Creierul uman

Lifestyle, dieta, medicina, igiena, ingrijire si intretinere!

Moderator: kilergirl

Creierul uman

[ #11854 ] Postby Anke on Sat Nov 13, 2004 10:28 am

Creierul uman, asezat in interiorul craniului, este mai sofisticat decat cel mai performant computer.Cu ajutorul milioanelor de celule , acesta directioneaza si monitorizeaza toate activitatile noastre-chiar si atunci cand dormim.

Creierul este principalul coordonator si centrul de comanda al organismului. Asemenea unei centrale telefonice, preia mesaje provenind de la ochi, urechi, nas, limba si piele si trimite semnale spre muschi si glande. Creierul functioneaza ca si un computer, procesand si inmagazinand informatii.

In interiorul sau se afla un sistem postal care timite mesaje spre acea regiune a creierului, unde aceasta trebuie sa fie descifrate.

Activitatea creierului nu se rezuma doar lamanipularea datelor. El este centrul sentimentelor, emotiilor si dorintelor, cu ajutorul caruia puteam invata si crea ganduri si idei.

La nivelul celular

Creierul uman este constituit din prste 10 000 milioane de neuroni microscopici sau celule nervoase.Fiecare dintre acestea are un corp celular, ce contine nucleul din care radiaza numeroase proeminente subtiri. Corpurile celulare sunt grupate in ciorcini sau centre, fiecare cu o specifica, cum ar fi vederea, vorbirea sau controlul muscular. Ele formeaza materia cenusie a creierului denumita astfel deoarece se inchide la culoare cand este tratata cu anumite substante. Proeminentele celulare se unesc si formeaza un sistem de retele complex, ce include fibre nervoase cuprinzand materia alba.

Activitatile creierului implica modificaride ordin electric si chimic in interiorul neuronilor. De fiecare data cand un electron este atins, el transmite un impuls sau un impuls sau un mesaj nervos asemanator unui mic curent electric. In functie de directia, de sursa mesajelor si de numarul lor, fiecare centrual creierului le examineaza sau le transmite unie alte proportiuni, unde vor fi procesate.

Activitatea electrica

Creierul este tot activ, prin el circuland milioane de impulsuri in fiecare secunda. Unele dintre aceste menaje sunt legate de activitati constiente - cele asupra carora detinem controlul, cum ar fi mersul, vorbitul si scrisul. Alte menaje provin din procesele vitale ale organismului,ce se desfasoara in mod automat, spre exemplu respiratia, batalile inimii si digestia alimentelor pe care le consumam.

In ultimii 25 de ani, cercetatorii au reusit sa elaboreze harta celei mai mari parti a creierului, localizand diferite zone ce indeplinesc anumite functii. Ei au realizat acest lucru prin folosirea unor tehnici variate. Prin plasarea unor senzori electrici pe suprafrata capului si introducerea unor electroziin creierul animal si uneori chiar si in cel uman, au reusit sa traseze caile impulsurilor, care circula de exemplu de la ochi sau de la urechi spre centrul vizual sau auditiv.

Efectele ranilor sau ale indepartarii pe cale chirurgicala a anumitor regiuni ale cortexului - portiunea finala si incretita de la suprafata creierului - indica faptul ca acestea contin centri ce au functii specifice. Insa acestea pot sa nu fie singurele zone ce indeplinesc functiile respective. Spre exemplu, ranile in unele regiuni ale lobilor frontali, situati in fata emisferelor cerebrale , provoaca dificultati in intelegerea vorbirii. Persoana respectiva este incapabila de emite sunete cu inteles in vorbire. Un alt efect asemanator este cauzat de rani in zonele posterioare emisferelor. In acest caz persoanele respective nu pot intretine o convorbire constanta, acesta fiind intrerupta in mai multe segmente.

Un aranjament de unitati

Dintre toate mamiferele, omul are creierul cel mai avansat si mai dezvoltat. La toate vertebratele, insa, creiereul consta din 3 unitati structurale principale: emisferele cerebrale, trunchiul cerebral si cerebelul.

Enisferele cerebrale au rol in procesarea menajelor ce provin de la organele de simt. Trunchiul cerebral este compus in special din fibre nervoase ce leaga celelalte doua unitati. Cereberul prezinta portiuni destinate echilibrului si coordonarii activitatii nervoase spre si de la sira spinarii, precum si nervi conductori de mesaje spre organele majore ale organismului.

De-a lungul evolutiei creierului, diferite portiuni ale sale s-au dezvoltat in modul cel mai potrivit pentru supravietuirea organismului. La oameni,ai caror stramosi au trait in copaci, coborand apoi pe pamant, unde era plin de pradatori, iar competitia pentru hrana era foarte mare, emisferele cerebrale au devenit mai mari si mai complexe, fiind centri foarte importanti pentru interpretarea si prelucrarea informatiilor provenite de la simturi. La Homo sapiens, omul modern intelept emisferele cerebrale cuprind 80% din volumul creierului.

Memoria

Cercetatorii cunosc acest lucru din consultatiile medicale. Daca sunt introdusi electrozi in cortexul vizual primar (in timpul unei operatii pe creier fara dureri ), trecandu-se un curent slab prin acestia , pacientul va vedea puncte stralucitoare sau cercuri inaintea. Daca electrozii sunt introdusi in cortexul vizual secundar, pacientul va vedea modele complexe sau chiar obiecte complexe sau chiar obiecte complete - copaci legandu-se sau o veverita topaind. Zonele secundare par sa se comporte asemenea unui sistem al memoriei vizuale.

Exista zone in interiorul emisferelor cerebralor cerebrale care nu au fost inca descoperite, dar par sa aiba de-a face cu toate tipurile de memorie. Prin ce metode creierul selecteaza, sorteaza si inmagazineaza informatiile sub forma de menorie ramane un mister pentru cercetatori.

Exista doua tipuri de memorie: de scurta durata si de lunga durata. Fiecare element al memoriei poate fi retinut temporar sub forma de activitate electrica. In functie de puterea acesteia, se pot produce modificari chimice in interiorul neuronilor sau in retele dintre acestia. Astfel, elementul este retinut pentru mai mult timp. Retinerea unui numar de telefon pe durata formarii lui, este un exemplu de memorie de scurta durata. Reamintirea vacantei de anul trecut este memorie de lunga durata.

Sursa: Internet
c-ya
Anke
 

[ #14859 ] Postby kathy_betty on Sat Feb 19, 2005 6:17 am

:!: :lol:
User avatar
kathy_betty
 
Posts: 202
Images: 17
Joined: Sat Feb 07, 2004 9:11 am

[ #15411 ] Postby Creve on Thu Mar 10, 2005 10:11 am

Tot nivelul creierului, mai exact la nivelul Hipotalamusului, se gasesc centrii nervosi termogenic si termolitic. Ce inseamna mai exact? In acesti centri nervosi se gasesc perechi de neuroni al caror rol e acela de a "verifica" temperatura sangelui. Cand e prea cald afara temperatura corpului tinde sa creasca si invers. Ati vazut ca daca afara e frig corpul incepe sa tremure. De ce? Atunci temperatura sangelui scade mult sub limita normala si odata ajuns in dreptul centrului termogenic creierul simuleaza crearea de energie. Si aceasta are loc prin tremuratul obisnuit si chiar prin ficat sau rinichi. Centrul termolitic intra in functiune cand temperatura cprpului creste. Stiti voi ..... frisoanele!!!
Timpul poate să devină din rege un biet pion care se pierde foarte uşor dacă eşti neatent sau prost organizat.
User avatar
Creve
 
Posts: 1432
Images: 65
Joined: Thu Jan 27, 2005 7:22 am
Location: Oriunde sunt primit

[ #16396 ] Postby palomitta on Fri Apr 15, 2005 4:52 am

Este f interesant cum functioneaza creierul uman , si ii multumesc mult lui anke pt articol k asa mai repet si eu cand intru pe forum un pic din lectiile pe care le am de invatat pt admitere :))
Am auzit o data intr-o prelegere sustinuta de fratele Sandulache k inaintasii nostrii medicinisti practicau o metoda ff interesanta de a vindeca afectiiunile creierului! cand cineva avea dureri mari de cap sau probleme similare i se facea o gaura in cap! asa pur si simplu! interesant k nu toti mureau pt k s-au gasit cranii unde testutul osos se regenerase complet ! deci pacientul supravietuia "interventiei chirurgicale " probabil facute in cele mai improprii conditii!!
interesant nu?!
palomitta
 
Posts: 296
Images: 8
Joined: Wed Aug 18, 2004 12:30 pm
Location: Kimito-Finland

[ #16397 ] Postby palomitta on Fri Apr 15, 2005 4:58 am

Cum functioneaza creierul bebelusului

Astazi, bebelusii nu mai sunt considerati drept niste mici fiinte aproape vegetative, pe care este suficient sa le umpli cu hrana si cu cunostinte, tot atat de maleabile ca si plastilina. In sfarsit, le sunt recunoscute chiar de la nastere adevarate competente, pe care ei si le rafineaza si perfectioneaza pe parcursul timpului si al... "educatiei" pe care le-o dati.

La nastere, creierul unui bebelus este departe de a fi ajuns la maturitate. Dar el va evolua cu o viteza uimitoare, in special in timpul primilor trei ani de viata.


Putem defini inteligenta drept facultatea de a invata lucruri noi, de a gasi solutii la problemele care iti sunt puse pentru prima oara, de a te adapta.

Pe scurt, de a intelege lumea inconjuratoare, de a-i decodifica regulile, de a sti sa ti le reinsusesti pentru a le folosi... Tot atatea caracteristici care sunt apanajul copilariei insesi, in plina crestere, in continua maturizare.

Creierul uman, disproportionat de mare in comparatie cu corpul si membrele, evolueaza cu o viteza uimitoare: greutatea sa creste de cinci ori de la nastere pana la varsta de douazeci de ani, iar aceasta crestere este deosebit de rapida pe parcursul primilor trei ani de viata.

Astfel, la sase luni, creierul atinge jumatate din greutatea sa adulta, la un an, doua treimi, la trei ani, 80%, la sase ani, 90%, la pubertate, 95%.

Totusi, "patrimoniul" de neuroni (celule nervoase) al bebelusului nu este proportional cu greutatea acestui organ.

Intre cea de a zecea si cea de a saptesprezecea saptamana de gestatie in utero, fatul acumuleaza cantitatea fabuloasa de 250.000 neuroni pe minut!
La nastere, bebelusul are in creierul sau toti neuronii de care are nevoie. Si chiar mai multi!
Ulterior - faptul acesta a fost demonstrat amanuntit pe animale - se pare ca numeroase conexiuni neuronale regreseaza la nastere, dispar - fapt denumit de neurobiologi "hecatomba neuronala" - sau se specializeaza.

Ca si cum, pentru a evolua, creierul ar avea nevoie sa se debaraseze de conexiunile inutile.

Numerosi cercetatori considera, de altfel, ca explicatia disparitiei totale a amintirilor din copilaria foarte mica se gaseste in aceasta hecatomba si nu in respingerea lor in inconstient.

La fel, pe masura ce copilul creste, competentele si reflexele anterioare dispar in beneficiul altora.

Exemple: bebelusul isi pierde reflexele arhaice (grasping sau "reflexul maimuta", mersul automat, Reflexul lui Moro sau al bratelor incrucisate...), la una sau doua luni dupa nastere.

Mai tarziu, reflexul lui de a plange cand i se ia biberonul se transforma in angoasa de separare atunci cand persoana care se ocupa de el dispare pe moment.

De asemenea, la nastere micul omulet este un adevarat poliglot potential.

La sase luni, ganguritul este identic in toate "colturile" lumii si el se specializeaza pana cand, in jur de 10-12 luni, el nu mai recunoaste decat idiomul mamei sale, limba materna!

Un ultim exemplu: fatul stie sa isi impreuneze degetele ca pentru a ciupi, competenta pe care nu o va regasi decat in jurul varstei de opt-noua luni.

Pe scurt, trebuie ca inainte de orice sa faceti din el o mica persoana curioasa, avida sa descopere, sa invete singura. Aceasta nu inseamna ca trebuie "indopat" cu stimuli oricand si oricum. Copilul are nevoie sa rasufle, ca oricine, sa se odihneasca, sa asimileze in timpul somnului ceea ce a invatat, sa guste "nedefinitul din suflet", deci "nedefinitul din neuroni".
palomitta
 
Posts: 296
Images: 8
Joined: Wed Aug 18, 2004 12:30 pm
Location: Kimito-Finland


Return to Dieta & Sanatate

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron