Intrebari despre Sabat

Discutii despre religie, teologie, doctrine, etc.

Moderators: nouneim, eliade22, eddieconst

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75692 ] Postby Gabriy'el on Wed Oct 14, 2009 2:12 pm

Am inteles ce ai zis. Ultimele la ultimele fraze ma refeream in general.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75700 ] Postby nehustan on Thu Oct 15, 2009 4:28 pm

.......................mai Gabriele,stau eu si ma gindesc la ,,piatra aia necioplita ,dar mai ales la stramos,, ,si nu mi dau seama drept cine ne iei,daca am fi piatra ,tu ai fi stramosul(si stii ce parere are marele Darwin),daca noi am fi stramosul, tu ai fi piatra necioplita...,nu ne deslusesti si noua morala...?!! ...fii tare ...ca piatra...!
nehustan
 
Posts: 1042
Images: 0
Joined: Sat Sep 26, 2009 10:44 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75715 ] Postby Louix on Sun Oct 18, 2009 7:21 am

Gabriy'el wrote:Avand in vedere ca baza de la care plecam este : "Eu nu cred ca Dumnezeu va judeca lumea dupa un set de legi la care oamenii au pareri impartite"(am redat din memorie, dar asta era ideea), ma tem ca orice explicatie biblica , logica sau de alt fel e inutila.

Daca scoti din context pricepi pe dos. In sensul ca musulmanul tine vinerea, aventistul si evreul tin sambata, crestinul tine duminica, iar Louix intr-o saptamana tine toate zilele, in alta saptamana nu tine nici o zi. Crezi ca Dumnezeu sta cu ceasul la mana si judeca oamenii in functie de o zi care a fost data pentru evrei? Intreaba orice evreu si iti va spune ca sabatul a fost dat doar pentru ei.

samy wrote:Louix,cat mai scurt posibil voi cotraargumenta:
1Sabatul nu intra in categoria sarbatorilor pentru ca este mai vechi decat acestea si este inscris in Legea Morala.Relativizarea de care vorbeste Pavel are legatura cu diferenta dintre religii.De exemplu Sf Ilie ,ca zi de sarbatoare,nu are nici o insemnatate pentru mine.
2.''Dumnezeul capricios al Vechiului Testament''' Ti-se pare tie ca era asa...Cine spunea ''Mila voiesc,iar nu jertfe?Acelasi Dumnezeu pe care il consideri 'capricios'?
Daca mai scriu vei spune ca am tinut predici...Asa mai bine mai putin

Daca Sf Ilie nu are nici o insemnatate pentru tine asta nu inseamna ca pentru mine trebuie sa aiba vreo insemnatate sabatul. De ce sabatul nu intra categoria sarbatorilor (cand chiar asta este)? Ca asa iti convine tie?
Nu mi se pare ca Dumnezeul VT este capricios si se aprinde foarte usor la manie, ci chiar asa este. Un Dumnezeu gelos pe non-dumnezei? Un Dumnezeu care il trazneste pe saracul Uza la cea mai neinsemnata greseala? Un Dumnezeu care se aprinde usor la manie si omoara oameni nevinovati doar pentru ca David a vrut sa faca numaratoarea poporului? Sunt prea multe exemple care ne arata ca Dumnezeul VT era un tiran.

radurus wrote:Louix, sunt de acord cu Gabi.
Daca vrei explicatii /argumente logice in favoarea Sabatului fara a folosi texte biblice, mi se pare similar cu a demonstra veridicitatea crestinismului si principiile de credinta fara a folosi Biblia. (... si asa sunt unii care spun ca alea sunt basme populare evreiesti care nu apar in cronici istorice/arheologice)
Cu ce ai vrea sa argumentez? Cu experienta personala? Ai putea spune ca este doar autosugestie.
(cat de binecuvantat si reimprospatat te simti dupa un Sabat petrecut in relatie stransa cu Dumnezeu - dar nu in felul fariseilor ci asa cum ar vrea Isus asta insemnand preocupari spirituale mai intense decat in timpul saptamanii, intalnirea cu cei care impartasesc aceleasi concepte religioase, lipsa preocuparilor legate de afaceri si alte probleme trecatoare de castigarea mijloacelor de existenta, vizitarea/compasiunea pt. cei care au nevoie de incurajare/mangaiere; activitatile lucrative pt. astfel de persoane pot fi efectuate in timpul saptamanii)
Cred ca am reusit sa creionez in paranteza cum vad eu o zi Sabat. Eu nu cred ca Sabat = zi fara efort fizic.(adica odihna fizica)
Sunt destule persoane care pentru a ajunge la cea mai apropiata intalnire de Sabat, trebuie sa parcurga distante pe jos sau cu bicicleta ceea ce inseamna efort fizic.

Tie daca iti fura cineva Biblia nu mai poti aduce argumente in favoarea credintei tale? Fara Biblie iti fuge pamantul de sub picioare? In crestinismul tau te bazezi doar pe Biblie?
Nici eu nu cred ca sabatul se vrea a fi fara efort fizic. Intrebarea mea este: "se poate tine sabatul in secolul 21 ca la carte?". Imagineaza-ti o tara de adventisti si imediat iti vei da seama ca unii vor trebui sa munceasca in sabat. Eu cred ca adventistii, atunci cand ridica sabatul in altarul inchinarii lor prea sus (importanta exagerata a sabatului), devin mai absurzi chiar decat fariseii. Nu mai vorbesc de faptul ca sabatul devine un idol pentru adventistul de rand asa cum icoanele si moastele devin idoli pentru ortodoxul de rand.

Gabriy'el wrote:Ca tot a adus vorba Louix de copy/paste, si eu de vechi si mult prea des intalnite clisee...

Asa pot spune si eu despre cliseele adventistilor. Nu ti se pare ciudat ca adventistii cam seamana intre ei? Adica n-au pareri proprii, ci doar conceptii induse de predicatori si teologia lor inchisa.

Gabriy'el wrote:Te inseli daca crezi ca e vorba de frustrare. E pur si simplu realitatea. Nimic nou, aceleasi interpretari scoase din context pentru a sluji ca masca evlavioaso-stiintifico-filozofico-logica pentru ce nu place altora sa respecte oricat de clar ar fi. Partea hilara este ca tot el a devenit frustrat cand a vazut ca cineva foloseste(dupa opinia lui) tot copy/paste.

E foarte bine ca iti iubesti fratele indiferent ce crede sau spune. Mai rau este cand iubirea devine pretext pentru acceptarea ideilor celuilalt. "Ma iubesti? Da. Si indraznesti sa crezi altfel decat mine?"

Eu am devenit frustrat pentru ca l-am oprit pe AdriX din copy/paste? Sunt interesat de rationamentele din gandirea voastra. Nu sunt catusi de putin frustrat pentru ceva banal, neimportant. Devin frustrat atunci cand un credincios tine sabatul cu strasnicie si acasa isi bate copiii si nevasta. Asta nu pot sa inteleg eu: de ce adventistul de ziua a saptea e diferit de adventistul din celelalte zile ale saptamanii? Parca in sabat e un robotel ascultator iar pe saptamana se simte eliberat de jugul sabatului.
Partea hilara stii care este? Ca eu nu pun nimanui pumnul in gura si ii spun sa creada ca si mine. Asta fac unii frati "cucernici" din biserici. Ba din contra, ti-am spus ca sunt dispus sa tin sabatul daca imi aduci argumente serioase. Ai spus tu pe undeva ca ai fi de acord sa adopti pozitia mea daca iti aduc argumente? Nu, pentru ca esti dogmatic. Adica nu-ti inchipui ca poti gresi. Adventistul tipic considera ca nu poate gresi in nimic: el crede ca are adevarul pur direct de la Dumnezeu iar restul lumii orbecaie in intuneric.

Vreau si eu sa vad un adventist mai umil care sa spuna: "Eu nu cred ca am tot adevarul, este posibil sa gresesc in interpretarea Bibliei, sabatul este posibil sa nu fie obligatoriu". Daca sabatul ar fi obligatoriu atunci eu as tine si vinerea si sambata si duminica (ca sa fiu sigur ca tin ziua cea sfanta si dreapta). Nu-i asa ca e o idee buna? Sa fii musulman vinerea, adventist sambata si catolic duminica? E ca la Loto, ai avea mai multe sanse de castig daca iti cumperi trei bilete in loc de unul singur. :)
“Religia s-a nascut când primul ticalos l-a întâlnit pe primul prost.” (Voltaire)

A Glorious Dawn | We Are All Connected | Our Place in the Cosmos | The Unbroken Thread | The Poetry of Reality
User avatar
Louix
 
Posts: 72
Joined: Sat Sep 19, 2009 4:00 pm
Location: Megiddo

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75718 ] Postby Gabriy'el on Sun Oct 18, 2009 10:11 am

Louix wrote:iar Louix intr-o saptamana tine toate zilele

Adica de fapt niciuna, indiferent ca vorbim de saptamana asta sau de cealalta.
Louix wrote:Crezi ca Dumnezeu sta cu ceasul la mana si judeca oamenii in functie de o zi care a fost data pentru evrei?

1. Nu cred ca Dumnezeu va judeca lumea doar dupa porunca a 4-a. Cred ca Dumnezeu va judeca pe cei care au cunoscut cele 10 porunci SI dupa porunca a 4-a. In contextul judecatii in Apocalipsa 11, Ioan spune ca vede in Templul lui Dumnezeu din cer chivotul legamantului. Acesta nu are o semnificatie mai mare de o lada de vechituri atat timp cat omiti intentionat ca in el a fost pusa legea scrisa de Insusi Dumnezeu, dar bineinteles ca te faci ca nu vezi.

2. Avand in vedere ca :
a) sabatul este mentionat in Eden, ca zi binecuvantata si sfintita de Dumnezeu;
b) Isus spune ca sabatul a fost facut pentru om;(NU pentru evreu);

Sa vii sa faci afirmatii gen "o zi pentru evrei" sau intrebari stupide gen "unde a fost poruncita in Eden sabatul"(ca si cum Dumnezeu, din plictiseala probabil isi sfinteste si binecuvinteaza zile pentru El, fara sa aiba nici o legatura cu omul, si contextul in care face acest luru) da doar dovada de ignoranta crasa si reafirma implicit inca odata cat de falsa e propria deviza.

Louix wrote:Intreaba orice evreu si iti va spune ca sabatul a fost dat doar pentru ei.

Daca in Scriptura am avea doar Vechiul Testament, si daca Hristos nu ar fi venit, ar fi fost cat de cat logic(desi la o analiza atent nici chiar in astfel de conditii nu ai fi avut probleme de intelegere) sa faci o astfel de afirmatie. Dupa acelasi rationament, daca Sabatul a fost dat doar pentru ei, atunci si celelalte au fost date doar lor, si nu au nici o legatura cu noi. De idei fantasmagorice gen "regulile morale vin de la sine"(am parafrazat) fa-mi hatarul si scuteste-ma.
Louix wrote:Daca Sf Ilie nu are nici o insemnatate pentru tine asta nu inseamna ca pentru mine trebuie sa aiba vreo insemnatate sabatul. De ce sabatul nu intra categoria sarbatorilor (cand chiar asta este)? Ca asa iti convine tie?

E una sa vorbim de o sarbatoare stabilita de oameni, si e altceva sa vorbim de un ceva stabilit si sanctificat de la intemeierea lumii de Dumnezeu Creatorul, reamintit de Dumnezeu in cele 10 porunci, reconfirmat de Hristos, si reaparut implicit in Apocalipsa. Cine inchide ochii normal ca nu va vedea.
Louix wrote:Asa pot spune si eu despre cliseele adventistilor. Nu ti se pare ciudat ca adventistii cam seamana intre ei? Adica n-au pareri proprii, ci doar conceptii induse de predicatori si teologia lor inchisa.

Avand in vedere ca tot ce ai afirmat sunt vechi argumente ale evanghelicilor care se simt foarte inconfortabil cu porunca a 4-a(un pastor penticostal mai spunea ca e de la diavolul - desi Dumnezeu L-a stabilit), ar trebui sa o iei mai usor cu acuzatiile ca cea de mai sus.
Louix wrote:Eu am devenit frustrat pentru ca l-am oprit pe AdriX din copy/paste? Sunt interesat de rationamentele din gandirea voastra. Nu sunt catusi de putin frustrat pentru ceva banal, neimportant. Devin frustrat atunci cand un credincios tine sabatul cu strasnicie si acasa isi bate copiii si nevasta. Asta nu pot sa inteleg eu: de ce adventistul de ziua a saptea e diferit de adventistul din celelalte zile ale saptamanii? Parca in sabat e un robotel ascultator iar pe saptamana se simte eliberat de jugul sabatului.
Partea hilara stii care este? Ca eu nu pun nimanui pumnul in gura si ii spun sa creada ca si mine. Asta fac unii frati "cucernici" din biserici. Ba din contra, ti-am spus ca sunt dispus sa tin sabatul daca imi aduci argumente serioase. Ai spus tu pe undeva ca ai fi de acord sa adopti pozitia mea daca iti aduc argumente? Nu, pentru ca esti dogmatic. Adica nu-ti inchipui ca poti gresi. Adventistul tipic considera ca nu poate gresi in nimic: el crede ca are adevarul pur direct de la Dumnezeu iar restul lumii orbecaie in intuneric.

Avand in vedere ca esti pe un forum, discutam idei, concepte, si mai esti si sub un pseudonim e strigator la cer ca vii sa ne dai exemple si generalizezi extrem aspecte negative. Daca toata lumea de pe forum te-ar cunoaste cum esti in viata de zi cu zi, si daca tu ai cunoaste pe toti adventistii cum sunt in viata de zi cu zi atunci ai putea face judecati de valoare. Altfel nu doar ca exagerezi, dar minti cu nerusinare. Ca si cum tu cunosti vietile tuturor adventistilor si stii ca acestia sunt sfinti doar sambata si in rest nu sunt. Astfel de tertipuri nu pot sa le pun decat pe seama lipsei de argumente, si ca dovada de rea vointa.
Louix wrote:reau si eu sa vad un adventist mai umil care sa spuna: "Eu nu cred ca am tot adevarul, este posibil sa gresesc in interpretarea Bibliei, sabatul este posibil sa nu fie obligatoriu". Daca sabatul ar fi obligatoriu atunci eu as tine si vinerea si sambata si duminica (ca sa fiu sigur ca tin ziua cea sfanta si dreapta). Nu-i asa ca e o idee buna? Sa fii musulman vinerea, adventist sambata si catolic duminica? E ca la Loto, ai avea mai multe sanse de castig daca iti cumperi trei bilete in loc de unul singur.

Nu e nici o surpriza. Nu ceri sa vezi ca sa crezi. Ceri ca sa te afli in treaba. Fariseii necredinciosi(nu pentru ca nu aveau dovezi ca sa creada, ci pentru ca se incapatanau sa nu creada) aveau aceleasi pretentii ca si tine :

Matei 12, 38  Atunci unii din cărturari şi din Farisei au luat cuvântul, şi I-au zis: „Învăţătorule, am vrea să vedem un semn de la Tine!”
39  Drept răspuns, El le-a zis: „Un neam viclean şi preacurvar cere un semn; dar nu i se va da alt semn, decât semnul proorocului Iona.
iar in alt context asemanator, acelasi Mantuitor spune si mai tragic :

Luca 16, 31  Şi Avraam i-a răspuns: „Dacă nu ascultă pe Moise şi pe prooroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morţi.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75857 ] Postby Louix on Mon Nov 02, 2009 2:21 pm

Dupa atata timp am gasit si eu cale, prea alesule Gabriel, sa-ti raspund punctual la nedumeririle tale. De ce am intrerupt dialogul? Pentru ca am observat ca generalizezi foarte usor ceea ce nu intelegi. Mi-am zis: "hai sa mai incerc, poate iese ceva bun". Asa sunt eu, optimist.

Gabriy'el wrote:1. Nu cred ca Dumnezeu va judeca lumea doar dupa porunca a 4-a. Cred ca Dumnezeu va judeca pe cei care au cunoscut cele 10 porunci SI dupa porunca a 4-a. In contextul judecatii in Apocalipsa 11, Ioan spune ca vede in Templul lui Dumnezeu din cer chivotul legamantului. Acesta nu are o semnificatie mai mare de o lada de vechituri atat timp cat omiti intentionat ca in el a fost pusa legea scrisa de Insusi Dumnezeu, dar bineinteles ca te faci ca nu vezi.

Inteleg ca in mintea ta Legea inseamna doar cele 10 porunci, asa e? Daca este asa atunci unde incadrezi urmatoarele principii de bun simt? ("sa nu violezi", "sa nu abuzezi psihic si fizic copiii", "sa nu omori paganii", "sa nu rapesti nevasta altuia", "sa nu furi animalele paganilor", "sa nu omori animalele", "sa nu ai sclavi", "sa nu fii poligam", "sa nu-ti bati nevasta", "sa nu consideri femeia mai prejos decat tine", "sa nu stapanesti peste mintea oamenilor", "sa nu fii rasist", "sa nu fii exclusivist", "sa nu te mandresti ca esti pastratorul adevarului suprem" etc). Adica, a ucide un frate de-al tau evreu e pacat iar a ucide un pagan nu e pacat ci e chiar recomandat. Cum vine asta? Cum poti sa crezi ca Dumnezeu ar fi dat dezlegare la ucideri? Si-ar fi incalcat propria Lege Sfanta?
Legea celor 10 porunci, in forma in care este scrisa, este pentru oricine, mai putin pentru crestinii din secolul 21. Sa le iau pe rand:
1. Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului, din casa robiei. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine. --- nici un crestin n-a fost scos din tara Egiptului, din casa robiei. Este aplicabila strict evreilor.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit...caci Eu, Domnul, Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc... --- Dumnezeu gelos pe niste idoli fara suflare? Cum vine asta? Sa fii Dumnezeu si sa fii gelos ca niste oameni se inchina la piatra si lemn? Doar un om patimas poate fi gelos, nu un Dumnezeu atotputernic. Adica, daca esti Dumnezeu, ii poti strivi pe oameni ca pe niste musculitze. De ce sa fii gelos si sa doresti inchinarea doar pentru tine? Control-Freak cumva?
3. Sa nu iei in desert Numele Domnului, Dumnezeului tau; caci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui. --- aici este la fel. Un Dumnezeu capricios si gelos care se supara ca un imparat tiran la orice greseala a supusilor Lui (sa nu-l uitam pe Uza, saracul.. care a intins mana din instinct si a fost traznit pe loc).
4. Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s'o sfintesti. Sa lucrezi sase zile, si sa-ti faci lucrul tau. Dar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului, Dumnezeului tau: sa nu faci nicio lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici vita ta, nici strainul care este in casa ta. Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea, si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o. --- aceasta porunca e febletea evreilor de ieri si adventistilor de azi. Icoana prea fericita a legalistilor. Porunca poruncilor! Ce mai... Asta iti asigura drumul spre Rai, direct cu Orient Express-ul. O zi mai sfanta decat alta? Un loc mai sfant decat altul? O mancare mai sfanta decat alta? Da. Religia legalista a iudeilor? Da! Ziua kosher, locul kosher, mancarea kosher, imbracamintea kosher etc. Mai exista azi un loc sfant? Nu. Mai exista azi o mancare mai sfanta decat alta? Nu. Exista o imbracaminte cosher si alta nekosher? Nu. (exista doar imbracaminte decenta si imbracaminte indecenta). Asa si cu ziua de odihna. Nici o zi nu este intrinsec mai sfanta decat alta. Crestinii secolului 21 nu mai trebuie sa tina literal toate sarbatorile iudaice. Oricat s-ar chinui adventistii sa tina sabatul ca la carte, nu vor reusi niciodata sa-l tina cum trebuie (poate doar daca traiesc in creierii muntilor, in vreo pestera, fara toate cele necesare). Daca Dumnezeu este atotputernic, de ce ar avea nevoie de odihna in ziua a saptea? Daca Dumnezeu este atotputernic atunci crearea pamantului, soarelui, stelelor, vietatilor, oamenilor si cimpanzeilor ar fi floare la ureche, nu? De ce ar avea nevoie de odihna? Numai oamenii au nevoie de odihna. Ca sa nu mai vorbesc de sclavie. E mai important sa tii sabatul sau sa nu ai sclavi? A avea sclavi este de 1000 de ori mai rau decat a nu tine o anumita zi. Porunca poruncilor accepta in mod tacit sclavia.
5. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, pentruca sa ti se lungeasca zilele in tara, pe care ti-o da Domnul, Dumnezeul tau. --- singura porunca pozitiva. Restul poruncilor sunt interdictii ca pentru niste copii neascultatori care au nevoie de nuiaua parintelui. Daca ai minimul bun simt nu este nevoie ca cineva sa-ti spuna ca trebuie sa-ti respecti parintii. E in firea lucrurilor. In orice lor, in orice timp. Asta nu inseamna insa ca daca iti respecti parintii ti se vor lungi anii vietii tale. Observam ca este o porunca aplicabila doar evreilor pentru ca vorbeste despre tara Canaanului pe care o acestia o asteptau.
6. Sa nu ucizi. --- principiu aplicabil si in secolul 21. Dar aceasta porunca, probabil ca se aplica doar evreilor: "sa nu ucizi nici un frate de-al tau evreu; pe pagani ii poti trece prin ascutisul sabiei, ca sa-ti largesti tara". Este porunca cea mai calcata de Dumnezeu si de evrei!!!! Ups! :o
7. Sa nu preacurvesti. --- e totuna cu "sa nu curvesti"? Adica.. sa inteleg si eu: daca curveai cu o femeie maritata erai omorat iar daca curveai cu o fata fecioara nu erai decat obligat sa o iei de nevasta???? (vezi in Deuteronom 22). Ceva imi scapa. Nu cumva evreii obisnuiau sa preacurveasca "legal" avand mai multe sotii? De ce domnule nu le-a zis Dumnezeu ca nu e bine sa aiba mai multe sotii? Ele n-aveau suflet? Nu deveneau si ele geloase una pe cealalalta? Numai Dumnezeu avea dreptul sa fie gelos? Femeile erau carpe?
Ca si principiu pentru secolul nostru, este foarte bun: sa nu-ti inseli iubita, logodnica, nevasta! Este un principiu foarte sanatos.
8. Sa nu furi. --- inca o porunca aplicabila in secolul 21. Este bunul simt invatat in cei 7 ani de-acasa ca nu e bine sa iti insusesti ceva ce nu e al tau. Dar de ce evreii aveau voie sa fure fecioare, cirezi de vite si aur de la pagani? Dumnezeu isi intorcea capul cand acestia pradau? Se poate spune ca Dumnezeu si-a incalcat propria porunca atunci cand a furat viata lui Uza pentru o greseala infima? Ce daca a gresit, nu avea dreptul sa-si traiasca viata pana la capat?
9. Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau --- se aplica si in zilele noastre. Stim si noi ca nu e bine sa fii martor mincinos si sa infunzi in puscarie un nevinovat. "A nu marturisi stramb impotriva aproapelui tau" nu e totuna cu "a minti". Poti minti linistit in secolul 21 pentru a scapa viata cuiva sau pentru a-ti apara propria viata sau propriile bunuri. Poti minti linistit pe cei prea curiosi sa afle toate detaliile din viata ta, nu esti dator sa spui amanunte din viata ta nimanui.
10. Sa nu poftesti casa aproapelui tau; sa nu poftesti nevasta aproapelui tau, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici magarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tau. --- da, invidia nu este buna pentru ca te poate conduce la acte necugetate. Putem pastra doar principiul din aceasta porunca. Daca am retinut principiul de baza, putem arunca la cosul de gunoi porunca a 10-a. A considera nevasta pe aceiasi treapta cu boul si magarul este ceva inuman (saracele femei, n-aveau nici o valoare in societatea patriarhala). A consimti sclavia este ceva imoral.

- Va continua -
“Religia s-a nascut când primul ticalos l-a întâlnit pe primul prost.” (Voltaire)

A Glorious Dawn | We Are All Connected | Our Place in the Cosmos | The Unbroken Thread | The Poetry of Reality
User avatar
Louix
 
Posts: 72
Joined: Sat Sep 19, 2009 4:00 pm
Location: Megiddo

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75858 ] Postby Gabriy'el on Mon Nov 02, 2009 2:48 pm

Pentru ca nu imi place sa ma repet, o sa raspund doar la ce nu am raspuns deja.
Louix wrote:Inteleg ca in mintea ta Legea inseamna doar cele 10 porunci, asa e?

Nu am spus niciunde ca Legea sau cuvantul din original intotdeauna inseamna doar 10 porunci. E doar un exemplu din multele (in postarile tale) in care incerci evitarea a ceea ce este evident. Replica ta de mai sus vine dupa un quote in care ma refer explicit la Apocalipsa 11, ultimul verset.

Pornind pe aceasta baza ti-am explicat ceea ce ai quotat, dar ori nu ai citit ori ai refuzat sa iei in considerare ce scrie intentionat.

Spune Apocalipsa ca Ioan a vazut in templul din cer chivotul? Da.
Era in chivotul legamantului tablele legii, cele 10 porunci? Da.

In aceste conditii nu faci decat sa ma ironizezi inutil cand spui "in mintea ta Legea inseamna cele 10 porunci". E des intalnita discreditare a interlocutorului, poate poate ceea ce spune va fi desfintat. Bibblia si versetul la care am facut referire sunt realitati incontestabile , ori cat de mult ti-ai dori sa nu fie asa. Este una dintre dovezile care spun explicit ca Legea celor 10 porunci NU A FOST data doar evreilor, si ca Dumnezeu nu da astfel de Legi pe care le tine in prezenta slavei sale ca ceva diferit, deosebit, aparte ca dupa un timp sa evolueze spre ceva mai interesant "de la sine". Acelasi "Dumnezeu capricios" o repune in fata omului explicit in Apocalipsa prin referirea clara la chivotul legamantului(care culmea mai apare si in contextul judecatii - aspect deosebit de important), care fara tablele legii inauntru nu are insemnatate mai mare de o lada ca oricare alta.

Stiu e greu sa accepti ceea ce e evident. Asta ti-ar da peste cap propriile adaptari ale Evangheliei, la ceea ce crezi tu ca este moralitate. Uita ca textul nu iti permite echilibristica.

Louix wrote:Cum vine asta? Cum poti sa crezi ca Dumnezeu ar fi dat dezlegare la ucideri? Si-ar fi incalcat propria Lege Sfanta?

Ti-am raspuns la acest aspect. Probabil te-ai facut din nou ca nu vezi.
Louix wrote:Daca este asa atunci unde incadrezi urmatoarele principii de bun simt? ("sa nu violezi", "sa nu abuzezi psihic si fizic copiii", "sa nu omori paganii", "sa nu rapesti nevasta altuia", "sa nu furi animalele paganilor", "sa nu omori animalele", "sa nu ai sclavi", "sa nu fii poligam", "sa nu-ti bati nevasta", "sa nu consideri femeia mai prejos decat tine", "sa nu stapanesti peste mintea oamenilor", "sa nu fii rasist", "sa nu fii exclusivist", "sa nu te mandresti ca esti pastratorul adevarului suprem" etc).

Le incadrez la extensii ale celor 10 porunci. Adica am baza, un minim, si pe ea, si numai pe ea, pot sa le inteleg si pe celelalte. Daca nu exista sa nu furi, nu exista nici "sa nu furi animalele paganului". Daca nu exista "sa nu comiti adulter",sau sa nu ucizi/asasinezi nu va exista niciodata nici "sa nu violezi"...etc.

Insusi Hristos in extensiile Lui, adica intelegerea profunda a pornit de la Legea celor 10 porunci. M-ai contrazis ironic cum ca nu Hristos nu a pornit de la cele 10 porunci, desi ti-am postat explicit texte care incep explicit cu cele 10 porunci : "A-ti auzit ca s-a zis ...[BAZA], dar Eu va spun ...[extensie - care fara baza nu are nici un sens]"
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75864 ] Postby Louix on Tue Nov 03, 2009 7:16 am

Gabriy'el wrote:2. Avand in vedere ca :
a) sabatul este mentionat in Eden, ca zi binecuvantata si sfintita de Dumnezeu;
b) Isus spune ca sabatul a fost facut pentru om;(NU pentru evreu);

Sa vii sa faci afirmatii gen "o zi pentru evrei" sau intrebari stupide gen "unde a fost poruncita in Eden sabatul"(ca si cum Dumnezeu, din plictiseala probabil isi sfinteste si binecuvinteaza zile pentru El, fara sa aiba nici o legatura cu omul, si contextul in care face acest luru) da doar dovada de ignoranta crasa si reafirma implicit inca odata cat de falsa e propria deviza.

Avand in vedere ca:
A) sabatul e mentionat in Geneza care a fost scrisa (surpriza!) de Moise (sau reeditata de Ezra? :) zic si eu..). Adica Moise a preluat povestirile strabunilor lui si le-a asternut in scris. Cate mii si mii de ani au trecut intre timp nu se stie. Ambiguitatea primelor capitole din Geneza este evidenta. De ce scrie atat de putin? Pentru ca a trecut atat de mult timp incat detaliile s-au pierdut pe drum (totul se transmitea oral). In Geneza avem doar o perspectiva subiectiva asupra lumii. Este vorba doar de o familie si urmasii lor. Evreii se credeau buricul pamantului si centrul Universului. Uite ca s-au inselat...
Apropo, cele 5 carti ale lui Moise reprezinta Legea (Torah): "Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprinsa Legea si Proorocii." (Matei 7:12). Cum adica, Isus reduce toata Legea (cartile lui Moise) si Proorocii (celelalte carti ale profetilor din VT) la doar un simplu principiu??? Da. Regret sa te dezamagesc. Principiul suprem al iubirii dezinteresate de care vorbeam. Isus a dat la o parte formele (adio ceremonii, adio sarbatori, adio sabat, adio mancaruri kosher si mancaruri nekosher, adio iudaism, adio legalism) si a instituit principiul iubirii ("tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel"). Da, a spus ca n-a venit sa strice Legea ci s-o implineasca in sensul ca principiile care reies din Lege raman valabile. Dar atentie: nu formele, acestea s-au impinit (terminat, finalizat) la cruce! Ecuatia e simpla: Orice Forma = ZERO (fara nici o valoare). Sabatul este o simpla forma, un simplu simbol. Principiul din spatele lui conteaza. Te las pe tine sa-l descoperi. Cand iti va pica fisa poate ca vei spune: "Evrika!".

B) cred ca am explicat acest text: "Sabatul a fost facut pentru om, iar nu omul pentru Sabat". Dar poate ai trecut cu vederea explicatia mea (cum ai trecut cu vederea si multe alte aspecte la care n-ai raspuns). Sabatul a fost facut pentru om (un fel de cadou, neobligatoriu, un simplu dar domnule: un dar nu-l impui cu forta chiar daca esti Dumnezeu atotputernic). "Nu omul pentru sabat" inseamna ca omul n-a fost facut un robotel care sa respecte cu strictete regulile de pazire a sabatului. Parafrazare: sabatul a fost adus in dar omului, este neobligatoriu, conteaza doar principiul din spatele lui, omul nu a fost facut pentru ca sa tina sabatul, viata e prea scurta ca sa-ti permiti luxul sa pierzi a saptea parte din ea nefacand nimic. In context, observam ca fariseii de atunci aveau o mare problema cu formele (cum tii sabatul? intrebarea care persista printre "evreii adventisti" de astazi). Isus le-a daramat legalismul in multe ocazii (parafrazare): "voi, farisei prosti, tineti la forme si ceremonii, dar inima voastra e plina de rautate". Lucrurile care conteaza cu adevarat (bunatatea inimii, iubirea dezinteresata, etica sociala) sunt trecute cu vederea in orice sistem religios legalist. Omul legalist este pervers in religia lui. Fariseii de atunci stapaneau peste mintea oamenilor cu toate legile absurde. Fariseii de astazi stapanesc peste mintea oamenilor cu toate regulile stupide de pazire a sabatului. Sabatul trebuie eliberat de orice regula: in sabat ai voie sa faci totul (dar nu totul iti este de folos).
Omul legalist crede ca-i face o favoare lui Dumnezeu prin pazirea sabatului. Evreii aduceau jertfe si mancare zeului lor (de un miros placut!!! :o zeul lor avea o afinitate pentru mirosul sangelui). Paganii aduceau jertfe si mancare zeului lor. Hai s-o spun pe sleau: evreii erau ca si paganii in inchinarea lor (numai zeul la care se inchinau avea alt nume sau alta forma, in rest totul era identic: inchinarea, jertfele, zilele, sarbatorile, templele etc.). Legalistii aduc jertfa timpul lor (sabatul, o zi pusa deoparte) de un "miros" placut Domnului. Asta este ceea ce numesc eu "christian paganism": orice religie crestina este mai mult sau mai putin pagana prin practicile ei (inclusiv cei care poarta la inima lor iconitza sabatului).

Sa vii sa faci afirmatii gen "doar eu am adevarul", "sabatul e obligatoriu pentru orice om", "hai sa impacam capra cu varza, legea cu harul" si sa treci cu vederea argumente solide doar pentru ca asa iti suna tie bine, da doar dovada de mandrie, rea vointa si inconsistenta. M-as feri sa fac afirmatii demne de un legalist de ziua a saptea: "tra la la, ignoranta crasa, ingustime, falsitate". Cand pui sub semnul intrebarii credinta unui legalist acesta vine intai cu argumente, apoi (vazand ca argumentele lui nu mai tin apa) trece la sportul lui favorit: atacuri la persoana, imprecatii si blesteme a la Florin Laiu! :o Fereste-ne Doamne de blestemele prea-credinciosilor, ca de blestemele vrajmasilor ne pazim singuri. :)

- va urma -
“Religia s-a nascut când primul ticalos l-a întâlnit pe primul prost.” (Voltaire)

A Glorious Dawn | We Are All Connected | Our Place in the Cosmos | The Unbroken Thread | The Poetry of Reality
User avatar
Louix
 
Posts: 72
Joined: Sat Sep 19, 2009 4:00 pm
Location: Megiddo

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75865 ] Postby anubis974 on Tue Nov 03, 2009 7:36 am

Ma tem ca fanii EGW si conservatorii nu vor reusi in vecii vecilor sa inteleaga ca sabatul iudeu este o superstitie etno-centrica si geo-centrica. Sabatul crestin isi are originea in epistolele lui Pavel desi nu foarte explicit (Evr 4,9; Col 2:14; Rom 14:5). Sabatul crestin este bazat pe convingere si libertate individuala, nu pe un crez mandatat de biserica.
"Parerea ta are nevoie de un preludiu ca sa ma poata satisface!" A
"Vidul advent este o gaura neagra din care extrem de putini s-au intors!" A
User avatar
anubis974
 
Posts: 999
Joined: Sun May 10, 2009 6:00 pm
Location: Heliopolis

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75866 ] Postby Gabriy'el on Tue Nov 03, 2009 7:51 am

Louix wrote:A) sabatul e mentionat in Geneza care a fost scrisa (surpriza!) de Moise (sau reeditata de Ezra? :) zic si eu..). Adica Moise a preluat povestirile strabunilor lui si le-a asternut in scris.

Nu sunt adeptul inaltei critici. Daca Geneza/Pentateuhul e doar dadaceala moralista atunci Evanghelia nu are valoare mai mare decat oricare alta poveste moralista. Evanghelia si toate ideile Mantuitorului vin ca sa implineasca ceva revelat in trecut, iar ideile sale vin sa completeze ce s-a spus nu s-a desfinteze.
Louix wrote:Apropo, cele 5 carti ale lui Moise reprezinta Legea (Torah): "Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprinsa Legea si Proorocii." (Matei 7:12). Cum adica, Isus reduce toata Legea (cartile lui Moise) si Proorocii (celelalte carti ale profetilor din VT) la doar un simplu principiu??? Da.

Un simplu raspuns simplist fara sa se doreasca intelegerea a ceea ce spune Hristos poate da oricine vrea sa scape de vreo porunca ce nu-i pica lui bine la stomac. Acelasi Isus le vorbea fata in fata iar ei concluzionau tot ce nu trebuie, dupa care Isus concluziona suparat :"Va rataciti", si alte imperative greu de inghitit.

Biblia nu se intelege intr-un verset, la care se reduce totul, ca si cum tot ce a spus Isus, sau apostolii dupa sunt un non-sens. Doar cineva rau intentionat poate folosi astfel de explicatii in opinia mea. Discutia se poate prelungi, insa nu iti dau decat un singur exemplu.

Daca TOT (ce s-a spus in lege si tot ce au profetit prorocii) se reduce la "Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel" atunci Hristos nu mai trebuia sa moara dupa cum profetise legea si prorocii inca din Geneza 3. Era de ajuns ca dupa ce a plasat ideea asta sa se intoarca de unde a venit pentru TOT era implinit nu? Iar asta e numai un exemplu de aberatie ce reiese automat din interpretarea pe care o propui.
Louix wrote:cred ca am explicat acest text: "Sabatul a fost facut pentru om, iar nu omul pentru Sabat".Dar poate ai trecut cu vederea explicatia mea (cum ai trecut cu vederea si multe alte aspecte la care n-ai raspuns).

Nu. Nu am trecut cu vederea explicatia ta. Imi e foarte clara in minte. Faptul ca ma acuzi de ceva ce tu practici nu aduce nici un argument in plus.

Explicatia ta, pornea de la ideea de dar. Hristos a daruit sabatul omului, deci nu poate fi privit ca ceva obligatoriu. Fiecare cum crede.

Recunosc explicatia e interesanta, ba chiar sunt de acord cu unele aspecte. Totusi explicatia e pura speculatie , presupunere, "asa cred eu ca ar trebui sa fie". E ceva ce nu reiese din verset, lucru care ti-l poate confirma si un exeget neadventist. Este adevarat ca nu apare o obligativitate aici, insa nici nu era nevoie, pentru ca Isus nu trata aici obligativitatea sabatului. El afirma aceste lucruri in contextul unor acuzatii ca ar fi calcat sabatul. El trateaza aici intelegerea sabatului spre folosul omului. Obligativitatea nu avea nevoie sa fie explicata. Era inteleasa, acceptata si practicata la nivel national. Tu scoti din ideea Domnului ceva ce nu spune. Subintelegi ce iti doresti tu iar aceste argumente merg foarte bine doar cu cei care sunt din start dezinteresati de sabat.

Ceea ce te deranjeaza pe tine si pe cei ca tine este practic mustrarea indirecta care vine odata cu cei care tin sabatul motiv pentru care insisti inutil si practic inconstient cu impunerea sabatului de catre adventisti, sau chiar Dumnezeu.

Draga, Dumnezeu a dat porunca dar majoritatea nu il respecta. Adventistii promoveaza si sustin ca sabatul trebuie respectat daca sustii ca iti Iubesti Dumnezeul care l-a infiintat, binecuvantat si sfintit pentru om. Isus si-a exprimat de cele mai multe ori ideile in mod agresiv. Totusi, a fost vreodata cineva obligat la a respecta ce spunea El? Sau obliga adventistii pe cineva sa intre cu forta in randul membrilor si sa respecte sabatul?

Cat timp raspunsul este NU, imi pierd vremea raspunzand practic la idei care provin din proprile tale frustrari, si nu despre ce spune , crede, sustine Biblia, apostolii, Ioan.

P.S Despre Apocalipsa bineinteles nimic. Prea evident, prea direct, si imediat dupa evanghelii, deci parte a lor.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75867 ] Postby Gabriy'el on Tue Nov 03, 2009 8:01 am

anubis wrote:Ma tem ca fanii EGW si conservatorii nu vor reusi in vecii vecilor sa inteleaga ca sabatul iudeu este o superstitie etno-centrica si geo-centrica. Sabatul crestin isi are originea in epistolele lui Pavel desi nu foarte explicit (Evr 4,9; Col 2:14; Rom 14:5). Sabatul crestin este bazat pe convingere si libertate individuala, nu pe un crez mandatat de biserica.

E dreptul tau sa ai o parere. Asta nu inseamna ca e si realitatea. Ceea ce am observat eu pe propria piele, cum se zice , e ca niciunul dintre cei care sustine pompoasa intelegere a sabatului pe convingere individuala, libertate si "incredintare" nu respecta sabatul, ci doar il vede ca ceva expirat. Insa practic BAZS nu sustine respectarea fara incredintare.

Vad ca si tu insisti cu impunerea a ceva insa indirect. A fortat vreodata Biserica pe cineva sa respecte sabatul sau sa se boteze? Eu cred ca nu. Fiecare a venit de buna voie cand s-a convins singur. Ba chiar de nenumarate ori am auzit pastorul spunand: "frate, daca e ceva ce nu crezi , daca ceva nu e clar, fara teama, cand voi pune intrebari, spune NU!!!". Biserica nu forteaza si nici nu isi doreste membrii care sa vina fortati de cineva sa se boteze sau sa creada.

Cat despre aspectul geocentric , e doar alta dilema falsa creata inutil de eddieconst.

anubis,
Sunt nascut in BAZS, si am ales tarziu , dupa mai multe deliberari pe cont propriu ca sa ma botez(adica in timp ce altii inteligenti se tot botezau , eu continuam sa zic nu si sa imi pun intrebari si sa caut raspunsuri, chiar daca lumea nu ma intelegea - considera asa cum des se intampla ca totul e evident). Am crescut intr-o biserica mica, o mana de oameni, unde am intalnit si idei fanatice. Am petrecut destul timp si in biserici mari de sute de membrii. Acum frecventez o biserica mare din Timisoara.

Totusi, de cand ma stiu nu am auzit vreo predica, sau vreo idee cum ca atunci cand eu sarbatoresc sabatul la Aiud, la Deva sau la Timisoara tot universul serbeaza atunci SI NU ALTCANDVA sabatul. Eu pana la emisiunile lui Edi nu am auzit asa ceva. Si daca nu a insistat pe aberatiile astea, pai nu stiu pe ce a insistat mai mult.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75868 ] Postby anubis974 on Tue Nov 03, 2009 9:06 am

Gabriy'el wrote: Sunt nascut in BAZS, si am ales tarziu , dupa mai multe deliberari pe cont propriu ca sa ma botez(adica in timp ce altii inteligenti se tot botezau , eu continuam sa zic nu si sa imi pun intrebari si sa caut raspunsuri, chiar daca lumea nu ma intelegea - considera asa cum des se intampla ca totul e evident). Am crescut intr-o biserica mica, o mana de oameni, unde am intalnit si idei fanatice. Am petrecut destul timp si in biserici mari de sute de membrii. Acum frecventez o biserica mare din Timisoara. Totusi, de cand ma stiu nu am auzit vreo predica, sau vreo idee cum ca atunci cand eu sarbatoresc sabatul la Aiud, la Deva sau la Timisoara tot universul serbeaza atunci SI NU ALTCANDVA sabatul. Eu pana la emisiunile lui Edi nu am auzit asa ceva. Si daca nu a insistat pe aberatiile astea, pai nu stiu pe ce a insistat mai mult.


Institutia Sabatului de care vb BAZS nu a functionat si nu va functiona niciodata. Daca ar fi sa consideram prin absurd ca Geneza relateaza literal crearea universului si ca in ziua a saptea D-zeu s-a odihnit (desi daca interpretezi literal ar fi corect sa accepti ca D-zeu a obosit) si a lasat pentru vesnicie aceasta zi ca o zi speciala (desi cum clar poate intelege si vedea oricine o zi de 24 de ore poate fi valabila doar pe pamant si nici aici fara lacune grave) D-zeu a fost inca o data depasit de creaturi care au luat acea zi si au facut cu ea ce le-a convenit lor. Evreii nu au tinut sabatul ci si-au batut joc de el, adventistii la fel, unii se tem de Doamne Doamne ca o sa-i rupa daca calca pe langa si cu mare teama pazesc "cu sfintenie" sabatul in timp ce altii gasesc o asa mare placere in sabat ca mananca papa bun si merg unii la altii in vizita sau ocazional la spitale si mai stiu eu unde apoi ajung acasa si-si zic "ah ce sabat frumos am avut plin de binecuvantari" la fel cum merge ortodox-ul in biserica se inchina la icoana si plecand catre casa se simte usurat de sutele de pacate de peste saptamana. Sti unde apare problema? La oamenii sinceri care se roaga si se roaga pentru lucruri deosebite, dragoste, intelegere, prietenie, facere de bine si alte treburi altruiste iar tatuca si cu DS tac si nici mac nu se aude. Nimic nu merge nimic nu se schimba de parca D-zeu in loc sa zica "de abea astept sa raspund la aceste rugaciuni sincere non-egocentrice" zice "las sa se mai roage v'o 30 de ani ca sa-l tina credinta ca altfel nu e testata prin foc". Intr-o ocazie de craciun in biserica locala( fiind leader de tineret pe atunci) si dupa ce am discutat cu tinerii problema am hotarat sa anuntam ca ne-am decis sa aducem in biserica pe cine gasim afara in frig si zapada pentru o masa calda, iar fiecare sa contribuie cu orice poate in ai ajuta pe cei care nu au adapost. S-a facut murmur in sala. au discutat fratii ce au discutat si au decis ca nu se poate ca se murdareste biserica si altecele. Concluzia: duhul sfant era in vacanta. In realitate toate trairile pe care le experimentezi ca fiind de sus sunt firesti in cazul in care vrei sa crezi din toata inima ca cineva te conduce. Noi nu suntem decat niste animale mai speciale. Nu zic mai evoluate fiindca vis-a-vis de ce tampenii este capabil omul animalele sunt mai "umane" daca ma intelegi. Gabi nu ma indoiesc ca esti un tip simpatic si probabil si activ in biserica ta dar in realitate daca nu esti paranormal vei sesiza ca nu se leaga nici un dialog cu batranu. I-a zi tu concret cand ai vorbit ultima data cu D-zeu, fara simboluri si alte taine asa direct pe fata si ti-a zis "Brava Gabi esti al meu si te iubesc? Toti AZS-ii zic poi uite am servici desi nu lucru sambata am papa am experiente "extrasenzoriale" cand in fapt toate sunt numai inchipuiri. Imi pare rau Gabi am crezut din toata inima in D-zeu si in JC dar prea multe nu se leaga. Aleg sa nu imi bag capul in pamant si sa merg ca un orb, aleg sa am dreptul de a intreba fara a ma teme de D-zeu. In BAZS exista cultul prostiei. Nu intreba altceva decat in lectiune (ca la martori turnul de veghere) ca daca nu ti se va putea raspunde vei fi catalogat drept pe alaturi. Lectiune EGW Biblie Sabat si gata. Este rusinos cum am putut atatia ani de zile sa vreau sa cred cu tot dinadinsul ca D-zeu este acolo sus cu ochii pe fiecare, veghind la bunastarea fiecaruia si incercand pe cel putin credincios. O mare minciuna dezvoltata si intretinuta pentru binele unei elite de puturosi si inculti. Ar trebui sa-ti scoti capul din nisip (daca nu tie frica de taticu tau) si sa-l intebi cateceva. Si cand o sa vezi ca nu-ti raspunde ce o sa faci?
"Parerea ta are nevoie de un preludiu ca sa ma poata satisface!" A
"Vidul advent este o gaura neagra din care extrem de putini s-au intors!" A
User avatar
anubis974
 
Posts: 999
Joined: Sun May 10, 2009 6:00 pm
Location: Heliopolis

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75869 ] Postby Gabriy'el on Tue Nov 03, 2009 10:26 am

Am citit atent ce ai scris. Sunt multe idei, si multe trairi insa nu stiu care e mesajul cu care ai sperat ca voi ramane dupa ce voi citi. Experientele astea extrasenzoriale sunt de dorit dar nu sunt totul. Mai mult , chiar si daca le-as avea cine m-ar crede? Nimeni.

Stiu ca multe sunt inexplicabile, insa renuntarea la Geneza , daca e sa fim seriosi si onesti nu aduce pentru nimeni mai multa lumina ci arunca in derizoriu pana si Evanghelia. A punctat bine Un Crestin o idee. Daca Geneza e pedagogica , dadaceala moralista, dar nu realitate atunci Hristos a venit sa isi dea viata pentru o "cadere pedagogica"? Asta nu e o intrebare ironica, sau doar ping-pong, ci o intrebare a carei raspuns imi poate destrama toata credinta. Daca Geneza e poveste de primara si Hristos e numarabil intre marii ganditori ai lumii nimic mai mult.

Cat priveste sabatul pot sa spun ca cel putin mie problema nu-mi pare prea complicata. Biblia spune foarte clar ca Dumnezeu "porunceste si ce porunceste ia fiinta", adica nu se tot cazneste sa lucreze ceva. Insa raportul Genezei imi prezinta ceva cu un anumit scop, si bineinteles in limbaj omenesc Daca in celelalte zile a facut o "lucrare"/munca era normal sa spuna ca in a 7-a s-a odihnit, mai ales ca voia ca si altii sa se odihneasca cu El in acea zi, adica sa se intalneasca in mod special in respectiva zi sa relationeze in ziua stabilita de el.

Ai adus in discutie si o initiativa de a ta care a fost primita nepotrivit. Insa ce legatura are asta cu sabatul. Lipseste Duhul Sfant? Asta e alta discutie pe care daca am incepe-o cred ca nu am termina prea curand. Uite eu la Timisoara nu am vazut initiativa tinerilor/studentilor blocata de cineva. Nu contest ca nu s-ar intampla in alte locuri, dar ce legatura are cu valabilitatea sabatului? E una sa spui sabatul trebuie inteles si practicat asa, si asa.....si cu totul altceva sa spui ca s-a desfintat sau ca cica e dar , daca vrei iei darul daca nu la gunoi cu el.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75871 ] Postby anubis974 on Tue Nov 03, 2009 11:23 am

1. Nu ai raspuns la intrebarea mea; cand ai vorbit ultima oara cu D-zeu? (nu in rugaciune)
2. Povestirea respectiva se incadreaza la capitolul; cand ne adunam in sabat doar ca sa ne adunam (si nu ma contrazice ca am umblat in ultimul rand la o gramada de biserici din tara)
2.a Nu vreau sa spun ca nu exista oameni sinceri si deosebiti si in BAZS dar asta nu arata de loc puterea lui D-zeu despre care se vb. in biblie si care ar trebui logic sa faca din biserica lui o torta vie nu un maldar de papusi de teatru.
3. Cum poti sa crezi ca un creator atotputernic si plin de dragoste ar pune deoparte 1 zi din 7 in loc de 7 din 7 mai ales ca omul nu cazuse in pacat?
4. Contrastul imposibil de contestat dintre modul de viata in cele 6 zile si cea de a 7 zi spre rusinea tuturor celor care au pazit sabatul vreodata cu infinit de mici exceptii contrast nascut din imposibilitatea de a fi altfel tocmai datorita acestei legi imposibile.
5. Cum poti sa crezi eterna povestire ce-l descrie pe D-zeu ca pe un tiran desavarsit, povestire imprastiata de-a lungul intregului vechi testament iar legat de acest amanunt vesnica pomenire a modului in care D-zeu jignit de calcarea sabatului il pune la punct, retragandu-si binecuvantarile, pe bietul amarat care nu a inteles problema.
6. De ce nu le povesteste D-zeu milioanelor de oameni care s-au nascut prin parti nestiute ale globului de sabat (daca e asa de important) prin DS ?
"Parerea ta are nevoie de un preludiu ca sa ma poata satisface!" A
"Vidul advent este o gaura neagra din care extrem de putini s-au intors!" A
User avatar
anubis974
 
Posts: 999
Joined: Sun May 10, 2009 6:00 pm
Location: Heliopolis

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75872 ] Postby Gabriy'el on Tue Nov 03, 2009 11:44 am

1.Nu vad relevanta intrebarii, dar o sa iti raspund. Alt mod de a vorbi cu Dumnezeu decat prin rugaciune nu stiu. Dumnezeu nu mi s-a aratat in persoana mie in mod special, exact cum nu S-a aratat multor oameni care "vorbeau" cu El. Asta inseamna ca ...ce? De unde criteriul : "Ai vorbit cu Dumnezeu CUM CRED EU ca ar fi normal sa se vorbeasca? Nu? Imi pare rau, nu prezinti nici un interes" ?????? Daca eram unul dintre cei care ti-as fi spus "Da. Ieri la 3, 33 mi s-a aratat vizibil, si mi-a spus in detaliu ce o sa se intample in urmatoarea saptamana. Ba chiar mi-a zis sa fiu mai organizat si sa stabilesc eu intalnirile ca El are un program incarcat", m-ai fi crezut si ai fi zis : mai ce interesant! Baiatul asta are ceva de spus. Aiurea!

Ma repet. Si pe vremea Domnului Isus erau aceleasi pretentii. Raspunsul lui??
I. Mai mult decat semnul prorocului Iona nu pupati.
II. Nici daca ar invia cineva din morti nu veti crede.

2. Iar dam in frustrari personale. Cine ti-a spus ca trebuie sa te aduni doar ca sa te aduni. Vino tu cu o solutie, spune cum crezi ca ar trebui sa fie. Sa nu te simti ofensat dar ma obosesc si chiar plictisesc nemultumitii care sunt foarte specializati in a spune ce nu e bine, dar nu stiu cum ar fi bine.
2a. Ai tot dreptul sa simti ce vrei. Faptul ca generalizezi nu reprezinta un argument. Cel mult iti exprimi frustrarea. Eu unul nu ma simt intre papusi la biserica mea. Nu zic ca totul e perfect si ca nimic nu trebuie imbunatatit. Iar deviem...
3. Cred , pentru ca inca mai cred in Biblie ca si carte inspirata. Geneza e falsa? Poveste? Atunci Evanghelia la fel, deci neinteresanta. Chiar daca omul nu cazuse in pacat asta nu inseamna ca statea ca un fel de monah in meditatie, si Dumnezeu il acompania. Din Eden exista indemnul de a munci, de a descoperi, de a invata. Acea a saptea era speciala tocmai pentru ca Dumnezeu stabilise astfel si nu altfel.

Ti-as intoarce intrebarea. Cum poti sa crezi bucatele de Geneza, adica bucatele de Evanghelie,...adica un fals? Pentru ca suna mai logic. Da-mi voie sa iti reamintesc ca avertizarea Biblie e ca multe trebuiesc intelese nu doar matematic. Ba chiar Pavel le catalogheaza din pct de vedere logic ca fiind NEBUNIE. Deci nu te mai mira.

4. Daca te referi la contrastul presupus imoral nu avem ce discuta. Cat timp nu cunosti tu viata fiecarui om , eu nu imi pierd timpul cu astfel de subiectivisme.
Daca totusi discutam de realitate in sine e numai normal sa fie asa. E pana chiar porunca din decalog : 6 zile sa muncesti , a 7-a e altfel, deci e logic sa nu fie la fel in toate 7. Tu spui ca legea e imposibila. Pavel spune ca e sfanta dreapta si buna. Sper ca nu te superi daca aleg sa il cred pe el si nu pe tine.

5. Discutam despre sabat? Discutam despre violenta /non-violenta lui Dumnezeu? Sau sarim de la un subiect la altul , curiosi fiecare cine ameteste primul?
6. De ce sa se chinuie sa le povesteasca , cand nici cei care au Biblia in mana nu cred. Intrebarea asta ultima ma lasa interzis. De ce s-a aratat Isus numai la evrei? Ceilalti erau neimportanti? De ce a lasat evanghelia la o mana de oameni care nici in 2000 de ani nu au dus-o la toata lumea? Nu stia ca e imposibil?

Astfel de intrebari logice(fara ghilimele)stiu si eu sa pun? Care e rostul? Mie imi pare rau ca nu am intrebat de la inceput. Oameni buni , mai credeti ceva din Biblie? Imi spuneati de la inceput "Noi credem numai ce ni se pare noua logic", si eu nu va mai deranjam. Ne salvam timpul reciproc.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75873 ] Postby anubis974 on Tue Nov 03, 2009 1:01 pm

Gabriy'el wrote:1.Nu vad relevanta intrebarii, dar o sa iti raspund. Alt mod de a vorbi cu Dumnezeu decat prin rugaciune nu stiu. Dumnezeu nu mi s-a aratat in persoana mie in mod special, exact cum nu S-a aratat multor oameni care "vorbeau" cu El. Asta inseamna ca ...ce? De unde criteriul : "Ai vorbit cu Dumnezeu CUM CRED EU ca ar fi normal sa se vorbeasca? Nu? Imi pare rau, nu prezinti nici un interes" ?????? Daca eram unul dintre cei care ti-as fi spus "Da. Ieri la 3, 33 mi s-a aratat vizibil, si mi-a spus in detaliu ce o sa se intample in urmatoarea saptamana. Ba chiar mi-a zis sa fiu mai organizat si sa stabilesc eu intalnirile ca El are un program incarcat", m-ai fi crezut si ai fi zis : mai ce interesant! Baiatul asta are ceva de spus. Aiurea!

Ma repet. Si pe vremea Domnului Isus erau aceleasi pretentii. Raspunsul lui??
I. Mai mult decat semnul prorocului Iona nu pupati.
II. Nici daca ar invia cineva din morti nu veti crede.

2. Iar dam in frustrari personale. Cine ti-a spus ca trebuie sa te aduni doar ca sa te aduni. Vino tu cu o solutie, spune cum crezi ca ar trebui sa fie. Sa nu te simti ofensat dar ma obosesc si chiar plictisesc nemultumitii care sunt foarte specializati in a spune ce nu e bine, dar nu stiu cum ar fi bine.
2a. Ai tot dreptul sa simti ce vrei. Faptul ca generalizezi nu reprezinta un argument. Cel mult iti exprimi frustrarea. Eu unul nu ma simt intre papusi la biserica mea. Nu zic ca totul e perfect si ca nimic nu trebuie imbunatatit. Iar deviem...
3. Cred , pentru ca inca mai cred in Biblie ca si carte inspirata. Geneza e falsa? Poveste? Atunci Evanghelia la fel, deci neinteresanta. Chiar daca omul nu cazuse in pacat asta nu inseamna ca statea ca un fel de monah in meditatie, si Dumnezeu il acompania. Din Eden exista indemnul de a munci, de a descoperi, de a invata. Acea a saptea era speciala tocmai pentru ca Dumnezeu stabilise astfel si nu altfel.

Ti-as intoarce intrebarea. Cum poti sa crezi bucatele de Geneza, adica bucatele de Evanghelie,...adica un fals? Pentru ca suna mai logic. Da-mi voie sa iti reamintesc ca avertizarea Biblie e ca multe trebuiesc intelese nu doar matematic. Ba chiar Pavel le catalogheaza din pct de vedere logic ca fiind NEBUNIE. Deci nu te mai mira.

4. Daca te referi la contrastul presupus imoral nu avem ce discuta. Cat timp nu cunosti tu viata fiecarui om , eu nu imi pierd timpul cu astfel de subiectivisme.
Daca totusi discutam de realitate in sine e numai normal sa fie asa. E pana chiar porunca din decalog : 6 zile sa muncesti , a 7-a e altfel, deci e logic sa nu fie la fel in toate 7. Tu spui ca legea e imposibila. Pavel spune ca e sfanta dreapta si buna. Sper ca nu te superi daca aleg sa il cred pe el si nu pe tine.

5. Discutam despre sabat? Discutam despre violenta /non-violenta lui Dumnezeu? Sau sarim de la un subiect la altul , curiosi fiecare cine ameteste primul?
6. De ce sa se chinuie sa le povesteasca , cand nici cei care au Biblia in mana nu cred. Intrebarea asta ultima ma lasa interzis. De ce s-a aratat Isus numai la evrei? Ceilalti erau neimportanti? De ce a lasat evanghelia la o mana de oameni care nici in 2000 de ani nu au dus-o la toata lumea? Nu stia ca e imposibil?

Astfel de intrebari logice(fara ghilimele)stiu si eu sa pun? Care e rostul? Mie imi pare rau ca nu am intrebat de la inceput. Oameni buni , mai credeti ceva din Biblie? Imi spuneati de la inceput "Noi credem numai ce ni se pare noua logic", si eu nu va mai deranjam. Ne salvam timpul reciproc.


1. Faptul ca D-zeu nu vb cu tine nu are nici o logica!
2. Frustrarile personale iti apartin domnule si pot sa spun ca te inteleg
3. Tu crezi ca Biblia este carte sfanta si inspirata de D-zeu fiindca asa ai auzit si invatat si gata
4. Nu spun ca legea e imposibila spun ca sabatul e imposibil
5. Daca nu te-ai fi ambalat ca Marie la shoping ai fi remarcat finalul frazei - pedeapsa pentru cei care indraznesc sa calce sabatul - ca si cum D-zeu nu are altceva mai bun de facut decat sa se uite la omuleti si sa-i mai atinga cand o iau razna
6. Adica D-zeu are probleme mai importante decat sa le arate celor care traiesc in intuneric pe unde sa o i-a, cam tot asa cum i-a lasat pe Adam si Eva pe mana sarpelui nu?

Esti superficial domnule Gabi daca nu incerci sa vezi si partea cealalta a monedei. Un what if nu strica niciodata. S-ar putea sa descoperi ca ai crezut intr-o istorie veche de mii de ani dar fara acoperire, insa inteleg ca pentru matale frica ca nu cumva biblia sa fie ca si coranul sau ca si oricare alta carte mitologica este prea mare drept pentru care la caldura carapacei e placut sa tii capul inauntru si sa zici, I am safe !

Cu parere de rau,

Anubis
"Parerea ta are nevoie de un preludiu ca sa ma poata satisface!" A
"Vidul advent este o gaura neagra din care extrem de putini s-au intors!" A
User avatar
anubis974
 
Posts: 999
Joined: Sun May 10, 2009 6:00 pm
Location: Heliopolis

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75874 ] Postby danny on Tue Nov 03, 2009 2:29 pm

" quote gabriel : Totusi, de cand ma stiu nu am auzit vreo predica, sau vreo idee cum ca atunci cand eu sarbatoresc sabatul la Aiud, la Deva sau la Timisoara tot universul serbeaza atunci SI NU ALTCANDVA sabatul. Eu pana la emisiunile lui Edi nu am auzit asa ceva. "

Faptul ca unde ai copilarit dumneata , nu se spunea asa ceva , nu dovedeste nimic . To in Banat am copilarit si eu , si imi rasuna inca predicile de pe vremea raposatului (comunismului), cand se pretindea cu surlete si trambite ca Sabatul e absolut , cand e sabat pe pamant , intregul univers se afla in sabat ( dupa ce ceasuri l-or masura acolo ...oare ...) .Nu este absolut nici macar aici pe pamant . Sabatul pe pamat dureaza cam 48 de ore de la primul apus de soare in stanga liniei de demarcatie , pana la ultimul apus al ultimului fus (un observator extern astfel ar masura ). Atunci , cerul va serba sabatul timp de 48 de ore ? Ca sa fie partasi cu toate meridianele , sau doar impreuna cu un singur meridian ?
danny
 
Posts: 906
Images: 6
Joined: Sun Nov 25, 2007 5:03 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75875 ] Postby Gabriy'el on Tue Nov 03, 2009 2:50 pm

anubis wrote:Esti superficial domnule Gabi daca nu incerci sa vezi si partea cealalta a monedei. Un what if nu strica niciodata. S-ar putea sa descoperi ca ai crezut intr-o istorie veche de mii de ani dar fara acoperire, insa inteleg ca pentru matale frica ca nu cumva biblia sa fie ca si coranul sau ca si oricare alta carte mitologica este prea mare drept pentru care la caldura carapacei e placut sa tii capul inauntru si sa zici, I am safe !

Cand o sa fiu convins (stiintific, logic,sau altfel) ca Biblia e o coletie de povesti frumoase, o sa renunt cu totul la orice Dumnezeu. Cum am mai spus, Evanghelia, Hristos nu are nici un sens cat timp baza pe care el a construit este mit. Ceea ce nu voi putea sa inteleg este cum sa fii onest cu tine insuti si mai susti pe langa faptul ca Geneza/ VT este mit, legenda pedagogica si faptul ca NT e valid, demn de luat in seama inspirat.

De fapt asta inseamna partea cealalta a monedei. Relativism. Fiecare alege ce ii place. Fiecare crede ce vrea. Toti cred ca e BIBLIC(chiar daca probabil total opus). Aici nu este vorba de frica. E pura credinta. E credinta care a format crestinismul. Cine putea dovedi dupa prima suta de ani de la inaltare ca chiar a existat un Isus , Dumnezeu magnigfic. Nimeni.

Eu practic as simti ca ma mint pe mine, ca ma autoinsel daca as ajunge sa cred particele care imi par logice din Biblie. M-as simti insuportabil cu un asemenea Gabi care aici zice ca e inspiratie, dincolo ca nu e logic. Aici ii place cum suna, dincolo suna aiurea pas.
anubis wrote:6. Adica D-zeu are probleme mai importante decat sa le arate celor care traiesc in intuneric pe unde sa o i-a, cam tot asa cum i-a lasat pe Adam si Eva pe mana sarpelui nu?

Tu ai anumite asteptari si numai cum crezi tu trebuie sa actioneze Dumnezeu. Altul are alte asteptari, alte prioritati pe care i le-ar impune. Uite ca Biblia propune alt stil , alt drum. Hristos vine si se jertfeste pentru o niste gunoie(ca si cum asta e logic!) dupa care stabileste propriul traseu al vestirii Evangheliei. Nu-ti convine? Ce as putea eu sa fac? Doar nu o sa te conving eu sa intelegi ce nu doresti sa intelegi!(pentru ca nu se potriveste cu logica ta)
M-ai acuzat ca eu cred pentru ca mi s-a spus. Cum as putea crede altfel. Pavel : Credinta vine in auzirea cuvantului. Daca nu mi s-ar fi spus, nu as fi crezut nici ca 2x2=4.

Cand spui ca sabatul este imposibil practic spui ca Cel care L-a dat este imposbil. Eu nu il vad deloc imposibil. E adevarat, e ca o sula in coaste pentru multi...din nefericire.

Dupa parerea mea problema voastra nu e sabatul. Problema este ca nu doriti sa acceptati pe Dumnezeul prezentat in Scriptura ca Suveran. Sabatul imi suna mai mult ca pretext. Profund a fost Liiceanu cand a zis : "Supunerea e prima forma a libertatii, pentru ca ea se naste din insasi recunoasterea premiselor ei."
Last edited by Gabriy'el on Tue Nov 03, 2009 3:06 pm, edited 5 times in total.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75876 ] Postby Gabriy'el on Tue Nov 03, 2009 2:53 pm

danny,

Ce sa zic? Nu contest ce ai auzit tu. Or fi fost oameni care au inteles mai ingust. Ce m-a deranjat pe mine nu a fost atat de mult aparitia subiectului, ci exagerarea in extrem a acestuia, si prezentarea lui ca fiind o dogma in adventism. Cred ca daca nu i-a replicat (frumos , argumentat, explicit) numai FL de vreo 4, 5 ori la diferite emisiuni, si la distante de timp diferite. Nimic. Daca maine mai face o emisiune in care apare si sabatul, iar o sa bata apa in piua cu asta.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75877 ] Postby Clovnul Junglei on Tue Nov 03, 2009 3:41 pm

Gabriy'el wrote:Cand o sa fiu convins ca Biblia e o colectie de povesti frumoase, o sa renunt cu totul la orice Dumnezeu.

Gabriy'el wrote:Cand o sa fiu convins ca Biblia e o colectie de povesti frumoase, o sa renunt cu totul la orice Dumnezeu.

Gabriy'el wrote:Cand o sa fiu convins ca Biblia e o colectie de povesti frumoase, o sa renunt cu totul la orice Dumnezeu.

Gabriy'el wrote:Cand o sa fiu convins ca Biblia e o colectie de povesti frumoase, o sa renunt cu totul la orice Dumnezeu.

Gabriy'el wrote:Cand o sa fiu convins ca Biblia e o colectie de povesti frumoase, o sa renunt cu totul la orice Dumnezeu.


No surprise for me. No further comment is necessary.
User avatar
Clovnul Junglei
 
Posts: 554
Images: 0
Joined: Mon Sep 28, 2009 12:08 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75879 ] Postby Gabriy'el on Wed Nov 04, 2009 1:26 am

M-am referit la Dumnezeul Bibliei , care are cerinte, si asteptari, de la oamenii care le ofera. Dumnezeu care porunceste, explica, si face si profetii prin proroci. Nu m-am referit la Dumnezeul agnosticilor. In acela crede oricine. Si nici la Dumnezeul evolutionistilor. Si in acela poate crede oricine, pentru ca nu te afecteaza cu nimic si nici tu pe el.

Si astfel de alegeri, ca ale voastre au fost supuse atentiei lui Hristos. Replica lui a fost : Nu poti sluji si lui Dumnezeu si lui Mamona. Adica nu iti alegi :"De aici imi plac 9 porunci, dincolo e mit, iar dincolo ah parca e ceva ceva ce imi suna logic".

Clovnule,

Eu de obicei nu consider avatarele si nickname-urile reprezentative. Am luat in serios ce ai scris insa spre pierderea timpului meu. Observ ca tii cu tot dinadinsul sa te comporti ca un clovn. Imi plac clovnii insa nu in discutii despre Dumnezeu. Prin urmare vei fi ignorat de acum incolo.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75880 ] Postby Clovnul Junglei on Wed Nov 04, 2009 7:14 am

ImageImage Image
Imi plac fundamentalistii insa nu in discutii despre Evanghelie. Prin urmare vor fi ironizati de acum incolo. Image
______________________________________________________
ps: informatii suplimentare, ca sa inteleaga (mai greu, e drept...) si fundamentalistii: http://en.wikipedia.org/wiki/Fundamentalism || http://ro.wikipedia.org/wiki/Fundamentalism
User avatar
Clovnul Junglei
 
Posts: 554
Images: 0
Joined: Mon Sep 28, 2009 12:08 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75888 ] Postby anubis974 on Wed Nov 04, 2009 5:01 pm

Gabriy'el wrote: Prin urmare vei fi ignorat de acum incolo.


Adica tu il vei ignora Gabi. Sti care e diferenta dintre noi doi? Eu cand eram azs convins aduceam curve betivi si chiar oameni cu probleme psihice la biserica. Daca JC i-a iubit pe toti cine sunt eu sa-i dau la o parte pe cei slabi in duh? I-am acceptat si inteles chiar si pe cei mai aprigi impotrivitori, comitet si pastori si mai stiu eu ce "sfinti" azs. Multi faceau rau fara sa isi dea seama cu sinceritatea tampa a celor ce se leaga de litera. Te inteleg si pe tine si ravna ta pt. Biblie e de laudat! (fara ironie) Esti cum eram eu doar poate un pic mai repezit si ingamfat in relatia cu clowni si cu restul celor care nu iti impartasesc credinta. Partea buna este ca nu te vad culcat pe o ureche. Ca vrei sau nu imi esti simpatic !

Cu sinceritate,

Anubis
"Parerea ta are nevoie de un preludiu ca sa ma poata satisface!" A
"Vidul advent este o gaura neagra din care extrem de putini s-au intors!" A
User avatar
anubis974
 
Posts: 999
Joined: Sun May 10, 2009 6:00 pm
Location: Heliopolis

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75891 ] Postby Gabriy'el on Thu Nov 05, 2009 1:23 am

anubis,

Confuzi intentionat pe cei oropsiti de viata, care au nevoie de suport cu cei nesimtiti , rastalmacitori, si neseriosi. Cand vorbim despre lucruri pe care le consideram importante(Dumnezeu si ce vrea El cu noi - daca chiar vrea ceva) nu accept bascalie, si nesimtire doar pentru ca sa rada altii de cat de de "inteligente" sunt replicile lui xulescu. Mai mult eu imi iau din timp sa explic, dar el e prea inteligent pentru discutii, iar eu prea prost sa pricep. Ok, vorbeste cu alti clovni ca tine atunci.

Hristos despre care vorbim niciodata nu a acceptat asa ceva, chiar daca tu spui ca ai acceptat. Ba chiar a mai avertizat sa nu se arunce margaritatare la porci ca doar deh, poate unii nu realizeaza ce spun si fac in prezent. Porcii intotdeauna au privit acceptarea si bunul simt ca slabiciune si inferioritate.

Cat despre simpatie te asigur ca e reciproca. Eu unul te-as sustine in ce ai dori sa faci daca ai fi la mine in Biserica. (ma refer la actiuni in genul celor pe care ai dat exemple), si nici nu ti-as spune sa taci sau sa iesi afara daca ai avea pareri diferite la studiul vreunei lectiuni.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #75912 ] Postby nehustan on Fri Nov 06, 2009 1:16 pm

...Gen...si astfel a fost o seara si apoi o dimineata,aceasta a fost -ziua intai !
-Ma tot sacaie cineva si nu stiu ce sa i spun,poate ma ajuta cineva...!
...Cica,daca Sabatul incepe de (vineri seara),prima duminica de la creatiune a inceput ,,tot cu noaptea ?!,,
Daca da,cum s ar fi (stabilit)punctul de separare intre (noaptea primordiala si prima seara?)...Caci toti stim cum arata -o seara naturala,sigur nu poate arata ca (o bezna !!),ci ca o inserare..!
...si cum poate incepe (o inserare)dintr un (intuneric primordial)?!!
...INTEBARE DESPRE SABAT !!
,,Daca (seara sabatului)este cea de vineri seara,cum de ne ia (limba pe dinainte )si urmatoarea seara o numim tot(simbata seara !?)
..,deci care este (seara Sabatului !!))
nehustan
 
Posts: 1042
Images: 0
Joined: Sat Sep 26, 2009 10:44 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #83535 ] Postby Ioana00 on Sun Jul 24, 2011 3:20 pm

"De acord dar pana unde mergem cu principiul asta? Daca ma suna de la serviciu, pentru un lucru urgent pe care numai eu pot sa-l fac, ma duc sau nu?"

Daca te suna de la serviciu, cu siguranta este o ispita dea lui Satana ca sa te faca ori sa suferi pentru cauza lui Dumnezeu, ori sa te faca sa cazi. daca ii raspunzi va fi multumit si bucuros, daca il refuzi o sa se infurie, dar vei face bucuros pe Domnul.
Ce alegi?
Ioana00
 
Posts: 3
Joined: Sun Jun 19, 2011 11:55 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #83537 ] Postby leowatcher on Mon Jul 25, 2011 5:15 am

Ioana00 wrote:"De acord dar pana unde mergem cu principiul asta? Daca ma suna de la serviciu, pentru un lucru urgent pe care numai eu pot sa-l fac, ma duc sau nu?"
Daca te suna de la serviciu, cu siguranta este o ispita dea lui Satana ca sa te faca ori sa suferi pentru cauza lui Dumnezeu, ori sa te faca sa cazi. daca ii raspunzi va fi multumit si bucuros, daca il refuzi o sa se infurie, dar vei face bucuros pe Domnul.
Ce alegi?

Poti sa-ti raspunzi doar tu (sau fiecare pentru el)) la intrebarea asta, pentru ca doar tu stii ce serviciu ai si cat de urgent ar putea fi.
De unde atata siguranta cum ca ar fi o ispita de la dracu'?!
leowatcher
 
Posts: 185
Joined: Tue Mar 29, 2011 1:43 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #83539 ] Postby Gabriy'el on Tue Jul 26, 2011 9:42 am

Iar o sa fiu eu ala rau dar cateva lucruri trebuie spuse :

1. Nu exista (decat poate in Romania) lucruri urgente pentru care sa fi sunat sambata sau duminica. Vorbim de alte joburi decat chirurg sau alte chestii in care e vorba de viata unui om.
2. Daca nu e vorba de (1) inseamna ca nici nu esti team player la locul de munca in care te afli. Nu se poate ca intr-o firma tu sa fii singurul care poate sa faca o anume chestiune.
3. Esti excavatorist si nu e altul in zona, si e nevoie de tine pentru ca a cazut un mal de pamant pe niste oameni si esti singurul prin preajma? Nici nu stai pe ganduri. Ai fugit repede sa iti oferi ajutorul chiar daca e sambata. Se mai pot da si alte exemple.
4. Daca chiar te suna sa te duci la servici, nu e deloc o ispita, si nu trebuie sa suferi deloc. Suferi cand traiesti in incertidudine, cand nu stii ceea ce crezi. Cand stii, refuzi politicos pentru ca ai explicat de la angajare ca nu vei fi niciodata disponibil la munca sambata si iti continui bucuria din sabat. Daca il refuzi si se infurie e pentru ca probabil i-ai lasat impresia ca poti veni si sambata. Trebuia sa te gandesti pe cine faci bucuros cand ai decis sa lasi lucrurile in ceata, neclare pentru sefii tai. Pe Dumnezeu sigur nu l-ai facut bucuros cu mediocritate si parereri batute de vant din care oamenii nu au priceput nimic.

Am trecut si eu prin situatii asemanatoare. Si in facultate, si la locul de munca. Exista si la mine oncall service de luni pana luni, exista si ferestre de maintenanta pe sisteme de cele mai multe ori in weekend. Nu au fost niciodata urgente de felul asta. Am spus de la inceput cum sta treaba si ca nu negociem nimic in ce priveste ziua asta. Bineinteles ca mi-am oferit disponibilitatea oricand altcandva. Un singur profesor in facultate a inceput sa ma ia peste picior si s-a linistit cand am ramas pe pozitii si i-am spus ca nu avem ce discuta mai mult, si ca eu nu o sa stau sa fiu calcat in picioare cat timp prin lege am dreptul legal sa sustin examene oricand altcandva. Restul au fost deschisi,intelegatori, inclusiv decanul care a avut o atitudine incredibil de pozitiva.

Aia care ajung sa te sune sa te duci tu la servici sambata, nu au inteles clar despre ce e vorba. Probabil din vina ta. Da, exista si exceptii dar sunt foarte putine, mai ales in ziua de azi. Inclusiv cu cel mai batut in cap patron roman te poti intelege cat timp stabilesti niste lucruri clare de la inceput.


Regula este destul de simpla: A face bine in sabat nu este pacat.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85160 ] Postby Batranul Enoch on Thu Feb 09, 2012 5:31 pm

O idee interesanta din lectiunea de saptamana trecuta , subimapartirea de luni :

Geneza 2:3 :´´ Dumnezeu a binecuvântat ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că în ziua aceasta S-a odihnit de toată lucrarea Lui pe care o zidise şi o făcuse . ``

´´Textul acesta ne oferă PRIMUL SENS AL SFINŢENIEI. Înţelegem din el că UN ANUMIT LUCRU (ÎN ACEST CAZ, O ZI) ESTE „PUS DEOPARTE” SAU ESTE SEPARAT DE CELELALTE LUCRURI. Ziua a şaptea nu este diferită de celelalte perioade detimp de douăzeci şi patru de ore care încep şi se termină la apusul soarelui.
CEEA CE O FACE DIFERITĂ SAU „SFÂNTĂ” ESTE FAPTUL CĂ DUMNEZEU A DECLARAT CĂ EA ESTE SFÂNTĂ. El a pus-o deoparte dintre celelalte zile ale săptămânii .
Cuvântul ebraic folosit aici are sensul de „a sfinţi” sau a „de a declara
sfânt.” Prin urmare, sfinţenia implică ideea că lucrul „sfânt” are ceva aparte,
are ceva care ÎL DEOSEBEŞTE ŞI ÎL SEPARĂ DE CEEA CE ESTE NESFÂNT .``Un lucru care nu a fost surprins aici : CEEA CE FACE ZIUA DE SABAT SA FIE SFANTA ESTE PREZENTA SPECIALA A LUI DUMNEZEU IN TIMPUL ACESTEI ZILE .

Este interesant ca Sabatul a fost instituit in Eden . Sabatul este legat de Eden , locul unde Tatal si Fiul veneau sa comunice cu Adam si Eva –primul Sanctuar de pe pamant ( ´´ Dumnezeu Tatal si Domnul Hristos ii vizitau si vorbeau cu ei .`` -10 MR , 327 ; ´´In timp ce ne atrage atentia catre pacea Edenului , care a fost pierduta , Sabatul ne vorbeste despre pacea restabilita prin Mantuitorul .`` - HLL , 289 ) .

Astfel , Sabatul poate fi considerat UN TEMPLU TEMPORAL , in acelasi mod in care Edenul ( sau orice loc unde Se descopera prezenta lui Dumnezeu ) este UN TEMPLU SPATIAL ,

, si asa cum nu ne putem permite orice tinuta si orice fapta in tabernacol , tot asa in timpul Sabatului nu ne putem ingadui orice ganduri si orice actiuni :´´ Dumnezeu a zis: „Nu te apropia de locul acesta; scoate-ţi încălţămintea din picioare, căci locul pe care calci este un pământ sfânt.” `` ( Ex , 3 , 5 ) ;

´´Şi Căpetenia oştirii Domnului a zis lui Iosua: „Scoate-ţi încălţămintea din picioare, căci locul pe care stai este sfânt.” Şi Iosua a făcut aşa . `` ( Ios 5 , 15 ) ;

´´ La rugul ce ardea, lui Moise i s-a poruncit să-şi scoată sandalele, căci pământul pe care stătea era sfânt. Tot astfel, nici preoţii nu puteau intra încălţaţi în sanctuar. Particulele de praf lipite de încălţăminte ar fi profanat locul sfânt. Ei trebuia să-şi lase încălţămintea în curte, înainte de a intra în sanctuar, şi să-şi spele atât mâinile, cât şi picioarele înainte de a sluji în sanctuar sau la altarul jertfelor arse de foc. ÎN FELUL ACESTA, SE DĂDEA TOTDEAUNA ÎNVĂŢĂTURA CĂ ORICE ÎNTINĂCIUNE TREBUIE SĂ FIE ÎNDEPĂRTATĂ DE LA ACEIA CARE VOR SĂ SE APROPIE DE PREZENŢA LUI DUMNEZEU . `` ( PP , cap 30 Cortul si serviciile lui ) ;

´´SCOPUL LUI DUMNEZEU DIN VEACURILE VEŞNICE A FOST CA FIECARE FIINŢĂ CREATĂ, DE LA SERAFIMUL LUMINOS ŞI SFÂNT PÂNĂ LA OM, SĂ FIE UN TEMPLU ÎN CARE CREATORUL SĂ LOCUIASCĂ. Din cauza păcatului, omul a încetat să mai fie un templu pentru Dumnezeu. Fiind întunecată şi pervertită de rele, inima omului n-a mai dat la iveală slava Celui Sfânt ...

„Nu ştiţi că voi sunteţi Templul lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi? Dacă nimiceşte cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela îl va nimici Dumnezeu, căci Templul lui Dumnezeu este sfânt, şi aşa sunteţi voi“ (1 Cor. 3, 16.17) ...

„EU VOI LOCUI ŞI VOI UMBLA ÎN MIJLOCUL LOR... şi ei vor fi poporul Meu“. „Va călca în picioare nelegiuirile noastre şi vei arunca în fundul mării toate păcatele lor“ (2 Cor. 6, 16; Mica 7, 19). PREZENŢA LUI VA CURĂŢI ŞI VA SFINŢI SUFLETUL, AŞA ÎNCÂT SĂ POATĂ FI „UN TEMPLU SFÂNT ÎN DOMNUL“ ŞI „UN LOCAŞ AL LUI DUMNEZEU, PRIN DUHUL“ (Efes. 2, 21.22) . `` {HLL 161 } .


Muntele Sinai , pe care Si-au descoperit prezenta Tatal si Fiul atunci cand au vestit Legea celor 10 porunci poporului Lor , trebuia considerat sfant , si a fost imprejmuit cu bariere , astfel incat nimeni sa nu poata sa-l atinga :

´´Când Domnul Se coborâse pe Muntele Sinai, LOCUL A FOST SFINŢIT PRIN PREZENŢA LUI. MOISE PRIMISE ORDIN SĂ PUNĂ ANUMITE ÎNGRĂDIRI ÎMPREJURUL MUNTELUI ŞI SĂ-L SFINŢEASCĂ, şi cuvântul Domnului a fost auzit avertizând: „Să nu cumva să vă suiţi pe munte sau să vă atingeţi de poalele lui. Oricine se va atinge de munte, va fi pedepsit cu moartea. Nici o mână să nu se atingă de el, ci pe oricine se va atinge să-l omoare cu pietre sau să-l străpungă cu săgeţi; dobitoc sau om, nu va trăi“ (Ex. 19, 12.13). În felul acesta, s-a dat învăţătura că ORICE LOC UNDE SE DESCOPERĂ DUMNEZEU CU PREZENŢA LUI ESTE UN LOC SFÂNT. ŞI ÎMPREJURIMILE TEMPLULUI LUI DUMNEZEU TREBUIAU SOCOTITE CA FIIND SFINTE. Dar, în goana după câştig, toate acestea se pierduseră din vedere.
PREZENŢA DOMNULUI, CARE SFINŢISE PE VREMURI MUNTELE, A SFINŢIT ACUM TEMPLUL RIDICAT ÎN CINSTEA SA .`` {HLL 161.1} ;

´´ Pregătirile s-au făcut în conformitate cu porunca primită; şi, ascultând de un nou sfat, MOISE A DAT DISPOZIŢIA CA O BARIERĂ SĂ FIE AŞEZATĂ ÎN JURUL MUNTELUI, PENTRU CA NICI OMUL ŞI NICI ANIMALELE SĂ NU PĂTRUNDĂ PE LOCUL SFÂNT. Dacă vreunul s-ar fi încumetat atât de mult încât să atingă acele bariere, trebuia să fie îndată pedepsit cu moartea . `` {PP 304.1} .


Tot astfel , in jurul Sabatului , ca interval de timp in care Se descopera prezenta lui Dumnezeu , trebuie sa existe un cerc sacru :

´´ VOI TREBUIE SĂ APĂRAŢI CU GELOZIE GRANIŢELE SABATULUI. Aduceţi-vă aminte că fiecare moment este un timp sfânt şi consacrat. Ori de câte ori este cu putinţă, cei care au personal în slujba lor AR TREBUI SĂ DEA LUCRĂTORILOR LOR LIBER ÎN ORELE DE VINERI DE LA PRÂNZ PÂNĂ LA ÎNCEPUTUL SABATULUI . DAŢI-LE TIMP DE PREGĂTIRE, pentru ca ei să poată întâmpina ziua Domnului cu mintea liniştită. Printr-un astfel de procedeu, voi nu veţi suferi nici o pagubă, nici chiar în cele trecătoare . `` ( 6 Marturii , 356 ) .Deasemenea , in jurul Edenului existau niste garduri –vii ( un fel de ziduri formate din niste arbusti speciali , cu ramuri foarte dese si plini de frunze ) , de vreme ce exista o poarta a Edenului :
´´ LA POARTA PARADISULUI PĂZITĂ DE UN HERUVIM SE DESCOPEREA SLAVA LUI DUMNEZEU ŞI AICI VENEAU PRIMII ÎNCHINĂTORI. Aici şi-au ridicat şi primele altare şi aici au fost aduse primele jertfe. Aici şi-au adus Cain şi Abel jertfele lor şi AICI A BINEVOIT DUMNEZEU SĂ COMUNICE CU EI . `` ( PP , cap 6 Set si Enoh ) ;

´´Grădina Edenului a rămas mult timp pe pământ, după ce omul a fost expatriat de pe plăcutele ei alei. Neamului omenesc căzut i-a fost îngăduit mult timp să privească la căminul nevinovăţiei, numai intrarea în grădină fiind oprită de către îngerii păzitori. LA POARTA PARADISULUI, PĂZITĂ DE HERUVIMI, SE DESCOPEREA SLAVA DIVINĂ. AICI VENEAU ADAM ŞI FIII SĂI SĂ SE ÎNCHINE LUI DUMNEZEU. Aici ei şi-au reînnoit legământul de ascultare faţă de acea Lege pe care au călcat-o, fiind astfel îndepărtaţi din Eden. Când valul de nelegiuire s-a întins asupra pământului şi stricăciunea oamenilor a determinat nimicirea lor prin apele potopului, mâna care sădise Edenul l-a luat de pe pământ. Dar, la reînnoirea finală, când vor fi "un cer nou şi un pământ nou" (Apoc.21,1), el va fi readus pe pământ, mult mai glorios împodobit decât a fost la început . `` ( PP , cap 3 Ispitirea si caderea ) .

Observam ca Edenul a ramas si dupa cadere locul unde venea Dumnezeu sa comunice cu cei credinciosi , si pt ca acestia nu puteau sa intre acolo , EL ii intampina la poarta .


Pe Noul Pamant , Cetatea Sfanta - locuinta lui Dumnezeu si a Mielului ( Cei 2 Care vor fi ´´ Templul ei `` ) , este si ea ´´ inconjurata cu un zid mare si inalt `` ( Ap 21 , 12 ) , desi portile ei nu se vor mai inchide ziua ( noapte nu va mai fi ) .

Vesmantul de lumina care –i invaluia pe Adam si Eva , avea aceeasi semnificatie a delimitarii unui spatiu sfant , in care trebuia sa locuiasca Spiritul lui Dumnezeu :
´´Perechea sfanta era invaluita de o lumina frumoasa si linistita , lumina lui Dumnezeu . Aceasta haina de lumina era un simbol al vesmantului spiritual al neprihanirii ceresti .`` ( PDH , cap Fara haina de nunta ) .

Chivotul Legii lui Dumnezeu destinat adapostirii celor 10 Porunci – Lege care ´´ Il reprezinta pe Dumnezeu Insusi ``( Ist mant , cap 24 Chivotul lui Dumnezeu si bogatiile lui Israel ) , era inconjurat de asemenea de o aureola de slava :´´ Dupa acestia urma chivotul legamantului , IMBRACAT IN LUMINA MARIRII DIVINE si purtat de preoti invesmantati in hainele care aratau sfanta lor slujba .`` ( PP , cap 45 ) .

Tabernacolul din pustie , in care se descoperea prezenta lui Dumnezeu , era si el inconjurat de un spatiu liber – curtea - delimitat de un perete de panza : ´´ Cortul cel sfant era asezat intr-un loc liber numit curte , care era imprejmuit cu panza de in rasucit , prinsa de stalpi de arama . ``( PP , cap 30 Cortul si serviciile lui ) .


Zidurile Ierusalimului , pe care ramasita reintoarsa din Babilon le reconstruiau sub conducerea lui Ezra si Neemia , reprezinta oranduirile divine care imprejmuiesc poporul lui Dumnezeu :

´´"Ei vor zidi iarăşi vechile dărâmături, vor ridica năruirile din vechime, vor înnoi cetăţi pustiite". "Ai tăi vor ridica iarăşi pe dărâmăturile de mai înainte, vei ridica din nou pe temeliile străbune; vei fi numit 'Dregător de spărturi '" Cel ce drege drumurile, şi face ţara cu putinţă de locuit" (Isaia 61,4; 58,12).
Proorocul descrie aici pe poporul care, într-o vreme de depărtare generală de la adevăr şi neprihănire, caută să restatornicească principiile care sunt temelia Împărăţiei lui Dumnezeu. Ei sunt restauratorii unei spărturi care a fost făcută în LEGEA LUI DUMNEZEU - ZIDUL PE CARE EL L-A AŞEZAT ÎN JURUL ALEŞILOR SĂI, PENTRU PROTEJAREA LOR - şi ascultarea de principiile dreptăţii, adevărului şi curăţiei să fie APĂRAREA LOR permanentă . `` ( PR , cap 57 Reforma ) ;

´´Iudeii au fost „INGRADITI „ PRIN INTERMEDIUL PRECEPTELOR LEGII SALE , al principiilor vesnice ale adevarului , dreptatii si curatiei . Supunerea fata de aceste principi trebuia sa constituie protectia lor , deoarece ele erau menite sa –i fereasca de la autodistrugerea provocata prin practicile pacatoase . ``( PDH , cap Via Domnului ) .Semnul circumciziei , taierea imprejur –un cerc taiat in carne –are aceeasi semnificatie , a unei despartiri de lume in vederea consacrarii pt Dumnezeu a poporului Sau :

´´ CU OCAZIA ACEASTA I-A FOST DAT LUI AVRAAM RITUALUL CIRCUMCIZIUNII, "ca o pecete a acelei îndreptăţiri pe care o căpătase prin credinţă, când era netăiat împrejur" (Rom.4,11). Ea trebuia să fie observată de către patriarh şi de către urmaşii săi, CA UN SEMN CĂ ERAU DEVOTAŢI SLUJIRII LUI DUMNEZEU ŞI, ÎN ACEST FEL, DESPĂRŢIŢI DE IDOLATRI, CUM ŞI AL FAPTULUI CĂ DUMNEZEU I-A PRIMIT CA O COMOARĂ DEOSEBITĂ A SA. Prin ritualul acesta, pe de o parte, ei erau legaţi să îndeplinească condiţiile legământului făcut cu Avraam. EI NU TREBUIA SĂ ÎNCHEIE LEGĂTURI DE CĂSĂTORIE CU PĂGÂNII; căci, făcând astfel, ei urmau să piardă respectul faţă de Dumnezeu şi faţă de Legea Sa cea sfântă. De asemenea, ei aveau să fie ispitiţi să se dedea la practicile păcătoase ale celorlalte naţiuni şi atraşi la idolatrie .`` ( PP , cap 12 ) .
ASEDIEREA IERUSALIMULUI din Matei 24 si Luca 21 reprezinta FORTAREA CONSTIINTEI OAMENILOR de a accepta legile omenesti in locul celor divine ( Legea divina impresoara orice constiinta prin glasul Duhului Sfant – ZIDURILE Ierusalimului si „ locul sfant” din jurul Ierusalimului -, iar o imprejmuire a Legii lui Dumnezeu cu legile oamenilor - OSTILE ROMANILOR = „uraciunea pustiirii”- vrea sa insemne o fortare a constiintei ) : ´´CAND VETI VEDEA IERUSALIMUL INCONJURAT DE OSTI `` ( Luca 21 ,20 ) ; ´´ CAND VETI VEDEA „URACIUNEA PUSTIIRII ”... „ ASEZATA IN LOCUL SFANT ” - cine citeste sa inteleaga ! `` ( Matei 24, 15 ) .

Atunci cand omul , in ingamfarea si orbirea lui , ,, SE VA ATINGE DE MUNTELE SINAI ’’( munte pe care nu are dreptul decat Dumnezeu sa stea , Moise a fost admis ca tip al lui Isus Hristos ) – ( ca Uza care s-a atins de chivotul Legii , pe care nu-l puteau atinge decat preotii , tipuri ale lui Isus ) ,
, adica atunci cand de la inaltimea forurilor legislative omul va vesti o lege privitoare la datoria inchinarii catre Dumnezeu , in opozitie cu Legea sfanta a lui Dumnezeu , ATUNCI VA FI INSTALATA URACIUNEA PUSTIIRII IN LOCUL SFANT . OMUL SE VA ASEZA IN LOCUL LUI DUMNEZEU .

Legile omenesti pot sa prescrie datoria omului fata de om , dar in materie de constiinta , numai Dumnezeu are dreptul sa decida , asa cum spunea Roger Williams : ´´Poporul sau autoritatea pot hotari care este datoria omului fata de om ; DAR ATUNCI CAND INCEARCA SA PRESCRIE DATORIILE OMULUI FATA DE DUMNEZEU , EI IES DIN ATRIBUTIILE LOR si nu mai poate fi nici o siguranta .`` ( TV , cap 16 Parintii peregrini ) .

Acesta va fi semnalul pt adevaratii crestini sa abandoneze orasele , pt ca natiunile pamantului vor fi lasate prada ruinarii ( OCROTIREA LUI DUMNEZEU VA FI RETRASA DE LA ELE O DATA CE AU INLATURAT LEGEA LUI DUMNEZEU CARE TREBUIA SA-I PROTEJEZE DE RAU ) :

´´Când naţiunea noastră va decreta, în consiliile ei legislative, LEGI CARE SĂ CONSTRÂNGĂ CONŞTIINŢA OAMENILOR CU PRIVIRE LA PRIVILEGIILE RELIGIOASE, impunând respectarea duminicii şi folosind forţa împotriva celor care ţin Sabatul zilei a şaptea, LEGEA VOINŢEI LUI DUMNEZEU VA FI, PRACTIC, ÎNDEPĂRTATĂ DIN ŢARA NOASTRĂ şi apostazia naţională va fi urmată de ruină naţională . `` —The Seventh-day Adventist Bible Commentary, vol. 7, 1888, p. 977;
´´Când, acţionând după îndemnurile lui Satana, conducătorii ţării se vor aşeza, din proprie iniţiativă, de partea omului nelegiuirii, atunci va fi o vreme de apostazie naţională. ATUNCI SE VA ÎMPLINI MĂSURA VINOVĂŢIEI. APOSTAZIA NAŢIONALĂ VA FI SEMNUL RUINEI NAŢIONALE .``—Selected Messages, cartea a 2-a, 1891, p. 373 ;
´´Principiile romano-catolice vor fi luate în grija şi protecţia statului. Această apostazie naţională va fi urmată cu repeziciune de ruina naţională . ``—Review and Herald, 15 iunie 1897 .

ACEASTA INDEPARTARE A LEGII LUI DUMNEZEU DIN TARA PROTESTANTA SUA este un eveniment asemanator INDEPARTARII CHIVOTULUI LEGII DE LA POPORUL APOSTAZIAT AL LUI ISRAEL , care , in timp ce dorea ca Dumnezeu sa Se afle in fruntea conducerii lui , lepada Legea Sa :

´´ISRAEL FUSESE LOVIT DE CEA MAI MARE NENOROCIRE POSIBILĂ. CHIVOTUL LUI DUMNEZEU FUSESE CAPTURAT ŞI SE AFLA ÎN STĂPÂNIREA VRĂJMAŞILOR. De fapt, mărirea se îndepărtase din Israel, întrucât simbolul prezenţei dăinuitoare a puterii Domnului fusese luat din mijlocul lor. De acest chivot sfânt erau legate cele mai minunate descoperiri ale adevărului şi puterii lui Dumnezeu. În vremurile trecute [ vremurile declararii independentei SUA ] se câştigaseră mari biruinţe în luptă oriunde se arăta el. El era umbrit de aripile heruvimilor de aur şi de măreţia de nedescris a prezenţei lui Dumnezeu; preînchipuirea văzută a Dumnezeului Celui Prea Înalt odihnise asupra lui în Sfânta Sfintelor. Dar de data aceasta el nu adusese biruinţa. Nu se dovedise a fi un scut şi, de aceea, o mare întristare domnea în Israel.
EI NU ŞI-AU DAT SEAMA CĂ CREDINŢA LOR ERA DOAR O CREDINŢĂ FORMALĂ CE ÎŞI PIERDUSE PUTEREA DE A SE ALIPI STRÂNS DE DUMNEZEU. Legea lui Dumnezeu care era cuprinsă în chivotul legământului era, de asemenea, un semn al prezenţei lui Dumnezeu; DAR EI AU ARUNCAT DISPREŢ ASUPRA PORUNCILOR SALE, AU DESCONSIDERAT CERINŢELE LOR ŞI L-AU ÎNTRISTAT PE DUHUL LUI DUMNEZEU, CARE ERA ÎN MIJLOCUL LOR. Cât timp au ascultat de sfintele porunci, Domnul a fost cu ei şi a lucrat pentru ei prin nemărginita Lui putere; dar atunci când şi-au pus nădejdea în chivot, care pentru ei nu mai avea nici o legătură cu Domnul şi nu L-au mai onorat pe Dumnezeu prin ascultare de voinţa Lui descoperită, chivotul nu le putea fi de mai mare folos decât oricare altă ladă. Ei priveau chivotul aşa cum îşi priveau neamurile idolatre zeii, ca şi cum el însuşi ar fi posedat elementele puterii şi mântuirii. EI CĂLCAU LEGEA PE CARE O CONŢINEA CHIVOTUL; CHIAR ACEASTĂ ADORARE A LUI CONDUCEA LA FORMALISM, FĂŢĂRNICIE ŞI IDOLATRIE. Păcatele i-au despărţit de Dumnezeu şi El nu le putea oferi biruinţa până când nu se pocăiau şi nu se lăsau de nelegiuirile lor.
Nu era suficient ca sanctuarul şi chivotul legământului să fie în mijlocul poporului Israel. Nu era îndestulător ca preoţii să aducă jertfe, iar poporul să fie numit "copii ai lui Dumnezeu", Domnul nu ascultă cererea acelora care cultivă răutatea în inimi; stă scris: "Dacă cineva îşi întoarce urechea ca să n-asculte Legea, chiar şi rugăciunea lui este o scârbă" (Prov. 28,9) . `` ( PP , cap 57 Chivotul legamantului luat de filisteni ) .


Vedem cum poporul Israel a fost cel responsabil pt pierderea chivotului Legii in mainile vrajmasilor filisteni pagani .

Istoria se va repeta .

Asa cum filistenii au capturat chivotul lui Dumnezeu si l-au dus in Templul zeului lor Dagon ,
, tot asa preotii si conducatorii de pe timpul lui Isus L-au luat prizonier pe Acesta , l-au judecat si L-au condamnat la moarte ,
, si tot asa papistasii vor ´´aresta `` Legea lui Dumnezeu in timpul din urma , prin condamnarea celor care o respecta :

´´Dar multi din toate popoarele si din toate clasele , de sus si de jos , bogati si saraci , negri si albi , VOR FI ARUNCATI IN ROBIA CEA MAI NEDREAPTA SI CEA MAI CRUDA . CEI IUBITI AI LUI DUMNEZEU VOR TRECE PRIN ZILE GRELE , LEGATI IN LANTURI , INCHISI DUPA GRATIILE INCHISORILOR , CONDAMNATI LA MOARTE , iar altii , in mod vadit , vor fi lasati sa moara de foame , in temnitele intunecoase si dezgustatoare . `` ( TV, cap 39 Timpul stramtorarii ) .

Dumnezeu va lovi cu groaznice judecati pe poporul care va incuviinta sechestratrea LEGII SFINTE A LUI DUMNEZEU SI A CELOR CARE O AU SCRISA IN INIMA , asa cum i-a lovit pe filistenii pagani care au luat in manile lor nesfinte simbolul prezentei lui Dumnezeu si pe preotii apostaziati ai Israelului vinovati de judecarea si uciderea lui Isus :

´´APOI LOCUITORII CETĂŢII ASDOD AU FOST LOVIŢI CU O BOALĂ SUPĂRĂTOARE ŞI PRIMEJDIOASĂ. Întrucât îşi mai aminteau de plăgile cu care îi lovise Dumnezeul lui Israel pe egipteni, au considerat că boala lor era rezultatul prezenţei chivotului legământului între ei. De aceea s-a hotărât să fie mutat chivotul la Gat. Dar molima a mers în urma lui şi locuitorii cetăţii aceleia l-au trimis mai departe, la Ecron. Aici a fost primit cu groază de oamenii care strigau: „Au adus la noi chivotul Dumnezeului lui Israel, ca să ne omoare pe noi şi poporul nostru“. Asemeni celor din Asdod şi Gat, au alergat la zeii lor, căutând salvare; dar lucrarea nimicitoare a mers mai departe, aşa că „ŢIPETELE CETĂŢII SE ÎNĂLŢAU PÂNĂ LA CER“. Întrucât s-au temut să lase chivotul legământului în continuare între locuinţele oamenilor, poporul l-a aşezat în câmpul liber. A venit atunci plaga şoarecilor care au pustiit ţara şi au nimicit produsele pământului atât în magazii, cât şi pe câmp. Naţiunea era acum ameninţată cu nimicirea deplină — fie prin foamete, fie prin boala . `` ( PP , cap 57 ) ;

´´RĂZBUNAREA, DESPRE CARE PREOŢII GÂNDISERĂ CĂ AVEA SĂ FIE ATÂT DE DULCE, AJUNSESE DEJA SĂ FIE AMARĂ PENTRU EI. Erau conştienţi de faptul că întâmpină mustrarea aspră a poporului; ştiau că tocmai aceia pe care ei i-au aţâţat împotriva lui Isus erau acum îngroziţi de fapta lor ruşinoasă. ACEŞTI PREOŢI ÎNCERCASERĂ SĂ-I FACĂ PE OAMENI SĂ CREADĂ CĂ ISUS ERA UN ÎNŞELĂTOR, dar fusese în zadar. Unii dintre ei stătuseră lângă mormântul lui Lazăr şi văzuseră pe mort readus la viaţă. Ei au tremurat de teama ca nu cumva Hristos să învie dintre morţi şi să Se arate iarăşi înaintea lor … EI DOREAU SĂ ÎNLĂTURE ACESTE GÂNDURI, DAR NU PUTEAU. ASEMENEA TATĂLUI LOR, DIAVOLUL, EI CREDEAU ŞI SE CUTREMURAU.
Acum, când nebunia exaltării trecuse, imaginea lui Hristos le pătrundea tot mai puternic în minte. Ei Îl priveau aşa cum stătuse senin şi fără să Se plângă în faţa vrăjmaşilor Săi, suferind fără să murmure batjocurile şi maltratările lor. Toate evenimentele judecării şi crucificării Lui le veneau în minte cu o putere de convingere copleşitoare că El era Fiul lui Dumnezeu. AVEAU SIMŢĂMÂNTUL CĂ, ÎN FIECARE CLIPĂ, EL AR PUTEA STA ÎNAINTEA LOR, ACUZATUL SĂ DEVINĂ ACUZATOR, CONDAMNATUL SĂ CONDAMNE, Cel ucis să ceară dreptate prin condamnarea la moarte a ucigaşilor Săi.
Puţin au putut ei să se odihnească în ziua Sabatului .`` ( HLL , cap 80 In mormantul lui Iosif ) ;

´´ Deşi conducătorii evrei îşi aduseseră la îndeplinire scopul lor diavolesc dându-L pe Fiul lui Dumnezeu la moarte, temerile nu li s-au stins şi nici gelozia faţă de Hristos cel mort. Cu bucuria răzbunării satisfăcute era amestecată o frică permanentă că trupul Lui mort, întins în mormântul lui Iosif, va reveni la viaţă . `` ( Ist mant , cap 29 Rastignirea lui Hristos ) ;

´´ JUDECĂŢILE LUI DUMNEZEU VOR VENI PESTE ACEIA CARE CAUTĂ SĂ PRIGONEASCĂ ŞI SĂ DISTRUGĂ PE POPORUL SĂU. Îndelunga Sa îngăduinţă cu cei răi îi încurajează pe oameni în neascultare, dar pedeapsa lor nu este mai puţin sigură şi teribilă din cauză că este mult amânată. „Căci Domnul Se va scula ca la muntele Peraţim, şi Se va mânia ca în valea Gabaonului, ca să-Şi facă lucrarea, lucrarea Lui ciudată, ca să-Şi împlinească lucrul, lucrul Lui nemaiauzit“ (Isaia 28, 21). Pentru Dumnezeul nostru cel milostiv, pedeapsa este un act ciudat. „Pe viaţa Mea, zice Domnul Dumnezeu, că nu doresc moartea păcătosului“ (Ezechiel 33, 11). „Domnul, Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi credincioşie, iartă fărădelegea, răzvrătirea şi păcatul, dar nu socoteşte pe cel vinovat drept nevinovat!“ „Domnul este îndelung răbdător, dar de o mare tărie; şi nu lasă nepedepsit pe cel rău“ (Exodul 34, 6.7; Naum 1, 3). PRIN LUCRURI GROZAVE ÎN NEPRIHĂNIRE, EL VA REFACE AUTORITATEA LEGII SALE CĂLCATE ÎN PICIOARE. ASPRIMEA PEDEPSEI CARE ÎL AŞTEAPTĂ PE CEL NELEGIUIT POATE FI ÎNŢELEASĂ DUPĂ NEPLĂCEREA DOMNULUI DE A ADUCE LA ÎNDEPLINIRE JUDECATA. Naţiunea cu care El are o îndelungă răbdare şi pe care nu o va lovi, până când nu va umple măsura nelegiuirii ei în cărţile lui Dumnezeu, va bea până la urmă din cupa mâniei neamestecate cu milă.
Când Hristos Îşi încetează mijlocirea în Sanctuar, mânia Sa neamestecată cu milă va fi dezlănţuită împotriva tuturor acelora care se închină fiarei şi icoanei ei şi primesc semnul ei (Apocalipsa 14, 9.10). Plăgile care au căzut asupra Egiptului atunci când Dumnezeu a fost pe punctul de a-l elibera pe Israel au fost asemănătoare în caracter cu acele judecăţi mai teribile şi mai întinse, care urmează să cadă peste lume chiar înainte de eliberarea finală a poporului lui Dumnezeu. Descriind aceste lovituri îngrozitoare, scriitorul Apocalipsei spune: „O RANĂ REA ŞI DUREROASĂ I-A LOVIT PE OAMENII CARE AVEAU SEMNUL FIAREI ŞI CARE SE ÎNCHINAU ICOANEI EI ... {TV 627 } .
Zecimea este sfanta ca si Sabatul , pt ca este destinata lui Dumnezeu :

´´Dumnezeu îi dă omului nouă zecimi, în timp ce PRETINDE O ZECIME PENTRU SCOPURI SACRE, tot aşa cum a oferit omului şase zile pentru lucrul său şi ŞI-A PUS DEOPARTE pe cea de-a şaptea . CĂCI, ASEMENEA SABATULUI, A ZECEA PARTE DIN VENIT ESTE SFÂNTĂ . DUMNEZEU A REŢINUT-O PENTRU SINE . El Îşi va continua lucrarea pe pământ cu sporul venitului pe care l-a încredinţat omului . `` ( 3 Marturii , 395 ) .Batranul Enoch . Location : Cetatea Sfanta .
User avatar
Batranul Enoch
 
Posts: 643
Joined: Mon Jul 04, 2011 8:03 am
Location: Cetatea Sfanta

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85161 ] Postby Batranul Enoch on Fri Feb 10, 2012 5:15 pm

CEEA CE FACE ZIUA DE SABAT SA FIE SFANTA ESTE PREZENTA SPECIALA A LUI DUMNEZEU IN TIMPUL ACESTEI ZILE .

Este interesant ca Sabatul a fost instituit in Eden . Sabatul este legat de Eden , locul unde Tatal si Fiul veneau sa comunice cu Adam si Eva –primul Sanctuar de pe pamant ( ´´ Dumnezeu Tatal si Domnul Hristos ii vizitau si vorbeau cu ei .`` -10 MR , 327 ; ´´In timp ce ne atrage atentia catre pacea Edenului , care a fost pierduta , Sabatul ne vorbeste despre pacea restabilita prin Mantuitorul .`` - HLL , 289 ) .

Astfel , Sabatul poate fi considerat UN TEMPLU TEMPORAL , in acelasi mod in care Edenul ( sau orice loc unde Se descopera prezenta lui Dumnezeu ) este UN TEMPLU SPATIAL ,

, si asa cum nu ne putem permite orice tinuta si orice fapta in tabernacol , tot asa in timpul Sabatului nu ne putem ingadui orice ganduri si orice actiuni :´´ Dumnezeu a zis: „Nu te apropia de locul acesta; scoate-ţi încălţămintea din picioare, căci locul pe care calci este un pământ sfânt.” `` ( Ex , 3 , 5 ) ;La fel ca si Edenul , Templul lui Solomon era un palat in care era adunat tot ce era mai frumos si mai valoros de pe pamant :

´´Palatul cladit de Solomon si de asociatii sai pt Dumnezeu si pt inchinarea Sa ERA DE O FRUMUSETE NEINTRECUTA SI DE O SPLENDOARE FARA SEAMAN . Impodobita cu pietre pretioase , inconjurata de curti spatioase cu intrari monumentale , captusita cu cedru si poleita cu aur , cladirea templului , cu perdele bogate si cu mobilier bogat ... `` ( PR , cap 2 Templul si consacrarea lui ) ;

´´In aceasta gradina erau TOATE SOIURILE DE POMI , multi dintre ei plini de parfum si fructe delicioase . Erau vii placute , crescand inalte si infatisandu-se totusi in modul cel mai placut , cu mladitele lor incovoindu – se gata sa se rupa de greutatea rodului lor imbietor al celor mai variate si bogate soiuri . `` ( PP , cap 2 Creatiunea ) ;

´´ÎN ACEASTĂ GRĂDINĂ DOMNUL A AŞEZAT TOATE SOIURILE DE POMI PENTRU FOLOSINŢĂ ŞI PENTRU FRUMUSEŢE. Erau pomi încărcaţi cu fructe aromate, plăcute la vedere şi bune la gust, destinate de Dumnezeu să servească drept hrană perechii sfinte. Erau viţe frumoase care creşteau drept, cu încărcătura lor de fructe, care nu se aseamănă cu nimic din ce a văzut omul după cădere. Fructele erau foarte mari şi de diferite culori: unele erau aproape negre, altele mov, roşii, roz şi verde deschis. Această frumuseţe şi bogăţie de fructe crescute pe ramurile viţei se numeau struguri. Chiar dacă nu erau sprijinite de vreun suport, viţele nu se târau pe pământ, dar greutatea roadelor le apleca mult. Munca plăcută a lui Adam şi a Evei era de a forma bolţi din ramurile viţei şi a le orienta în aşa fel încât să formeze locuinţe naturale din pomii frumoşi, cu frunzişul şi încărcătura lor de fructe aromate.
Pământul era îmbrăcat cu verdeaţă minunată în care creşteau din abundenţă miriade de flori parfumate, din orice specie şi de orice nuanţă. TOTUL ERA MINUNAT ŞI ARANJAT CU GUST. În mijlocul grădinii se afla pomul vieţii, care-i depăşea în splendoare pe toţi ceilalţi pomi. Fructele lui semănau cu nişte mere de aur şi argint şi trebuia să perpetueze nemurirea, iar frunzele sale aveau proprietăţi vindecătoare. `` ( Ist mant , cap 2 Creatia ) .Ellen White face o legatura intre gradina splendida a Edenului si caracterul desavarsit al Domnului Hristos :

´´ Toţi ochii trebuie să se îndrepte spre Răscumpărătorul nostru, TOATE CARACTERELE TREBUIE SĂ DEVINĂ ASEMENEA CARACTERULUI SĂU. EL ESTE MODELUL PE CARE TREBUIE SĂ-L COPIEM, dacă vrem să avem o minte echilibrată şi caractere armonioase. VIAŢA LUI A FOST CA GRĂDINA DOMNULUI ÎN CARE CREŞTE ORICE COPAC CARE ESTE PLĂCUT LA PRIVIT ŞI BUN LA MÂNCAT. ÎN TIMP CE CUPRINDE ÎN SUFLETUL SĂU TOATE TRĂSĂTURILE PLĂCUTE DE CARACTER, sensibilitatea Lui, amabilitatea şi iubirea Lui L-au adus într-o apropiată simpatie cu neamul omenesc. `` ( Mart 5 , 418 ) .

( Cel care este simbolizat prin Eden este deci Domnul Isus Hristos , Omul ´´ plantat `` de Dumnezeu aici pe pamant SPRE a descoperi frumusetea inegalabila a caracterului Tatalui si A SERVI ASTFEL CA MODEL DE CARACTER pt oameni ( asa cum caminul Edenului conceput de Dumnezeu trebuia sa fie IMITAT de alte familii cand incepeau sa se raspandeasca pe pamant : ´´ Caminul primilor nostri parinti avea sa fie un model pt alte camine , pe masura ce copii lor aveau sa plece de langa ei si sa stapaneasca pamantul ``-PP , cap 2 ) . )

„El este modelul nostru… Noi nu putem egala modelul, dar nu vom obţine aprobarea lui Dumnezeu dacă nu-1 copiem şi după abilitatea pe care Dumnezeu ne-a dat-o, să-1 reproducem.“ 2T 549 .


si de asemenea intre cortul marturiei si ( caracterul lui ) Isus :

´´Dumnezeu i-a poruncit lui Moise pentru Israel: "Să-Mi facă un locaş sfânt şi Eu voi locui în mijlocul lor" (Exodul 25,8) şi El a locuit în sanctuar, în mijlocul poporului Său. În tot timpul călătoriei lor obositoare prin pustiu, simbolul prezenţei Sale a fost cu ei. Tot AŞA HRISTOS ŞI-A AŞEZAT SĂLAŞUL ÎN MIJLOCUL TABEREI NOASTRE OMENEŞTI. EL ŞI-A ÎNTINS CORTUL ALĂTURI DE CORTURILE OAMENILOR, CA EL SĂ POATĂ LOCUI ÎNTRE NOI şi să ne familiarizeze cu caracterul şi viaţa Sa divină. "Şi Cuvântul S-a făcut trup şi a locuit printre noi´´plin de har şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl" (Ioan 1,14). `` ( HLL , cap 1 Dumnezeu cu noi ) ;

´´Aşadar lui Israel, în mijlocul căruia a dorit să locuiască, I-A DEZVĂLUIT GLORIOSUL SĂU CARACTER DESĂVÂRŞIT. MODELUL LE-A FOST ARĂTAT PE MUNTE când Legea a fost dată de pe Sinai, când Dumnezeu a trecut pe dinaintea lui Moise şi a rostit: "Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi credincioşie". Exodul 34,6 .
Ei însă nu aveau în ei înşişi nici o putere pentru a atinge acest ideal. Descoperirea de la Sinai nu putea să-i conştientizeze decât în ce privea starea lor de nevoie şi neajutorare. O altă lecţie, tabernacolul, urma să-i înveţe, prin serviciul jertfei, lecţia iertării păcatului şi a puterii, prin Mântuitorul, de a fi ascultători.
PRIN HRISTOS AVEA SĂ FIE ÎMPLINIT SCOPUL PENTRU CARE TABERNACOLUL ERA UN SIMBOL - ACEA CLĂDIRE GLORIOASĂ, cu pereţii săi de aur strălucitor, care aruncau curcubee de culoare, cu perdele brodate cu heruvimi, cu aroma tămâii perpetuu aprinse, care ajungea în fiecare ungher, cu preoţii înveşmântaţi într-un alb fără pată, iar în taina adâncă din locaşul cel mai ascuns, deasupra tronului îndurării, între chipurile îngerilor plecaţi, care se închinau, slava Celui Preasfânt. ÎN TOATE ACESTEA, DUMNEZEU DOREA CA POPORUL SĂU SĂ CITEASCĂ ŢELUL PE CARE-L AVEA ÎN VEDERE PENTRU SUFLETUL OMENESC . `` ( Ed, pag25 ) .Ce sens are expresia ,, spre rasarit ” din vers din Gen 2 , 8 : ´´ Apoi Domnul Dumnezeu a sadit o gradina in Eden spre rasarit si a pus acolo pe omul pe care-l intocmise .`` ?

La prima vedere s-ar parea ca aceasta gradina a Edenului a fost sadita la rasarit de ceva ... La rasarit de cine ? Nu avem vreun punct de reper pe pamantul nou creat . Pamantul rotund nu are un capat .

MAI DEGRABA SENSUL AR FI CA GRADINA A FOST ORIENTATA CATRE RASARIT , adica poarta Edenului era la rasarit , la fel cum si cortul marturiei , si mai tarziu Templul lui Solomon , a fost construit cu aceeasi orientare :

´´ Cortul cel sfant era asezat intr-un loc liber numit curte , care era imprejmuit cu panza de in rasucit , prinsa de stalpi de arama . INTRAREA IN CURTEA ACEASTA ERA PRIN PARTEA DE RASARIT .`` ( PP , cap 30 Cortul si serviciile lui ) .


Spatiul din jurul Edenului era un loc sfant , unde , dupa cadere , se descoperea slava Domnului , tot asa cum si curtea templului era sfanta .


Aici , la poarta Edenului , veneau sa se inchine Adam si fiii sai ,
, SI AICI AU RIDICAT EI PRIMELE ALTARE ,
, tot asa cum ´´ pacatosul care se pocaia ISI ADUCEA JERTFA LA USA CORTULUI si , punandu-si mainile pe capul victimei , isi marturisea pacatele ..`` ( TV, cap 23 Ce este Sanctuarul ? ) - La cortul marturiei ALTARUL ARDERII DE TOT ERA AMPLASAT IN FATA PRIMEI PERDELE care era usa cortului :

´´Sa asezi altarul pentru arderile de tot INAINTEA USII LOCASULUI CORTULUI INTALNIRII `` ( Ex 40 , 6 ) ;

´´LA POARTA PARADISULUI, PĂZITĂ DE HERUVIMI, SE DESCOPEREA SLAVA DIVINĂ. AICI VENEAU ADAM ŞI FIII SĂI SĂ SE ÎNCHINE LUI DUMNEZEU. Aici ei şi-au reînnoit legământul de ascultare faţă de acea Lege pe care au călcat-o, fiind astfel îndepărtaţi din Eden . `` ( PP , cap 3 ) ;

´´ LA POARTA PARADISULUI PĂZITĂ DE UN HERUVIM SE DESCOPEREA SLAVA LUI DUMNEZEU ŞI AICI VENEAU PRIMII ÎNCHINĂTORI. AICI ŞI-AU RIDICAT ŞI PRIMELE ALTARE ŞI AICI AU FOST ADUSE PRIMELE JERTFE. Aici şi-au adus Cain şi Abel jertfele lor şi AICI A BINEVOIT DUMNEZEU SĂ COMUNICE CU EI . `` ( PP , cap 6 ) .


Acest spatiu sfant a fost de asemenea mutat la cer la potop ; el facea parte din ansamblul primului sanctuar , Edenul .


Templul lui Solomon , ca si Edenul , primul Sanctuar de pe pamant , ar fi trebuit sa ramana pt vecie in picioare :
´´Daca Israel ar fi ramas credincios lui Dumnezeu , ACEASTA CLADIRE MAREATA AR FI RAMAS IN PICIOARE PE VECIE , ca un SEMN vesnic AL FAVOAREI DEOSEBITE a lui Dumnezeu fata de poporul Sau ales . `` ( PR , cap 2 ) ,
pt ca trebuia sa fie un SEMN AL FAVOAREI DEOSEBITE a lui Dumnezeu fata de copiii Sai , tot asa cum Edenul a fost destinat sa fie :
´´Dumnezeu le-a mai dat inca UN SEMN AL IUBIRII SALE , pregatind in mod special o gradina care sa fie caminul lor .`` ( PP , cap 2 ) .

Si tot astfel Sabatul , TEMPLUL TEMPORAL , este UN SEMN AL DRAGOSTEI LUI DUMNEZEU , fiind creat pt om :
´´ Dumnezeu a dat poporului Sau Sabatul pentru a fi UN SEMN CONTINUU AL DRAGOSTEI , AL INDURARII SALE , si al ascultarii lor . `` ( RH , 28 oct 1902 ) .

si va dainui de asemenea vesnic , amintind de lucrarea desavarsita a creatiunii si de cea a rascumpararii la fel de desavarsita :


´´La început , Tatăl şi Fiul Se odihniră în Sabat după lucrarea Lor de creaţiune . Când “au fost sfârşite cerurile şi pământul, şi toată oştirea lor” (Gen. 2, 1), Creatorul şi toate fiinţele cereşti se bucurau în contemplarea scenei pline de măreţie, “când stelele dimineţii izbucneau în cântări de bucurie” (Iov 33, 7). Isus Se odihnea acum de lucrarea mântuirii; şi, deşi printre aceia de pe pământ care-L iubeau era întristare, în ceruri era totuşi bucurie. Glorioasă era în ochii fiinţelor cereşti făgăduinţa cu privire la viitor. Dumnezeu şi îngerii vedeau o creaţiune refăcută, un neam de oameni răscumpăraţi, care, după ce au biruit păcatul, nu mai aveau să cadă niciodată — şi toate acestea ca rezultat al lucrării desăvârşite a lui Hristos. Ziua în care Isus S-a odihnit este pentru totdeauna legată de această scenă. Căci “lucrările Lui sunt desăvârşite” şi “tot ce face Dumnezeu dăinuieşte în veci” (Deut. 32, 4; Ecl. 3, 14). Când vor veni “vremile aşezării din nou a tuturor lucrurilor: despre aceste vremi a vorbit Dumnezeu prin gura tuturor sfinţilor Săi prooroci din vechime” (Fapte 3, 21), SABATUL CREAŢIUNII, ziua în care Isus a fost aşezat la odihnă în mormântul lui Iosif, VA RAMANE O ZI DE ODIHNĂ ŞI BUCURIE. Cerul şi pământul se vor uni în laude, când ÎN “FIECARE SABAT” (IS. 66, 23) NEAMURILE CELOR MÂNTUIŢI SE VOR PLECA ÎN FERICITĂ ADORARE ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU ŞI A MIELULUI .`` {HLL 769.2} .


Batranul Enoch . Location : Cetatea Sfanta .
User avatar
Batranul Enoch
 
Posts: 643
Joined: Mon Jul 04, 2011 8:03 am
Location: Cetatea Sfanta

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85306 ] Postby adimun on Sun Mar 04, 2012 2:07 pm

Batranul Enoch wrote:CEEA CE FACE ZIUA DE SABAT SA FIE SFANTA ESTE PREZENTA SPECIALA A LUI DUMNEZEU IN TIMPUL ACESTEI ZILE .

Este interesant ca Sabatul a fost instituit in Eden . Sabatul este legat de Eden , locul unde Tatal si Fiul veneau sa comunice cu Adam si Eva –primul Sanctuar de pe pamant ( ´´ Dumnezeu Tatal si Domnul Hristos ii vizitau si vorbeau cu ei .`` -10 MR , 327 ; ´´In timp ce ne atrage atentia catre pacea Edenului , care a fost pierduta , Sabatul ne vorbeste despre pacea restabilita prin Mantuitorul .`` - HLL , 289 ). Batranul Enoch . Location : Cetatea Sfanta .


Daca esti de acord, haide sa traducem cuvantul "Shabbat" in limba romana si multe lucruri se vor mai lumina nitel; si anume sa-i spunem "Zi de odihna". Esti de acord?
Astfel, citatul tau "Astfel , Sabatul poate fi considerat UN TEMPLU TEMPORAL , in acelasi mod in care Edenul ( sau orice loc unde Se descopera prezenta lui Dumnezeu ) este UN TEMPLU SPATIAL,

, si asa cum nu ne putem permite orice tinuta si orice fapta in tabernacol , tot asa in timpul Sabatului nu ne putem ingadui orice ganduri si orice actiuni :´´ Dumnezeu a zis: „Nu te apropia de locul acesta; scoate-ţi încălţămintea din picioare, căci locul pe care calci este un pământ sfânt.” `` ( Ex , 3 , 5 ) ;

devine

"Astfel , Ziua de odihna poate fi considerat UN TEMPLU TEMPORAL , in acelasi mod in care Edenul ( sau orice loc unde Se descopera prezenta lui Dumnezeu ) este UN TEMPLU SPATIAL,

, si asa cum nu ne putem permite orice tinuta si orice fapta in tabernacol , tot asa in timpul Zilei de odihna nu ne putem ingadui orice ganduri si orice actiuni :´´ Dumnezeu a zis: „Nu te apropia de locul acesta; scoate-ţi încălţămintea din picioare, căci locul pe care calci este un pământ sfânt.” `` ( Ex , 3 , 5 ).

Si iata, un model de conduita pe care crestinii cei altfel decat voi trebuie sa-l adopte Duminica, ca zi de odihna.

Iar in ceea ce priveste ideea dusa pana la extaz a TEMPLULUI TEMPORAL, eu cred ca trebuie sa privim lucrurile intr-un mod simplu fara exagerari. Niciodata exagerarile si extremele nu au fost bune. De unde pana unde ideea de templu temporal aici?
Si daca avem un templu temporal pe care il cunoastem si trebuie sa-l respectam, ce-ar fi sa cautam si TEMPLUL SPATIAL in care sa ne inchinam, nu-i asa? Ipoteza cu templul spatial devine superior Cortului marturiei sau Templului lui Solomon si toata dogma voastra referitoare la Templul din ceruri se naruie, nu-i asa?
Haideti sa fim mai moderati cu deciziile acestea de tip temple temporale si spatiale si institutii decretate in Eden, etc. Nu suntem in StarTrek.
Last edited by adimun on Sun Mar 04, 2012 2:32 pm, edited 1 time in total.
adimun
 
Posts: 32
Joined: Thu Mar 01, 2012 2:22 pm

PreviousNext

Return to Spiritualitate

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron