Devotional Zilnic 2007 - Sfintiti pe deplin (Kay Kuzma)

Devotionalul Zilnic

Moderator: zephyr

Devotional Zilnic 2007 - Sfintiti pe deplin (Kay Kuzma)

[ #45323 ] Postby zephyr on Tue May 15, 2007 11:52 pm

Miercuri, 16 Mai
Biblia la rand: 2 CRON. 21 – 23


DESPRE MOARTEA CELULELOR DIN CREIER


„Vei intra în mormânt la bătrânete, ca snopul strâns la vremea lui.” (Iov 5,26)


Imediat după nastere, când sunt în număr maxim, celulele din creier încep să moară într-un ritm înfricosător – în jur de 50.000 pe zi! Înmulteste cu numărul zilelor pe care le-ai trăit si vei obtine o cifră uluitoare. Aproximativ 18.250.000 de celule în fiecare an!

În pofida acestei epuizări cerebrale treptate, performanta creierului la persoanele sănătoase nu se schimbă semnificativ pe o perioadă de 50 de ani. De fapt, pentru unii chiar se îmbunătăteste si la 75 de ani si la vârste mai mari de atât.

Principiul redundantei sustine că în creierul nostru există mult mai multe celule decât putem folosi, asa încât ne putem permite să pierdem un număr imens. (Probabil că principiul „foloseste-l, altfel îl pierzi” este cel care dirijează această exterminare masivă a celulelor din creier). În pofida acestei pierderi, celulele nervoase intacte ale persoanelor în vârstă pot să-si sporească numărul dendritelor, ceea ce asigură mai multe căi de comunicare. Acesta este principiul plasticitătii. Desi mai putine, celulele rămase în creier sunt mai active si fac noi conexiuni dacă sunt solicitate, chiar la vâste tot mai înaintate. Cu cât experienta, învătarea si practica sunt mai mari, cu atât este mai mare numărul de conexiuni.

Scăderea memoriei si a capacitătii de a prelucra informatiile rapid si de a integra informatiile primite devine înspăimântătoare sau descurajatoare pentru multi vârstnici. Dar studiile recente arată că pierderea sau deteriorarea fizică a mii de celule din creier nu reduce în mod necesar potentialul de functionare al unui om în vârstă. Este posibil ca prelucrarea anumitor date să necesite mai mult timp, dar lipsa de viteză poate fi compensată de întelepciunea născută din experientă. si este posibil ca, în mare măsură, aceste „pierderi” în ce priveste functia să fie oprite sau chiar inversate prin întrebuintare. Pentru o sănătate maximă a creierului, foloseste, dezvoltă-ti toti centrii gândirii – gândirea logică, rezolvarea problemelor analitice, exprimarea artistică, gândirea creatoare, memorarea, stimularea senzorială, limbajul si deprinderile motorii.Tată scump, Îti multumesc pentru că m-ai creat cu suficiente celule ale creierului pentru eternitate. Ajută-mă să le folosesc asa încât să nu le pierd.


Elden Chalmers
"Sunt ca o piesa de argint maiestrit lucrata intr'o lume plina de piese de aur... intzepatoare." Daniel BOROS

2008: Cel mai frumos an.
User avatar
zephyr
 
Posts: 1259
Images: 35
Joined: Wed Apr 28, 2004 5:12 am
Location: Oradea

Return to Devotional

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron