Lectiunea de adolescenti - 18 iunie...24 iunie

Studiul lectiunii zilnice

Lectiunea de adolescenti - 18 iunie...24 iunie

[ #29436 ] Postby Creve on Sat Jun 17, 2006 11:56 pm

NOUL PAMÂNT BOLTI DE AUR,STRAZI DE AUR

Am tresărit când un tip dubios m-a însfăcat de braţ si mi-a spus:
– Sunt Dan si n-am mâncat de trei zile.
Părea să aibă dreptate – barba nerasă era destul de lungă, mirosul învechit de transpiraţie si urină era destul de tare, iar expresia de pe faţa lui era destul de speriată.
Văzând că îl ascult, se apucă să îmi însire o poveste despre cum a fugit de la o gazdă la alta si, devenind deodată paranoic, îmi mărturisi că bântuie străzile disperat de singur, căutând pe cineva care să îl trateze cu omenie, nu să îl înjure, cum fac cei mai mulţi.
– Ţi-e foame? l-am întrebat. Desteaptă întrebare! Asa că am adăugat:
– Ce vrei să mănânci? Mă privi prostit si recunoscător, spunându-mi că ar vrea un Big Mac. Era vineri seara, dar i-am lăsat pe prietenii mei să continue să ofere publicaţii crestine, în timp ce eu m-am dus cu Dan la McChuckers (nu prea am putut să-i spun: „Stii, mai trebuie să astepţi până se termină Sabatul”).
Eu nu mâncam, dar stăteam lângă Dan, care dădea pe gât o cantitate impresionantă de hrană si băutură. Printre înghiţituri, mi-a povestit că fusese violat în copilărie si de atunci s-a dezechilibrat nervos, având nevoie constantă de îngrijire psihiatrică.

Mi-a spus că familii de crestini l-au îngrijit în casa lor cât au putut, uneori luni în sir, si erau oameni minunaţi. (Un shake mare se făcu nevăzut.) Nu putea să explice de ce fugea dintr-o dată, speriat în imaginaţia lui. Dar, cu gura plină de cartofi prăjiţi, zicea:
– Vreau doar să fiu fericit înăuntrul meu. În timpul mesei, Dan tot repeta:
– Mulţumesc, mulţumesc mult. Mă simt ca în cer.
– Crezi în cer? l-am întrebat. Răspunsul m-a impresionat.
– Da, în cer o să stăm la masă cu Dumnezeu si o să fim fericiţi cu toţi prietenii nostri, iar Isus va fi prietenul nostru si ne va da mâncare.
– Stii cum se ajunge acolo? l-am întrebat. Mâncând plăcinta cu mere, mi-a explicat că sângele lui Isus a fost vărsat pentru păcatele noastre. Păcatul, în caz că nu stiam, este orice îi răneste pe oameni sau pe Dumnezeu – precum violul sau furtul, sau cuvintele grele.

Apoi (golind o băutură răcoritoare) mi-a spus că Duhul Sfânt poate să locuiască într-un om, ajutându-l să trăiască o viaţă bună; dar faptele bune nu te duc în cer, ele doar „îi fac pe oameni si pe Dumnezeu si pe tine mai fericiţi” si te pregătesc pentru cer.

Cum intraseră aceste vesti bune în mintea lui tulburată? L-am întrebat de unde stia, iar el mi-a spus:
– Am auzit de multe ori despre Isus si despre cer de la oameni diferiţi, care au fost buni cu mine. I-am crezut pentru că semănau cu El si m-au făcut să mă simt ca în cer.
Cred că asa a lăsat Isus să fie. Nu este minunat că aici, pe pământ, există crestini care i-au făcut lui Dan viaţa mai bună si că ne vom întâlni cu el pe Noul Pământ? Acolo nu vor mai fi copii abuzaţi si povestiri triste. Nu vor mai fi minţi tulburate.

Un om de pe stradă, nebun si nefericit, are nevoie de hrană si de bunătate. Dar are nevoie si de speranţa după ceva mai bun.

Cred că a vorbi despre cer (si a trăi ca în cer) este o bună cale de a da mărturie. „În casa Tatălui Meu sunt multe locasuri.” Ce Tată minunat!

Duminica 18 iunie

Valuri cu gunoaie, păsări unse cu petrol, ploi acide, râuri otrăvite, explozii de petrol, aer poluat, încălzirea globală a atmosferei, câte o sută de specii dispărute în fiecare zi, un lot de pădure cât un teren de fotbal defrisat în fiecare secundă. Are Dumnezeu ceva de zis?

Biblia prevesteste o vreme când oamenii vor avea puterea „să prăpădească” pământul (Apoc. 11,18). De unde stia Ioan aceasta în anul 96 d. Hr.? Când a rostit această profeţie, nu ai fi putut prăpădi pământul nici dacă ai fi vrut. Singurele mijloace erau săbiile sau focul. Pesticidele si armele nucleare au apărut două mii de ani mai târziu. Dar aceasta este o profeţie dată cu mulţi ani înainte de a se împlini. Biblia mai prevesteste o vreme când cerul „va pieri” si „se va învechi ca o haină” (Evrei 1,10.11). Să fie vorba de găuri în stratul de ozon? Si totusi Biblia prevesteste că Dumnezeu va face „ceruri noi si un pământ nou” (Apoc. 21,1). Acum înţelegem de ce va fi nevoie să le înnoiască! Focul va transforma gropile de deseuri toxice si reziduuri nucleare în locuri de joacă pentru copii. Nu va mai exista lăcomia, care distruge pământul, sau sărăcia, care împinge tot la distrugere pentru o mână de bani. Vom trăi din nou într-un paradis verde. Si în fiecare Sabat ne vom aminti că Dumnezeu a creat si a recreat lumea noastră si pe noi! Viitorul Pământului este verde.

TEXT DE MEMORIZAT
„Caci El ma va ocroti în coliba Lui în ziua necazului, ma va ascunde sub acoperioul cortului Lui si ma va înalta pe o stânca.” Psalmi 27,5

Luni 19 iunie

Servesti o minge cu sapte sute de kilometri pe oră exact în colţul terenului de joc. Cu un reflex fulgerător, adversara ta loveste puternic mingea si aleargă la plasă. Cât ai clipi, corpul tău atletic reacţionează si execută un revers impecabil. Adversara plonjează si întoarce din voleu. Sprintezi înainte si îi trimiţi mingea deasupra capului. Ea sare în aer si izbeste, trimiţând mingea cu o viteză supersonică în terenul tău. Râzi si o aplauzi. Ce raliu! si scorul jocului este încă nul, după cincizeci si sase de seturi! Probabil asa s-ar juca tenis în cer.
– Stiai că pe pământ umblam în scaun cu rotile? te întreabă ea. În cer nimeni nu se accidentează si nu se îmbolnăveste. Prietenii tăi, care pe pământ erau medici, sunt someri, îsi petrec timpul vizitând planetele si studiind cu fiecare escală istoria altei lumi. Ce fac antreprenorii de pompe funebre? S-au reprofilat – instructori de schi, muzicieni … Ieri L-ai revăzut pe Isus. Era mai înalt cu un cap decât toţi – chiar si decât Adam. Îţi amintesti că pe pământ ai citit că Isus îţi va schimba corpul muritor într-unul nemuritor, ca al Lui, prin puterea cu care conduce toate lucrurile.

Citeste Fil. 3,21 si scrie patru lucruri pe care, din punct de vedere fizic, nu le poţi face acum, dar pe care speri să le poţi face în cer.

1. _________________________
2. _________________________
3. _________________________
4. _________________________
„Pe pamânt nu existanici o durerepe care Cerul sa nu o poata vindeca.” (Thomas Moore)


Marti 20 iunie

Când mă uit la televizor, de multe ori am impresia că sunt de pe o altă planetă. Violenţa este considerată o soluţie la diferite probleme, oamenii se folosesc unul de altul pentru bani, sex sau putere, „dragostea” nu durează, oamenii arată bine, dar nu au nimic de spus. „Profashion” – exponentul modei într-o lume a sărăciei.

Ar trebui să ne simţim străini de toate acestea. Noi suntem cetăţeni ai unei alte lumi! Un loc unde nu există asemenea gunoaie. Citeste Filipeni 3,18-20. Explică în cuvintele tale care sunt diferenţele dintre oameni pe care Pavel le observă în acest text.

Cerul este ţinta culturii si dezvoltării noastre personale. Si totusi, când Se roagă pentru ucenicii Săi (si pentru noi), Isus spune: „Nu Te rog să-i iei din lume, ci să-i păzesti de cel rău” (Ioan 17,15). La ce crezi că Se referă Isus când spune că nu doreste „să ne ia din lume”?


DE MEDITAT
Cum pot sa îi ajut în mod personal pe cei din jurul meu sa creada în cer? Cum a stârnit Isus interesul oamenilor pentru Împaratia cerurilor?


Miercuri 21 iunie

Împreună cu cinci prieteni petreci o săptămână pe Tubus Maximus, o planetă deosebită, de mărimea Lunii, însă acoperită în întregime de apă. Se roteste în asa fel, încât valuri perfecte se rostogolesc încontinuu în jurul întregii planete. Execuţi impecabil cele mai spectaculoase figuri de surfing pe un val aproape închis, înalt de trei metri, un val care nu se sparge niciodată.

După ce ai devenit deja expert, te duci să îţi încerci aptitudinile în surfing solar pe Krargg, unde câmpurile de forţă prezintă pete solare. În timp ce îţi arată locurile cele mai bune, Glane, venerabilul ghid krarggian, îţi spune:

– Am auzit că Isus v-a salvat de pe Pământ. Cum era acolo? Îi povestesti tot felul de întâmplări, iar seara, la căldura cristalelor strălucitoare, el continuă să te întrebe entuziasmat:
– Ce înseamnă durere? Nebunie? Păcat? De ce au ales oamenii asa ceva? Toată săptămâna faci surfing în patru dimensiuni, apoi zbori înapoi cu prietenii tăi, pentru a sărbători Sabatul în Cetate.

După Sabat, te simţi stimulat intelectual, asa că te duci să îl asisti în cercetare pe vârstnicul profesor Zurgen. El studiază formele de viaţă dintr-un lac de sulf topit, pe cel mai mare astru din galaxia Ieremia, si este încântat să fie ghidultău. Îl ajuţi să strângă mostre pentru studiu: astăzi colectaţi multibii multicolore, care respiră sulf si digeră roci. Observi cum comunică între ele prin sunete muzicale si miscări graţioase. Profesorul, care a învăţat limbajul lor, îţi spune că ele îţi urează bun venit în colonia lor.

Profesorul are atâta energie de parcă ar fi un băiat în vacanţă si îţi spune:
– După ce termin aici, mai am două sute cincizeci si opt de milioane nouă sute patruzeci si opt de mii două sute douăzeci si două de planete de explorat în această galaxie. si cine stie câte galaxii mai sunt … La câteva planete distanţă, Händel si Peter Garret rescriu oratoriul „Mesia” într-un stil nou. Intenţionează să îl cânte în premieră într-un Sabat festiv, peste câteva săptămâni.

Te întrebi ce mai urmează. Niciodată nu vei epuiza toate lucrurile interesante pe care le poţi face aici.

Citeste Isaia 64,4 si 1 Cor. 2,9. Ce îţi spun aceste texte despre ce vom descoperi în cer?

Joi 22 iunie

Îi va răsplăti Dumnezeu mai mult pe cei care au păcătuit mai puţin decât pe noi, ceilalţi? Nu. Isus a spus odată o pildă despre un stăpân care a iesit afară pe la sase dimineaţa si a angajat niste lucrători. Pe la nouă, având nevoie de ajutor, a mai angajat câţiva. La prânz, a iesit să mai cheme. Apoi, cu o oră înainte de încheierea zilei de lucru, a mai chemat niste lucrători, ca să-i ajute pe ceilalţi să termine munca.

La sfârsit, a început să le plătească. I-a chemat pe cei care lucraseră o oră si le-a dat o sută de dolari. Acestia au plecat încântaţi. Toţi ceilalţi făceau deja calcule în minte. Dacă seful plăteste cu o sută de dolari ora, muncitorii de la prânz vor lua patru sute de dolari, cei de la nouă vor primi sase sute de dolari, iar cei care au început de la sase dimineaţa vor primi nouă sute de dolari. E normal, nu-i asa?

Dar seful le-a dat la toţi câte o sută de dolari.

Muncitorii veniţi cu noaptea-n cap s-au plâns.
– Am lucrat pe brânci în tot zăduful zilei si ne plătesti tot cu cât i-ai plătit pe cei veniţi în ultima oră. Mergem să spunem la sindicat. Dar seful le-a răspuns:
– Hei, o sută de dolari este o plată acceptabilă pentru o zi de muncă, nu vi se pare?
– Da, dar …
– Atunci, v-am plătit cum se cuvine. Ce vă pasă cât le dau celorlalţi? De ce sunteţi gelosi că sunt generos? Avea dreptate, trebuiau să recunoască. Citeste Matei 20,1

Explică într-o singură frază înţelesul acestei pilde. La urma urmei, de ce să ne mai batem capul lucrând pentru Dumnezeu? Nu ar fi mai simplu să „credem numai” si să ne luăm o vacanţă până vine Isus? Nu, pentru că: Este plăcut să lucrezi cu Isus! Dacă într-adevăr credem, nu vom fi mulţumiţi până când nu îi vom ajuta pe oamenii care au nevoie. Si îi vom ajuta pentru că „dragostea lui Hristos ne constrânge”, nu din iubire de bani, de onoruri sau din alte motive egoiste. Marile companii plătesc bani buni pentru munca peste program, dar cre.tinii lucrează mult pentru Dumnezeu pentru că le place. Lucrând, învăţăm si crestem. Oamenii au nevoie de noi, iată un motiv important. Nu esti mântuit fiindcă lucrezi pentru Dumnezeu, ci esti mântuit prin credinţa în Isus. Dar, lucrând pentru Dumnezeu, alţi oameni pot fi mântuiţi!
Ce poate fi mai minunat decât să auzi pe cineva zicând:
– Nu as fi fost aici, dacă nu erai tu.

ATELIER
Scrie pe o foaie de hârtie primele zece lucruri pe care doresti sa le faci când vei ajunge în cer. Pastreaza lista si prezint-o la acoala de Sabat. Niciodată nu te vei plictisi de aceste cuvinte, nici măcar după primele trei sute douăzeci si sapte de miliarde de ani în cer.

Vineri 23 iunie

Dar cum ne vom alege prietenii în cer? Toţi vom fi egali, acceptaţi si stimaţi pentru caracterul nostru.

Aici, pe pământ, ascundem cu toţii ceea ce nu ne place despre noi, chiar si faţă de cei mai apropiaţi prieteni – prea scund, prea înalt, prea timid, cam cocosat. În ceruri, acestea nu vor mai exista. Nu ne vom mai ascunde. Nu vom mai purta mască. Deschidere totală. Fără neînţelegeri. Apropiere totală. Si nimeni nu va mai încerca să te domine. Niciodată. Nu va mai fi competiţie. Numai cooperare. Te vei simţi liber să te deschizi.

Aici, noi nu înţelegem totul unul despre altul. Este ca si cum nu ne-am privi direct, ci am vedea doar reflectarea într-o oglindă înceţosată. Dar vom ajunge să ne înţelegem pe deplin unul pe celălalt (citeste 1 Cor. 13,12). Ne vom apropia mereu, tot mai mult, de Dumnezeu si unii de alţii, ca într-o familie iubitoare.

Viaţa socială este unul dintre cele mai minunate lucruri pe care le stiu despre cer. Va fi zilnic sărbătoare, 24 de ore din 24. Si va fi acolo cea mai sociabilă Persoană care a trăit vreodată pe pământ – Cel care si-a început lucrarea mergând la o nuntă. Atunci Se va bucura să fie împreună cu prietenii Săi, pentru care si-a dat viaţa
Timpul poate să devină din rege un biet pion care se pierde foarte uşor dacă eşti neatent sau prost organizat.
User avatar
Creve
 
Posts: 1432
Images: 65
Joined: Thu Jan 27, 2005 7:22 am
Location: Oriunde sunt primit

Return to Studiul lectiunii zilnice

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest