba(penele, etc) de-a lungul vieti lor...
2) Evolutia NU este stiintifica, pentru ca NU poate fi repetata, testata sau observata!Pt concluzii corecte e nevoie presupusul fenomen al evolutiei sa fie observat de-a lungul unei mari perioade de timp. Nici un savant n-a fost prezent in timpul asa ziselor milioane de ani pt a fi martorul intregului proces evolutiv, de la simplu la complex. Cine a fost martor la Marea Explozie(Big Bang) sau la formarea Pamantului? Nimeni n-a putut asista la aceste evenimente , care nu mai pot fi repetate in zilele noastre. Toate dovezile pe care le are un om de stiinta exista doar in prezent. Evolutia se bazeaza doar pe parerile unor oameni care nu au fost acolo, dar care incearca sa explice cum au aparut dovezile pe care le au in prezent: fosile, animale, etc. Cum nu se poate repeta ce s-a intamplat atunci, e logic ca nici nu se poate testa. Totul e doar o presupunere. Evolutionistul nu poate fi niciodata sigur de nimic.
3) Din ce in ce mai multi oameni de stiinta NU mai au incredere in evolutionism! Multi oameni de stiinta cred intr-un Univers ordonat, condus de legi, care sunt efectul unei Cauze Inteligente.. Copernic, Newton(mason...) nu s-au ferit sa-si considere descoperirirle drept dovezi pt faptul ca un D-zeu al ordinii sta in spatele intregului Univers.
Francis Crick si James Watson, care in 1953 au descoperit ADN-ul au dat o mare lovitura evolutionismului. ADN-ul, informatia genetica e cel mai puternic indiciu al unui plan inteligent. Teoria evolutiei spontane se dovedeste nefondata. Dean Keyon, biochimist si fost chimist evolutionist a ajuns la concluzia ca viata isi datoreaza inceputul unei surse din afara naturii. Toate incercarile de a imita conditiile necesare evolutiei au dus la material nonbiologic. Lista oamenilor de stiinta care acepta creationismul si a argumentelor lor ar putea continua.
4) Testarea cu izotopul de Carbon 14 cu care e estimata vechimea fosilelor, etc e f relativa. Un cercetatator, dupa testare poate sa spuna ca e vechi de 3.000 de ani si altul poate sa creada ca e vorba de milioane de ani, testand acelasi obiect(fosila, etc) cu acelasi izotop ...

E nevoie de multa 'credinta' ca sa crezi in evolutionism!

PostPosted: Tue May 11, 2004 3:55 am
by nouneim
O curiozitate. Poate ca voi stiti mai bine cum stau lucrurile.


In Geneza 1:6-8  
Dumnezeu a zis: „Sa fie o intindere intre ape si ea sa desparta apele de ape.”
si Dumnezeu a facut intinderea si ea a despartit apele care sunt dedesubtul intinderii de apele care sunt deasupra intinderii. Si asa a fost.
Dumnezeu a numit intinderea cer. Astfel, a fost o seara si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua a doua.


De aici inteleg urmatoarul lucru: cerul (sau intinderea) a fost facuta intre cele doua ape.

Mai departe citim:
vers 14,15
Dumnezeu a zis: „Sa fie niste luminatori in intinderea cerului, ca sa desparta ziua de noapte; ei sa fie niste semne care sa arate vremurile, zilele si anii;
si sa slujeasca de luminatori in intinderea cerului, ca sa lumineze pamantul.” si asa a fost.


Intrebarea fireasca este: Corpurile ceresti au fost create in aceasta intindere adica intre cele 2 ape ?

Sunt in ebraica termeni diferiti care sunt tradusi in romana cu acelasi cuvant, intindere ?

PostPosted: Tue May 11, 2004 4:05 am
by nouneim
Alta intrebare:

In Geneza 2:5 gasim
In ziua cand a facut Domnul Dumnezeu un pamant si ceruri, nu era inca pe pamant nici un copacel de camp si nici o iarba de pe camp nu încoltea inca: fiindca Domnul Dumnezeu nu daduse inca ploaie pe pamant si nu era nici un om ca sa lucreze pamantul.

De aici rezulta ca iarba a inceput sa incolteasca cand Domnul a dat ploaie, nu ?

Poate nu am o informatie buna dar parca Ellen White spune ca pana la potop oamenii nu stiau ce e aia ploaie (d'aia le-a fost si asa de greu sa-l creada pe Noe).

Cum se rezolva contradictia ?

PostPosted: Tue May 11, 2004 8:48 am
by eliade22
Pe deasupra straturilor atmosferice Pamantul era acoperit cu o patura de apa care il proteja de raze si facea sa nu fie nevoie de ploaie si sa fie o temperatura constanta.De asemnea acuma planeta nu sta dreapta ci putin inclinata.De acea razele nu cad peste ea intr-un mod care sa faca sa existe o clima constanta.
La potop acea patura a cazut sub forma de ploaie si sa prabusit peste planeta innecando.
Aceasta este parerea majoritatii oamenilor de stiinta creationisti a.z.s.
Ex:Dr. Antonio Cremades (Universidad del Plata)

PostPosted: Tue May 11, 2004 9:31 am
by Calidore
...se presupune ca stratul de ozon era de 7 ori mai gros decat in prezent...

PostPosted: Wed May 12, 2004 12:17 am
by nouneim
Exact asta stiam si eu.
Problema ridicata este: erau planetele intre cele 2 ape ??? Biblia cam asa spune. Unde e greseala ?
Cum ramane cu ploaia pana la potop ?

...

PostPosted: Sun May 16, 2004 10:44 am
by Adr|X
desi orice credincios isi pune asemenea intrebari ganditi-va putin...
de cate ori a avut omul dreptate contra lui D-zeu....?
cand s-a pus problema evolutionismului de catre darwin cu greu s-a dovedit ca la baza planetei noastre sta creationismul dar totusi s-a dovedit prin teorii greu de explicat aici.......in biblie scrie la fel......Dumnezeu a creat...Dumnezeu a facut....Dumnezeu a dat........
e greu sa ne orientam dupa principiul Crede si nu cerceta !eu ma intreb ce dovezi exista ca lumea a fost creeata inainte ? meteoritii si prafurile de prin` univers? OMUL DIN GRESELI INVATZA....
sa ne gandim mai bine ca avem un creeator si nu ne-am nascut din vreo goanga sau vreo soparla schiloada !
pentru asta sa multumim Domnului !

Re: Creatiunea

PostPosted: Sun Jan 01, 2017 10:16 pm
by Davieboy
Hasdeu wrote:As vrea sa vorbim depre creatiune. Ce varsta are Pamantul? Doar 6000 de ani? ... e pamantul creat sau e consecinta unui bang cosmic.
Ambele, Hasdeu;
Pamantul a fost creat printr-un bang cosmic. Acest "bang" a fost mic, daca pot sa spun asa, dar foarte concentrat si de atunci e in continua crestere. Atat cat ne priveste pe noi, aici pe Pamant au trecut exact 5777 de ani de la creatiune, desi in alte "zone" ale creatiunii timpul se scurge mult mai rapid si de aici toata confuzia asupra zilei onomastice. De aceea in anumite locuri din imensul system galactic care e in continua crestere, creatiunea a avut loc milioane de ani in turma, dar atat cat ne priveste pe noi, Pamantul are doar 5777 de ani (impliniti acum vre-o 2 luni in urma).
Deasemenea, Tora ne spune ca Pamantul detine singura viata din toata Creatiunea - aici nu se includ creaturile spirituale, adica cele NE-fizice, adica ingerii, demonii, extraterestii (care sunt doar ingeri/demoni), TOT ce are viata si exista intr-o stare 3Dimensionala, adica e materie prima, exista doar aici, pe Pamant (asta la adresa fanaticilor de OZNuri).