A mind is a terrible thing!...
Eu te inteleg perfect, gabbytimisoara. Insa la un moment dat, de pe "malul" celalalt, argumentul tau suna: "decat sa pierdeti tot, tineti tare chiar si o iluzie". Si iluzia la care ma refer este "Adevarul". Lumea este in criza, o criza careia nici una din religiile actuale nu poate raspunde. Sufla vantul schimbarii si cred ca in timp se va decanta din aceasta framantare o noua spiritualitate - alta decat cea de acum.
Singura sansa de a pastra un adevar este sa nu-l explorezi foarte adanc, adica sa fie un adevar "inconsecvential" - fara consecinte. Insa cand te apleci asupra unui lucru si il digeri, vorba Scripturii, in gura ta va fi dulce, dar in pantece va fi amar.
De ce nu am recunoaste, interpretarea adventista a adus (macar a incercat) ceva pozitiv, ne-a dat o explicatie pentru zabava lui Hristos: faze ale lucrarii, scheme istorice, activitate, o panorama a istoriei etc. Problema e, ca e o solutie fragila, mai mult o parere. Nu sunt de acord ca e doar problema adventistilor, e problema Crestinismului. E problema iudaismului. E problema intregii lumi. Intre timp, pentru cei care este un inainte si dupa Hristos, problema e la fel de nerezolvata.
Conceptul de sacrificiu are rost doar in lumina controversei dintre "bine" si "rau". Altfel, in relatia simplificata om-divinitate, sacrificiul, ca si pedeapsa, nu au justificare - imi par de-a dreptul aberante. Natura primara a omului este cea a unui "enfant", care exploreaza a-moral lumea. Nu suntem nici buni, nici rai, ci pur si simplu suntem.
"Moralitatea" este colaterala interactionarii. Un om nu poate fi imoral de unul singur. Problema este ca "multe cai pot parea bune omului, dar la sfarsit se vede ca duc la moarte" - asta admitand ca moartea e un lucru rau. Astfel, in concrescenta interactiunilor din Univers, noi nu putem anticipa rezultatul final al actiunilor noastre "bune" sau "rele".
Nu indraznesc sa-mi imaginez ce inseamna din punct de vedere cosmic "gasirea solutiei". Acolo unde exista conflict, tensiune, exista viata, miscare, energie. "Conflictul" este fertil si prolific, solutiile nu pot satisface pe termen lung mintea.