Multumesc pentru incurajare. Sa sparg totusi eu ghiata?
In introducerea cartii fr. Edi spune foarte clar: “aceasta carte nu este o alta carte despre creationismul stiintific”.
Nu-i nimic, am gandit eu, autorul a recunoscut ca nu a scris o carte cu dovezi stiintifice laborioase si argumente bine documentate impotriva evolutionismului, o carte care sa stea de sine statator impotriva evolutionismului.
Dupa ce am terminat cartea mi-am dat seama ce a vrut sa spuna: “aceasta carte nu este o carte de creationism stiintific ci este o carte de evolutionism teist”.
In saptamana care a urmat, am recitit vreo doua carti de creationism stiintific pe care le studiasem cu ani in urma si care mi se pareau atunci imposibil de combatut.
Acestea afirma totusi ca evolutionismul teist are multe inconsistente si nu ofera un un fundament solid explicarii atat a Bibliei cat si a stiintei. Iar daca intr-o privinta Biblia nu e in acord cu stiinta, evolutionismul teist cauta sa reinterpreteze Biblia.
Iata deci ca profesori universitari, creationisti, doctori in diferite stiinte, indragiti de mine inca din timpul liceului si care mi-au oferit un fundament stiintific de acceptare a creatiei biblice ataca una din concluziile acestei carti deoarece aici, Dumnezeu insusi conduce EVOLUTIA.
Pe cine sa cred?
Sa ma apuc si eu sa studiez toate faptele stiintifice si sa incerc sa le reinterpretez acum cand se scriu tone de carti stiintifice? Sau sa aleg doar sa cred concluziile unora sau altora fara a intra prea adanc inproblema?
Fratele Edi Constantinescu are un atuu fata de oamenii de stiinta creationisti: e pastor AZS, il cunosc de multi ani, e consacrat, apare si la televizor si e un orator placut. Si probabil a citit si dumnealui cartile lor si a tras anumite concluzii. Ar fi gresit daca as deveni si eu un evolutionist teist?
Poate fiul meu care are 14 ani are o varstea potrivita sa studieze toate aceste lucruri de la zero, sa ia doctorate in stiinta si sa imi transmita si mie concluzia lui cand va ajunge pe la varsta de 80 de ani (cu conditia sa ramana teist).
Poate atunci voi afla raspunsul la una din intrebarile care imi raman din cartea fr. Edi: “a condus Dumnezeu Evolutia pe o planeta veche de 4 miliarde de ani sau El e Arhitectul Creatiei in sase zile petrecute candva in urma cu 6.000-10.000 de ani?
De fapt, ce mai conteaza asta daca tot cred in Dumnezeu?
In ce priveste cartea sunt si eu total de acord cu titul ei care provine dintr-o expresie folosita de Einstein: "DUMNEZEU NU JOACA ZARURI".
P.S. Astazi am citit un articol despre Einstein in care acesta afirma intr-o scrisoare din 1954:
"Cuvantul Dumnezeu nu este nimic altceva pentru mine decat expresia si produsul slabiciunii umane, Biblia este o colectie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, in orice caz, destul de copilaresti"
http://www.ziua.net/news.php?data=2008-05-14&id=6530