Educatia copiilor. Le impunem religia?

Discutii despre religie, teologie, doctrine, etc.

Moderators: nouneim, eliade22, eddieconst

Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61852 ] Postby tom on Sat Feb 23, 2008 4:41 am

As dori sa aflu mai multe pareri cu privire la educatia copiilor, mai concret in ceea ce priveste religia. Ce facem daca descoperim la un copil la vreo 10-11 an ca nu ii place sa mearga la biserica? Il constrngem? Il pedepsim?
Inrtebarile astea le fac gindind la experienta mea personala.(de cand eram copil)
Imi dau seama ca aici pe forum sunt f multi tineri necasatoriti dar si ei pot avea o idee. O sa mai revin.
User avatar
tom
 
Posts: 556
Joined: Thu Feb 21, 2008 2:47 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61902 ] Postby BaRaKa_ on Sun Feb 24, 2008 1:06 pm

Ce facem daca descoperim la un copil la vreo 10-11 an ca nu ii place sa mearga la biserica? Il constrngem? Il pedepsim?


Nu ar trebui sa fie alegerea lui ?
Constitutia Romaniei, art. 29:

"1) Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc."

Chiar daca articolul 6 mentioneaza ca "Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine." ( fara a se specifica daca se refera la religie sau nu )
13:7 Vreti sa vorbiti lucruri nedrepte din dragoste pentru Dumnezeu? si sa spuneti minciuni, ca sa-L aparati?
13:8 Vreti sa tineti cu El si sa faceti pe aparatorii lui Dumnezeu?
User avatar
BaRaKa_
 
Posts: 204
Joined: Sun Jun 10, 2007 7:36 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61907 ] Postby shadow999mx on Sun Feb 24, 2008 2:02 pm

poate nu ma credeti dar sunt in favoare ca religia sa nu fie predata in scoli, din cauza ca sunt atatea dogme,si din prostie bineinteles se ajunge la conflicte religioase (am fost implicat si io knd eram prunc, si chiar si in liceu, am avut noroc ca nu mi-o scazut si media profu ca nu eram d acord cu el), daca tot vor sa implementeze ideile morale bune din religii pot sa le preia si sa invetze pe elevi doar ideile respective, fara sa bage si dogme,ritualuri, chestii in genu,nu esti de religia lu profu meri in iad, chestiile astea pur si simplu is degradante si invatza oamenii sa fie niste fanatici dusi cu pluta.
User avatar
shadow999mx
 
Posts: 807
Images: 7
Joined: Thu Nov 23, 2006 7:49 pm
Location: ... inside your head ...

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61920 ] Postby tom on Sun Feb 24, 2008 6:29 pm

Totamente de acord, nici eu nu sunt de acord cu predarea religiei in scoli! Religia nu ar trebui inpusa in scoli dar nici in familie.Parintilor nici prin cap nu le trec de constitutie,nici de drepturile omului,nici de libertatea de constiinta motivandu-si atitudinea ca vrea sa salveze sufletul copilului. E mare diferenta intre sfat si impunere.
Vreau sa precizez de la inceput ca scopul postarilur mele nu e sa-mi defaimez in vreun fel parintii, ci sa atrag atentia ca nici un copil sa nu simta ceea ce am simtit eu in copilaria mea.
Si nu sunt un caz singular. Am vazut multe cazuri. In unele dictatura a functionat. Copilul a devenit adventist convins. In altele, cum e si cazul meu, nu.
User avatar
tom
 
Posts: 556
Joined: Thu Feb 21, 2008 2:47 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61921 ] Postby shadow999mx on Sun Feb 24, 2008 7:13 pm

poi vezi? la ce se rezuma credinta atunci? la ce ne-or bagat in cap parintii? nu prea cred, uite io de exemplu sunt dintr-o familie cu urmatoarele : ortodocsi,reformati,adventisti,catolici si atei, deci nah, mi-s intr-un fel rezultatul conflictelor religioase dintre ei si totusi al modului lor de a coopera care a trecut de limitele religiei (spre binele meu), am ajuns adventist dupa ani de zile de studiu pe tot ce am prins, am umblat la biserici multe si am ajuns aci pentru ca asa am ales, in schimb daca maica-mea (ea fiind adventista) imi impunea ceva probabil ca acuma in loc sa scriu pe forumu asta eram in clubu rockerilor din orash la un absint si o marijuana, in schimb prin faptul ca mi-o zis k dc vreau sa beau si sa fumez is liber, mi-o fost mult mai usor sa analizez obiectiv posibilitatile si sa aleg sa nu-mi fac rau (am mai avut inca un factor, km o treime d familie o murit din cauza bauturii,dar asta nu m-ar fi oprit daca as fi ales sa continui si sa beau, prostia ii mare cand esti adolescent)

uite, in orice familie si scoala sunt de acord sa se prezinte valorile morale si mai apoi,cand pruncii incep sa inteleaga cum stau lucrurile,daca vor sa creada in ceva sa poata studia totul dintr-un punct de vedere obiectiv, nu in umbra unor dogme ce duc oamenii in pierzare, cand o sa am copii o sa le prezint valorile morale, si o sa le spun de unde le-am invatat eu, daca vor sa vina la biserica sunt bine-veniti, daca nu este alegerea lor, omul daca vrea sa faca o alegere buna o poate face, atat timp cat are poarta deschisa, si nicivorba sa fie fortat! cred ca am vazut la ce duce dictatura cu toti ....
User avatar
shadow999mx
 
Posts: 807
Images: 7
Joined: Thu Nov 23, 2006 7:49 pm
Location: ... inside your head ...

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61927 ] Postby Gabriy'el on Mon Feb 25, 2008 3:44 am

Nu sunt parinte , dar mi se pare o mare absurditate ce propune Tom , sustinut cum era mai mult decat normal de Baraka.

Pai stimabililor, copilul e in stare sa alega la 10 - 14 ani?? Eu pe clasa a 7-a am zis ca numai vreau la scoala , ca e prea plictisitor. Ce era sa faca parintii mei? Sa-mi respecte "drepturile omului", ca doar deh , asa mi se nazarise mie ?????? Chiar nu realizati absurditatea???

Tom , eu sper ca ai mai mult de 14 ani , desi din ce propui nu prea se vede.

Va sugerez sa luati niste sondaje, din tara tuturor posibilitatilor , si sa cititi ce se intampla cu cei care de pe la varsta de 10 ani incep sa aleaga CE VOR EI, si apoi sa mai ganditi de 7 ori.
Cat timp copilul este minor , acestuia nu i se dau DOAR sfaturi in rest putand sa faca ce doresc ei , ca nu ar mai fi locuri la nici o inchisoare de minori , sau la scolile de corectie. Copilul este sub AUTORITATEA parintilor. Ca voi prin autoritate intelegeti "Dictatura" nu aveti decat. Probabil si eu am zis ca e dictatura cand mi-au zis ca tot va trebui sa merg la scoala. Insa defapt ce a fost? Va spun eu , a fost un gest de iubire, un gest de responsabilitate , pentru ca daca ma lasau dupa cum voiam eu , le scoteam ochii toata viata intrebandu-i de ce nu i-a dus capul mai mult ca si pe mine , care nu aveam decat 13 ani.

Sfaturi in sensul singular al cuvantului primeti doar dupa ce esti major(dar si sensul de major este un minim greu de acceptat, pentru ca unii nu iasa din perioada de adolescenta decat pe la 20 ,21 de ani).

Ceea ce aduce "impunerea religiei" pe langa credinta in Dumnezeu , este o conduita morala , pe care daca individul si-o insuseste , aceasta nu va fi apreciata doar de familia sa , ci de intreaga societate.

Dar enormitatea propusa nu inteleg de ce ma mira, cand in Germania auzi cazuri in care parintii au fost arestati pentru ca si-au pedepsit copii in mod normal prin bataia cuvenita, pe care si eu , si mai toti am primit-o , si le multumesc acum parintilor mei ca au facut asta. O familie a mers la cumparaturi cu fetita lor. Cand au iesi din supermarket, ajungand la masina au inceput sa puna cumparaturile in bagaj. Intre timp fetita a luat cheile, a intrat in masina si a inchis toate usile. Parintii au fost tinuti mai mult de 30 de minute afara , aceasta nevoind sa le dea drumul. Cand totusi a facut acest lucru , tatal nervos i-a aplicat cateva smocaieli . Un ofiter de politie a vazut acest lucru , si tatal a stat pentru 2 nopti la inchisoare. Judecati voi singuri , ce ne propune lumea moderna!!!!

Cat timp copilul meu va fi in casa mea , fiind minor, DA va fi sub autoritatea mea , si regulile din casa mea vor fi respectate. Atunci cand va fi major va avea libertatea ABSOLUTA. Poate sa devina si hindus daca vrea , poate sa dea cu piciorul a scoala , poate sa aleaga CE VREA EL. Va fi in deplina cunostinta de cauza.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61928 ] Postby Gabriy'el on Mon Feb 25, 2008 3:54 am

Vreau sa precizez de la inceput ca scopul postarilur mele nu e sa-midefaimez in vreun fel parintii, ci sa atrag atentia ca nici un copil sanu simta ceea ce am simtit eu in copilaria mea.

Pai ce sa simta ???? Imi venea sa ma dau cu capul de pereti ca nu vor nicicum sa inteleaga ca nu are rost , ca scoala e plictisitoare si fara nici un element interesant. EHE , daca ai sti ce demoralizat am fost. Nici unul nu a vrut sa priceapa ce spun eu. Nici mama , nici tata.

Dar surpriza , nu am ramas cu sechele , pentru ca vorbeam prostii, si din nou spun , le multumesc de fiecare data ca nu mi-au respectat "drepturile omului" cand ne amintim si radem cata PROSTIE era in capul meu.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61929 ] Postby tom on Mon Feb 25, 2008 7:00 am

Gabi cred ca ma intelegi gresit. Cand am amintit de "drepturile omului", nu am vrut sa sugerez ca pentru copii nu trebuie sa existe reguli si pedepse. Dar eu am precizat clar in titlul topicului: le impunem RELIGIA? Nu poti lasa un copilas sa se joace cu setul de cutite de bucatarie de dragul "drepturilor omului". Daca nu intelege altfel, trebuie chiar pedepsit. Oricine va multumi parintilor pentru pedeapsa asta. Dar daca pedepsesti un copil ca nu si-a facut lectiunea, daca presionezi fizic si psihic un copil care nu prea are inclinare spre "cele de sus",ca sa isi schimbe atitudinea, asta e altceva.
User avatar
tom
 
Posts: 556
Joined: Thu Feb 21, 2008 2:47 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61930 ] Postby Gabriy'el on Mon Feb 25, 2008 7:39 am

Religia inseamna un set de valori, un mod de viata.

A impune un set de reguli si pedepse pentru a nu se juca cu cutitele , il fereste de ceva pe moment. A impune un set de reguli , ca Scoala sau Religia il pregateste cu valori intelectuale si morale pe termen lung.

Da!"Le impunem Religia! Observ ca ai socotit exemplul meu cu scoala ca un fel de "joc cu cutitele in bucatarie", ceea ce este mai mult decat simplist.Scoala este cel mai bun exemplu spre a fi comparat. Scoala nu este un joc "cu cutitele in bucatarie". Si scoala si religia pregatesc individul pentru viata. Una ofera cunostinte generale , care mai tarziu se pot aprofunda pe diferite domenii. Cealalta ofera valorile morale care lipsesc din ce in ce mai mult in ultima vreme in lumea noastra.

Daca ar sta in puterea de alegere a copilului acesta ar refuza si scoala si biserica(religia). A-ti putea sa ma contraziceti, dar faptele dovedesc contrarul. Copiii de la casele de copiii nu merg nici la scoala , si nu dau nici pe la biserica. Majoritatea ajung in cel mai fericit caz in inchisori.(exista si exceptiii bineinteles dar nu despre ele vorbim acum).

De ce se ajunge in aceasta situatie? Raspunsul e mai mult decat simplu. Pentru ca niciodata nimeni nu le-a impus nimic. Au ales de mici ce i-a taiat capul pe fiecare.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61934 ] Postby tom on Mon Feb 25, 2008 8:51 am

Nu am avut nici cea mai mica intentie de a compara scoala cu jocul cu cutitele de bucatarie. A fost doar un simplu exemplu. Scoala este f importanta sunt de acord. La fel si valorile morale. Dar valorile morale chiar nu le putem administra copiilor decat sub forma de "sirop" religios pe care sa-l ingurgiteze vrei-nu-vrei?
Imi place ca recunosti adevarul. In unele familii adventiste, copiilor, religia le este impusa. Deci nu pot alege.
User avatar
tom
 
Posts: 556
Joined: Thu Feb 21, 2008 2:47 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61938 ] Postby Gabriy'el on Mon Feb 25, 2008 9:57 am

Tu ti-a format probabil o idee care iti suna bine , si faci totul sa ramai acolo. Crezi ca am facut degeaba comparatiile? Eu sper ca nu.

Copiii din centrele de plasament , care nu au primit "siropul" de la nimeni de ce ajung unde ajung. Cel mai bun exemplu. Este viata unor copii care nu li s-a impus niciodata sa "faca lectiunea", sa citeasca din Biblie , sa li se explice cine este Dumnezeu, etc.etc. Rezultatele vorbesc singure. Trebuie doar sa le observi.

Scoala ai facut pentru ca ai vrut tu? Tu ai cerut sa faci scoala ca sa ai mai multe cunostinte despre lumea in care traiesti ,sau tot parintii ti-au aplicat "siropul", "vrei-nu-vrei".?????
Cat timp la intrebarile anterioare raspunsul este "am facut pentru ca mi s-a impus", consider discutia in cazul celuilalt set de valori , de data asta cele morale ca un fel de cautare de noduri in papura(cand stim bine ca papura nu are noduri), si atata timp cat exemplele de oameni carora nu li s-a impus "siropul", au ajuns mai rau decat taranul cu 4 clase care totusi , are o idee destul de buna de la biserica despre ce e e bine , si ce nu e bine tocmai pentru ca parintii lui au avut responsabilitatea de a "impune".
.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61943 ] Postby tom on Mon Feb 25, 2008 12:51 pm

Exemplul cu copii din centrele de plasament nu e cel mai bun in situatia de fata. E ca si cum eu as fi propus ca educatia copiilor sa fie lasata de izbeliste ca in cazul acelor sarmani copii ceea ce nu e adevarat.
Sau poate eu nu explic prea bine. Pe viitor voi incerca sa ma folosesc de exemplificari.
Nu ai vazut niciodata vreun copil care fara sa fie educat in spirit religios da dovada de buna crestere si are o conduita morala admirabila?
Referitor la celalalt subiect, scoala, vei intelege mai bine pozitia mea cand voi istorisi cate ceva din experienta mea.

P.S.
stiu ca e off topic dar nu stiu unde sa ma informez: nu stiu cum sa prezint in postarea mea un paragraf scris de altul (quote)
Habar nu am nici de informatica nici de engleza! Folosesc XP in spaniola si Mozilla Firefox. Multumesc
User avatar
tom
 
Posts: 556
Joined: Thu Feb 21, 2008 2:47 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61944 ] Postby Gabriy'el on Mon Feb 25, 2008 1:05 pm

tom wrote:Nu ai vazut niciodata vreun copil care fara sa fie educat in spiritreligios da dovada de buna crestere si are o conduita morala admirabila?

Nu am vazut absolut niciodata asa ceva. Numai exemple care imi arata ca contrarul am vazut. Chiar tinerii din aceste timpuri sunt asa cum sunt tocmai pentru ca educatia religioasa este doar la nivel de vorbe, sau nu exista deloc. Nu este nimic practic. Fie care tinde sa se creada zeu iar ceilalti zei mai mici pe trepte inferioare.

P.S Pentru ca sa intelegi cum sa citezi paragrafe , intra aici.Pe acea pagina , desi topicul este despre evolutie , la un moment dar user-ul Nouneim explica acest lucru chiar cu o imagine. Este imposibil sa nu intelegi. Este singura postare a lui Nouneim de pe acea pagina , deci nu ai cum sa gresesti.Image
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61946 ] Postby nouneim on Mon Feb 25, 2008 2:11 pm

La serviciu, am un coleg care vine in fiecare dimineata si mai ales lunea, dupa weekend, foarte entuziasmat sa povesteasca ce a mai facut in "World of warcraft". Este un joc pe internet care are deja vreo 9 milioane de utilizatori. Se lumineaza la fata cand povesteste cum s-a mai dezvoltat, cu cine s-a mai luptat, cu cine s-a aliat, ce taramuri a mai vazut etc.
Omul asta are o "religie" (nici nu stiu daca e nevoie de ghilimele) care il entuziasmeaza. Religia lui aduna adepti intr-un ritm cu care nu se poate lauda nicio biserica reala.
Religia lui functioneaza.
A mea ...

De ce am spus asta? Pentru ca daca un copil vede ca religia parintilor lui chiar functioneaza, de cele mai multe ori va fi atras de ea.
Daca religia nu functioneaza si se impune cu forta, efectul va fi contrar.
Nimeni nu gandeste pentru tine!
User avatar
nouneim
Moderator
 
Posts: 1419
Joined: Mon Apr 26, 2004 6:29 am
Location: Terromania

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61950 ] Postby danny on Mon Feb 25, 2008 3:25 pm

tom
Si nu sunt un caz singular. Am vazut multe cazuri. In unele dictatura afunctionat. Copilul a devenit adventist convins. In altele, cum e sicazul meu, nu.

Tom , ridici niste intrebari intemeiate . Dictatura in religie nu e CREDINTA , ci e fanatism . cand eram adolescent , organizam iesiri in natura cu tinerii . Erau unii parinti in biserica care nu isi lasau tinerii cu noi zicand ca distractia e pacat . Insa cam toti acesti parinti extremisti astazi nu mai au copii in biserica . Era chiar o familie care nu lasa fata la intrunirile de tineret , insa mama fetei fiind croitoreasa ii facea fetei, fuste mini pe care le purta cu drag prin discoteci .


Legat de educatia religioasa a copiilor .
1. Un copil se naste fara nici un set de reguli . A-l invata o limba ( materna sau straina ), e impunere , e o obligatie ? De ce sa nu il lasam conform constitutiei sa devina adult si apoi sa isi aleaga singur limba materna in care sa vorbeasca ?
2. Un copil se naste la fel fara cunostinte de stiinte exacte . De ce sa il obligam sa invete matematica ? Lasa-l sa decida cand va fi matur , daca vrea sa stie matematica sau daca vrea sa numere pe degete !
3. Un copil cred ca se poate asemana cu hardiscul unui computer , daca eu ca parinte nu am grija sa il intertin , va avea grija strada ( sau virusii ) sa il modeleze .
4. Imi amintesc de un exemplu : Prin anii de dupa '90, la emisiunea "Vrei sa fii miliardar " din Germania , a fost pusa urmatoarea intebare ( cea fulger , care se pune inainte de a ajunge la masa ) : " Aranjati in ordinea corecta urmatoarele 4 fraze din rugaciunea Tatal Nostru " Din cei 10 candidati care doreau sa ajunga la masa pentru a lua miliardul , nici unul nu a reusit sa aranjeze corect cele 4 fraze amestecate . Iata de ce este in stare democratia , sau constitutia cum ii zici tu. Nici macar notiunile elementare de cultura generala , nu mai este in stare sa le promoveze.
5. Daca parintii nu vor face o educatie minima de cultura generala , cineva tot o va face, o va face strada, sau tv-ul sau anturajul, insa decat sa invete cultura generala minima de acolo , prefer sa o invete de la mine copilul meu.
danny
 
Posts: 906
Images: 6
Joined: Sun Nov 25, 2007 5:03 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61986 ] Postby shadow999mx on Tue Feb 26, 2008 3:07 pm

ai dreptate danny, insa la ce ma refeream io, si poate si tom era dogmatica religioasa, caci stim cu siguranta ca un prunc daca de mic ii indctrinat cu o religie, foarte greu logica trece peste prejudecatile formate in procesul educatiei. in schimb moralitate si ideea de Dumnezeu/ constinta suprema, consider necesara pentru a educa un copil, in felul asta ii invatam responsabilitatea si le dam un background pentru a cauta adevarul despre Divinitate.
User avatar
shadow999mx
 
Posts: 807
Images: 7
Joined: Thu Nov 23, 2006 7:49 pm
Location: ... inside your head ...

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #61994 ] Postby tom on Tue Feb 26, 2008 5:51 pm

Copiii din centrele de plasament , care nu au primit "siropul" de lanimeni de ce ajung unde ajung. Cel mai bun exemplu. Este viata unorcopii care nu li s-a impus niciodata sa "faca lectiunea", sa citeascadin Biblie , sa li se explice cine este Dumnezeu, etc.etc. Rezultatelevorbesc singure. Trebuie doar sa le observi.


Ce sa inteleg de aici? Copii care nu au avut prea mult de a face cu biblia, cu "lectiunea",vor ajunge la puscarie? Cine gandeste simplist acum?

P.S. Nu mi-a reusit quote-ul asa cum am dorit... uf, ce greu de cap sunt
User avatar
tom
 
Posts: 556
Joined: Thu Feb 21, 2008 2:47 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #62006 ] Postby Gabriy'el on Wed Feb 27, 2008 4:18 am

tom wrote:Ce sa inteleg de aici? Copii care nu au avut prea mult de a face cubiblia, cu "lectiunea",vor ajunge la puscarie? Cine gandeste simplistacum?

Eu cred ca puteai sa intelegi mai mult de atat. Este vorba de copii carora NU LI S-A IMPUS NIMIC. Nici sa faca temele la scoala nici macar "lectiunea". Concluzie? Da! Nu ai nici un nivel intelectual , iar valorile morale lipsesc cu desavarsire.Puscaria este locul unde ajung cel mai des. Dar nu puscaria era ideea centrala , pentru ca nici cei care nu ajung acolo un sunt cum ar trebui sa fie. Am vazut de prea multe ori , si stiu ce spun. Tot ce fac ei considera ca fiind bun. Raportarea la Biblie lipseste cu desavarsire. Rezultatele le vad. Partea proasta este ca am vazut comportmente asemanatoare la copii din familii presupuse crestine. De ce ?? Pentru ca religia acolo era doar la nivel de "mergem la biserica la pasti si la craciun", si cam atat.

Chiar daca un copil respinge "Biserica", si "lectiunea" cand este major, si chiar daca va spune ca el nu a fost niciodata inclinat spre "cele sfinte", totusi valorile morale imprimate vor ramane chiar de ar deveni budist(nu vorbesc aici de cei care vor sa demonstreze ca sunt "gica contra " si vor sa arate ca ei sunt si gandesc exact invers ). Niciodata nu il vei putea compara cu un copil din centrul de plasament caruia nu i s-a impus niciodata sa faca "lectiunea".
Last edited by Gabriy'el on Wed Feb 27, 2008 4:54 am, edited 1 time in total.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #62008 ] Postby shadow999mx on Wed Feb 27, 2008 4:45 am

ii adevarat ca trebuie ca valorile morale sa le fie imprimate in personalitate (constituind baza educatiei), dar nu si dogmatica, daca o dogma (ritualica, de exemplu) nu este valida dar este imprimata in minte unui prunci risca tot restul vietii sa mearga pe calea aia desi nici pentru el nu are nici o logica dogma respectiva, si de asemenea tinde sa respinga orice alta forma de doctrina.
User avatar
shadow999mx
 
Posts: 807
Images: 7
Joined: Thu Nov 23, 2006 7:49 pm
Location: ... inside your head ...

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #62018 ] Postby tom on Wed Feb 27, 2008 10:27 am

De ce ajung unde ajung copii din centrele de plasament? Sa imi spun si eu parerea. In niciun caz din cauza lipsei educatiei religioase.
Principala cauza pentru care ajung rau acesti copii e lipsa caldurii unui camin.
Acesti copii nu stiu ce inseamna iubirea infinita a mamei si protectia tatalui. Nu stiu ce inseamna sa imparti cu un frate jucariile sau chiar un mar pe care l-ai primit.
Acolo cei mai puternici le fura mancarea celor mai slabi. Viata e conceputa ca pe o continua cursa pentru supravietuire.
Inca "caldura" din familie de care vorbeam o poate oferi chiar si cei nereligiosi, nu crezi?
Probabil esti adeptul teoriei "nu exista moralitate in afara religiei" si de aceea iei pozitia asta. Pozitii ca ale lui Nouneim si shadow mi se par mai echilibrate.

Legat de educatia religioasa a copiilor .
1. Un copil senaste fara nici un set de reguli . A-l invata o limba ( materna saustraina ), e impunere , e o obligatie ? De ce sa nu il lasam conformconstitutiei sa devina adult si apoi sa isi aleaga singur limbamaterna in care sa vorbeasca ?
2. Un copil se naste la fel faracunostinte de stiinte exacte . De ce sa il obligam sa invetematematica ? Lasa-l sa decida cand va fi matur , daca vrea sa stiematematica sau daca vrea sa numere pe degete !

Asta nu are legatura cu educatia religioasa.
De ce trebuie sa asociem scoala, pana si invatarea limbii materne sau mai stiu eu pana si mancatul cu furculita sau spalatul pe dinti, cu religia?

3. Un copil cred ca se poate asemana cu hardiscul unuicomputer , daca eu ca parinte nu am grija sa il intertin , vaavea grija strada ( sau virusii ) sa il modeleze .

Putin cam simplista comparatia... dar merge. Cu specificarea ca acest hardisc vine din " fabricatie" cu cateva programase. Inclinatii personale, temperament, personalitate...in fine psihologii stiu mai bine sa le defineasca. Ceeace e clar e ca nu e recomandabil sa fortezi "dezinstalarea" lor.
4. Imi amintesc de un exemplu : Prin anii de dupa '90, laemisiunea "Vrei sa fii miliardar " din Germania , a fost pusaurmatoarea intebare ( cea fulger , care se pune inainte de a ajunge lamasa ) : " Aranjati in ordinea corecta urmatoarele 4 fraze dinrugaciunea Tatal Nostru " Din cei 10 candidati care doreau sa ajungala masa pentru a lua miliardul , nici unul nu a reusit sa aranjezecorect cele 4 fraze amestecate . Iata de ce este in stare democratia, sau constitutia cum ii zici tu. Nici macar notiunile elementare decultura generala , nu mai este in stare sa le promoveze.


Nu democratia sau constitutia sunt de vina ca eu nu mai pun mana pe o carte.

Daca parintii nu vor face o educatie minima de cultura generala ,cineva tot o va face, o va face strada, sau tv-ul sauanturajul, insa decat sa invete cultura generala minima de acolo ,prefer sa o invete de la mine copilul meu.


Sunt de acord. Dar cultura generala sa fie!
User avatar
tom
 
Posts: 556
Joined: Thu Feb 21, 2008 2:47 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #62024 ] Postby oana on Wed Feb 27, 2008 10:57 am

Eu nu cred ca o sa ii impun religia copilului meu pentru ca nu vreau sa pateasca ca mine, sa sufere o gramada cand o sa citeasca din istoria religiilor si o sa vada ca majoritatea sunt pline de elemente preluate unele de la altele si sa innebuneasca tot cautand Adevarul fara sa-l gaseasca...in primul rand ca daca il invat de mic cu religia va exista o legatura afectiva mai puternica decat ratiunea(cum a fost si poate inca mai este si la mine) care il va impiedica sa vada lucrurile obiectiv si ii va aduce numai framantari inutile...mai bine sa-mi asum eu riscul ca nu am incercat sa-i "salvez sufletul", decat sa descopere el apoi ca toate momentele spirituale din copilaria lui au fost o mare minciuna...In schimb, daca se va simti atras de vreo religie si nu va fi de acord cu mine, nu am sa am nimic impotriva sa o urmeze...Image
oana
 
Posts: 30
Joined: Fri Feb 22, 2008 1:22 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #62032 ] Postby Gabriy'el on Wed Feb 27, 2008 1:29 pm

tom wrote:Sa imi spun si eu parerea. In niciun caz din cauza lipsei educatiei religioase.

Pentru ca doresti sa folosesti exprimari in genul celei de mai sus nu pot sa nu te rog sa iti redefinesti pentru tine in primul rand "educatia religioasa". Din cate observ pentru tine educatia religioasa se rezuma la a merge la biserica(indiferent care ar fi), si la a "face lectiunea". Imi pare rau , dar ai o impresie mai mult decat eronata. Educatia religioasa este ceva mai mult de atat. Tocmai de aceea expresia de mai sus nu are nici o baza in realitate , poate in teorie.

tom wrote:Acesti copii nu stiu ce inseamna iubirea infinita a mamei si protectiatatalui. Nu stiu ce inseamna sa imparti cu un frate jucariile sau chiarun mar pe care l-ai primit.
Acolo cei mai puternici le fura mancarea celor mai slabi. Viata e conceputa ca pe o continua cursa pentru supravietuire.Probabil esti adeptul teoriei "nu exista moralitate in afara religiei" si de aceea iei pozitia asta.

Ceea ce probabil inca nu ai realizat este ca tocmai educatia religioasa(ce trece de facutul de lectiune), este tocmai aceea care te invata sa oferi caldura , si sa stii cum sa primesti caldura.Lucrurile sunt mai simple decat crezi. Acei copiii nu au avut parte de ce era normal sa aiba TOCMAI pentru ca parintilor le-a lipsit educatia religioasa. Vorbesti mai sus de moralitate inafara religiei.Conceptul l-am mai auzit , si vine totdeauna de la oameni suparati dintr-un motiv sau altul pe biserica , sau pe Dumnezeu. Probabil ca nu iti place , dar moralitatea ESTE DEFINITA DE RELIGIE. Am spus de mai multe ori mai sus ca educatia religioasa ofera/invata individul un set de valori MORALE. Nu le va invata NICI DE LA SCOALA , NICI DE PE DRUM , NICI DE ALTUNDEVA.

tom wrote:De ce trebuie sa asociem scoala, pana si invatarea limbii materne saumai stiu eu pana si mancatul cu furculita sau spalatul pe dinti, cureligia?

Intrebarile de acest gen imi demonstreaza faptul ca tu nu vrei sa intelegi beneficiile "impunerii" religiei , ci fiind suparat din anumite motive pe cei care ti-au oferit acesta educatie (cum au stiut ei), orice comparatie/prezentare/explicare ti se pare absurda. Scoala este cea mai buna comparatie care putea fi luata in calcul. Si educatia facuta la scoala , si educatia religioasa , sunt pe termen lung , sunt impuse , si in nici un caz nu pot fi comparate cu "spalatul pe dinti" sau alte exemple total irelevante care iti vin in minte.

Te intreb: Daca eu nu voi spune niciodata copilului despre Dumnezeu, nu ii voi spune niciodata ce e rau , si ce e bine(pana la urma asa il invat "moralitatea"), cum le va invata singur??? si de la cine?? Sper ca nu o sa vii sa imi spui ca nu ai vrut sa spui ca nu trebuie sa inveti copilul ce e bine si ce e rau , pentru ca in momentul in care spui asta DEJA esti de acord cu "educatia religioasa". Cel care isi invata copilul un set de valori , o face pe baza setului de valori pe care el deja le are. Si de unde le are daca nu din educatia religioasa pe care el a primit-o.

Cu specificarea ca acest hardisc vine din " fabricatie" cu cateva programase.

Daca prin fraza de mai sus ai incercat sa insinuezi ca unii "din fabricatie" sunt fara inclinatie spre religie , te anunt ca NICUNUL nu are din "fabricatie" acel interes. Daca ar fi ceva de "fabricatie" am avea si azi oameni nascuti sfinti, care ar trai in totul dupa cum au fost invatati. Oamenii care si astazi sunt in biserici , nu sunt pentru ca au avut inclinatie, pentru ca fiecare are o lupta cu firea pacatoasa care spune , sa faci ce vrei tu , si cum vrei tu indiferent ce spune scriptura.

Ceea ce cu adevarat este din "fabricatie" este respingerea religiei , moralitatii. Tocmai deasta munca parintilor este departe de a fi una usoara.(bineinteles ma refer aici la cei care isi iau responsabilitatea in serios)

P.S Oricat de echilibrate ti s-ar parea ideile lui Nouneim sau shadow, din cat ii cunosc te asigur ca nu vor lasa ca copii lor sa fie educati religios de altii.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #62034 ] Postby ela grotaa on Wed Feb 27, 2008 2:06 pm

consider ca 10-11 ani este o varsta prea frageda pentru ca un copil sa poata alege in aspecte atat de importante.
putem sa-i dam voie sa aleaga culoare sosetelor pe care le va purta sau ce fructe sa manance, insa in alegerea religiei e prea mic.parinti sunt raspunzatori inca pentru el.nici sa-l impui cu forta nu este o solutie pentru ca asa il vei indeparta si mai tare de Dumnezeu, insa cu putina intelepciune de la El si multa rugaciune, parintele va sti cum sa-l determine pe copil ca inca sa mearga unde merg ei...
"daca-i judeci pe oameni nu mai ai timp sa-i iubesti."maica tereza
User avatar
ela grotaa
 
Posts: 2041
Images: 83
Joined: Sat Nov 11, 2006 4:04 am
Location: Madrid

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #62040 ] Postby tom on Wed Feb 27, 2008 4:38 pm

gabyytimisoara wrote:
Sper ca nu o sa vii sa imi spui ca nu ai vrut sa spui ca nu trebuie sainveti copilul ce e bine si ce e rau , pentru ca in momentul in carespui asta DEJA esti de acord cu "educatia religioasa".


Ba chiar asta am sa fac. Toti parintii spun copiilor ce e bine si ce e rau. Si eu o voi face. Dar nu o sa le spun ca daca vor face raul, Domnul nu o sa-i mai ia in cer si ca vor ajunge in iad cu satana.

Daca prin fraza de mai sus ai incercat sa insinuezi ca unii "abricatie" sunt fara inclinatie spre religie , te anunt ca NICUNUL nuare din "fabricatie" acel interes.

Iar trebuie sa te contrazic. In comuna unde m-am nascut, unui baiat cam de varsta mea toti ii spuneam "popa". De ce? Pentru ca e foarte religios. Nu lipsea de la biserica. Parintii lui mergeau de doua ori pe an (daca). Mai cunosc cazuri si pe aici, in Spania. Dar degeaba dau exemple. Ai putea spune ca sunt inventii.

Dar unde vreau sa ajung cu toate aceste postari? Sa incerc sa rezum: minorului trebuie sa i se impuna o serie de reguli ca de exemplu mersul la scoala, igiena, cat sa se uite la televizor si ce sa vada,etc. Sa fie sfatuit, sa ise spuna ce e bine si ce e rau, ce caracteristici ne ajuta sa fim superiori. Dar cand e vorba de constiinta minorul are si el o "patratica" pe care nu trebuie sa i-o incalcam. Si mai ales cand e vorba de aderarea la o denominatiune religioasa. Daca putem sa-l influentam cu puterea exemplului asa cum sugera nouneim ar fi mult mai bine.
User avatar
tom
 
Posts: 556
Joined: Thu Feb 21, 2008 2:47 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #62041 ] Postby Gabriy'el on Wed Feb 27, 2008 5:03 pm

Ba chiar asta am sa fac. Toti parintii spun copiilor ce e bine si ce erau. Si eu o voi face. Dar nu o sa le spun ca daca vor face raul,Domnul nu o sa-i mai ia in cer si ca vor ajunge in iad cu satana.

Imi pare rau , dar nu iti sustii rationamentul numai pana unde iti convine tie, si asta nu e normal. Nu ar trebui sa ii inveti ce e bine si ce e rau , pentru ca astea le-ai invatat tot din educatia religioasa. Pentru ca parintele sa iti poata explica ce e bine si ce e rau , pentru a-ti putea oferi/impune un set de valori morale nu a luat codul penal sau constitutia statelor lumii din care a facut un rezumat , ci pur si simplu ti-a impus binele pe care el l-a primit TOT PRIN EDUCATIA RELIGIOASA PRIMITA.

ar trebuie sa te contrazic. In comuna unde m-am nascut, unui baiat camde varsta mea toti ii spuneam "popa". De ce? Pentru ca e foartereligios. Nu lipsea de la biserica. Parintii lui mergeau de doua ori pean (daca). Mai cunosc cazuri si pe aici, in Spania. Dar degeaba dauexemple. Ai putea spune ca sunt inventii.

Nu voi spune nicidecum ca sunt inventii. Totusi exemplul de mai sus nu dovedeste nimic. Tu pui la inaintare in caz singular pe care doresti sa il prezinti ca regula generala. Asa ceva e incacceptabil. Realitatea te contrazice flagrant. Oameni interesati din proprie initiativa de domeniul religios gasesti la fel de des cum gasesti kilograme de aur pe drumul spre servici. Nu zic ca nu sunt , dar sunt exceptii. Si exceptia incepe cu mine.

Cred ca nu ai incercat deloc sa intelegi esenta a ceea ce am spus. Chiar si cel care este intr-o biserica , lupta cu firea lui care ii spune sa faca cum vrea el , nu cum spune Biblia. Oamenii nu sunt "inclinati" spre moralitate din nastere. Chiar si baiatul care l-ai dat exemplu, nu dovedeste de altfel ca are "programe preinstalate". Pana la urma chiar si "religiozitatea" lui nu venea din nastere ci tot de la altii(chiar daca de data asta acei altii nu erau parintii). Nici chiar eu , incercand sa te conving ca e bine sa "impui" religia copiilor , nu demonstrez asa ceva. Nici faptul ca as sustine anumite doctrine nu demonstreaza nimic. In adancul inimii fiecaruia , fiecare duce lupta lui contra firii lui pacatoase care exact cum zicea Pavel:

Romani 7:21 Găsesc, deci, în mine legea aceasta: când vreau să fac binele, răul este lipit de mine. Pavel , apostol, care avea Duhul Sfant, si uite ca spune ca nici acum inca nu sunt sterse toate bug-urile de pe hardisk-ul lui. De ce? Tocma pentru ca legea din el nu era binele , ci o cu totul alta.

In concluzie , NU ESTE NIMENI nascut cu inclinatie spre moralitate/religiozitate. Ea se deprinde , se invata , se practica. Totusi cum sa practici ceea ce nu ai fost invatat? Imposbil , totdeauna vei practica ce ai fost invatat.
Cat priveste patratica, eu si cu tine , avem datoria si responsabilitatea sa o umplem cu ceva bun. Ca tu din asta vezi "incalcarea drepturilor omului", sau "amenintari cu iadu ", e o cu totul alta problema , pe care eu sau altii de aici de pe forumu nu avem cum sa o redresam. Religia e ceva mai mult de atat.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #62087 ] Postby common-descent on Thu Feb 28, 2008 11:53 am

Daca imi permiteti si mie o scurta interventie...

Este firesc ca un parinte sa transmita copilului propriul set de valori, tot asa cum este firesc sa-i transmita un anumit bagaj genetic. Desigur, ideal ar fi ca parintele sa-si educe copilul intr-un spirit de deschidere fata de alte culturi, sa aseze propria zestre culturala intr-un context universal, nu sa o absolutizeze - fiindca, in cele din urma, intr-un fel sau altul, toate culturile (incluzand latura religioasa) sunt retete pentru supravietuire.

Socotesc ca nu e nimic gresit ca un copil sa fie educat in religia parintilor lui, dimpotriva... cum ar putea un parinte sa invete pe copil ceva in ce nu poate crede sau nu stie? Iar statul nu poate face din copii oameni, doar familia poate. Insa de aici pana la a face "copii envanghelisti", mici mickiduti teleghidati, amenintand plafonul cu degetul aratator si racnind de la microfon lucruri care le pateaza puritatea de copil, e un parleaz mare, mare...

Pe de alta parte, e o naivitate sa presupui ca o conduita morala poate fi imprimata unui copil fara a apela initial la mit - mitul fiind un "precedent inventat". Iar religia deserveste cu succes aceasta nevoie. Desigur, cei mai creativi dintre noi pot nascoci o mitologie proprie. Cand copilul este suficient de matur, el poate analiza cu luciditate problemele existentiale si intelege rolul povestilor. Povestile nu trebuie dispretuite, ci cultivate. Crearea si vehicularea de mituri este cu doua taisuri (ca toate pe lume). Ele pot fi constructive sau distructive, pot sa incurajeze cooperarea sau, dimpotriva, sa ofere o motivatie pentru a ne aliena suficient de semeni incat sa "justifice" crima si genocid.

Religiile, cultura, nu ar trebui sa fie impuse sau promovate intr-un mod special, deliberat, ci ar trebui sa castige adepti doar prin contagiune, dupa bunul plac al oamenilor care interactioneaza in mod firesc, la fel cum se raspandeste o reteta culinara sau o moda. Fiecare sa fie educat intr-un spirit care valideaza "reteta de supravietuire" a celuilalt, sa fie incurajat sa investigheze si sa nu ii fie reprimata curiozitatea naturala, cea care creeaza punti peste falii.

Un copil nu trebuie santajat emotional. Chiar cand este penalizat, copilul trebuie totusi sa fie convins de afectiunea neconditionata a parintelui. Mai mult, penalizarile ar trebui sa fie logice, copilul sa invete din ele. A sta pe graunte sau a fi lovit cu nuiaua sunt semne ale unor esecuri anterioare din partea parintilor.
Heaven's net casts wide. Though its meshes are coarse, nothing slips through. - Tao Te King <-link
User avatar
common-descent
 
Posts: 493
Joined: Thu Jan 18, 2007 10:45 am

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #62099 ] Postby danny on Thu Feb 28, 2008 3:59 pm

common
Religiile, cultura, nu ar trebui sa fie impuse sau promovate intr-unmod special, deliberat, ci ar trebui sa castige adepti doar princontagiune, dupa bunul plac al oamenilor care interactioneaza in modfiresc, la fel cum se raspandeste o reteta culinara sau o moda.


Cred ca e putin limitat exemplul , deoarece daca nu ar fi promovate special , deliberat , se va ajunge la "n" milioane de retete culinare , dupa bunul plac al fiecaruia. Insa , cand o persoana investigeaza , dupa bunul plac , va avea si rezultate dupa bunul plac. Si mai apare o problema : Cand rezultatul investigarii , conduce la un rezultat diferit decat al majoritatii , apare fenomenul "arsului pe rug" . ( Iti mai amintesti topicul , nu ?) In ce limite ar trebui sa se incadreze investigatia ?

Chiar cand este penalizat, copilul trebuie totusi sa fie convins de afectiunea neconditionata a parintelui.

In practica insa , de cele mai multe ori copilul vede ca parintele zice ca va face una , apoi face altceva , si asa penalizarile nu vor mai avea efectul educativ dorit .

A sta pe graunte sau a fi lovit cu nuiaua sunt semne ale unor esecuri anterioare din partea parintilor.
Cea cu grauntele avea ceva educativ in ea , nu e doar incultura parintilor . Nu o recomand, insa doar cine a stat cu genunchii pe graunte , poate intelege daca a avut rost sau nu. Apoi treaba cu nuiaua . Trecem peste recomandarea biblica ,care unii nu o inteleg , si ajungem sa vedem ca exista momente de incapatanare , irascibilitate in viata unui copil , pe care nici o metoda de tip rational nu va clinti "criza emotionala" , ci doar un "mic soc fizic" il poate face sa revina la cele obisnuite . Cine e parinte , intelege , cine nu doar va filozofa despre copiii altuia . atunci cand lucrurile sunt privite in ansamblu, nu doar punctual , se va intelege ca suntem diferiti unii de altii , reactionam diferit , intelegem diferit , avem motivatii ( interese ) diferite . Deci in concluzie , decat sa las copilul needucat , ( facand crize de isterie , atunci cand nu obtine pe moment ceva ce oricum poate fi in defavoarea lui ), mai bine sa fiu catalogat ca putin inapoiat , si sa stiu ca per ansamblu educatia il va ajuta sa devina "om " , si nu doar un biet animal anarhist in jungla societatii.
danny
 
Posts: 906
Images: 6
Joined: Sun Nov 25, 2007 5:03 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #62170 ] Postby tom on Sat Mar 01, 2008 7:37 am

E normal ca fiecare parinte sa isi educe copii conform convigerilor lui. Gabi isi va educa copii intr-un fel, iar common intr-altul. (sper ca nu va supara ca v-am luat ca exemplu).
Dar dupa ideea lui Gabi
Nu ar trebui sa ii inveti ce e bine si ce e rau , pentru ca astea le-ai invatat tot din educatia religioasa.
, common nu are voie sa transmita urmasului sau vreun set de valori morale, pentru ca acestea au un drept de autor.Autorul,fiind mitul religios. Ideea nu mi se pare normala , are chiar tenta de aberatie (imi cer scuze de cuvantul dur, dar e impotriva ideii nu a persoanei).

Problemele devin mai mari atunci cand copilul creste, chiar daca nu a trecut de "pragul" majoratului. Copilul ajunge sa nu mai creada in bau-bau, in mos craciun si in barza. Unii, mai putini, vor pune la indoiala chiar si anumite relatari biblice, sau vei fi nevoit sa "turezi" la maxim autoritatea sa il determini sa mearga la biserica. Ce faci? Folosesti nuiaua sau grauntele? (la noi se foloseau cojile de nuci!)
User avatar
tom
 
Posts: 556
Joined: Thu Feb 21, 2008 2:47 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #62652 ] Postby tom on Wed Mar 12, 2008 5:14 pm

Alt aspect.
Considerati ca biblia este o lectura apta pentru copii? Ma refer mai mult la vechiul testament.
User avatar
tom
 
Posts: 556
Joined: Thu Feb 21, 2008 2:47 pm

Re: Educatia copiilor. Le impunem religia?

[ #62659 ] Postby arriana on Thu Mar 13, 2008 6:44 am

In familia mea suntem 5 frati dintre care eu sunt singura care a imbratisat religia adventista si asta pentru ca inca de cand eram copil tata imi aducea de la biserica bibliile acelea colorate si carti cu povesti pentru copii. Prima data am pasit intr-o biserica adventista la varsta de 14 ani desi, tatal meu s-a nascut in aceasta credinta. Niciodata nu ne-a fortat sa mergem la biserica, in schimb ne aducea tot felul de carti si de chestii care pe unii din fratii mei ii atrageau iar pe altii nu. Un copil la varsta de 10 ani nu poate alege dar ceea ce parintele a "plantat" in inima lui niciodata nu poate fi sters. Poate greseala tatalui meu a fost ca vazandu-ma pe mine singura interesata cu adevarat, s-a ocupat mai mult de mine in ceea ce priveste indoctrinarea si de aceea eu am ajuns aici. Parerea mea este ca parintele nu trebuie sa oblige copilul sa imbratiseze o religie insa nu trebuie sa cada nici in cealalta extrema: de a nu povesti copilului ca avem un Tata in ceruri.
User avatar
arriana
 
Posts: 580
Joined: Fri Sep 08, 2006 5:49 pm

Next

Return to Spiritualitate

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron