Scaunul de domnie

Discutii despre religie, teologie, doctrine, etc.

Moderators: nouneim, eliade22, eddieconst

Scaunul de domnie al lui Dumnezeu

se afla in Sfanta Sfintelor
3
60%
se afla in Sfanta
0
No votes
s-a aflat in Sfanta si se afla in Sfanta Sfintelor
2
40%
 
Total votes : 5

Scaunul de domnie

[ #18611 ] Postby Marius Stroe on Sat Jul 30, 2005 1:51 pm

Scaunul de domnie al lui Dumnezeu se afla in Sfanta sau in Sfanta Sfintelor? In perioada Vechiului Testament unde se afla scaunul de domnie al lui Dumnezeu?
Marius Stroe
 
Posts: 15
Joined: Thu Nov 18, 2004 11:48 pm

[ #18613 ] Postby Alin7 on Sat Jul 30, 2005 4:46 pm

Trebuie sa vii cu niste precizari, altfel lumea o sa te inteleaga gresit..
Mai ales ca e si cu vot..
Doar e forum de discutii nu urna electorala :D
Alin7
 

[ #18615 ] Postby Marius Stroe on Sat Jul 30, 2005 11:12 pm

Mi-am propus sa determin din punct de vedere biblic locul scaunului de domnie al lui Dumnezeu. Daca e sa judecam dupa modelul cortului intalnirii, Dumnezeu se intalnea cu Moise in Sfanta Sfintelor si se pare ca tot acolo se afla si scaunul Lui de domnie. Desigur, aici vorbim de un Templu pamantesc care prefigureaza realitatile din Templul ceresc.
Marius Stroe
 
Posts: 15
Joined: Thu Nov 18, 2004 11:48 pm

[ #18616 ] Postby Alin7 on Sun Jul 31, 2005 12:31 am

Prefigureaza "realitatile" din "Templul Ceresc" sau arata spre venirea si jertfa lui Hristos?
Ce inseamna "scaunul de Domnie"? Dupa cite stiam, acolo se afla Chivotul.Image
Alin7
 

[ #18617 ] Postby betalael on Sun Jul 31, 2005 12:43 am

:idea: Ce dădea sfinţenie locului, numit Preasfînt?
Există un singur răspuns biblic şi logic: prezenţa divină.
Care era simbolul vizibil al al acestei prezenţe?
Chivotul.
[php]In perioada Vechiului Testament unde se afla scaunul de domnie al lui Dumnezeu?[/php]

Scaunul de domnie se afla acolo unde se manifesta divinitatea şi unde era aşezat Chivotul.
betalael
 
Posts: 250
Joined: Sat Apr 23, 2005 2:39 am
Location: europa

[ #18625 ] Postby Marius Stroe on Sun Jul 31, 2005 7:25 am

Am deschis acest subiect deoarece am gasit un citat din Ellen White in care se vorbeste nici mai mult nici mai putin decat de intrarea lui Dumnezeu Tatal in Sfanta Sfintelor. In general se cunoaste ca adventistii cred ca la 1844 doar Hristos a intrat in Sfanta Sfintelor. In viziunea lui Ellen White se vorbeste insa despre intrarea in Sfanta Sfintelor atat a Fiului, cat si a Tatalui, lucru de altfel imposibil intrucat scaunul de domnie al Tatalui se afla in Sfanta Sfintelor inca din perioada Vechiului Testament.
Marius Stroe
 
Posts: 15
Joined: Thu Nov 18, 2004 11:48 pm

[ #18626 ] Postby Marius Stroe on Sun Jul 31, 2005 7:30 am

INTRAREA TATALUI IN SFANTA SFINTELOR:
SFARSITUL CELOR 2300 DE ZILE
AM VAZUT UN TRON SI PE EL STATEAU TATAL SI FIUL. Am privit la fata lui Isus si I-am admirat minunata-I persoana. Persoana Tatalui nu o puteam privi, caci era acoperita de un nor de slava. L-am intrebat pe Isus daca Tatal Sau avea o forma ca a Sa. Mi-a raspuns ca da, dar ca eu nu o puteam privi, intrucat, a zis El, "daca vei privi o singura data slava Sa, vei inceta sa existi". Inaintea tronului, am vazut poporul advent - biserica si lumea. Am observat doua grupuri, unul plecat inaintea tronului, profund preocupat, in timp ce ceilalti stateau in picioare nepasatori si lipsiti de interes. Cei care erau plecati inaintea tronului isi prezentau rugaciunile si priveau catre Isus; apoi El privea catre Tatal Sau si parea ca Se roaga Lui. O lumina iesea de la Tatal si se indrepta catre Fiul, iar de la Fiul catre grupul care se ruga. Apoi am vãzut o lumina nespus de puternica, iesind de la Tatal si venind catre Fiul, iar de la Fiul unduindu-se peste poporul aflat inaintea tronului. Putini insa primeau aceasta lumina mareata. Multi au iesit de sub ea si i s-au impotrivit de indata; altii erau nepasatori si nu apreciau lumina, iar aceasta s-a îndepartat de la ei. Unii o indrageau, mergeau si ingenuncheau alaturi de grupul cel mic care se ruga. Toti din acest grup primisera lumina si se bucurasera de ea, iar fetele le straluceau de slava ei.
L-AM VAZUT PE TATAL RIDICANDU-SE DE PE SCAUNUL DE DOMNIE, MERGAND CU UN CAR DE FOC IN SFANTA SFINTELOR, dincolo de cea de-a doua despartitura si asezandu-Se. Apoi, Isus S-a ridicat de pe tron si cei mai multi dintre cei care erau aplecati s-au ridicat impreuna cu El. Din momentul in care S-a ridicat, nu am vazut nici o raza de lumina cazand de la Isus peste multimea nepasatoare, si aceasta a fost lasata in intuneric total. Cei care s-au ridicat o data cu Isus si-au pastrat privirile atintite asupra Sa cand a parasit tronul si i-a condus o mica bucata de drum. Apoi, si-a ridicat bratul drept si L-am auzit spunand cu glasul Sau incantator: "Asteptati aici; Ma duc la Tatal Meu sa primesc Imparatia; pastrati-va vesmintele nepatate, iar Eu ma voi intoarce dupa putina vreme de la nunta si va voi primi". Apoi un car de foc, cu rotile ca vapaile de foc, inconjurat de ingeri, a venit acolo unde Se afla Isus. A PASIT IN CAR SI A FOST PURTAT IN SFANTA SFINTELOR, UNDE SEDEA TATAL. Acolo L-am privit pe Isus, un impunator Mare Preot, stand in picioare inaintea Tatalui. Pe tivul vesmantului Sau erau un clopotel si o rodie. Cei care Se ridicasera impreuna cu Isus isi trimiteau catre El credinta, in Sfanta Sfintelor, si se rugau: "Tatal meu, da-Mi Duhul Tau". Apoi, Isus sufla asupra lor Duhul Sfant. In suflarea aceea era lumina, putere si multa iubire, bucurie si pace.
M-am Intors sa ma uit la grupul celor care stateau inca aplecati inaintea tronului; nu stiau ca Isus il parasise. Satana parea sa fie langa tron, incercand sa continue lucrarea lui Dumnezeu. I-am vazut privind in sus catre tron si rugandu-se: "Tata, da-ne Duhul Tau". Satana sufla atunci asupra lor o inraurire nesfanta; era in aceasta lumina si multa putere, dar nu exista iubire delicata, bucurie si pace. Scopul lui Satana era de a-i pastra in starea de amagire, de a-i trage inapoi si de a-i amagi pe cei din poporul lui Dumnezeu.

Ellen White, Scrieri Timpurii (Experiente si Viziuni)


Psalmii 11:4 Domnul este în Templul Lui cel sfânt, Domnul Îşi are scaunul de domnie în ceruri. Ochii Lui privesc, şi pleoapele Lui cercetează pe fiii oamenilor.

Evrei 12:2 Să ne uităm ţintă la Căpetenia şi Desăvârşirea credinţei noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a dispreţuit ruşinea, şi stă la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu.

Apocalipsa 8:3 Apoi a venit un alt înger, care s-a oprit în faţa altarului, cu o cădelniţă de aur. I s-a dat tămâie multă, ca s-o aducă, împreună cu rugăciunile tuturor sfinţilor, pe altarul de aur, care este înaintea scaunului de domnie.

Exodul 30:6 Să aşezi altarul în faţa perdelei dinăuntru, care este înaintea chivotului mărturiei, în faţa capacului ispăşirii, care este deasupra mărturiei, şi unde Mă voi întâlni cu tine.

Numeri 7:89 Când intra Moise în cortul întâlnirii ca să vorbească cu Domnul, auzea glasul care-i vorbea de pe capacul ispăşirii care era aşezat pe chivotul mărturiei, între cei doi heruvimi. Şi vorbea cu Domnul.
Marius Stroe
 
Posts: 15
Joined: Thu Nov 18, 2004 11:48 pm

[ #18628 ] Postby betalael on Sun Jul 31, 2005 12:10 pm

Marius,

Existenţa perdelei dintre cele două compartimente nu era o copiere a unui model ceresc,ci era un element integrat in planul cortului pămîntesc,era ceva specific lumii noastre materiale.Avea rolul separator între Locul Sfînt şi Locul Preasfint. Exod 26.33.

Raţiunea perdelei este strins legată de starea nedesăvîrşită a sistemului preoţesc levitic,de faptul că preoţii erau păcătoşi şi muritori.

Era nevoie ca aceştia să fie protejaţi de slava manifestată prin Şechina deasupra Chivotului.

Ruperea perdelei,la moartea Domnului,desfiinţează existenţa celor două compartimente.La aceasta se adaugă retragerea slavei divine.
Sfînta Sfintelor nu mai era prea sfîntă,pt. că nu mai era prezentă Şechina.
Ea continua să se numească Locul Preasfînt dar în realitate era "preafîntă" decît în virtutea Şechinei care acum se retrăsese.

Nu cred că există vreo raţiune spirituală sau biblică pe baza căreia să se justifice continuarea existenţei peredelei în ceruri.
Cred că ar fi ridicol să acceptăm că pe pămînt perdeaua s-a rupt dar în ceruri nu.
Apoi care să fie rostul acesteia în ceruri? Pe Cine să separe de Cine?

Care a fost cel mai zguduitor dar şi cel mai fericit mesaj, al ruperii perdelei în sactuarul pămîntesc?
Moartea Domnului, care prin înviere devenea Marele nostru Preot.

"Şi tocmai un astfel de Mare preot ne trebuia:sfînt, nevinovat şi fără pată,despărţit de păcătoşi şi înălţat mai pe sus de ceruri.Evrei 7.26"

Dar care poate fi mesajul [highlight=red]neruperii [/highlight]perdelei din ceruri,în momentul cînd Fiul lui Dumnezeu S-a stins pe cruce ca o jertfă desăvîrşită şi atotsuficientă?
Un singur mesaj poate avea:[highlight=red]negarea morţii Domnului.[/highlight]

Pe acest fundal să analizăm credibilitatea declaraţiilor vizionare postate de tine.
betalael
 
Posts: 250
Joined: Sat Apr 23, 2005 2:39 am
Location: europa

[ #18638 ] Postby Juniorat on Sun Jul 31, 2005 9:07 pm

Marius Stroe optiunile din sondaj nu sunt foarte intelept formulate.
E corecta si optiunea cu tronul lui Isus care a fost in Sfanta, dar si optiunea cu tronul lui Isus care a fost in Sfanta si acum e in Sfanta Sfintelor.

Repeti un subiect care a fost dezbatul la topicul Sanctuarul ceresc...
Juniorat
 
Posts: 90
Images: 14
Joined: Mon Jun 20, 2005 5:17 pm
Location: Venezuela

[ #18639 ] Postby Juniorat on Sun Jul 31, 2005 9:21 pm

Mariuse, sora White vorbeste in viziunile ei despre un Sanctuar Bicameral. Ar fi un argument ca tronul s-a mutat din Sfanta in Sfanta Sfintelor, dar destul de logica mi se pare si pozitia celor care cred ca Sanctuarul are o singura incapere. Diaconul Stefan cand L-a vazut pe Isus la dreapta Tatalui, L-a vazut in Sfanta, in Sfanta Sfintelor sau in singura incapere din Sanctuarul ceresc?

Important este sa intelegem si sa retinem mesajul din viziuni, nu neaparat detaliile. In intelegerea mea, mesajul in viziunea care ai citat-o e ca Isus a intrat in alta faza din Planul de Mantuire la 22 Oct 1844 in Sanctuarul ceresc, Locul preasfant despre care se vorbeste in Evrei, Loc prea sfant negat cu vehementa de lumea crestina plafonata dpdv doctrinar: baptisti, penticostali, catolici, ortodocsi, lutherani, anglicani, majoritatea advenstitilor, etc... Am zis doctrinar, da? Experimental in toate bisericile sunt oameni cu o relatie mantuitoare cu Isus, dupa lumina pe care o au. Noi adventistii avem mult mai multa lumina biblica, si tocmai de aceea ni se cere mai mult decat unuia ca Alin preafericitul viitor Teoctist( sper sa nu preia si orientarile lui sexuale) sau ca fostul israelit betalael...

Unii fosti adventisti ca betalael, nu pot fi convinsi de existenta Sanctuarului bicameral, dar daca ar putea intelege ca locuinta lui Dumnezeu e un Sanctuar unde Isus miloceste pt fiintele cazute in pacat, ar putea fi salvat un suflet pretios din focul ghenei( nu te ambala bety...).
Apostolul Ioan catre sfarsitul Apocalipsei zice ca n-a vazut nici un Templu in cer, dupa asemanarea vreunui templu pamantesc... Inseamna ca Dumnezeu are un Sanctuar pe care-l demonteaza la sfarsitul timpului, sau ca propria Lui locuinta a folosit ca loc de mijlocire? Locuinta Lui nu va fi "demontata" la sfarsitul timpului...
La 1844, Isus a intrat intr-o alta faza din Planul de Mantuire- judecata de cercetare. A putut face aceasta trecere si fara sa fi trecut in alta presupusa camera cu cadelnita plina de tamaie, etc. E parerea mea si a altor adventisti si e de asteptat sa nu fie toti adventistii de acord...

Detaliile din Santuarul pamantesc nu se regasesc literal in Sanctuarul ceresc pt ca ingerii n-au nevoie sa li se reaminteasca sa nu pofteasca nevasta sau boul aproapelui... Legea, chivotul, catapeteasma, etc aveau rolul de a-i invata pe oameni de va face Isus ca Mare Preot, dupa jertfa si inaltarea Lui la cer...

Betalalele, pt numele sfant al lui Isus, cum ai putut sa te lepezi de credinta in sanctuarul ceresc, atat de importanta in intelegerea lucrarii mantuitoare a lui Isus in favoarea noastra...!?!?
Juniorat
 
Posts: 90
Images: 14
Joined: Mon Jun 20, 2005 5:17 pm
Location: Venezuela

[ #18641 ] Postby Marius Stroe on Mon Aug 01, 2005 1:28 am

Juniorat tinere, mi-e teama ca esti pe langa subiect. Eu nu am intrebat in sondaj unde este tronul lui Isus, ci unde este scaunul de domnie al lui Dumnezeu Tatal.
La fel, dupa aceea nu am vorbit despre intrarea lui Isus in Sfanta Sfintelor, ci despre intrarea lui Dumnezeu Tatal in Sfanta Sfintelor, pentru ca asta prezinta Ellen White in viziunea sa:
L-AM VAZUT PE TATAL RIDICANDU-SE DE PE SCAUNUL DE DOMNIE, MERGAND CU UN CAR DE FOC IN SFANTA SFINTELOR, dincolo de cea de-a doua despartitura si asezandu-Se.

Astfel, am subliniat ca adventistii care o considera indrumator spiritual pe Ellen White nu cred numai ca Isus a intrat la 1844 in Sfanta Sfintelor, ci cred ca la 1844 insusi Dumnezeu Tatal a intrat in Sfanta Sfintelor, iar pana atunci scaunul Lui de domnie a fost in Sfanta.
Majoritatea avem o cultura biblica destul de vasta, iar daca nu avem am dat in mesajul precedent cateva citate din Scriptura care pot sa ne ajute. Chiar putem crede ca scaunul de domnie al lui Dumnezeu Tatal a fost pana in anul 1844 doar in Sfanta? Chiar putem crede ca pana in anul 1844 prezenta lui Dumnezeu Tatal nu s-a manifestat in Sfanta Sfintelor?

Va invit sa va alaturati spiritual ramasitei bisericii din Tiatira, care il va intampina pe Hristos la a doua Sa venire, cum scrie in Apocalipsa. Rabdati pana la capat pe Ellen White, falsa proorocita intruchipata de Izabela, si veti primi rasplata!
Dumnezeu sa vegheze asupra ramasitei!
Marius Stroe
 
Posts: 15
Joined: Thu Nov 18, 2004 11:48 pm

[ #18648 ] Postby Reality Check on Mon Aug 01, 2005 5:00 am

Mariusica, asa, off-topic, mie imi mirosi a Kattaz, :). Si tu, Juniorat, de ce nu mai intri cu nick-ul Hasdeu???
It is in the quiet crucible of your personal, private suffering that your noblest dreams are born and God's greatest gift are given in compensation for what you've been through.
User avatar
Reality Check
 
Posts: 1040
Images: 12
Joined: Mon Jun 13, 2005 4:06 am
Location: prin tara

[ #18655 ] Postby betalael on Mon Aug 01, 2005 6:34 am

Marius,mai puţin am reflectat la aceast aspect,pe care tu îl aminteşti:

[php]"nu...numai ca Isus a intrat la 1844 in Sfanta Sfintelor, ci cred ca la 1844 insusi Dumnezeu Tatal a intrat in Sfanta Sfintelor, iar pana atunci scaunul Lui de domnie a fost in Sfanta. [/php]

O asemenea posibilitate nu cred că are vreo şansă de confirmare biblică.
Să ne gîndim doar la următoarea consecinţa logică, inevitabilă:

Ce s-ar fi întîmplat cu "atmosfera" din Sfînta dacă Tatăl ar fi intrat cu slava Sa mistuitoare în acest loc?
Instantaneu ar fi devenit un Loc Preasfînt.

Fiul este una cu Tatăl şi în sfinţenie,ceea ce ne sugerează că intrarea lui Isus în Sfînta, poate transforma în mod instantaneu şi sigur,locul acela Sfint, în Preasfînt.

Ipotetic aceptînd,conform doctrinei tradiţionale Isus a intrat în Sfînta la înălţare pt. a începe lucrarea de transferare a păcatelor, ca Mare Preot.
Dar care ar putea fi raţiunea pt care Tatăl a stat în Sfinta ?

Probabil că explicaţia o găsim în următorul raţionament: Biblia spune că Isus S-a aşezat la drepta Tatălui. Deci Isus şi Tatăl nu pot fi separaţi de o perdea.
Şi imediat următoarea problemă crucială era aceasta:
Isus trebuia să apară în Sfînta,era indiscutabil.

Fără teoria lucrării Lui în Sfînta,anul 1844, nu mai avea nici o semnificaţie,murea odată cu mişcarea milerita,după eşecul trist al dezamăgirii
Care era soluţia în acest caz? Cum se putea împăca aceste două inconsegvenţe, aceste două erori?

Ca Isus să nu stea separat de Tatăl,soluţia era să fie împreună,chiar în Sfînta.Motiv pt care sora White "vede" (cît de inspirat,fiecare poate aprecia), următoarea şcenă:

[php]"L-AM VAZUT PE TATAL RIDICANDU-SE DE PE SCAUNUL DE DOMNIE, MERGAND CU UN CAR DE FOC IN SFANTA SFINTELOR, dincolo de cea de-a doua despartitura si asezandu-Se.
(Isus) A PASIT IN CAR SI A FOST PURTAT IN SFANTA SFINTELOR, UNDE SEDEA TATAL. [/php]

Problema este că apar două tronuri de domnie: unul în Sfînta, de pe care se ridică Tatăl,apoi trece dincolo de perdea şi se aşează pe alt tron în Sfînta Sfintelor.

Observaţi că Isus rămîne încă în Sfînta o vreme,nu pleacă odată cu Tatăl şi de tronul din Sfînta se apropie Satana...

[php]"M-am Intors sa ma uit la grupul celor care stateau inca aplecati inaintea tronului; nu stiau ca Isus il parasise. Satana parea sa fie langa tron, incercand sa continue lucrarea lui Dumnezeu. I-am vazut privind in sus catre tron si rugandu-se: "Tata, da-ne Duhul Tau". Satana sufla atunci asupra lor o inraurire nesfanta..."[/php]
[php]

Noi ştim că de la cruce Satana nu mai are acces în ceruri. Cine ştie... cum o fi ajuns pînă la Tronul Lui Dumnezeu...

Apoi Isus este dus într-un car de foc în Sfîna Sfintelor.
De ce oare Tatăl şi Fiul au nevoie de un car pt. a trece dincolo de o perdea?

"Apoi un car de foc, cu rotile ca vapaile de foc, inconjurat de ingeri, a venit acolo unde Se afla Isus. A PASIT IN CAR SI A FOST PURTAT IN SFANTA SFINTELOR, UNDE SEDEA TATAL."


Care este adevăratul scaun de domnie? Cel din Sfînta sau cel din Sfînta Sfintelor?

Cred că orice cercetător sincer şi cu puţine idei preconcepute vede logică această analiză.
betalael
 
Posts: 250
Joined: Sat Apr 23, 2005 2:39 am
Location: europa

[ #18660 ] Postby betalael on Mon Aug 01, 2005 10:08 am

Marius,cred că trebuie să păstrăm o doză de respect faţă de convingerile
azş, ce pt. unii constiutuiesc, adevăr incontestabil şi revelaţie divină. Mai exact mă refer la respectul faţă de ELLEN WHITE, pt. că în final suntem pe un forum azş.

Consider că este bine a se evita clasificări de genul:
"...Ellen White, falsa proorocita intruchipata de Izabela..."


Chiar dacă spunem un adevăr, în opinia noastră,cred că trebuie să folosim exprimări mai pertinente,repet datorită circumstanţelor date:suntem pe un forum azs.
betalael
 
Posts: 250
Joined: Sat Apr 23, 2005 2:39 am
Location: europa

Re:

[ #86175 ] Postby Batranul Enoch on Sat Dec 01, 2012 8:48 am

betalael wrote:Marius,

Existenţa perdelei dintre cele două compartimente nu era o copiere a unui model ceresc,ci era un element integrat in planul cortului pămîntesc,era ceva specific lumii noastre materiale.Avea rolul separator între Locul Sfînt şi Locul Preasfint. Exod 26.33.

Raţiunea perdelei este strins legată de starea nedesăvîrşită a sistemului preoţesc levitic,de faptul că preoţii erau păcătoşi şi muritori.

Era nevoie ca aceştia să fie protejaţi de slava manifestată prin Şechina deasupra Chivotului.

Ruperea perdelei,la moartea Domnului,desfiinţează existenţa celor două compartimente.La aceasta se adaugă retragerea slavei divine.
Sfînta Sfintelor nu mai era prea sfîntă,pt. că nu mai era prezentă Şechina.
Ea continua să se numească Locul Preasfînt dar în realitate era "preafîntă" decît în virtutea Şechinei care acum se retrăsese.

Nu cred că există vreo raţiune spirituală sau biblică pe baza căreia să se justifice continuarea existenţei peredelei în ceruri.
Cred că ar fi ridicol să acceptăm că pe pămînt perdeaua s-a rupt dar în ceruri nu.
Apoi care să fie rostul acesteia în ceruri? Pe Cine să separe de Cine?
.


Betalael , tu nu ai inteles semnificatia ruperii perdelei din Templul din Ierusalim la moartea Domnului Isus .Aceasta insemna pe de o parte sfarsitul epocii tipurilor ( umbrelor ) , oamenii nu mai trebuiau sa vina inaintea lui Dumnezeu cu jertfe : deschiderea unei noi cai de acces pentru comuniunea cu Dumnezeu ( prin Domnul Hristos care avea sa inceapa imediat lucrarea Sa de mijlocire inaintea Tatalui ) :

‘’Totul este cuprins de groază şi confuzie. Preotul era gata să înjunghie victima; dar cuţitul cade din mâna sa fără putere şi mielul scapă. Tipul întâlneşte antitipul în moartea Fiului lui Dumnezeu. Marele sacrificiu a fost adus. Drumul spre Sfânta sfintelor este liber. Se pregăteşte o cale nouă şi vie pentru toţi. Nu mai era deloc nevoie ca toţi cei păcătoşi şi întristaţi să aştepte venirea marelui preot. De aici înainte, Mântuitorul avea să oficieze ca preot şi apărător în curţile cereşti. ERA CA ŞI CÂND UN GLAS AR FI SPUS ÎNCHINĂTORILOR: ACUM S-A TERMINAT CU TOATE JERTFELE ŞI DARURILE PENTRU PĂCAT. Fiul lui Dumnezeu a venit după Cuvântul Său: „Iată-Mă (în sulul cărţii este scris despre Mine), vin să fac voia Ta, Dumnezeule”. „CU ÎNSUŞI SÂNGELE SĂU”, „EL A INTRAT ÎN LOCUL PREASFÂNT ... DUPĂ CE A CĂPĂTAT O RĂSCUMPĂRARE VEŞNICĂ” (Evrei 10, 7; 9, 12). ‘’{HLL 757.1} .Pe de alta parte , ruperea perdelei din sanctuarul pamantesc insemna faptul ca poporul Israel se rupsese de Dumnezeu dandu-l pe Hristos la moarte :

‘’Când Caiafa şi-a rupt hainele, actul său a fost semnificativ în legătură cu locul pe care poporul iudeu avea să-l ocupe de aici înainte ca naţiune, faţă de Dumnezeu. Cândva popor ales al lui Dumnezeu, se despărţea acum de El şi devenea foarte repede un popor ce nu mai aparţinea lui Iehova. CÂND, PE CRUCE FIIND, DOMNUL HRISTOS A STRIGAT: „S-A SFÂRŞIT”, IAR CATAPETEASMA TEMPLULUI S-A RUPT ÎN DOUĂ, VEGHETORUL CEL SFÂNT DECLARA CĂ POPORUL IUDEU ÎL RESPINSESE PE ACELA CARE ERA ANTITIPUL TUTUROR TIPURILOR, realitatea tuturor umbrelor acelora. Israel s-a despărţit de Dumnezeu. Caiafa putea deci să-şi rupă veşmântul său oficial, care arăta că el se pretindea a fi un reprezentant al marelui Mare Preot; căci hainele nu mai aveau nici o însemnătate nici pentru el, nici pentru popor. Marele preot putea mai bine să-şi rupă veşmintele de groază, în faţa situaţiei lui şi a naţiunii iudaice. ‘’ {HLL 709.4} .Daca israelitii nu ar fi lepadat pe Dumnezeu , cel dintai Templu nu ar fi fost distrus ( si deci Sfanta Sechina nu s-ar fi indepartat de acolo ) ,
, iar 500 de ani mai tarziu , daca Hristos nu ar fi fost lepadat de poporul Sau , atunci nici cel de-al doilea templu nu ar fi fost daramat , si perdeaua nu s-ar fi rupt :

‘’Sfânta Şechina, înainte de a se îndepărta de cel dintâi templu, se oprise pe muntele din răsărit, ca şi cum i-ar fi părut rău să părăsească cetatea aleasă; tot aşa Domnul Hristos Se opri la Măsliniş, privind la Ierusalim cu inima plină de dor.’’( HLL , 829 ) ;Templul din Ierusalim ar fi ramas pe vecie in picioare ca o marturie despre Sanctuarul ceresc , iar Sfanta Sechina ar fi continuat sa locuiasca in Sfanta Sfintelor :

‘’„Îţi ascult rugăciunea şi aleg locul acesta drept casa unde va trebui să Mi se aducă jertfă. Când voi închide cerul, şi nu va fi ploaie, când voi porunci lăcustelor să mănânce ţara, când voi trimite ciuma în poporul Meu: dacă poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va abate de la căile lui rele — îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul şi-i voi tămădui ţara. Ochii Mei vor fi deschişi de acum, şi urechile Mele vor fi cu luare aminte la rugăciunea făcută în locul acesta. Acum, aleg şi sfinţesc casa aceasta, pentru ca Numele Meu să locuiască în ea pe vecie, şi voi avea totdeauna ochii şi inima Mea acolo” (2 Cronici 7, 12-16). DACĂ ISRAEL AR FI RĂMAS CREDINCIOS LUI DUMNEZEU, ACEASTĂ CLĂDIRE MĂREAŢĂ AR FI RĂMAS ÎN PICIOARE PE VECIE, CA UN SEMN VEŞNIC AL FAVORII DEOSEBITE A LUI DUMNEZEU FAŢĂ DE POPORUL SĂU ALES. „Fiii străinului” — declara Dumnezeu — „care se vor lipi de Domnul, ca să-I slujească şi să iubească Numele Domnului, pentru ca să fie slujitorii Lui, şi toţi cei ce vor păzi Sabatul, ca să nu îl pângărească, şi vor stărui în legământul Meu, îi voi aduce la muntele Meu cel sfânt, şi-i voi umple de veselie în Casa Mea de rugăciune. Arderile lor de tot şi jertfele lor vor fi primite pe altarul Meu, căci casa Mea se va numi o casă de rugăciune pentru toate popoarele” (Isaia 56, 7).’’ {PR 45.3} ;Perdeaua din Sanctuarul ceresc nu s-a rupt la moartea Domnului Hristos , lucrurile de acolo sunt nepieritoare ( indestructibile ), pentru ca Sanctuarul este locul unde locuieste Dumnezeu .


Rolul perdelei din Sanctuarul ceresc este de a desparti cele 2 compartimente ale lui .
Faptul ca acolo exista 2 incaperi reale , bine delimitate , este o marturie in fata intregului Univers despre cele 2 faze ale lucrarii de mijlocire a Domnului Isus .
Juniorat wrote:
Important este sa intelegem si sa retinem mesajul din viziuni, nu neaparat detaliile.
La 1844, Isus a intrat intr-o alta faza din Planul de Mantuire- judecata de cercetare. A putut face aceasta trecere si fara sa fi trecut in alta presupusa camera cu cadelnita plina de tamaie, etc. E parerea mea si a altor adventisti si e de asteptat sa nu fie toti adventistii de acord...

Detaliile din Santuarul pamantesc nu se regasesc literal in Sanctuarul ceresc pt ca ingerii n-au nevoie sa li se reaminteasca sa nu pofteasca nevasta sau boul aproapelui... Legea, chivotul, catapeteasma, etc aveau rolul de a-i invata pe oameni de va face Isus ca Mare Preot, dupa jertfa si inaltarea Lui la cer...Juniorat ,
Nu numai oamenii pe pamant aveau nevoie de o reprezentare cu rol didactic pentru a intelege aceasta lucrare segmentata care avea sa se savarseasca in Templul ceresc , ci si fiintele ceresti . Intelegerea lor trebuia sa se lege de ceva palpabil , la care puteau privi .
Lucrurile din sanctuarul pamantesc sunt aidoma din cel ceresc .
DETALIILE SUNT FOARTE IMPORTANTE !
User avatar
Batranul Enoch
 
Posts: 643
Joined: Mon Jul 04, 2011 8:03 am
Location: Cetatea Sfanta

Re: Scaunul de domnie

[ #86178 ] Postby nehustan on Tue Dec 04, 2012 4:52 pm

Enoh:

''Daca Israelitii nu L-ar fi ...alungat...
Daca Hristos nu i-ar fi lepadat....
Daca Israel ar fi ramas credincios...
Daca s-ar fi purtat cu Domnul,...frumos...''

Conditionare...adventista!

Daca toate ar fi inceput cu ,''D-A-C-A'',
PROFETIA ar fi ramas lunga si moarta !
Dar nu se stie cum...D-r-a-c-u'a ...aparut
La inceputul timpului stiut( )!!?

Asa ca,in virtutea iepurarii acestui...''g-o-l-a-n'',
A fost conceput...Marele Plan !!
Ca multi nu stiu,ca o...bota,
''Programu''-i precis pana-n ultima...iota !!

Asa ca Doamne,ai mila ''daca''
Mai ai din rabdarea de altadata !
Nu stiu ce i s-a'ntamplat acolo,la Tine,
''Daca'' tot cu din'astea rasuflate vine ??!

Eu l-am suspectat ...de bine ,
Dar cred ca nu-i pe...Planeta cu ...Tine,
Ca-n ultima vreme il simt cam ametit,
De-aici reiese ca-i pe o planeta...satelit !!
nehustan
 
Posts: 1042
Images: 0
Joined: Sat Sep 26, 2009 10:44 am


Return to Spiritualitate

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron