Moderators: nouneim, eliade22, eddieconst
Poate ceea ce tu numesti "metafizica" a fost declarat asa, dar pentru ca stiinta sa poata diseca si aseza frumos intr-un raft, trebuie sa fenomenul sa aiba loc in lumea naturala. Daca da, atunci apartine ( cel putin partial ) si stiintei; daca nu - stiinta nu spune nimic despre ceea ce nu poate masura.
Nu chiar: to be termed scientific, a method of inquiry must be based on gathering observable, empirical and measurable evidence subject to specific principles of reasoning... Sa nu cadem in greseala lui Michael Behe, sa incercam a redefini stiinta.
a) stiinta nu se poate pronunta asupra supranaturalului.
b) "religia...fara sa pretinda ca are adevarul absolut" - cam suna a oximoron; nu exact asta e ideea de baza a oricarei religii ? ca "noi avem Adevarul" ?
Intr-o singura fraza le-ai transformat pe amandoua de si-au pierdut esenta. Repet ce ziceam mai sus - sa nu redefinim stiinta, si sa pastram si religia asa cum este, nu cum ar trebui sa fie.
Dar as fi curios ce s-ar obtine din incrucisarea asta... ultima data a iesit "creationism".
Si atunci, la ce parte a religiei te referi ? Mai exact, ce anume numesti tu "religie" ?
"Credinta" nu presupune exact "a considera ceva ca adevarat, in lipsa sau chiar in ciuda dovezilor" ?
O afirmatie fara dovezi, chiar daca e corecta, nu e stiintifica.
Hmm... nu chiar. Printre altele, stiinta aduce si niste dovezi pentru afirmatiile facute. Cand ideile "alternative" ( de genul "Universul a fost facut acum 6000 ani", "omul a fost facut din lut" sau "pamantul e plat si sustinut de coloane" ) sunt demonstrabil si demonstrat false, unde vezi un "ad hominem" ? Cand metafizica si superstitia dau explicatii supranaturale de genul "mania lui Zeus" pentru fulger, e ad-hominem sa respingi explicatia ?
Daca speli religia de toate miturile si superstitiile, o sa o transformi intr-un hobby asemanator. Esti sigur ca mai merita denumirea de "religie" ?
In ultimele mii de ani, religia a) a ajuns extrem de corupta, b) a fost cauza a nenumarate varsari de sange, c) a esuat in rolul pe care si l-a asumat, de-a explica universul, omul, existenta, si in general TOTUL. Ce i-a ramas ? ceea ce a "furat" din alta parte, si anume incercarea de-a oferi un punct de reper moral. Din pacate, aici fac referire din nou la a) - intentionat sau nu, morala religioasa ( si aici ma refer in principal la cea a religiilor abrahamice ) este un dezastru care mai poate fi salvat doar prin rationalizari si cherry-picking.
BaRaKa_ wrote:Intrebare de 100 de puncte: cum anume stabilesti ca respectivele sunt "mituri si superstitii" ?
Prin Religie inteleg acea preocupare si motivatie care vizeaza cunoasterea adevarului, a lui Dumnezeu, a realitatilor supranaturale. Cele peste 100,000 de religii nu sunt decat materializarea, mai mult sau mai putin reusita a acestui ideal, in functie de elementele culturale, sociale, politice, economice, etnice, psihologice sau filozofice.
cum a stabilit Xenofon ca mitologia greaca era simpla superstitie?
am gasit declaratii ale reprezentantilor stiintei care sunt fascinati de aceste perspective. Asa ca declaratiile oamenilor de stiinta, nu sunt necesar si declaratii ale stiintei. Si iarasi nu sunt obligatoriu sa fie si adevarate (ma refer la cele ale oamenilor de stiinta). Daca vrei, pot veni cu exemple.
Da, e foarte eleganta definitia actului stiintic si cred ca este si corecta.
Intrebare: cand se afirma ca Dumnezeu nu exista, asta este o afirmatie stiintifica sau una filozofica?
Daca Michael Behe vrea sa demonstreze stiintific ca exista Dumnezeu, folosind ID, atunci intr-adevar, incearca sa redefineasca stiinta.... Dar daca-as pune altfel problema: exista evidente stiintifice pentru ateism? Dar pentru teism?
a) Da si Amin! Dar cand unii oamnei de stiinta declara ca-i stupid, irational si chiar nestiintific sa crezi in Dumnezeu, asta ce fel de pronuntare este? Eu am explicatia pe care am expus-o la primul punct: nu sunt pronuntari ale stiintei ci pronuntari ale oamenilor de stiinta (a unora din ei, nu vreau sa generalizez).
Ce evidente exista ca credinta religioasa nu-i bazata pe evidente? Sper ca n-aduci in discutie "crede si nu cerceta", literalismul din Bible Belt sau fundamentalismul unor credinciosi obscurantisti si anti-stiintifici.
b) Aceiasi logica dar cu termenii schimbati. Sunt declaratii ale oamenilor de religie dar nu ai Religiei in sine. Si ca orice afirmatie, nu-i obligatoriu sa fie si adevarata. Religia (si stiinta la fel) ar trebui sa fie in slujba Adevarului, pentru binele colectiv, si nu invers. Adevarul absolut exista numai la Dumnezeu. Asta-n cazul in care exista Dumnezeu, nu-i asa? O sa ma intrebi care-i diferenta? Putin mai jos.
E foarte corect ce spui doar ca in mintea ta, religia este obligatoriu egal cu superstitie, mituri, obscurantism, si de ce nu, opiumul maselor(Marx) sau amagirea popoarelor(Dawkins).
Daca ai in minte caricatura religiei, go ahead bro, I'm with you! Dar daca-i vorba de religia care are la baza moralitatea lui Hristos si idealul slujirii semenului, atunci vorbim de altceva, si asta-i un alt subiect.
grigore după ureche wrote:Nicaieri n-am gasit ceva de genul, "Thus says the Science: 'Go and conquer the metaphysical cities...!'"
grigore după ureche wrote:Nu, dac-o speli de toate miturile si superstiitiile o faci relevanta si eficienta pentru secolul in care traiesti si-i redai scopul pentru care exista.
grigore după ureche wrote:Vezi Reforma Protestanta si operatiunea de spalare/prespalare a religiei medievale occidentale. Unde ar fi fost Occidentul acum fara spalarea din secolul 16?
grigore după ureche wrote:Afirmatia este de-o generalizare si-n reductionism ontologic, marca Dawkins, incat nici nu merita abordata daca ramanem in registrul acesta.
Deşi, recunosc, nu am înţeles exact de ce trupul este veriga slabă în argumentul antropic (poate ai putea detalia aici, common-descent), ideea oarecum utilitaristă a corpului, şi a organismelor, în general, m-a pus pe gînduri. La prima cugetare, îmi pare că viaţa, sau dacă vreţi, Viaţa, se identifică cu aceste gene, milioanele, miliardele sau cîte or fi existat, există şi vor mai exista pe pămînt, sau şi în Univers. Astfel, toate organismele de pe Terra nu sînt "decît" materializări ale acestora, ieşiri la suprafaţa existenţei, deşi, în profunzime, informaţia poate circula şi se poate acumula în moduri pe care nici nu le bănuim... Filosofez puţin aici, dar cine poate spune cu certitudine că nu există schimburi informaţionale sau alte legături nevăzute între elementele constitutive ale organismelor vii? Dar chiar şi fără o legătură trans-organismică, simplul fapt că toate sistemele vii împărtăşesc aceeaşi formulă a vieţii denotă originea singulară a vieţii, nu neapărat în sens cronologic, cît ontologic. Dacă este Dumnezeu, sau divinitatea, responsabilă pentru apariţia vieţii, sau hazardul condiţiilor de mediu etc, cert este că viaţa are o forţă intrinsecă inepuizabilă ce-i permite să se dezvolte, să cucerească spaţii improprii şi să depăşească obstacole imposibile. Iar aceasta se datorează modului în care lucrează genele.Ca organismele sunt de fapt vehicule pentru gene, mi se pare o observatie geniala, oricat de pe dos ar putea parea aceasta observatie. Daca ar fi altfel, daca genele ar exista pentru ca noi sa putem exista, atunci noi am fi constanta: pe cand raportat la scara geologica, suntem muste de o zi, genele noastre au varste de ordinul sutelor de milioane de ani si chiar mai mult. Trupul este poate cel mai mare semn de intrebare pe care natura i-l ridica existentei lui Dumnezeu. Evident, este o complicatie nenecesara pentru ca noi ca entitati constiente sa existam. Trupul insa este esential pentru perpetuarea genelor. Noi ne-am putea dispensa de trup, asa cum genele se dispenseaza de trupurile noastre, in momentul in care am descoperi si perfecta tehnologia prin care sa reconstruim profilul personalitatii noastre intr-un alt trup (organic, anorganic sau chiar virtual). Existenta trupului este calcaiul lui Ahile in argumentul antropic, locul de unde briciul lui Occam poate sa inceapa sa taie pana cand nu mai ramane nimic din acest argument.
Eu chiar aş spune că fără adaptabilitate viaţa n-ar mai fi viaţă! Cred că acest aspect este şi cel ce separă, la un moment dat, viaţa, definită biologic, de restul existenţei: lumea materială.common-descent wrote:Îndrăznesc să afirm că bucla recurentă gene -> mediu -> gene este un principiu etern pe care îl putem lua de bun la fel ca și principiul conservării energiei. Dacă ar fi existat dovezi ale fixității informației genetice, doar atunci această buclă ar fi desfăcută, moment în care însă viața ar deveni o imposibilitate, sau mai corect spus, ar deveni insustenabilă. Fără adaptabilitate, viața n-ar putea supraviețui schimbărilor pe care ea însăși le induce mediului, deși aș prefera să spun circumstanțelor în care a evoluat inițial.
Aşa pare din ceea ce ştim în momentul ăsta, dar dacă viaţa, aşa cum o ştim, este un pas înainte pe scala devenirii materiale? Raportat la vîrsta Universului cunoscut (13,7 mld de ani), 3,7 mld nu par atît de mulţi, nu-i aşa? Viaţa de-abia s-a dezmorţit! Şi tind să cred că va progresa exponenţial. Încă mai sînt multe limite pe care trebuie să le treacă. Mîine, poimîine găsesc ăştia viaţă pe Titan sau pe Enceladus şi nu mai trece mult şi ne trezim cu eu-ştiu-ce organisme în vidul interplanetar. Exagerez puţin, dar dacă viaţa este atît de perseverentă, de ce n-am fi şi noi?common-descent wrote:E o diferență între faptul că acest Univers permite existența vieții și noțiunea că acesta ar fi croit pentru viață. Acest Univers tolerează viața în anumite condiții, dar nici pe departe nu o favorizează.
Din ultimele mele lecturi în materie, înţeleg că personalitatea fiecărui om este un construct, o formă mentală construită de-a lungul întregii vieţi, începînd cu momentele în care părinţii îi spun copilului ce e "bine" şi ce e "rău", şi pînă la gîndurile cotidiene sau nocturne pe care le are adultul în legătură cu lumea din jurul său. Ceea ce ne defineşte ca oameni, mai mult, ca fiinţe, ca existenţe, nu sînt gîndurile şi "personalitatea", ci însăşi conştiinţa, în sensul de conştienţă, atenţie, percepţie. Doar cînd sîntem în acestă stare de conştienţă ne dăm seama de locul nostru în lume, aici şi acum, simţim legătura cu "văzutele şi nevăzutele", ne simţim pe noi înşine, atunci sîntem noi. Aşadar, o transferare a informaţiilor acumulate în creier (amintiri, preocupări, obsesii etc.) n-ar folosi la nimic în plan existenţial, n-am fi noi în acea formă (organică, virtuală, etc.), ci doar o formă într-o altă formă...common-descent wrote:Noi ne-am putea dispensa de trup, asa cum genele se dispenseaza de trupurile noastre, in momentul in care am descoperi si perfecta tehnologia prin care sa reconstruim profilul personalitatii noastre intr-un alt trup (organic, anorganic sau chiar virtual).
BaRaKa_ wrote:Intr-adevar, Grigore, se pare ca avem viziuni destul de diferite fata de subiectele pe care le discutam.
Sa vorbim despre religie cu tot ce presupune ea - de la sistemul organizat pentru control, nu pentru cautarea vreunui adevar, de la luptele duse intre diversi deja-detinatori ai Adevarului, de la masele oarbe care se inghesuie la pupat de moaste, desi nu au idee de ce-o fac, si pana la ideea din spatele fiecarei religii: ca deja detine Adevarul.
Cum a stabilit Xenofon ca mitologia greaca era simpla superstitie?
Aici trebuie sa-mi recunosc nestiinta. Sper sa ma iluminezi in privinta asta. Nu cumva facand exact ceea ce tu ai numit "invazia cetatilor metafizicii" ?... Dar chiar sunt curios care e criteriul pe care il folosesti tu.
Declaratiile despre care zici... se refera la care parte a supranaturalului ? Ipoteza nefalsifiabila a existentei unui "suflet" imaterial si etern, care nu interactioneaza nicicum cu universul fizic nu poate fi verificata. Insa afirmatia unui mediu ca "vorbeste cu sufletele celor morti", sau ca "invoca spirite care bat in mese" poate fi usor pusa la incercare.
Good ! Atunci suntem amandoi de acord ca parapsihologiei nu i se potriveste definitia, si asta este motivul pentru care nu este stiinta autentica, ci pseudostiinta.
Rezultate pozitive la asemenea teste ar deschide multe usi pentru filozofie si teologie, dar rezultatul initial ar fi stiinta pura. Dar daca studiile cu pricina nu indica diferenta sperata ? Nu inseamna ca s-a demonstrat inexistenta unei anumite categorii de divintati - cele care ar trebui sa produca efectele respective ?
Insa pozitia normala, onesta, e aceea de ateism. Ma refer la ateismul slab - aici nu se fac afirmatii pozitive, nu necesita vreo dovada, deci e default-ul. Abia la aparitia dovezilor in favoarea unei forte supranaturale se poate spune ca exista dovezi stiintifice pentru teism. Se aplica briciul lui Occam si se considera ca nu exista divinitati... pana la proba contrarie.
Dat fiind ca dovezi in favoarea divinitatii ( inca ) nu exista, cat de stiintific ti se pare sa presupui existenta acelor divinitati ?
Dar intr-adevar, "moralitatea lui Hristos si idealul slujirii semenului" e un subiect total diferit de supranaturalul de neatins despre care vorbeai mai devreme.
Onisim wrote:Foarte interesantă discuţia voastră, common-descent, BaRaKa_ şi grigore după ureche. Citeam cu nesaţ ideile şi argumentele voastre, cel puţin de pe ultimele 3 pagini, şi-mi dădeam seama uneori că nu am cunoştiinţele şi limbajul necesare ca să intervin constructiv în discuţie.
anubis974 wrote:Grigore! Raspunde-mi la o intrebare de o suta de puncte. Nehustan stie vreau sa vad daca si tu sti; de cate pahare de vin este nevoie ca sa patrund in lumea metafizica?
common-descent wrote:În schimb eu am găsit asta: "Do not try to conquer the metaphysical city; that's impossible! Instead, try to realize the truth: there is no metaphysical city!"
Știința are nevoie de această presupoziție operațională, aceea de a face abstracție de "metafizic". Scopul științei nu este să cucerească cetăți metafizice, dar de pe urma activității ei, pe cât de involuntar, pe atât de inevitabil, aceste cetăți se împuținează.
Eu fac o deosebire între superstiție și mit... N-am nimic împotriva oricărei reprezentări artistice ale unor concepte sau valori morale, atâta timp cât ele sunt înțelese ca atare.
Eu cred că tu minimalizezi nepermis impactul pe care realitatea și o atitudine rațională îl are asupra religiei. Te suspectez chiar că nu ești sincer cu tine însuți, sau că ești naiv: nu știu cum aș greși mai puțin apreciind poziția ta.
Nu poți spăla religia de mituri și superstiții și să continui să crezi că dintre toate, creștinismul a fost singurul validat de un Dumnezeu întrupat, mort și înviat.
Nu cred că putem face asemenea corelații. Reforma religioasă a fost doar un alt efect al prefacerilor economice, sociale și politice din sânul cărora a apărut, printre alte reforme, și cea religioasă. Mai mult, reforma a fost un excelent instrument de propagandă, un pretext pentru autodeterminare. Totuși, istoria arată că cei care s-au rupt de Roma, în momentele cruciale ale istoriei au plătit scump. Germania de Est (preponderent protestantă) ca și Europa ortodoxă (schismatică) ocupă locurile de la clasa a II-a, în picioare. Europa occidentală nu poate fi definită altfel decât Europa catolică.
Trupul este poate cel mai mare semn de intrebare pe care natura i-l ridica existentei lui Dumnezeu. Evident, este o complicatie nenecesara pentru ca noi ca entitati constiente sa existam.
grigore după ureche wrote:Dincolo de metafora-n sine, pari mai catolic decât papa. Măcar Baraka recunoaște acest no science's land. Tu deja l-ai condamnat la inexistență, deși în paragraful următor recunoști existența lui.
grigore după ureche wrote:E foarte bine c-o faci dar nu văd utilitatea în contextul discuției noastre.
grigore după ureche wrote:Mai degrabă cred că tu supralicitezi bazele acestei discuții și limitele naturale și de common sense care se impun. Înainte de ați exprima dilemele existențiale în privința nesincerității sau/și naivității mele probabil c-ar trebui să "măsori" de zece ori argumentele și-apoi să "tai" o singură dată replica. Cred c-ai dat buzna, poate fără să vrei, în "metafizica" mea personală iar eu trebuie să-ți comunic că discuția nu se poartă în zona aceasta. Nu apreciem poziții ci doar argumente și idei. Mi-e complet irelevant dacă ești agnostic sau ateu, dacă ești ingenuu sau meschin, sincer sau perfid. Mă interesează doar concepția și nu o poziționare anume pe scara valorilor filozofice sau morale. Parcă tu spuneai că discutăm ca doi oameni sinceri. Ți-e teamă c-ai rămas singurul? Ca să nu mai spun că n-am înțeles deloc care-i sensul acestei exprimări: "impactul pe care realitatea și o atitudine rațională îl are asupra religiei."
grigore după ureche wrote:Cred în pluralism, inclusiv în cel religios dar nu cred că toate drumurile duc la Roma.
grigore după ureche wrote:Ne place sau nu, Isus a fost singurul care a avut aceste pretenții.
grigore după ureche wrote:That's begging the question. După cum ar fi și daca-ș afirma contrariul, și anume că trupul este o evidență per se în favoarea existenței lui Dumnezeu. Concluzia deja a fost asumată în premisă.
grigore după ureche wrote:Acum sincer, tu chiar crezi (nu știu ce cuvânt ar fi mai potrivit ca să nu mă suspectezi că vreau să te târăsc în vreo "cetate metafizică") că asta-i toată rațiunea de a fi? Niște "baterii" indispensabile, parte a unui Matrix cosmic? Iar toate simțămintele, emoțiile, plăcerile, idealurile și motivațiile, doar niște "momeli artificiale" menite să ne țină-n starea de funcționare pentru producția super-eonică universală? That's all?
And what's the problem? Isn't that wonderful? N-ar fi anost s-avem aceiasi viziune? In ce ma priveste, motivul pentru care-mi fac si timp pentru aceste discutii (le gasesc folositoare si creative; cel putin pentru mine) este ca ma intereseaza sa inteleg si viziunea altora care n-au aceleasi repere ca ale mele dar de la care pot invata. Sau eventual imi pot corecta anumite aspecte personale. Asa ca pentru mine nu-i nicio problema incompatibilitatea. E chiar un avantaj.
Ei uite ca pe mine nu ma intereseaza religia asta de care vorbesti tu decat ca fenomen strict istoric. Sunt constient de impactul ei, de problemele trecute si prezente dar nu ma regasesc in perimetrul acesta. N-o demonizez dar nici n-o idolatrizez. Pur si simplu o tratez ca pe un fenomen natural de a carui existenta trebuie sa iau nota.Eu vorbesc despre religia aflata in cautarea adevarului, a sensului vietii, a responsabilitatii individului pentru atingerea un ideal inalt, a folosirii talentelor si in slujba semenilor, a respectului pentru lume si mediu, samd.
Nu stiu de ce insisti sa ma pozitionezi intr-o zona in care nu cred si nici nu ma regasesc. Ti-am transmis deja ca discutam ca doi oameni sinceri si nu ca reprezentantii unuor sisteme formale. Nu sunt avocatul religiei de care vorbesti. In schimb sunt promotorul religiei in care cred eu, sau daca-ti pica mai bine, a unei filozofii de viata care admite existenta supranaturalului. Asa ca definitia din DEX ma lasa rece dearece vorbeste de anumite dimensiuni ale fenomenului religios. Pe langa acea definitie mai exista sute. Asa ca n-o putem folosi ca ipoteza de lucru. Religia e mai complexa decat definitia din DEX.
Propun sa renuntam la metafora cu cetatile. Ma tem ca este supralicitata si n-am siguranta c-o folosim exact in aceiasi directie. In schimb adulmec ironia din prima parte a comentariului tau. Cred ca ti-ai dat seama unde batea intrebarea. Folosindu-si common sense-ul, ratiunea, gandirea critica si intelepciunea.
Oricum, cu sute de ani inainte de Xenofon, profetii evrei denuntau politeismul, cosmogoniile, mitologiile si zeificarea fortelor naturii. Pentru Moise era aberant sa se plece in fata unor elemente ale universului ca sorele, luna, stelele, ca si cum ar fi fost zeitati. Dar i s-ar fi parut absurd sa nu-L recunoasca pe Dumnezeu ca si Creatorul care a facut toate aceste lucruri. Asa ca de-zeificarea fortelor naturii si denuntarea superstitiilor mitologice a inceput cu mult inaintea lui Xenofon.
In conceptia ebraica Dumnezeu se afla in afara acestei lumi, dincolo de natural, in timp ce pentru greci, zeii erau parte din lumea aceasta guvernati fiind de legile naturale.
Si ca sa inchei cu Xenofon, desi traia intr-o cultura politeista si superstitioasa totusi n-a facut confuzia impardonabila intre zei si Dumnezeu.
El credea intr-un Dumnezeu care guverneaza universul. "There is one God... similar to mortals neither in shape nor in thought... remote and efortless he governs all there is." (Xenofon)
Deci, ratiunea, bunul simt, gandirea critica, revelatia, metodele stiintifice, iata cate posibilitati de a verifica veridicitatea sau falsitatea unor pretentii, indiferent de ce natura sunt acestea.
Deci nu cred in sufletul imaterial si etern si nici in spiritele care "vorbesc" cu muritorii.
Nu sunt relevante asemenea studii pentru validarea sau invalidarea supranaturalului. Nu se intampla nimic suspect sau nenatural cand un om se roaga sau cand se insanatoseste. Sunt aceleasi activitati normale ale creierului sau organismului.
Nu se poate detecta vreo "scanteie" de supranatural. De ce? Din doua motive: 1) supranaturalul nu poate fi masurat si analizat prin aceste mijloace; 2) In cazul in care acceptam ca Dumnezeu exista si intervine, n-o va face impotriva legilor naturale ci in armonie cu ele.
Deci n-ai cum sa detectezi ceva "suspect" deoarece legile naturale nu vor fi anulate sau invadate de supranatural. Trebuie sa recunosti ca Dumnzeu este destul de discret la acest capitol!
Ateism slab? Asta ce mai inseamna? Pai de ce sa aplic briciul lui Occam, cand acest instrument nu este considerat in metoda stiintifica un principiu irefutabil de logica, cand nu este obligatoriu ca cea mai simpla explicatie sa fie si cea valida. Pe baza briciului s-a respins initial ADN-ul ca purtator de informatie genetica in favoarea proteinelor deoarece proteinele ofera o explicatie mai simpla. La fel si cu meteoritii, fulgerul globular, deriva continentelor.
Iar in religie aplicarea briciului la existenta lui Dumnezeu mi se pare un argument falacios.
And by the way, cu tot briciul lui dar fratele Occam a fost teist. Asa ca sa faci ce face popa nu ce zice popa! (licenta poetica)
Asa este, nu stiintific presupui existenta divinitatii ci intuitiv, rational, experimental, revelational. Tot de la fratele Occam citire.
Nu chiar. Moralitatea lui Hristos si idealul slujirii semenului este insipirata din supranaturalul cu pricina. Iar in acest context Hristos este intruparea acelui supranatural de neatins, ca sa ma exprim asa. Asa e, nu-i religia aia de care vorbeai tu ci cu totul altceva.
Măcar Baraka recunoaste acest no science's land. Tu deja l-ai condamnat la inexistentă, desi în paragraful următor recunosti existenta lui.
există mai multa metafizică în universul ăsta decât ne putem închipui. Aici pot veni cu unele exemple dar nu vreau să ocup spatiu nenecesar.
Dar asta nu 'nseamnă că teritoriul nu există sau este mai putin credibil sau real. Este pur si simplu beyond... Iar chestia cu împutinatul este discutabilă. Depinde ce-ntelegi tu prin "cetăti metafizice"...
Cred în pluralism, inclusiv în cel religios dar nu cred că toate drumurile duc la Roma. Ne place sau nu, Isus a fost singurul care a avut aceste pretentii. Nu-L confunda cu crestinismul. Ori a fost nebun, ori înselator ori exact cine a pretins că este. Ori doar o născocire dar una genială. C-a fost sau n-a fost, sau ce-a fost, rămâne ca fiecare să stabilească-n dreptul său. Dar pretentia rămâne. Adevărul e că fără Hristos, crestinismul este useless.
Pe de altă parte, dacă trupul este un simplu(sic!) generator de informatie genetică, o fabrică de ADN, sunt de-acord că este o complicatie nenecesară. E preferabil un Mac Mini decât un Mac Pro dacă end-user-ul nu postprocesează emisiuni pentru TV ci doar editează un fimulet cu familia.
Acum sincer, tu chiar crezi (nu stiu ce cuvânt ar fi mai potrivit ca să nu mă suspectezi că vreau să te târăsc în vreo "cetate metafizică") că asta-i toată ratiunea de a fi? Niste "baterii" indispensabile, parte a unui Matrix cosmic? Iar toate simtămintele, emotiile, plăcerile, idealurile si motivatiile, doar niste "momeli artificiale" menite să ne tină-n starea de functionare pentru productia super-eonică universală? That's all?
Exista vreun mod in care iti poti argumenta pozitia ? de ce supranaturalul pe care il accepti tu exista, in timp ce supranaturalul altuia - nu ?
Exact; dar daca altcineva, folosind acelasi common sense, ratiune si gandire critica pune la indoiala alte idei pe care le-ai imbratisat tu... consideri ca s-a incalcat un teritoriu unde gandirea critica nu are ce cauta.
Profetii evrei denuntau politeismul si mitologiile altora, si in schimb propuneau ceva care diferea doar in detalii. Continutul a ramas acelasi, doar ambalajul s-a schimbat. Un curcubeu era pus de chiar YHVH in nori, o epidemie era "mania domnului", pamantul a fost facut de dumnezeu... aceeasi explicatie divina pentru orice nu avea o explicatie naturala.
Zici de dumnezeul care "l-a facut pe om dupa chipul si asemanarea sa" ? care "se plimba prin gradina" ? care mananca turte de faina in cortul lui Avraam ? care se lupta cu Iacob ? a carui vointa este data peste cap de tehnica superioara a adversarilor ? care "ridica la el, in cer", fizic, cateva persoane ? care statea in Chivot ? eu as fi zis ca zeul initial al evreilor, YHVH, era destul de fizic si el, cel putin pe la inceputul bibliei - abia mai tarziu a ajuns sa se arate tot mai rar si sa nu mai umble pe pamant, printre muritori.
Si pe masura ce alte explicatii, mai naturale, au fost gasite pentru fiecare din actiunile divine, a ajuns sa se refugieze "in afara acestei lumi, dincolo de natural".
"Revelatia" ? cred ca ti-a scapat din greseala - pe baza de revelatie s-au facut nenumarate afirmatii si s-au scris foarte multe texte mai mult sau mai putin sfinte. Si total contradictorii. Ratiunea si metoda stiintifica permit diferentierea dintre o afirmatie falsa si una adevarata - dar relevatia este doar un Ipse Dixit contra altui Ipse Dixit.
Dar ai vreun motiv pentru care sa consideri ca suflete imateriale nu exista, in schimb un dumnezeu care coordoneaza universul - da ?
Hmm... ma intreb, daca rezultatele testelor ar fi indicat ca "ceva", nemasurabil, inexplicabil, care este influentat de rugaciuni sau de credinta unor oameni, tot irelevante ar fi fost studiile ? Sau ar fi fost imbratisate si strigate intregii lumi, de exact aceleasi persoane care acum le resping ca "irelevante" ?
Si atunci ce mai ramane din supranatural, daca se suprapune atat de perfect peste natural ? de ce mai e nevoie de "supra", si nu ii spunem simplu "naturalul inca nestudiat" ?
Ateism slab = "nu cred ca exista zei", ateism tare = "cred ca nu exista zei".
... iar cum stiinta este autocorectiva... Doar un sistem dogmatic si care se pretinde infailibil ar refuza pana si ideea de-a folosi briciul.
Probabil o gluma, dar nu o prea apreciez.
Rational mai putin. Argumentele "rationale" pentru dovedirea divinitatii sufera exact de lipsa logicii.
Cu-adevarat, e mult mai jalnic si mai trist decat "o entitate omnipotenta si omniscienta a construit universul, apoi m-a facut special PE MINE, si are grija de MINE". Si tocmai de aceea mult mai credibil. Dar nu cumva la asta se rezuma totul ? "daca realitatea e mult prea neplacuta pentru mine, o sa inventez ceva care sa ma faca sa ma simt mai bine" ? Si atunci, iarasi, cu ce e supranaturalul tau si dumnezeul tau diferit de sutele si miile de zei si de superstitii ?
NB, nici eu nu consider ca toate simtămintele, emotiile, plăcerile, idealurile si motivatiile" sunt "doar" momeli. Sunt rezultate ale unor procese chimice, biologice, neurologice, dar nu inseamna ca nu au nici o valoare - pentru noi insine.
available wrote:
talking about evolution... check these out:completate cu cele anterioare:
- Science Explained: Evolution
- Top 15 Misconceptions about Evolution
- Evolution: 24 myths and misconceptions
- Evolution by Accident
- Tree of Life
- Phylum Chordata chart
- RationalWiki - Evolution
- Evolution pages
- Links to sites about Evolution/Science
- Resources about Evolution
- Science and Debunking Books
- Stephen Jay Gould archive
* No Answers in Genesis || Evolution and Skeptical Links
* Human Evolution
* Ten Falsehoods and Misconceptions Peddled by "Answers in Genesis" || "Evolution vs. Creationism" category
* Answers in Genesis Busted
* Answers in Genesis Busted (blog)
* Stand Up for Real Science
* Wonders Of The Solar System (documentar)
* Scientia.ro || StiintaAzi forum
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests