COINCIDENTE?

Astronomie, biologie, chimie, fizica, geografie, geologie, etc.

Moderator: nouneim

COINCIDENTE?

[ #62221 ] Postby Lailah on Sun Mar 02, 2008 5:06 pm

Oamenii de stiinta au observat de mult timp ca traim in ''cea mai buna dintre lumile posibile''.
Frumusetea ,eleganta si uimitoarele ''coincidente'' din Universul nostru i-au pus pe ganduri chiar si pe cei mai infocati atei.
Odata cu dezvoltarea fizicii moderne , au iesit la iveala o serie extraordinara de legi fizice si constante naturale,care ,daca ar fi doar putin schimbate, ar face imposibila existenta fizicienilor care le-au descoperit.
Pentru explicarea lucrurilor extraordinare de care as vrea sa vorbim aici,unii ''scientisti'' umanisti au propus un mod de interpretare ateist.Poate ati auzit deja de Principiul Antropic.
ID,Intelligent Design,spune ca explicatia lumii noastre nu poate fi decat o Cauza Inteligenta.Nu se pronunta asupra cauzei.
Creationistii teistii ,spun ca nu exista coincidente.Inteligenta care a creat Universul este aceeasi cu Inteligenta care a murit pt. noi pe cruce.
Ei bine mai exista o explicatie ,lucrurile sunt asa cum sunt punct.Suntem rezultatul unei serii de coincidente.

As vrea sa plecam de la matematica ,sa trecem prin fizica si chimie si apoi prin biologie si sa decidem daca intr-adevar suntem rezultatul unei serii enorme de coincidente fericite ,sau rezultatul unei iubiri infinite.

Sper ca la final ,chiar daca nu veti ajunge sa-mi impartasiti parea, despre cel mai bun mod de a interpreta informatiile pe care le avem despre lumea noastra,macar veti afla cateva lucruri noi si interesante ,care va vor face sa priviti cu mai multa uimire Universul in care traim.

Vreau sa-i multumesc lui Cristian nu doar pt. rugaciunile si incurajarile lui ci si pt.ideea de a explora macar cateva din numeroasele potriviri extraordinare dintre fenomenele naturale si cele care ar fi cele mai propice fenomene pt. aparitia si mentinerea vietii.
Cristian ,acest articol iti este dedicat.Image Sa vii si de acum incolo cu idei bune.
Last edited by Lailah on Tue Mar 04, 2008 7:12 pm, edited 1 time in total.
''HARD TO SEE THE DARK SIDE IS.'' Master Yoda , TPM

But not impossible ,do some @#$%^&*research!
User avatar
Lailah
Illuminati Master
 
Posts: 560
Joined: Fri Jan 04, 2008 2:45 pm

Re: COINCIDENTE?

[ #62226 ] Postby Lailah on Sun Mar 02, 2008 5:50 pm

Voi incepe cu un lucru la care nu ma uimise niciodata ,pana cand nu l-am citit la Roland Omnes.

MATEMATICA DESCRIE FOARTE BINE NATURA. Image

Datorita acestui fapt putem sa facem previziuni detaliate ,bazandu-ne pe exprimarile cantitative ale legilor naturale.Datorita acestui fapt avem tehnologia de care suntem atat de mandrii.

Poate ca nu vreti sa credeti o persoana necunoscuta cum sunt eu ` si sunt de acord .
Iata ce spune Roland OMNES :
''De la bun inceput a fost enuntat si un alt mister,inca mai profund :cum se face ca lumea materiala poate fi atat de bine descrisa prin concepte pur matematice?Aceasta corespondenta dintre realitate si teorie a fost atribuita mai intai unui plan divin si putem observaca,desi de regula nu se mai recurge la aceasta explicatie ,problema nu a disparut ;DIMPOTRIVA , o data cu progresul stiintei ,a devenit mai acuta ca oricand.''

''Interpretarea Mecanicii Cuantice''- pag.13, Roland Omnes,Editura Tehnica, Bucuresti 1999,ISBN 973-31-1370-0
Originalul a fost publicat de Universitatea Princeton.

Este o carte frumoasa,dar pt.mine cel putin, greoaie.Daca sunteti interesati de fizica,logica ,filozofie si nu va deranjeaza sa vi se supraincreteasca creierul merita s-o aveti in biblioteca.Matematica este destul de complicata,dar ideile filozofice se pot intelege si daca nu stii ce e ala spatiu Hilbert ,produs tensorial si ce-o sa mai gasiti pe acolo ,credeti-ma nici mie nu-mi place matematica ,fizica este practic singurul motiv pt. care fac eforturi s-o pricep.Image
''HARD TO SEE THE DARK SIDE IS.'' Master Yoda , TPM

But not impossible ,do some @#$%^&*research!
User avatar
Lailah
Illuminati Master
 
Posts: 560
Joined: Fri Jan 04, 2008 2:45 pm

Re: COINCIDENTE?

[ #62250 ] Postby Lailah on Mon Mar 03, 2008 6:27 am

Nu stiu cine si cum i-a dat postului anterior o forma mai usor lizibila,dar multumirile mele.Image
''HARD TO SEE THE DARK SIDE IS.'' Master Yoda , TPM

But not impossible ,do some @#$%^&*research!
User avatar
Lailah
Illuminati Master
 
Posts: 560
Joined: Fri Jan 04, 2008 2:45 pm

Re: COINCIDENTE?

[ #62254 ] Postby Lailah on Mon Mar 03, 2008 7:03 am

Sa continuam.

''Mult timp a starnit interes ideea ca Universul nostru ar fi doar una din multele lumi posibile.Acest interes a fost in mod traditional cuplat cu tendinta umana naiva de a considera ca Universul nostru este optim ,intr-un anumit sens ,fiindca la prima vedere el pare anume facut pentru prezenta unor creaturi vii precum noi insine.
Reamintim afirmatia lui Leibiz dupa ca traim ''IN CEA MAI BUNA DIN LUMILE POSIBILE'',
conceptie care i-a atras caricaturizarea nemiloasa de catre Voltaire ca Pangloss,profesor de' metafizico-teologo-cosmolo-tontologie'.
Cu toate acestea ,PRETENTIA LUI LEIBNIZ L-A DETERMINAT PE MAUPERTUIS SA ENUNTE PRIMELE PRINCIPII DE ACTIUNE DIN FIZICA, care au dus la noi formulari ale mecanicii newtoniene si au oferit o baza pentru abordarea moderna a formularii si determinarii noilor legi ale Naturii.

Maupertuis a sustinut ca traiectoriile spatiale dinamice care poseda valori neminimale ale unei marimi matematice numita de el actiune ar fi observate daca legile de miscare ar fi mai putin perfecte decat cele existente in Lumea noastra. Image
Ele au fost identificate cu celelalte '' lumi posibile'

Faptul ca legile de miscare ale lui Newton erau echivalente cu acele traiectorii spatiale care minimizeaza actiunea a fost citat de Maupertuis ca o dovada ca Lumea noastra , cu toate legile sale , este ' cea mai buna ' intr-un sens matematic precis si riguros.''

J.Barrow si F.Tipler , pg.25 , '' PRINCIPIUL ANTROPIC COSMOLOGIC'' Ed. Tehnica ,Bucuresti ,2001 ,ISBN : 973-31-2004-9{1-pac }
O carte excelenta,probabil cartea mea nereligioasa preferata.Recomand cu toata inima oricui s-o citeasca ,majoritatea informatiilor pe care le voi posta aici sunt sunt din PAC.Daca nu va place stiinta ,veti gasi in ea suficienta filozofie incat sa va innoade mintea cu 1000 de noduri.Originalul a aparut la Oxford,asa ganditi-va cat de bine va da sa o aveti in biblioteca.Image
''HARD TO SEE THE DARK SIDE IS.'' Master Yoda , TPM

But not impossible ,do some @#$%^&*research!
User avatar
Lailah
Illuminati Master
 
Posts: 560
Joined: Fri Jan 04, 2008 2:45 pm

Re: COINCIDENTE?

[ #62297 ] Postby Lailah on Mon Mar 03, 2008 2:30 pm

''Este posibil sa exprimam unele conditii necesare si suficiente pentru evolutia obsevatorilor ca niste conditii impuse marimii relative a diferitelor constante ale Naturii.Putem apoi determina in ce masura faptul ca observam vaalorile particulare ale acestor constante este necesar pentru existenta observatorilor.

De exemplu,daca intensitatile relative ale fortelor nucleara si electromagnetica ar fi putin diferite,atomii de carbon nu ar fi putut sa existe in Natura si fizicienii umani nu ar fi aparut.

Tot astfel,multe din proprietatile globale ale Universului ,de pilda raportul dintre numarul de fotoni si cel de protoni ,trebuie obligatoriu sa se gaseasca intre niste limite foarte stranse, daca conditiile cosmice sunt astfel incat sa permita aparitia vietii pe baza de carbon.''

''Principiul Antropic'' {1-pac}
''HARD TO SEE THE DARK SIDE IS.'' Master Yoda , TPM

But not impossible ,do some @#$%^&*research!
User avatar
Lailah
Illuminati Master
 
Posts: 560
Joined: Fri Jan 04, 2008 2:45 pm

Re: COINCIDENTE?

[ #62387 ] Postby Lailah on Tue Mar 04, 2008 7:50 pm

''Faptul ca masa unui om este media geometrica dintre masa unei planete si masa unui atom,in timp ce masa unei planete este media geometrica dintre masa unui atom si masa Universului obsevabil,sunt doua exemple frapante[de false coincidente].
Aceste aparente ''coincidente''sunt in realitate consecinte ale valorilor numerice particulare ale constantelor fundamentale care definesc interactiunile gravitationala si electromagnetica din fizica.

Dimpotriva,faptul ca discurile Soarelui si Luniiau practic aceeasi dimensiune unghiulara(aproximativ o jumatate de grad)vazute de pe Pamanteste o pura coincidenta si nu pare sa fie una necesara pentru existenta observatorilor.

Raportul dintre raza Pamantului si distanta pana la Soare este o alta pura coincidenta,prin aceea ca nu este determinata exclusiv de constante fundamentale ale Naturii,dar daca acest raport ar fi doar putin diferit de cel observat,pe Pamant nu ar fi putut sa apara observatori....coincidente extraordinar de fin acordate de care pare sa depinda posibila evolutie a observatorilor''

Principiul Antropic ,pag 31 si 32

Acum , cred ca se observa ca viata nu poate exista , decat intre niste limite rigide si ingust definite.O mica schimbare , in multitudinea de factori care fac posibila existenta noastra si noi nu am mai exista .
Cum se face ca intensitatile interactiunilor gravitationala si electromagnetica au exact valorile , care fac posibila nu doar existenta noastra ci si observatiile stiintifice?Pentru ca omul sa poata sa observe atat micro - cat si macro- cosmosul cu eficienta maxima,marimea lui ,trebuie sa fie media marimilor lor,si exact asta constatam ca este situatia.

Daca discurile solar si lunar nu ar acea aceeasi dimensiune unghiulara privite de pe Terra,nu am avea eclipse totale de Soare, sa fie oare chiar o coincidenta?

O coincidenta,doua ,trei cate coincidente trebuie sa vedem inainte de a accepta ,ca de fapt nu sunt coincidente?Cu cat numarul lor este mai mare ,cu atat este mai improbabil din punct de vedere statistic ,sa nu aiba o cauza comuna ,sau sa nu fie macar corelate.

Distanta de la Pamant la Soare ,putea fi alta ,date fiind aceleasi legi ale fizicii si aceleasi valori nimerice ale constantelor fundamentale.
Cum se face ca planeta noastra este asezata exact unde trebuie?

Pe mine toate aceste coincidente m-au pus pe ganduri si sper ca nu doar pe mine.
''HARD TO SEE THE DARK SIDE IS.'' Master Yoda , TPM

But not impossible ,do some @#$%^&*research!
User avatar
Lailah
Illuminati Master
 
Posts: 560
Joined: Fri Jan 04, 2008 2:45 pm


Return to Stiintele Naturii

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron