Devotional Zilnic 2007 - Sfintiti pe deplin (Kay Kuzma)

Devotionalul Zilnic

Moderator: zephyr

Devotional Zilnic 2007 - Sfintiti pe deplin (Kay Kuzma)

[ #47561 ] Postby zephyr on Thu Jun 14, 2007 4:32 pm

Vineri, 15 Iunie
Biblia la rând: PSALMI 1 – 9


TE OMOARĂ MEDIUL ÎN CARE TRĂIESTI?


„Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit; si a pus acolo pe omul pe care-l întocmise.” ( Gen. 2,8 )

Aproape orice lucru din mediu poate să producă un răspuns automat după ce a fost stabilită o asociere (reflexul lui Pavlov). Adesea, pacientii care au cancer, când se întorc la clinica în care au făcut chimioterapie, vor retrăi efectele secundare ale tratamentului chiar dacă nu primesc nicio medicatie. Imaginile din salon, parfumul folosit de o asistentă sau chiar muzica de fond pot produce aceste reactii.

Orice american îsi aduce aminte unde era atunci când a auzit despre atacul asupra Turnurilor Gemene din New York. Celor care s-au aflat acolo, cel mai mic lucru care le aminteste de eveniment le poate declansa reactia de stres pe care au trăit-o atunci. O manifestare particulară este Boala de Stres Posttraumatic (BSPT). Cu cât sunt asociate mai multe emotii cu un eveniment, cu atât este mai posibil ca el să lase o amintire permanentă.

Trăim în mijlocul unor factori care declansează atât răspunsuri sănătoase, cât si reactii nesănătoase. Pentru a te bucura de o sănătate optimă, creează un mediu care îti va aminti de lucruri pozitive; îndepărtează lucrurile care ar putea să determine anxietate.

Gândeste-te putin la spatiul personal – atât cel de acasă, cât si din locul în care lucrezi. Lucrurile care te înconjoară sunt optimiste si sănătoase? Îti hrănesc sufletul si îti reîncarcă bateriile spiritului? Te simti calm si fericit în mijlocul lor? Îti asigură confort, îti oferă ocazia de a creste si îti dau pace?

Înainte de moarte, Henri Matisse, marele pictor francez modern [1869-1954], a stat multe luni tintuit la pat, având cancer de colon. Membrii familiei i-au mutat patul asa încât, de la fereastra dormitorului, să poată cuprinde privelistea acelui tinut rural. Mai mult, au continuat să schimbe ce era pe pervazul ferestrei, asa încât să poată fi permanent inspirat să picteze. Unele dintre cele mai renumite opere ale sale au fost create pe când stătea în pat. Pune si tu putin condiment vizual în spatiul tău.Cu cât mediul nostru seamănă mai mult cu cel initial, din Eden, cu atât ne vom bucura de mai multe dintre beneficiile sale!


Des Cummings
"Sunt ca o piesa de argint maiestrit lucrata intr'o lume plina de piese de aur... intzepatoare." Daniel BOROS

2008: Cel mai frumos an.
User avatar
zephyr
 
Posts: 1259
Images: 35
Joined: Wed Apr 28, 2004 5:12 am
Location: Oradea

Return to Devotional

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest