PROBLEME GLOBALE - Saracia

Old Stuff

Ati facut ceva pentru combaterea saraciei?

Poll ended at Sun Aug 08, 2004 1:08 pm

da
1
50%
nu inca
1
50%
nu
0
No votes
 
Total votes : 2

PROBLEME GLOBALE - Saracia

[ #9138 ] Postby LittleStar on Wed Aug 04, 2004 1:08 pm

*Jumatate din numarul total de persoane din lume - circa 3 miliarde - traiesc din mai putin de $2 pe zi.
* Produsul intern brut (PIB) al celor mai sarace 48 de tari (adica un sfert di totalitatea tarilor lumii) reprezinta mai putin decat averea combinata a celor mai bogati 3 oameni din lume.
* Aproape un miliard de oameni au intrat in secolul 21 fara a putea fi in stare sa citeasca o carte sau sa isi semneze numele.
* Mai putin de un precent dintr-un cent din ce s-a cheltuit pe arme a fost nevoie ca sa trimita fiecare copil la scoala in anul 2000 si, totusi nu s-a intamplat.
LittleStar
 

[ #9161 ] Postby Arknghell on Thu Aug 05, 2004 10:46 am

Asta asa va fi tot timpul... nu stiu cum am putea schimba noi acest lucru... cu toate ca, cred ca majoritatea ar dorii sa schimbe aceasta situatie.
Atunci cand Dumnezeu inchide toate portile, lasa de fiecare data cate o ferestra deschisa.
User avatar
Arknghell
 
Posts: 749
Images: 13
Joined: Tue Oct 28, 2003 8:32 am
Location: In plop si plopu in aer...

Saracia

[ #9164 ] Postby kilergirl on Thu Aug 05, 2004 2:00 pm

SARACIA LA NIVELUL ROMANIEI!Comisia Anti-Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale (CASPIS), de pe langa guvernul Romaniei, a prezentat saptamana trecuta primul raport asupra bolii care ii sperie cel mai mult pe romani: saracia. Potrivit studiului intocmit de CASPIS, aproximativ 6,5 milioane de romani traiesc in saracie, dintre care 2,4 milioane in saracie extrema, iar 1,2 milioane de persoane nu-si permit cosul alimentar minim. Datele prezentate sugereaza o Romanie populata de oameni care traiesc de pe o zi pe alta.

Cat priveste locuintele in care traiesc saracii, acestea sunt din chirpici, cartoane, apartamente murdare in blocuri degradante, foste camine ale unor intreprinderi. Hrana saracilor o reprezinta painea si cartofii, iar imbracamintea este cumparata de la second hand. De asemenea, veniturile extem de reduse fac imposibila investirea intr-un bussiness comercial. De aceea, cei care reusesc sa injghebeze cate ceva recurg la varianta ilegala a comertului, ceea ce atrage amenzi din partea Politiei. Plata acestora fiind imposibila, ingreuneaza si mai mult situatia familiei, creandu-se un cerc vicios.
Psihologii si sociologii care s-au ocupat de acest fenomen social sustin ca saracia nu este recunoscuta deschis, ci este suportata in tacere. Rusinea de a fi sarac te face mut in fata celor bogati. Dar ce este saracia? Potrivit specialistilor, continutul conceputului de saracie are in vedere: lipsa hranei (32%); lipsa banilor (28%); lipsa unui adapost (30%). De cele mai multe ori, saracia este perceputa ca fiind tabu si dezarmanta. Romanul are insa si un antidot moral impresionant, sintetizat intr-un proverb pe care l-am mai auzit pe ici-pe colo: Sarac, dar curat!

Cea mai mare nerealizare a Guvernului priveste evolutia nivelului de trai al romanilor si disparitatile si inechitatile sociale atat intre diverse categorii sociale cat mai ales intre mediul urban si cel rural.
Raportul de tara dat publicitatii de Banca Mondiala mentioneaza pe de o parte o crestere inechitatilor in consum in 2003 si, pe de alta parte, aduce in discutie existenta unei anumite volatilitati a consumului mediu pe o persoana, in special pentru persoanele care desfasoara o activitate pe cont propriu dar si pentru salariati pensionari si someri.
Avand in vedere evolutia venitului pe cap de locuitor, Romania este cea mai saraca tara din Europa Centrala si de Est. De altfel, compararea indicatorilor sociali arata ca Romania, ca intreg, a fost si ramane cu cea mai grava situatie dintre tarile central si est europene. Ameliorarea indicatorilor sociali de-a lungul perioadei de crestere economica s-a produs cu cel mai redus ritm fata de alte tari din zona.
Evolutia favorabila in ceea ce priveste saracia se datoreaza evolutiei inregistrate de mediul urban. Saracia in mediu rural reprezinta 2/3 din saracia din Romania. Exista o discrepanta majora intre mediul rural si urban in terenii infrastructurii fizice si sociale.

Saracia face adevarate ravagii in zona Moldovei unde, in ultimii trei ani, sporul natural a inregistrat un record negativ. Conform specialistilor de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" din Iasi, moldovenii conduc in topul deceselor, saracia, alcoolul si alimentatia deficitara fiind la originea numarului-record de decese din ultimii doi ani. "A scazut dramatic natalitatea si a crescut mortalitatea. Practic, regiunea de nord-est a Romaniei se situeaza pe primul loc in lume la numarul de imbolnaviri si decese din cauza bronho-pneumoniei si a tuberculozei", declara prof. univ. dr. Vasile Burlui, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa". Datele Directiei Judetene de Statistica Iasi arata ca natalitatea s-a prabusit in ultimii ani, atat in mediul rural, cat si in cel urban. Specialistii afirma ca fenomenul are o cauza sociala, mai exact scaderea acuta a nivelului de trai, cresterea somajului, nesiguranta locului de munca, lipsa unei locuinte stabile si scumpirea frecventa a alimentelor si medicamentelor. Alte cauze ar fi migrarea populatiilor tinere spre zone mai prospere, cum ar fi Bucurestiul, Transilvania sau tari occidentale, dar si mortalitatea infantila.

(va urma)

Surse- ziarele romanesti
Image
User avatar
kilergirl
Moderator
 
Posts: 1565
Images: 52
Joined: Tue Sep 09, 2003 2:05 pm

da

[ #9165 ] Postby aquaticus on Thu Aug 05, 2004 8:59 pm

da, asa va fi tot timpul.
Facem noi ceva pentru oamenii de langa noi? Cu siguranta nu o sa schimbam lumea, dar putem sa facem ceva pentru semenii nostrii.
Eu nu sunt un umanitar inascut, nu fac parte din nici o organizatie de intrajutorare, dar parca in ultimul timp simt un indemn sa fac ceva mai mult pentru oamenii care au nevoie de ajutor.
Vin cu o propunere:
Haideti sa ne interesem mai mult de nevoile celor din jurul nostru, sa incercam sa ne pese mai mult si de nevoile altora decat tot timpul sa ne ocupam doar de ale noastre. Nu zic acuma sa mergem la extrema cu asta, dar un zambet, o mana intinsa, o vorba spusa atunci cand este nevoie, poate si un ajutor financiar o sa faca diferenta in viata cuiva.
Astept raspunsul vostru

:!:
"Unii inteleg ce pot, cei mai multi ce vor."
n. iorga
User avatar
aquaticus
GURU
 
Posts: 993
Images: 87
Joined: Sun Sep 14, 2003 2:29 pm

[ #9495 ] Postby KIWY on Mon Aug 16, 2004 9:38 pm

asha e Aquaticus...
shtiatzi ca in momentul de fatza sunt mai multzi sclavi in lume decat in orice moment din istorie???
User avatar
KIWY
 
Posts: 52
Images: 37
Joined: Tue Mar 02, 2004 1:30 pm
Location: Craiova

[ #9508 ] Postby catalina on Tue Aug 17, 2004 8:32 am

"pe saraci ii aveti tot timpul cu voi", spunea si Domnul;


cred ca ajutorul trebuie oferit incepand cu cei din casa ta, din rude, prieteni, vecini si asa mai departe

apoi mai sunt cersetorii; ce facem cu ei? le poate schimba situatia acel leut dat in trecere? si daca acel leut se face suma mare si frumoasa si la colt cersetorul isi scoate haina veche si si-o pune pe aia buna si isi continua viata bine mersi? sau daca ajutorul meu ajunge in buzunarul altcuiva? sau este investit in pngi de aurolac?

prostitutia...e tot o consecinta a saraciei; cunosc fete care o fac ca sa-si scoata familia din saracie;

ADRA, stiu ca strange fonduri pentru a ajuta aceasta lume saraca; dar ce mult conteaza pentru experienta ta personala sa fii tu, personal, in contact direct cu cel in nevoie si sa-i poti oferi mai mult chiar decat un ajutor material...


...
catalina
 


Return to Anunturi Vechi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron