Body, dream & mind

Astronomie, biologie, chimie, fizica, geografie, geologie, etc.

Moderator: nouneim

Body, dream & mind

[ #54445 ] Postby meli_melo on Mon Oct 22, 2007 12:35 pm

În urmă cu mai bine de 100 de ani, Sigmund Freud spunea ca visul este cheia cu care pătrundem în abisurile fiinţei, în inconştient.

Visul, ca insemnatate psihica si biologica mi-a acaparat din adolescenta interesul.Interpretările cu privire la motivele pentru care visăm au variat de-a lungul ultimului secol. La fel de mult a variat şi importanţa dată visului ca fenomen psihic.

Unii considera ca in vis apar imagini simboluri specifice celui care le visează. Drept urmare doar el poate să descâlcească semnificaţia a ceea ce a visat.

Altii afirma că visul n-are o însemnătate aparte: mintea continuă să rămână activă în timpul somului, iar visele nu sunt decât o manifestare a acestei activităţi. Imagini stocate de-a lungul zilei apar în vis.

Exista si alte directii spre care se indreapta oamenii de stiinta:o directie ia în considerare o serie de procese care se petrec în timpul somnului, cum ar fi consolidarea memoriei şi s-ar putea trage concluzia că visul ar fi expresia acestora.

În fine, o ultima direcţie de cercetatre acordă visului un loc central. Visul este important şi e considerat o activitate psihică coerentă, care are un sens, chiar colectiv.


Va starnesc la discutii cat mai coerente, sprijinite de cat mai multe surse stiintifice aduse pe tapet sau cercetari stiintifice ingenioase si de ultima ora.

Sa visati...sanatos!

Aceeasi,M. :wink: :arrow:
"Dumnezeu nu ne retrage o favoare, decat atunci cand are de oferit o favoare si mai mare."
User avatar
meli_melo
 
Posts: 1515
Images: 129
Joined: Tue Jan 24, 2006 8:33 am

[ #54457 ] Postby Nesch on Mon Oct 22, 2007 4:08 pm

In interventia mea as vrea sa abordez pe scurt tema visului din perspectiva Bibliei.
Daca in literatura babiloniana si egipteana visul ocupa un rol important, in literatura poporului Israel nu se observa o preocupare deosebita fata de acest fenomen.
Semnificatia religioasa a viselor din Vechiul Testament nu este deloc importanta. In Eclesiastul 5:3 ni se spune ca visul isi are originea in activitatile in care visatorul este angajat in timpul zilei.
Visele relatate in Biblie se pot incadra in doua categorii: vise obisnuite in care persoana care doarme "vede" o serie de imagini care corespund unor evenimente din viata de zi cu zi (Geneza 40:9-17; 41:1-7), si vise care ii comunica visatorului un mesaj de la Dumnezeu (Geneza 20:3-7; 1 Imparati 3:5-15; Matei 1:20-24).
In interpretarea viselor Biblia face distinctie intre visele relatate de Neamuri si cele relatate de israeliti. Ne-evreii, cum sunt faraon (Geneza 41:15-) si inaltii sai demnitari (40:12-) i-au cerut lui Iosif sa le explice visele, iar Nebucadnetar a avut nevoie de Daniel (Daniel 2:17). Dar cand oameni din poporul Israel au vise, interpretarea insoteste visul (Geneza 37:5-10; Fapte 16:9).
In Vechiul Testament se credea ca Dumnezeu vorbeste prin vise, prin Urim si prin proroci ( 1 Samuel 26:8).
In Noul Testament Matei relateaza cinci vise in legatura cu nasterea si copilaria lui Isus; in trei dintre acestea inger s-a aratat cu mesajul lui Dumnezeu.
User avatar
Nesch
 
Posts: 23
Joined: Sat Oct 06, 2007 4:39 pm
Location: Basel / CH

[ #54463 ] Postby Quintus Sertorius on Mon Oct 22, 2007 5:32 pm

Draga Nesch, interesanta abordarea ta. As vrea doar sa spun ca un anumit aspect n-a reiesit prea clar. Vrei cumva sa sustii ca la cei din poporul Israel li se dadea si interpretarea visului, in vreme ce ne-evreilor nu li se dadea? Ideea ar maguli desigur pe evrei, numai ca in realitate n-a fost deloc asa. Iti amintesti de Simon Petru, crestin ce-i drept, insa evreu de trup, cand a avut de trei ori un vis neplacut si nu i s-a dat nici o interpretare?

Dimensiunea onirica a fiintei noastre poate fi abordata din diferite unghiuri - din pdv stiintific, religios, mistic, filosofic sau chiar spiritist. Din perspectiva stiintifica, visul reprezinta o activitate a creierului aflat intr-o stare intermediara intre veghe si somn. Visul e compus, in acest caz, din imagini stocate in memorie pe care creierul le "insaileaza" in chip cu totul aleatoriu. Din perspectiva filosofica, inca de la Freud, cum s-a presupus ca exista o dimensiune "abisala" a psihicului, trebuie ca activitatea onirica reprezinta o epifanie a subconstientului, epifanie care poate insemna un individual particular (Freud), un individual universal (scuzati contradictia, insa incerc prin sintagma asta sa redau ideea lui Adler) sau un individual colectiv sau etnic (Jung).
Din pdv al religiei, visul constituie un mijloc predilect al inspiratiei divine.
Din cel al misticii, oniricul reprezinta o punte catre lumea de dincolo.
Intre stiinta, mistica si spiritism, se gaseste visul indus, prin hipnoza sau alte mijloace inca mai dubioase.
In fine, in spiritism, visul este utilizat ptr a contacta cu lumea spiritelor.

PS. Meli_melo, in materia decorarilor interioare, tapetul e... desuet!
User avatar
Quintus Sertorius
 
Posts: 2984
Images: 18
Joined: Mon May 16, 2005 6:44 pm
Location: Hispania Ulterior

[ #54465 ] Postby meli_melo on Mon Oct 22, 2007 6:29 pm

Conexiunea mama-vis-fat

Lumea visului a fost, este si va fi o fascinatie atât pentru noi, cât si pentru stiinta. Cercetatorii elvetieni au descoperit ca visul fatului influenteaza extrem de mult activitatea onirica a mamei.

Descoperirea recenta a visului la specii inferioare de vertebrate care nu dorm, cum ar fi pestii, precum si verificarea ipotezei viselor la fat au schimbat radical atitudinea stiintei fata de teoriile asupra viselor. Astfel, studiul viselor fatului în ultimele luni de viata intrauterina a scos la iveala o multime de noi aspecte legate de natura acestei misterioase lumi.

Neurobiologii au anuntat, dupa 12 ani de cercetari, ca visul fatului are capacitatea de a modifica activ natura viselor mamei. Initial, se considera ca visul fatului, bazat pe senzatii si perceptii simple, era oarecum influentat de starea fiziologica de confort sau disconfort si de o presupusa comunicare cu mama.

Conform acestei teorii, tot ceea ce visa fatul era dictat de transformarile petrecute în creierul micutului la comenzile aleatorii oferite de proteinele-semnal ale mamei. Conform înregistrarilor undelor E.E.G. (electroencefalografie), aceste vise durau 0,5-1,5 secunde si nu aveau o foarte mare importanta fiziologica, decât în dezvoltarea unor retele de celule din creierul micutului.

Visele modifica si comportamentul
Visul este si o adevarata scoala obscura în care omul învata din întâmplari, fie ca si le aminteste, fie ca le uita imediat dupa trezire. Eibsfeldt spunea ca “structura psihica feminina este croita în asa fel încât sa fie activ si eficient modificata de experienta afectiva din realitate si din vise.”

Acelasi Irenaus Eibl-Eibesfeldt, parintele etologiei umane (stiinta despre comportamentul bazal uman) considera ca, odata cu prima nastere, cele mai multe femei devin mai întelepte cu cel putin 10 ani. Antropologii elvetieni cred ca o mare parte a acestor transformari se datoreaza experientei de 20 de ani traite în misterioasele vise din ultima luna de sarcina.


meli_melo :)
"Dumnezeu nu ne retrage o favoare, decat atunci cand are de oferit o favoare si mai mare."
User avatar
meli_melo
 
Posts: 1515
Images: 129
Joined: Tue Jan 24, 2006 8:33 am

[ #54466 ] Postby Quintus Sertorius on Mon Oct 22, 2007 6:42 pm

Haha!... Ce de bancuri, mai Meli_melo! Carevasazica, pestii... viseaza (!), fatul are vise (cam ce imagini se perinda prin creierasul inca incapabil de a forma o imagine?!), insa de departe, cel mai savuros, a fost bancul "parintelui etologiei omenesti", cel cu nume haios, care spune ca dupa nastere femeia devine mai... inteleapta (se poate aprecia intelepciunea dupa niste criterii?) cu 10 ani!...
PS. Am si eu o curiozitate, nu-ti fie cu suparare. Din ce almanahuri umoristice iti extragi glumele astea (ma refer la Urdea Petre si la datele astea "stiintifice")?
User avatar
Quintus Sertorius
 
Posts: 2984
Images: 18
Joined: Mon May 16, 2005 6:44 pm
Location: Hispania Ulterior

[ #54468 ] Postby meli_melo on Mon Oct 22, 2007 6:57 pm

Cum este influentata mama
S-a constatat ca o parte din visele fatului declanseaza o emisie specifica de unde elctromagnetice pe o raza de 1-1,5 m. Analiza caracteristilor undelor emise de creierul fatului în vis a demonstrat ca acestea pot rezona, pot influenta activitatea creierului mamei atunci când doarme profund.

Studiul caracteristicilor electromagnetice ale viselor mamei în timpul acestor emisii datorate activitatii onirice a fatului a condus la rezultate uimitoare. Spre exemplu, s-a dovedit faptul ca atunci când si mama, si fatul viseaza, creierul matern înregistreaza un fel de suprapunere a cel putin trei vise traite în paralel. Analiza fina a interpretarilor înregistrarii grafice a caracteristicilor electrice ale visului mamei dovedeste ca o parte din sistemul nervos are o activitate uriasa.

Simularile pe calculator ale posibilelor imagini si trairi rezultate în urma acestei activitati nervoase arata un aspect terifiant: în acest tip de vis complex, ce presupune activitati uriase din partea creierului, mama traieste evenimente într-o secunda de vis cât în aproximativ 7 ore din viata. Un calcul sofisticat arata ca aceasta înseamna ca într-o luna mama traieste în vis cât în 20 de ani de viata.


Datele le-am luat din pagina de stiinta a numarului 69, an II al revistei "Felicia". Am adresa de mail a editorului, si chiar nu am sa preget sa il intreb despre sursele sale de documentare.Si pe mine ma surprind intr-o mare masura
"Dumnezeu nu ne retrage o favoare, decat atunci cand are de oferit o favoare si mai mare."
User avatar
meli_melo
 
Posts: 1515
Images: 129
Joined: Tue Jan 24, 2006 8:33 am

[ #54469 ] Postby Quintus Sertorius on Mon Oct 22, 2007 7:21 pm

Meli_melo, revista Felicia?... Eu zic sa te informezi din surse de incredere, revista asta e ptr intretinut gospodinele credule. Imprejurarea imi aminteste de un sketch umoristic de-al lui Jaroslav Hasek, creatorul bravului soldat Svejk, in care e vb de unul care s-a angajat redactor la revista Lumea Animalelor. La inceput, a avut un succes monstruos, inventand animale, recomandand retete abracadabrante ptr vindecat animale, s.a.m.d. Lumea a devenit f. interesata de relatarile senzationale din Lumea Animalelor. Toate insa, pana intr-o zi...
User avatar
Quintus Sertorius
 
Posts: 2984
Images: 18
Joined: Mon May 16, 2005 6:44 pm
Location: Hispania Ulterior

[ #54471 ] Postby meli_melo on Tue Oct 23, 2007 2:21 am

...da, este o revista pentru femei; insa mi s-a parut surprinzatoare abordarea si chiar am scris un mail redactorului pentru a cere cateva surse din care si el s-a documentat.

keep calm, doar stii ca nu ma opresc la reviste. Insa mi s-a parut de-a dreptul f interesant ceea ce se spune ca cercetatorii ar fi descoperit.Am abordat un subiect legat de vise si situatie prin care tu nu poti trece(anume de a fi insarcinat).Tu nu poti intelege insemnatatea acestor lucruri asa cum le poate aprecia o femeie.Felicia-ne-Felicia, mie totusi mi s-a parut interesant sa aduc pe tapet si aceste aspecte.Draga, Quin'sert, mai sunt destuule pagini in care sa "ma" manifest. Vinul bun vine la urma, au' ba? :)

O zi buna, la ora asta trebuia sa dormi, nu sa rasfoiesti reviste de femei :)
"Dumnezeu nu ne retrage o favoare, decat atunci cand are de oferit o favoare si mai mare."
User avatar
meli_melo
 
Posts: 1515
Images: 129
Joined: Tue Jan 24, 2006 8:33 am

[ #54474 ] Postby Quintus Sertorius on Tue Oct 23, 2007 4:52 am

Draga Meli_melo, pe mine ceea ce ma ingrijoreaza e tocmai interesul tau si faptul ca i-ai scris acelui redactor. Am deja o curiozitate. Daca in editia de maine a revistei Felicia s-ar publica descoperirea de senzatie, intr-o jungla din Brazilia, a inorogilor si amazoanelor din mitologie, ce ai face? I-ai scrie din nou redactorului sa-i ceri amanunte? Ori inca daca ai citi pe paginile revistei descoperirea stiintifica a faptului ca o femeie, o data promovata moderator pe un forum devine din chiar acel moment cu 20 de ani mai inteleapta sau ca o "real woman" este cu pana la 30 de ani mai inteleapta decat restul suratelor ei, ai crede?

PS. Ca eu nu am sa dau vreodata nastere unui prunc, ai dreptate. Insa oare e nevoie sa nasc ca sa-mi dau seama de urmatorul rationament simplu :

"Visul reprezinta o insiruire aleatorie de imagini".
"Creierul unui fat nu poate construi imagini".
---------------------------------------------------------------------
"Deci, un fat nu poate avea vise". ?
User avatar
Quintus Sertorius
 
Posts: 2984
Images: 18
Joined: Mon May 16, 2005 6:44 pm
Location: Hispania Ulterior

[ #54475 ] Postby VelSatis on Tue Oct 23, 2007 5:11 am

Quintus draga, de ce rapesti placerea celor interesati de acest subiect de a citi in deplina serenitate ce se scrie, si apoi a-si forma o opinie despre subiect? Nu cred ca intereseaza pe foarte multa lume faptul ca n-o suporti pe Meli :idea:
Nu prea-mi place sa astept, si nici sa fiu pe locul 2!
User avatar
VelSatis
 
Posts: 2077
Images: 15
Joined: Mon Sep 19, 2005 2:25 am
Location: Nu se stie niciodata unde

[ #54476 ] Postby Quintus Sertorius on Tue Oct 23, 2007 5:21 am

Dragul si nepretuitul meu Zemica, citeste si ceea ce am scris inainte de a emite judecati atat de pretioase. Eu m-am limitat sa discut tema propusa si ceea ce au scris preopinentii. Fa si tu la fel!
User avatar
Quintus Sertorius
 
Posts: 2984
Images: 18
Joined: Mon May 16, 2005 6:44 pm
Location: Hispania Ulterior

[ #54477 ] Postby VelSatis on Tue Oct 23, 2007 5:34 am

Quintus, stiu ca nici pe mine nu ma iubesti, da nu-mi mai spune Zemica, ca suna aiurea, ca si Quintusica Sertorica! In fine, am terminat, sa lasam ideile despre acest topic sa curga... :idea:
Nu prea-mi place sa astept, si nici sa fiu pe locul 2!
User avatar
VelSatis
 
Posts: 2077
Images: 15
Joined: Mon Sep 19, 2005 2:25 am
Location: Nu se stie niciodata unde

[ #54479 ] Postby meli_melo on Tue Oct 23, 2007 6:08 am

E mult de cand am fost fetusi, nu-i asa? Memoria ne joaca feste.
"Dumnezeu nu ne retrage o favoare, decat atunci cand are de oferit o favoare si mai mare."
User avatar
meli_melo
 
Posts: 1515
Images: 129
Joined: Tue Jan 24, 2006 8:33 am

[ #54484 ] Postby Fabianoo on Tue Oct 23, 2007 7:49 am

orice topic la care participa meli_melo si quintus, plus RC se transforma invariabil in cearta. de ce oare?
Ma gandeam la Tine in timp ce ma plimbam de mana cu ea... Nu-i nimic, mi-am zis, sufletul meu iti ramane fidel.
User avatar
Fabianoo
Moderator
 
Posts: 1030
Images: 42
Joined: Tue Dec 16, 2003 8:28 am

[ #54487 ] Postby Quintus Sertorius on Tue Oct 23, 2007 8:11 am

Mai Fabianoo, eu de la tine aveam pretentii... Ca spune asta Zemy, mai inteleg. Dar ca o spui si tu...
Nu te inteleg. Nu am dreptul sa opinez in contradictoriu la un topic, ca asta e "atac la persoana" si "cearta"?!
User avatar
Quintus Sertorius
 
Posts: 2984
Images: 18
Joined: Mon May 16, 2005 6:44 pm
Location: Hispania Ulterior

[ #54488 ] Postby Fabianoo on Tue Oct 23, 2007 8:16 am

Lasa ca-ti explic live. :) Poate ne vedem, ca e destul de inaintata vremea si avem multe de facut pentru populatia imigranta din Coslada.
Ma gandeam la Tine in timp ce ma plimbam de mana cu ea... Nu-i nimic, mi-am zis, sufletul meu iti ramane fidel.
User avatar
Fabianoo
Moderator
 
Posts: 1030
Images: 42
Joined: Tue Dec 16, 2003 8:28 am

[ #54499 ] Postby omeg@ on Tue Oct 23, 2007 10:44 am

Intr-o oarecare masura ii dau dreptate melindei.
sa dovedit ca senzatiile fatului transmite mamei "vise".

insa ca se desteapta femeia dupa ce devine mama,ojala,ar fi bine.

Poate dupa ce o fata da nastere la 16 ani nu mai face unul dupa altul,si s-o proteja data viitoare.
Nu sufar de nebunie,ma bucur zilnic de ea!

Image
User avatar
omeg@
 
Posts: 710
Images: 88
Joined: Thu Sep 11, 2003 3:46 am
Location: zgz-aiud

[ #54504 ] Postby meli_melo on Tue Oct 23, 2007 3:00 pm

Toata lumea viseaza? Studiile de laborator au aratat ca cele mai dinamice visuri le avem in timpul tipului de somn caracterizat de miscarea rapida a ochilor (REM - Rapid Eye Movement). In timpul somnului REM creierul este foarte activ, ochii se misca sub pleoape in toate directiile si muschii mari ai corpului sunt relaxati. Somnul REM apare la fiecare 90 - 100 de minute, de 3 - 4 ori pe noapte si dureaza mai mult pe masura ce noaptea inainteaza. Ultima perioada REM poate dura in jur de 45 de minute. Visurile mai putin dinamice se produc in restul noptii.
"Dumnezeu nu ne retrage o favoare, decat atunci cand are de oferit o favoare si mai mare."
User avatar
meli_melo
 
Posts: 1515
Images: 129
Joined: Tue Jan 24, 2006 8:33 am


Return to Stiintele Naturii

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron