Intrebari despre Sabat

Discutii despre religie, teologie, doctrine, etc.

Moderators: nouneim, eliade22, eddieconst

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85440 ] Postby Gabriy'el on Wed Mar 28, 2012 1:10 pm

Nici mie nu imi plac speculatiile de genul care nu ajuta la nimic. Le-am mai auzti si in legatura cu alte evenimente. Da, exista o probabilitate matematica sa ai si dreptate, dar e mai mare probabilitatea sa nu fie asa sau pur si simplu sa nu ai o baza pentru afirmatii.
Un stramos de-al nostru, din preistorie, sta in fata unei pietre. Se uita la ea, o intoarce pe toate fetele si, dupa citeva clipe de gindire, ii zice: "Bai, nene, dar necioplita mai esti!". Iulian Tanase

http://www.snafu.ro/
User avatar
Gabriy'el
 
Posts: 3032
Images: 6
Joined: Fri Feb 23, 2007 2:07 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85441 ] Postby Batranul Enoch on Wed Mar 28, 2012 4:55 pm

Samy , in primul rand , gandeste-te logic , ce zi ar fi cea mai potrivita ca Dumnezeu sa vesteasca poporului Sau Legea Sa , Lege ce are in mijlocul ei porunca a patra despre Sabat ?Nu se gaseste in porunca a patra sigiliul Sau din aceasta Lege ?

Si NU ESTE SABATUL O ZI SPECIALA DE INTALNIRE CU DUMNEZEU ?

Citim in PP ca poporul a fost chemat sa se intalneasca cu Dumnezeu , dupa o pregatire de 3 zile , ( pt ca acest Sabat avea sa fie un Sabat deosebit de important !!! , si necesita trei zile de pregatire , nu numai una ) :

´´Domnul îi spuse lui Moise: "DU-TE LA POPOR , SFINŢEŞTE-I AZI ŞI MÂINE , ŞI PUNE-I SĂ-ŞI SPELE HAINELE . SĂ FIE GATA PENTRU A TREIA ZI , CĂCI A TREIA ZI DOMNUL SE VA POGORÎ , ÎN FAŢA ÎNTREGULUI POPOR , PE MUNTELE SINAI" (Ex.19,10-11) . În timpul zilelor de aşteptare, toţi trebuia să folosească timpul ÎNTR-O SOLEMNĂ PREGĂTIRE PENTRU A SE ARĂTA ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU . Atât persoana, cât şi hainele trebuia să fie perfect curate. În timp ce Moise avea să le arate păcatele, ei trebuia să se dedice în umilinţă postului şi rugăciunii, pentru ca inimile lor să poată fi curăţite de orice nelegiuire. Pregătirile s-au făcut în conformitate cu porunca primită; şi, ascultând de un nou sfat, Moise a dat dispoziţia ca o barieră să fie aşezată în jurul muntelui, pentru ca nici omul şi nici animalele să nu pătrundă pe locul sfânt. Dacă vreunul s-ar fi încumetat atât de mult încât să atingă acele bariere, trebuia să fie îndată pedepsit cu moartea.
ÎN DIMINEAŢA CELEI DE A TREIA ZILE , pe când ochii întregului popor erau îndreptaţi spre munte, vârful acestuia era acoperit cu un nor gros, care devenea din ce în ce mai negru şi mai adânc, coborând spre baza lui, până când tot muntele a fost învăluit în întuneric şi într-o înspăimântătoare taină . APOI S-A AUZIT SUNETUL UNEI TRÂMBIŢE , CHEMÂND POPORUL SĂ SE ÎNTÂLNEASCĂ CU DUMNEZEU ; şi Moise i-a condus până la poalele muntelui. Din întunericul acela dens izbucneau fulgere strălucitoare, în timp ce bubuiturile de tunet îşi făceau auzite ecourile şi ecoul ecourilor printre înălţimile înconjurătoare. "Muntele Sinai era tot numai fum, pentru că Domnul Se pogorâse peste el în mijlocul focului. Fumul acesta se înălţa ca fumul unui cuptor şi tot muntele se cutremura cu putere" (Ex.19,18). "Înfăţişarea slavei Domnului era asemenea unui foc mistuitor pe vârful muntelui", înaintea mulţimii adunate. Şi "trâmbiţa răsuna tot mai puternic". Atât de înspăimântătoare erau semnele prezenţei lui Dumnezeu, încât mulţimile lui Israel tremurau de frică, căzând cu feţele la pământ înaintea Domnului. Până şi Moise a strigat: "Sunt îngrozit şi tremur" (Evr.12,21) .`` ( PP cap 27 , Legea data lui Israel ) .


Iar faptul ca Moise s-a intalnit apoi cu Dumnezeu tot intr-o zi de Sabat , dupa 6 zile de pregatire , nu trebuie sa mai lase loc la indoieli in mintea ta .

Si Ioan a primit descoperirea tot intr-o zi de Sabat :

´´A FOST ÎNTR-O ZI DE SABAT CÂND DOMNUL SLAVEI S-A ARĂTAT APOSTOLULUI EXILAT . Sabatul era păzit de Ioan tot cu aceeaşi sfinţenie pe Patmos, ca şi atunci când predica oamenilor în oraşele şi cetăţile Iudeii. El considera făgăduinţele preţioase ce fuseseră date cu privire la ziua aceea ca fiind ale sale. "În ziua Domnului eram în Duhul", scrie Ioan. "Şi am auzit înapoia mea un glas puternic, ca sunetul unei trâmbiţe, care zicea:
'Eu sunt Alfa şi Omega, Cel dintâi şi Cel de pe urmă"' M-am întors să văd glasul care-mi vorbea. Şi când m-am întors, am văzut şapte sfeşnice de aur. Şi în mijlocul celor şapte sfeşnice pe cineva, care semăna cu Fiul omului" ( Apoc. 1,10-13 ) . `` ( Faptele apostolilor , cap 57 Descoperirea ) .
User avatar
Batranul Enoch
 
Posts: 643
Joined: Mon Jul 04, 2011 8:03 am
Location: Cetatea Sfanta

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85453 ] Postby Batranul Enoch on Fri Mar 30, 2012 4:07 pm

Samy , ce e deficitar in explicatiile mele ?


Batranul Enoch wrote:
• 15Moise s-a suit pe munte, şi norul a acoperit muntele.
• 16Slava Domnului s-a aşezat pe muntele Sinai, şi norul l-a acoperit timp de şase zile . ÎN ZIUA A ŞAPTEA , Domnul a chemat pe Moise din mijlocul norului . ( Ex 24 ) .

Ellen White ne spune in PP ca aceasta a saptea zi a fost un Sabat .

Deci cele 6 zile petrecute in asteptare impreuna cu Iosua pe munte , au inceput intr-o zi de duminica , ziua in care ceata formata din Moise , Aaron, Nadab si Abihu si cei 70 de batrani au vazut slava lui Dumezeu , si in care a fost ratificat legamantul .

In ziua anterioara , adica intr-un Sabat , fusese rostita Legea pe Sinai de catre Hristos .

In ziua vestirii Legii , Moise a urcat pe munte , deoarece israelitii nu suportau sa mai auda glasul lui Dumnezeu ( ´´Poporul statea in departare ; iar Moise s-a apropiat de norul in care era Dumnezeu `` –Ex 20 , 21 ) .

Aici i-au fost date lui Moise , legile si judecatile care ilustrau principiile Celor 10 Porunci .

La coborarea de pe munte , in aceeasi zi , ´´Moise a venit si a spus poporului toate cuvintele Domnului si toate legile .``( Ex , 24 , 3 ) .

• 3Moise a venit şi a spus poporului toate cuvintele Domnului şi toate legile. Tot poporul a răspuns într-un glas: „Vom face tot ce a zis Domnul.”
• 4Moise a scris toate cuvintele Domnului . APOI S-A SCULAT DIS-DE-DIMINEAŢĂ , a zidit un altar la poalele muntelui şi a ridicat douăsprezece pietre pentru cele douăsprezece seminţii ale lui Israel.
• 5A trimis pe nişte tineri dintre copiii lui Israel să aducă Domnului arderi de tot şi să înjunghie tauri ca jertfe de mulţumire.

Ti se pare ca Moise a ramas prima oara pe munte mai mult de o zi ?

Batranul Enoch wrote:
In ziua vestirii Legii , Moise a urcat pe munte , deoarece israelitii nu suportau sa mai auda glasul lui Dumnezeu ( ´´Poporul statea in departare ; iar Moise s-a apropiat de norul in care era Dumnezeu `` –Ex 20 , 21 ) .

La coborarea de pe munte , in aceeasi zi , ´´Moise a venit si a spus poporului toate cuvintele Domnului si toate legile .``( Ex , 24 , 3 ) .Afirmatia Ellenei White :

´´Iar poporul a ramas la distanta , privind cu groaza scena , in timp ce “Moise s-a apropiat de norul in care era Dumnezeu “ .
… Coborandu –se de pe munte , ´´Moise a venit si a spus poporului toate cuvintele Domnului si toate legile . Tot poporul a răspuns într-un glas: „Vom face tot ce a zis Domnul .” ``( Ex , 24 , 3 ) `` ( PP , cap 27 ) ,

nu ne lasa sa gandim ca Moise a ramas ascultandu-L pe Dumnezeu mai multe zile , pt ca poporul privea la Moise cum vorbeste cu Dumnezeu , si ar fi improbabil sa fi stat asa si noaptea .

In plus , legile si judecatile suplimentare este logic sa fi fost vestite poporului in aceeasi zi in care i s-a dat Legea ( adica tot in Sabat ) ; si angajamentul lor de a respecta aceste legi a fost facut in acelasi Sabat .

Iar a doua zi ( duminica dimineata ) a urmat ratificarea legamantului

´´4Moise a scris toate cuvintele Domnului. Apoi s-a sculat dis-de-dimineaţă, a zidit un altar la poalele muntelui şi a ridicat douăsprezece pietre pentru cele douăsprezece seminţii ale lui Israel .`` ( Ex 24 )

Si apoi ( tot duminica ) Moise s-a suit cu cei 70 sa –L vada pe Dumnezeu , ´´ in timp ce poporul se inchina la poalele muntelui `` ( PP ) . Logic , poporul care tocmai participase la ratificarea legamantului , a continuat sa se inchine , inca era duminica .

La intoarcere , Moise ( cu Iosua ) a fost chemat iarasi , in aceeasi zi ( nu ni se spune ca a doua zi ) , de data asta pt o perioada mai lunga , 6 + 40 de zile .

´´Slava Domnului s-a asezat pe muntele Sinai , si norul l-a acoperit timp de 6 zile .`` ( Ex 24 , 16 ) .

Daca Moise cu Iosua nu ar fi fost chemati pe munte in ziua imediat urmatoare vestirii Legii , atunci s-ar pune intrebarea : Ce a fost pe muntele Sinai in acest timp ? Ar aparea o pauza nepotrivita . Pt ca in ziua rostirii Legii muntele era acoperit de fum ; si daca a doua zi slava Domnului s-a asezat asupra lui , atunci totul se potriveste .


Moise s-a coborat de pe munte dupa 46 de zile , intr-o seara de joi .

Pentru ca intr-o zi de Sabat sa se urce iarasi pe munte , pentru inca 40 de zile , si in prima zi ( in Sabat ) i s-a aratat slava care inconjoara pe Tatal .
User avatar
Batranul Enoch
 
Posts: 643
Joined: Mon Jul 04, 2011 8:03 am
Location: Cetatea Sfanta

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85456 ] Postby Batranul Enoch on Fri Mar 30, 2012 4:47 pm

Batranul Enoch wrote:Samy , in primul rand , gandeste-te logic , ce zi ar fi cea mai potrivita ca Dumnezeu sa vesteasca poporului Sau Legea Sa , Lege ce are in mijlocul ei porunca a patra despre Sabat ?Nu se gaseste in porunca a patra sigiliul Sau din aceasta Lege ?


´´AS THE TREE OF KNOWLEDGE WAS PLACED IN THE MIDST OF THE GARDEN OF EDEN , SO THE SABBATH COMMAND IS PLACED IN THE MIDST OF THE DECALOGUE . In regard to the fruit of the tree of knowledge, the restriction was made, “Ye shall not eat of it, ... lest ye die.” Genesis 3:3. Of the Sabbath God said, Ye shall not defile it, but keep it holy. “Remember the sabbath day, to keep it holy.” Exodus 20:8. As the tree of knowledge was the test of Adam’s obedience, so the fourth command is the test that God has given to prove the loyalty of all His people. `` ( OHC , 343 ) .


´´ASA CUM POMUL CUNOAŞTERII A FOST PLASAT ÎN MIJLOCUL GRĂDINII EDENULUI , TOT ASTFEL PORUNCA SABATULUI ESTE PLASATA ÎN MIJLOCUL DECALOGULUI . În ceea ce priveşte fructele din pomul cunoaşterii, restricţie a fost făcut, "Să nu mâncaţi din el, ... ca să nu muriţi "Geneza 3:3.. Despre Sabat Dumnezeu a spus , Voi nu trebuie să-l spurce, dar păstraţi-l sfânt. "Amintiţi-vă de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti." Exodul 20:8. Asa cum pomul cunoaşterii a fost testul de ascultare lui Adam, tot asa comanda a patra este încercarea pe care Dumnezeu a dat-o ca sa dovedeasca loialitatea poporului Său .``
User avatar
Batranul Enoch
 
Posts: 643
Joined: Mon Jul 04, 2011 8:03 am
Location: Cetatea Sfanta

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85512 ] Postby nehustan on Fri Apr 06, 2012 3:03 pm

''Nimicul'' de la...mijloc !!


Pasul tot il bat pe loc
Decalogol pe... mijloc,
Adevarul este...ioc,
Vede si un...mormoloc !

Adevaru-i...subtirel,
Sabatul e maruntel,
Iar mijlocul nu e el,
Ca vi-o spune...Viorel !

Nonalogul e ...pitic
Langa sabatelul (mic),
Decalogul in...buric,
La mijloc ...n'are Nimic !
................................
Dar va zic una la rece,
De (porunca 11-unsprezece!)
Ca un nor pe ele trece,
Ca-i ...mijlocul ...celor 10 (zece)!!

Am zis !
nehustan
 
Posts: 1042
Images: 0
Joined: Sat Sep 26, 2009 10:44 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85561 ] Postby furtuna dragos on Sun Apr 22, 2012 3:57 pm

sambata ne imbatam,
beserica o renovam,
in discotesca o treansformam,
si o redesteptam,..

americanisam si manelizam, pe popa pocait in aur il imbracam..din zecime
In sambata asta am pofta sa beau,
sa umplu masa de sampanie,
si trei zile pe acasa sa nu dau,
sa o tin intr-o petrecere,
in timp ce biblia ii spala pe indieni la creiere. :P
User avatar
furtuna dragos
 
Posts: 320
Images: 11
Joined: Wed Sep 01, 2010 6:18 am
Location: Dortmund

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85573 ] Postby Batranul Enoch on Fri Apr 27, 2012 3:17 pm

furtuna dragos wrote:
sambata ne imbatam,
beserica o renovam,
in discotesca o treansformam,
si o redesteptam,..

americanisam si manelizam, pe popa pocait in aur il imbracam..din zecime

In sambata asta am pofta sa beau,
sa umplu masa de sampanie,
si trei zile pe acasa sa nu dau,
sa o tin intr-o petrecere,
in timp ce biblia ii spala pe indieni la creiere.
furtuna dragos

Fiul risipitor

´´În parabola fiului risipitor, Domnul este prezentat ca ocupându-Se de ACEIA CARE AU CUNOSCUT CÂNDVA IUBIREA TATĂLUI , DAR CARE AU ÎNGĂDUIT ISPITITORULUI SĂ-I FACĂ ROBI , DUPĂ VOIA LUI .
"Un om avea doi fii. Cel mai tânăr dintre ei a zis tatălui său: 'Tată, dă-mi partea de avere, ce mi se cuvine.' Şi tatăl le-a împărţit averea. Nu după multe zile, fiul cel mai tânăr a strâns totul şi a plecat într-o tară îndepărtată." Luca 15,1l-13.
FIUL ACESTA MAI TÂNĂR CONSIDERA CA O POVARĂ OBOSITOARE RÂNDUIELILE DIN CASA TATĂLUI SĂU . EL CONSIDERA CĂ LIBERTATEA ÎI ESTE RESTRÂNSĂ . IUBIREA TATĂLUI SĂU ŞI GRIJA SA PENTRU EL AU FOST INTERPRETATE GREŞIT ŞI EL S-A HOTĂRÂT SĂ URMEZE CALEA DICTATĂ DE PROPRIILE SALE PORNIRI .
Tânărul nu considera că are vreo obligaţie faţă de tatăl său şi nu i-a arătat vreo mulţumire; şi totuşi el a pretins drepturile ce-i reveneau din averea tatălui său, în calitatea sa de fiu. Moştenirea ce i se cuvenea la moartea tatălui său, el dorea s-o primească atunci, imediat. El era înclinat numai spre bucuriile prezente şi nu se îngrijea deloc de viitor.
Obţinând partea sa, el a mers într-o "ţară îndepărtată", departe de căminul tatălui său. AVÂND BANI DIN BELŞUG ŞI LIBERTATEA DE A FACE CU EI CEEA CE DOREA , EL SE FELICITA PENTRU FAPTUL CĂ DE ACUM DORINŢA INIMII SALE PUTEA FI ÎMPLINITĂ . NU MAI ERA NIMENI ACUM CARE SĂ ZICĂ "NU FACE CUTARE LUCRU , CĂCI ACEASTA ÎŢI VA CAUZA"; sau, "fă cutare lucru, pentru că este bine şi drept". Tovărăşiile rele l-au ajutat să se afunde tot mai profund în păcat şi astfel el şi-a risipit averea, ducând o viaţă destrăbălată.
Sfânta Scriptură ne vorbeşte despre OAMENI CARE "S-AU FĂLIT CĂ SUNT ÎNŢELEPŢI ŞI AU ÎNNEBUNIT" (Romani 1,22); şi ACEASTA ESTE ŞI ISTORIA TÂNĂRULUI DIN PARABOLĂ . Averea pe care a reclamat-o în mod egoist din partea tatălui său a cheltuit-o cu desfrânatele . COMOARA PUTERII TINEREŢII SALE A FOST RISIPITĂ .
ANII PREŢIOŞI AI VIEŢII, TĂRIA INTELECTULUI , VIZIUNEA LUMINOASĂ A TINEREŢII , ASPIRAŢIILE SPIRITUALE - TOATE AU FOST MISTUITE DE FLACĂRA PLĂCERILOR .
O mare foamete s-a abătut peste ţara aceea şi el a început să ducă lipsă şi în situaţia aceasta s-a lipit de un locuitor al ţării, care l-a trimis la câmp să-i păzească porcii. Pentru un iudeu, ocupaţia aceasta era cea mai josnică şi cea mai degradantă . TÂNĂRUL CARE SE MÂNDRISE CU LIBERTATEA SA , ACUM AJUNSESE UN SCLAV . EL SE AFLA ÎN CEA MAI REA SCLAVIE -"PRINS ÎN ÎNSEŞI NELEGIUIRILE LUI". Proverbe 5, 22 . Strălucirea lucrurilor amăgitoare care l-au ademenit a dispărut şi el simţea acum povara lanţurilor sale. Stând jos pe pământ, în ţara aceea pustiită şi lovită de foamete , PORCII FIIND SINGURII LUI TOVARĂŞI , el ar fi fost bucuros să se sature cu roşcovele cu care animalele erau hrănite. Dintre toţi prietenii de petreceri care roiau în jurul său, şi care mâncau şi beau pe socoteala lui, în zilele când el era prosper - când avea bani - n-a mai rămas nici unul care să-l ajute. UNDE ESTE ACUM BUCURIA LUI DESFRÂNATĂ? ADUCÂNDU-ŞI LA TĂCERE CONŞTIINŢA, ADORMINDU-ŞI SENSIBILITĂŢILE, EL SE CONSIDERA FERICIT; dar acum, cu banii cheltuiţi, cu foamea nepotolită, cu mândria înfrântă şi cu caracterul său moral pipernicit, cu voinţa sa slabă şi care nu mai inspira încredere , CU SIMŢĂMINTELE SALE NOBILE APROAPE MOARTE , EL ERA CEL MAI NENOROCIT DINTRE MURITORI .
CE TABLOU AL SITUAŢIEI CELUI PĂCĂTOS AVEM AICI . Deşi înconjurat de binecuvântările iubirii Sale , NU ESTE NIMIC PE CARE PĂCĂTOSUL , PORNIT PE PANTA ÎNGĂDUINŢEI DE SINE ŞI A SATISFACERII PLĂCERILOR PĂCĂTOASE , SĂ DOREASCĂ MAI MULT , CA DESPĂRŢIREA DE DUMNEZEU . Asemenea fiului nerecunoscător, el pretinde lucrurile cele bune ale lui Dumnezeu ca fiind, de drept, ale lui. El le ia, ca şi când lucrul acesta ar fi ceva cu totul normal, fără să mulţumească pentru ele şi fără să facă în schimb vreun serviciu din dragoste .`` ( PDH , cap Era pierdut si a fost gasit ) .


_____________________________________________________________________

TOVARASIA PORCILOR in care ajunsese sa traiasca fiul risipitor in cele din urma in tara indepartata era O REFLECTARE FOARTE BUNA A ATMOSFEREI SPIRITUALE DECAZUTE , murdare , IN CARE SE COMPLACUSE ATATA VREME de cand parasise caminul tatalui sau – traind in compania prietenilor desfranati , a femeilor stricate , si a ingerilor necurati .
_____________________________________________________________________


El nu muncea ca sa-si sature sufletul sau , ci lucra pentru a asigura hrana porcilor .

Dar Dumnezeu a destinat pe om unui alt scop –acela de a trai pentru a reflecta slava Creatorului .

Dumnezeu l-a lasat pe tanarul neastamparat sa ajunga in situatia de a trai laolalta cu porcii , muncind ca rob unui strain , ca sa i se deschida ochii , sa vada starea sa reala , si astfel sa simta scarba fata de societatea pacatoasa pe care o alesese .


Nu numai cei care traiesc o viata destrabalata vizibila , risipind banii necugetat sunt simbolizati prin fiul risipitor .
Ci oricine fuge din prezenta Domnului pentru a-si cauta un camin , precum Cain , incercand sa gaseasca fericirea in tara Nod ( Fuga ) , uitand de Dumnezeu :

´´Asemenea fiului nerecunoscător, el pretinde lucrurile cele bune ale lui Dumnezeu ca fiind, de drept, ale lui. El le ia, ca şi când lucrul acesta ar fi ceva cu totul normal, fără să mulţumească pentru ele şi fără să facă în schimb vreun serviciu din dragoste. Ca şi Cain, care a ieşit din faţa lui Dumnezeu şi a plecat să-şi caute un cămin, după cum fiul pierdut s-a dus "într-o ţară îndepărtată", tot astfel CEI PĂCĂTOŞI CAUTĂ FERICIREA ÎN UITAREA DE DUMNEZEU . Romani 1,28 .
Oricare ar fi aparenţele , VIAŢA CARE ARE ÎN CENTRUL EI NUMAI PREOCUPAREA DE SINE ESTE O VIATĂ IROSITĂ . ORICINE ÎNCEARCĂ SĂ TRĂIASCĂ DESPĂRŢIT DE DUMNEZEU , ÎŞI RISIPEŞTE CEEA CE ARE . El îşi iroseşte anii cei preţioşi , îşi iroseşte puterile minţii , ale inimii şi ale sufletului . Acela care se separă de Dumnezeu , ca să-şi slujească sieşi , este sclavul lui Mamona . MINTEA PE CARE DUMNEZEU A CREAT-O PENTRU A STA ÎN COMPANIA ÎNGERILOR A AJUNS AŞA DE DEGRADATĂ , ÎNCÂT SĂ FIE ÎN SLUJBA A CEEA CE ESTE PĂMÂNTESC ŞI ANIMALIC . ACESTA ESTE SFÂRŞITUL LA CARE DUCE EGOISMUL SLUJIRII DE SINE .
Dacă ai ales o astfel de viaţă, să ştii atunci că-ţi cheltuieşti banii pe ceea ce nu este pâine, şi munca ta pentru ceea ce nu satură. Vor veni momente când îţi vei da seama de starea ta decăzută. Singur, într-o ţară îndepărtată, vei simţi mizeria ta şi în disperare vei striga: "O, nenorocitul de mine! Cine mă va izbăvi de acest trup de moarte!" Romani 7,24 .`` ( PDH , idem ) .´´ Fiul din parabolă s-a hotărât să-şi mărturisească vina. El va merge la tatăl său şi-i va spune: "Tată, am păcătuit împotriva cerului şi împotriva ta, şi nu mai sunt vrednic să mă chem fiul tău". Dar el adaugă, arătând cât de redusă era concepţia sa cu privire la iubirea tatălui său: "Fă-mă ca pe unul din argaţii tăi". Luca 15,19.
TÂNĂRUL ÎNTOARSE SPATELE TURMEI DE PORCI ŞI ROŞCOVELOR ŞI ŞI-A ÎNDREPTAT FAŢA SPRE CASĂ . Tremurând de slăbiciune şi doborât de foame, acesta se grăbeşte tot înainte. El nu are un acoperământ cu care să-şi acopere zdrenţele: dar mizeria sa a biruit mândria şi el se grăbeşte înainte ca să cerşească un loc de slujitor, acolo unde cândva fusese fiu . Puţin s-a gândit tânărul şi necugetatul fiu, atunci când a plecat din casa părintelui său, la durerea şi dorul pe care le-a lăsat în inima tatălui său. Când dansa şi benchetuia cu tovarăşii săi destrăbălaţi, nu s-a gândit deloc atunci la tristeţea ce se lăsase asupra casei sale părinteşti. Iar cum, când cu paşi obosiţi şi îngreunaţi de durere îşi urmează drumul spre casă, el nu ştia că cineva stătea de veghe aşteptând întoarcerea lui. Dar în timp ce "era încă departe" tatăl său l-a recunoscut. Iubirea are vedere bună. Nici chiar degradarea adusă de anii trăiţi în păcat n-a putut să ascundă pe fiu de ochii tatălui . "A ALERGAT DE A CĂZUT PE GRUMAZUL LUI", ÎNTR-O ÎMBRĂŢIŞARE LUNGĂ ŞI PLINĂ DE GINGĂŞIE .
`` ( PDH, cap Era pierdut si a fost gasit ) ._____________________________________________________________________

In imaginea PRIMIRII FIULUI RISIPITOR DE CATRE TATAL LUI putem vedea scena de bucurie din cer , atunci cand DUMNEZEU TATAL I-A ACCEPTAT PE PACATOSII IERTATI IN PERSONA FIULUI SAU , la inaltarea Acestuia triumfatoare dupa obtinerea biruintei la cruce :
_____________________________________________________________________

´´ Înainte de a se fi aşezat temeliile pământului, Tatăl şi Fiul Se uniseră într-un legământ pentru răscumpărarea omului, dacă el ar fi biruit de Satana. Ei Îşi strânseseră mâinile într-un solemn legământ că Hristos Se va face garant pentru neamul omenesc. Legământul acesta a fost împlinit de Domnul Hristos. Atunci când pe cruce a strigat: "S-a sfârşit", El S-a adresat Tatălui. Înţelegerea fusese pe deplin adusă la îndeplinire. Acum El zice: Tată, s-a sfârşit. Am împlinit voia Ta, o, Dumnezeul Meu. Am săvârşit lucrarea de răscumpărare. Dacă dreptatea Ta este satisfăcută , "VREAU CA ACOLO UNDE SUNT EU , SĂ FIE ÎMPREUNĂ CU MINE ŞI ACEIA PE CARE MI I-AI DAT TU" (Ioan 19,30; 17,24).
Glasul lui Dumnezeu se aude rostind că dreptatea este împlinită. Satana este înfrânt. CEI AI LUI HRISTOS DE PE PĂMÂNT , CARE MUNCESC ŞI SE LUPTĂ , SUNT "PRIMIŢI ÎN PREAIUBITUL LUI" ( Efes. 1,6 ) . Înaintea îngerilor din cer şi a reprezentanţilor lumilor necăzute , EI SUNT DECLARAŢI ÎNDREPTĂŢIŢI . UNDE ESTE EL , ACOLO VA FI ŞI BISERICA SA . "Bunătatea şi credincioşia se întâlnesc, dreptatea şi pacea se sărută" ( Ps. 85,10 ) . BRAŢELE TATĂLUI CUPRIND PE FIUL SĂU ŞI SE DĂ PORUNCA : "TOŢI ÎNGERII LUI DUMNEZEU SĂ I SE ÎNCHINE !" ( Evrei 1,6 ) .
Cu o bucurie de nedescris, cârmuitorii, stăpânirile şi puterile recunosc supremaţia Domnului vieţii. Oastea îngerilor I se închină, în timp ce strigătul de bucurie umple curţile cereşti. "Vrednic este Mielul, care a fost junghiat, să primească puterea, bogăţia, înţelepciunea, tăria, cinstea, slava şi lauda" (Apoc. 5,12).
Cântările de biruinţă se unesc cu sunetele harfelor îngereşti, până când pare că însuşi cerul se revarsă de bucurie şi laudă. Iubirea a biruit . CEL PIERDUT A FOST GĂSIT . Cerul răsună de glasuri care proclamă cu tărie: "A Celui ce şade pe scaunul de domnie şi a Mielului să fie lauda, cinstea, slava şi stăpânirea în vecii vecilor!" (Apoc. 5,13).
``( HLL , cap 87 La Tatal Meu si la Tatal vostru ) .Mantia larga si bogata pe care tatal iubitor si-a luat-o de pe umeri spre a inveli cu ea trupul slabit al fiului , reprezinta neprihanirea Domnului Isus acordata celui pocait .
____________________________________________________________________

Iar INELUL pe care tatal porunceste slujitorilor sai sa i-l puna in deget fiului intors , inel care are SCOPUL CA FIUL SAU SA FIE RECUNOSCUT in fata tuturor ai casei ca fiu adevarat ,
, reprezinta SEMNUL LEGAMANTULUI ( ca un inel de logodna ) intre Dumnezeu si poporul Sau – Sabatul poruncii a patra – UN SEMN CA DUMNEZEU II RECUNOASTE CA POPOR ALES :
_____________________________________________________________________

´´PENTRU ACEIA CARE RESPECTĂ ZIUA SA SFÂNTĂ, SABATUL ESTE UN SEMN CĂ DUMNEZEU
ÎI RECUNOAŞTE
CA POPOR AL SĂU ALES . Sabatul este O GARANŢIE CĂ EL VA ÎNDEPLINII FAŢĂ DE EI LEGĂMÂNTUL SĂU . Orice suflet care primeşte semnul guvernării lui Dumnezeu se aşează sub legământul cel veşnic, dumnezeiesc, el se prinde de lanţul de aur al ascultării, fiecare verigă a acestui lanţ fiind o făgăduinţă.
NUMAI PORUNCA A PATRA DIN CELE ZECE PORUNCI CONŢINE SIGILIUL MARELUI LEGIUITOR, CREATOR AL CERULUI ŞI AL PĂMÂNTULUI. Aceia care ascultă de porunca aceasta iau asupra lor Numele Lui şi toate binecuvântările pe care le cuprinde aceasta sunt ale lor . `` ( 6 T , 350 ) ;

´´Sabatul este o agrafa de aur care Il uneste pe Dumnezeu cu poporul Sau .`` ( 6 T , 351 ) .


Se stie ca in vechime imparatii aveau sigiliul continut chiar intr-un inel pe care il purtau tot timpul in deget pt a-l putea folosi oricand doreau .

Observati ca mai intai tatal porunceste ca fiul sau sa fie imbracat cu haina cea mai buna , si apoi sa i se puna in deget inelul :

´´ "Aduceţi repede haina cea mai bună şi îmbrăcaţi-l cu ea; puneţi-i un inel în deget şi încălţăminte în picioare. Aduceţi viţelul cel îngrăşat şi tăiati-1. Să mâncăm şi să ne veselim; căci acest fiu al meu era mort, şi a înviat; era pierdut, şi a fost găsit. Şi au început să se veselească"``. ( Luca 15,22-24 ) .

Aceasta pt ca INELUL ( Sabatul ) este UN SEMN DE RECUNOASTERE dat celor care ACCEPTA NEPRIHANIREA lui Hristos , si odata cu ea SI ASCULTAREA DE LEGEA divina pe care mai inainte o calcasera ( SEMN AL SFINTIRII ) .´´Era mort , si a inviat .``
PRIN NASTEREA DIN NOU , CREDINCIOSII INVIE LA O VIATA NOUA impreuna cu Isus , lucru simbolizat prin actul botezului .

Pacatosul iertat este condus in CASA Tatalui Sau ( Biserica AZS ) , fiind tinut strans alaturi de Acesta ( prin prezenta continua a Duhului Sfant ) .

Aici toti slujitorii ii vor sluji cu bucurie ( familia bisericii de pe pamant si din cer –ingerii sunt niste duhuri slujitoare celor ce vor mosteni mantuirea ) , si se vor veseli impreuna .


´´ÎN NEASTÂMPĂRUL ANILOR TINEREŢII , FIUL RISIPITOR SOCOTEA PE TATĂL SĂU CA PE UN OM RIGID ŞI SEVER . Cât de cu totul diferită era acum concepţia lui . Tot astfel , CEI CE SUNT AMĂGIŢI DE SATANA PRIVESC LA DUMNEZEU CA LA UN DUMNEZEU ASPRU ŞI DIFICIL . Ei şi-L închipuie pândindu-ne ca să ne poată acuza şi condamna; ca Unul care nu vrea să primească pe păcătos, atâta vreme cât există un motiv legal spre a nu-l ajuta . EI CONSIDERĂ LEGEA LUI DUMNEZEU CA O RESTRICŢIE ÎN CALEA FERICIRII OAMENILOR , UN JUG ÎMPOVĂRĂTOR , DE CARE SUNT BUCUROŞI SĂ SCAPE . Dar acela ai cărui ochi au fost deschişi prin iubirea Domnului Hristos, va vedea pe Dumnezeu plin de îndurare. Pentru el, Dumnezeu nu este o fiinţă tiranică şi nemiloasă, ci ca un Tată care aşteaptă cu nerăbdare să-şi îmbrăţişeze fiul pocăit. Păcătosul va exclama atunci împreună cu psalmistul: "Cum se îndură un tată de copiii lui, aşa se îndură Domnul de cei ce se tem de El". Psalmul 103,13.
ÎN PARABOLA FIULUI RISIPITOR NU I SE ADUC REPROŞURI ŞI NICI BATJOCURI PENTRU PURTAREA LUI CEA REA . FIUL SIMTE CĂ TRECUTUL LUI ESTE IERTAT ŞI UITAT , ŞTERS PENTRU TOTDEAUNA . Tot astfel spune şi Dumnezeu păcătosului: "Eu îţi şterg fărădelegile ca un nor şi păcatele ca o ceaţă". Isaia 44,22. "Căci le voi uita nelegiuirea si nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatul lor." Ieremia 31,34 . "SĂ SE LASE CEL RĂU DE CALEA LUI , ŞI OMUL NELEGIUIT SĂ SE LASE DE GÂNDURILE LUI , SĂ SE ÎNTOARCĂ LA DOMNUL CARE VA AVEA MILĂ DE EL , LA DUMNEZEUL NOSTRU , CARE NU OBOSEŞTE IERTÂND ." Isaia 55,7 . "`` ( PDH , idem ) .Prietene Dragos , crede-ma , intregul cer asteapta cu nerabdare momentul in care O SA-TI VII IN FIRE si ai SA INTORCI SPATELE TURMELOR DE PORCI , pentru a te INTOARCE IN CASA TATALUI TAU ( Biserica AZS ) :


´´Iată GLASUL care de multă vreme vorbeşte inimii tale , dar pe care n-ai voit să-l asculţi , ŢI SE ADRESEAZĂ ÎN MOD CLAR ŞI LĂMURIT :

"SCULAŢI-VĂ ŞI PLECAŢI , CĂCI AICI NU ESTE ODIHNĂ PENTRU VOI , căci , din pricina spurcăciunii, vor fi dureri , dureri puternice". Mica 2,10 . ÎNTOARCE-TE LA CASA TATĂLUI TĂU . El te cheamă spunând : "ÎNTOARCE-TE LA MINE , CĂCI EU TE-AM RĂSCUMPĂRAT". Isaia 44,22 .`` ( PDH , cap Era pierdut si a fost gasit ) .
Batranul Enoch . Location : Cetatea Sfanta .
User avatar
Batranul Enoch
 
Posts: 643
Joined: Mon Jul 04, 2011 8:03 am
Location: Cetatea Sfanta

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85575 ] Postby furtuna dragos on Sat Apr 28, 2012 5:30 pm

Batrane, taicamiu e mort.
Am avut inmormantare acu 2 luni, fix cand eram in romania acas la prietena mea ma suna tarziu maicamea sa vin acas, sa nu merg tare cu masina.
Maicamea nu l-a miscat pana n-am venit eu acasa, stiam ca asta s-a intamplat de cand m-a sunat.
Am avut onoarea sa il schimb de haine, sa il imbrac in costumul lui, de director, inspector sef la ministerul agriculturii pe toata romania, avea puterea sa faca ce vroia cu toate cap-urile, fnc-urile, comtimurile din romania dar le-a facut numai bine.
Acelasi sistem care l-a inchis 5 ani in balta Brailei si l-a lasat fara dinti in gura de la 16 la 21 de ani mai tarziu l-au pus in capul tarii.
Anu asta nu mai fac nunta...
M-as imbata, dar vad ca tot beau si nu ma imbat, mi-a zis sa nu ma duc la pocaiti, da eu credeam in mnezo, in lumea asta pocaita.
Mi se rupe de mnezo, sunt risipitor, arunc bani pe jucarii, calaresc vitezana yamaha r6, enduroaica honda, crosseroaica honda, am quaduri americane, scriu de pe laprop nou, azi l-am cumparat, vreau sa-mi cumpar mercedes clk da nu-s hotarat daca e sa fie cabrio sau coupe, bani fac, e bine.
N-am nevoie de nici un mnezau, da-l in ma-sa, ma descurc si singur ca pana acuma tot singur m-am descurcat.


Destule vorbe, oricum, de mai face vre-un preot pocait vre-o gresala, ii bat de-i stric pe toti din timisoara, in direct in biserica, si de nu ii prind ma duc peste ei in casa lor ca stiu unde stau toti.
Azimut imi iau avion si direct perste ei ma duc de mai gresesc cu un milimetru.
In sambata asta am pofta sa beau,
sa umplu masa de sampanie,
si trei zile pe acasa sa nu dau,
sa o tin intr-o petrecere,
in timp ce biblia ii spala pe indieni la creiere. :P
User avatar
furtuna dragos
 
Posts: 320
Images: 11
Joined: Wed Sep 01, 2010 6:18 am
Location: Dortmund

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85593 ] Postby nehustan on Thu May 10, 2012 3:08 pm

Cheile...Neh...cazului !!

'L-(aud) pe Furtuna si tac...,
Vartejul trecu pe la el
Cu mendre de mare misel,
N-am ce sa spun ca am...trac !

Pentru cel ''dus''rugaciune
As inalta catre Petru,
Chiar de-a gresit...milimetru(!)
Sa dea din ...cheia minune !!

Iar lui Enoh,lui Dragos si mie,
Pe langa marea prostie'n
Masura de dumnezei...,
Sa ne-arunce'n cap...celelalte chei !!
nehustan
 
Posts: 1042
Images: 0
Joined: Sat Sep 26, 2009 10:44 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85621 ] Postby AdCrys on Thu Jun 07, 2012 6:46 am

Cine te retine sa faci sau nu ceva in Sabat? Dumnezeu a spus doar: "Sfinteste Sabatele Mele!"

P.S. Gandesti in Sabat?
AdCrys
 
Posts: 10
Joined: Thu Jun 07, 2012 6:12 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85640 ] Postby ISRAEL on Sat Jun 23, 2012 10:51 am

AdCrys wrote:Cine te retine sa faci sau nu ceva in Sabat? Dumnezeu a spus doar: "Sfinteste Sabatele Mele!"

P.S. Gandesti in Sabat?

tai cu barda prostia pe aici, nu alta!
Daca a existat intr-adevar, Isus a murit pentru pacatele lui, nu ale mele !
User avatar
ISRAEL
 
Posts: 33
Joined: Sat Jun 23, 2012 10:24 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85689 ] Postby AdCrys on Fri Jul 06, 2012 12:44 am

Doar jigniri poti? Ma asteptam la o argumentatie ...
AdCrys
 
Posts: 10
Joined: Thu Jun 07, 2012 6:12 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85780 ] Postby Gicu 2 on Thu Jul 26, 2012 7:26 pm

AdCrys wrote:Cine te retine sa faci sau nu ceva in Sabat? Dumnezeu a spus doar: "Sfinteste Sabatele Mele!"

P.S. Gandesti in Sabat?

Porunca a patra contine doua cerinte:

1. lucrezi 6 zile la rand.
2. nu lucrezi in a 7 a zi.
tigani au styl.talent nr1 frunosi destepti si mai multi calitati da romani nu ne a ajiuns nu ne va ajunge …cyumydaptu la toti tigani
User avatar
Gicu 2
 
Posts: 51
Joined: Thu Jul 12, 2012 7:04 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #85997 ] Postby Batranul Enoch on Fri Oct 05, 2012 6:38 pm

Altarul lui Ahaz


In actiunea imparatului Ahaz de SUBSTITUIRE A ALTARULUI LUI DUMNEZEU , CU UN ALTAR FACUT DUPA CHIPUL ALTARULUI PAGAN DIN DAMASC ,
, vedem cu claritate ceea ce s-a intamplat la inceputurile crestinismului , in secolul al patrulea dupa Hristos , cand ADEVARATA ZI DE INCHINARE LASATA DE DUMNEZEU A FOST INLOCUITA CU ZIUA DE DUMINICA :´´10. Împăratul Ahaz s-a dus la Damasc înaintea lui Tiglat-Pileser, împăratul Asiriei. Şi, văzând altarul din Damasc, împăratul Ahaz a trimis preotului Urie chipul şi înfăţişarea acestui altar, întocmai cum era făcut.
11. PREOTUL URIE A FĂCUT UN ALTAR ÎNTOCMAI DUPĂ CHIPUL TRIMIS DIN DAMASC DE ÎMPĂRATUL AHAZ, şi preotul Urie l-a făcut mai înainte ca să se întoarcă împăratul Ahaz din Damasc.
12. La venirea lui din Damasc, împăratul a văzut altarul, s-a apropiat de el şi s-a suit pe el.
13. A ars pe el arderea de tot şi darul de mâncare, a vărsat jertfele de bătură şi a stropit pe altar sângele jertfelor de mulţumire.
14. A ÎNDEPĂRTAT DINAINTEA CASEI ALTARUL DE ARAMĂ CARE ERA ÎNAINTEA DOMNULUI, ca să nu fie între noul altar şi Casa Domnului; l-a pus lângă noul altar, spre miazănoapte.
15. Şi ÎMPĂRATUL AHAZ A DAT URMĂTOAREA PORUNCĂ preotului Urie: „SĂ ARZI PE ALTARUL CEL MARE ARDEREA DE TOT DE DIMINEAŢĂ ŞI DARUL DE MÂNCARE DE SEARĂ, arderea de tot a împăratului şi darul lui de mâncare, ARDERILE DE TOT ALE ÎNTREGULUI POPOR DIN ŢARĂ şi darurile lor de mâncare, să torni pe el jertfele lor de băutură şi să stropeşti pe el tot sângele arderilor de tot şi tot sângele jertfelor; CÂT DESPRE ALTARUL DE ARAMĂ, NU-MI PASĂ DE EL.”
16. Preotul Urie a făcut întocmai cum poruncise împăratul Ahaz.
17. Şi împăratul Ahaz a sfărâmat tăbliile de la temelie şi a scos lighenele de pe ele. A dat jos marea de pe boii de aramă care erau sub ea şi a pus-o pe o pardoseală de piatră.
18. De hatârul împăratului Asiriei, A SCHIMBAT ÎN CASA DOMNULUI PRIDVORUL SABATULUI CARE FUSESE ZIDIT ACOLO, precum şi intrarea de afară a împăratului . ´´ ( 2 Imp 16 ) .
Porunca lui Ahaz adresata preotilor de A ADUCE JERTFELE INCHINATE LUI DUMNEZEU PE NOUL ALTAR , FACUT DUPA TIPARUL UNUI ALTAR PAGAN ,
, corespunde DECRETULUI LUI CONSTANTIN din anul 321 prin care se interzicea lucrul in timpul zilei soarelui ,
, iar in timpul actual , poruncii bisericii majoritare de a stabili INCHINAREA LA DUMNEZEU INTR-UN SABAT FALS – DUMINICA - care a substituit adevaratul Sabat , instituit de Dumnezeu .


JERTFA CERUTA DE DUMNEZEU OMULUI , si anume timpul omului, a saptea parte dintr-o saptamana ( cu participarea intregii lui fiinte – deci si cu spiritul , si cu sufletul , nu numai cu trupul ) , A FOST STABILITA DE CREATOR SA AIBA LOC INTR-UN ANUMIT INTERVAL DE TIMP - A SAPTEA ZI A SAPTAMANII , nu in prima zi .

A alege propriul timp de odihna si de intalnire cu Dumnezeu , intr-o zi in care paganii venerau soarele ,
, este A ADUCE JERTFA PE UN ALTAR STRAIN ,
, si acest lucru nu poate fi acceptat de Dumnezeu .

ADEVARATUL ALTAR in care Dumnezeu ii cere omului sa se aduca ca jertfa pe sine insusi este SABATUL ZILEI A SAPTEA .
Batranul Enoch . Location : Cetatea Sfanta .
User avatar
Batranul Enoch
 
Posts: 643
Joined: Mon Jul 04, 2011 8:03 am
Location: Cetatea Sfanta

Re: Intrebari despre Sabat

[ #86196 ] Postby nehustan on Thu Dec 27, 2012 6:31 pm

Sabatul...lunatic !


Ce condamni tu Soarele...
C-asa vor popoarele !!
Esti advent,atunci mergi,suna
De S-a-b-a-t-u-l dupa...Luna !!

Cum ploaia era doar ...roua,
Sabatul de...luna noua (!)
Unii stiu ca-l trambiteaza
Si in tara-l ...fiinteaza !!

N-au un fix la o adica,
Ci e-n ziua care...p-i-c-a !!
Nustiu-a zice ca sa scap,
Dar unii-s picati ...in c-a-p !!

Am zis !
nehustan
 
Posts: 1042
Images: 0
Joined: Sat Sep 26, 2009 10:44 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #87562 ] Postby thomas on Tue Jan 12, 2016 3:51 pm

Salutare! Am avut o discutie cu mai multe persoane si ma intereseaza care este modul corect de pazire a Sabatului. Este obligatorie marcarea inceputului si sfarsitului zilei de Sabat prin ceremonii, sau pur si simplu te opresti din treburile obisnuite? Este obligatoriu sa mergi la biserica?
Ma gandesc ca modul de actiune al evreilor ar fi cel mai corect, dar nu sunt foarte multe informatii publice. Ma refer la evreii crestini, nu evreii traditionisti..
thomas
 
Posts: 4
Joined: Mon Jan 11, 2016 11:17 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #87565 ] Postby Batranul Enoch on Wed Jan 13, 2016 12:47 am

CEEA CE FACE ZIUA DE SABAT SA FIE SFANTA ESTE PREZENTA SPECIALA A LUI DUMNEZEU IN TIMPUL ACESTEI ZILE .

Astfel , Sabatul poate fi considerat UN TEMPLU TEMPORAL , in acelasi mod in care Edenul ( sau orice loc unde Se descopera prezenta lui Dumnezeu ) este UN TEMPLU SPATIAL ,

, si asa cum nu ne putem permite orice tinuta si orice fapta in tabernacol , tot asa in timpul Sabatului nu ne putem ingadui orice ganduri si orice actiuni :


''El a răspuns: „Ţi-am auzit glasul în grădină şi mi-a fost frică*, pentru că eram gol, şi m-am ascuns.” ''(Gen 3,10) ;

´´ Dumnezeu a zis: „Nu te apropia de locul acesta; scoate-ţi încălţămintea din picioare, căci locul pe care calci este un pământ sfânt.” `` ( Ex , 3 , 5 ) ;

´´ La rugul ce ardea, lui Moise i s-a poruncit să-şi scoată sandalele, căci pământul pe care stătea era sfânt. Tot astfel, nici preoţii nu puteau intra încălţaţi în sanctuar. Particulele de praf lipite de încălţăminte ar fi profanat locul sfânt. Ei trebuia să-şi lase încălţămintea în curte, înainte de a intra în sanctuar, şi să-şi spele atât mâinile, cât şi picioarele înainte de a sluji în sanctuar sau la altarul jertfelor arse de foc. ÎN FELUL ACESTA, SE DĂDEA TOTDEAUNA ÎNVĂŢĂTURA CĂ ORICE ÎNTINĂCIUNE TREBUIE SĂ FIE ÎNDEPĂRTATĂ DE LA ACEIA CARE VOR SĂ SE APROPIE DE PREZENŢA LUI DUMNEZEU . `` ( PP , cap 30 Cortul si serviciile lui ).


Daca la intrarea intr-o biserica Il salutam pe Dumnezeu printr-o rugaciune si o cantare de slava, pentru ca acolo ne intalnim cu El,
,la fel, la intrarea in timpul special al Sabatului, este potrivit sa Il intampinam pe Dumnezeu printr-o rugaciune si o cantare de slava, din moment ce intram in comuniune cu El.


´´ VOI TREBUIE SĂ APĂRAŢI CU GELOZIE GRANIŢELE SABATULUI. Aduceţi-vă aminte că fiecare moment este un timp sfânt şi consacrat. Ori de câte ori este cu putinţă, cei care au personal în slujba lor AR TREBUI SĂ DEA LUCRĂTORILOR LOR LIBER ÎN ORELE DE VINERI DE LA PRÂNZ PÂNĂ LA ÎNCEPUTUL SABATULUI . DAŢI-LE TIMP DE PREGĂTIRE, pentru ca ei să poată întâmpina ziua Domnului cu mintea liniştită. Printr-un astfel de procedeu, voi nu veţi suferi nici o pagubă, nici chiar în cele trecătoare . `` ( 6 Marturii , 356 ) .
User avatar
Batranul Enoch
 
Posts: 643
Joined: Mon Jul 04, 2011 8:03 am
Location: Cetatea Sfanta

Re: Intrebari despre Sabat

[ #87568 ] Postby thomas on Wed Jan 13, 2016 12:03 pm

Asta am inteles, referitor la imbracaminte si atitudine, multumesc! Totusi daca stie cineva exact, unde sunt indrumari despre cum sa incepem si sa incheiem aceasta zi. Ma refer la obligativitatea marcarii inceperii zilei de Sabat, vineri seara cu serviciu religios, chiar si acasa. E adevarat ca evreii i-au adus multe reguli aberante acestei zile, dar chestia asta chiar vreau s-o clarific.
thomas
 
Posts: 4
Joined: Mon Jan 11, 2016 11:17 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #87570 ] Postby Dragano on Wed Jan 13, 2016 8:33 pm

Mai intai intreaba-te ce te determina sa cauti sau sa gasesti un mod corect de a pazi Sabatul ?
Antrenor de preoti hard core si semizei
User avatar
Dragano
 
Posts: 85
Images: 0
Joined: Sat Nov 17, 2012 12:06 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #87575 ] Postby thomas on Thu Jan 14, 2016 11:31 am

Tu cand vrei sa faci ceva cat mai bine, nu ceri si alte pareri, sau o faci de capul tau ca asa crezi ca e mai bine?!
Mi se pare logic, ca si pentru zilele noastre sa existe indrumari clare cum sa pazim sabatul, dupa cum aveau si evreii in timpul lui moise. Daca fiecare are un stil diferit de a pazi sabatul si crede diferit, inseamna ca exista numai biserici formate dintr-o singura persoana.
Asadar, daca ma puteti indruma catre documente oficiale, care stabilesc clar cum trebuie pazit sabatul, cum se face intrarea si iesirea din aceasta zi. Am gasit ceva pe site-ul oficial azs, dar e cam evaziv. adica lasa loc de interpretari.
thomas
 
Posts: 4
Joined: Mon Jan 11, 2016 11:17 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #87617 ] Postby nehustan on Sat Mar 12, 2016 12:36 pm

"Codul divin..."Shabbat...dupa documente,
Doar printate(...),tot ce cer;
Decodat din Univers,
De prin ...Cer...

Pe Pamant ,ca peste tot,
Unul canta ,altul scrie,
Cand pe ceafa ,cand pe ochi,
Da-i aceiasi ..."palarie"!

Sa nu cauti dar prea mult,
Variante-s ..."proba'n Cult",
Sa-l "pazesti" doar ca atare,
De (bun-simt)cand ti se pare...!!

am zis!
nehustan
 
Posts: 1042
Images: 0
Joined: Sat Sep 26, 2009 10:44 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #87626 ] Postby Dragano on Thu May 05, 2016 4:27 am

Intreaba-te la ce te ajuta... n-am gasit sabatul folositor decat strict ca zi de odihna in care te odihnesti, te recreezi te linistesti de toate si iei o pauza de la evenimentele cotidiene, iti relaxezi muschii si creierul. Sa te trezesti sambata dimineata cu noaptea-n cap dupa o saptamana incarcata, sa te delectezi cu propaganda religioasa, sa accepti sa ti se induca o obsesie sau o psihoza dumnezeiasca, amestecata cu putina fobie si paranoia nu te ajuta la nimic, e doar o iluzie. ii ajuta pe ceilalti, le pica si lor ceva de la tine, un zece la suta sau mai mult daca crezi in iluzia lor.
Antrenor de preoti hard core si semizei
User avatar
Dragano
 
Posts: 85
Images: 0
Joined: Sat Nov 17, 2012 12:06 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #87627 ] Postby nehustan on Sat May 07, 2016 8:41 am

;poi tocmai la asta ma refeream "iubite frate"...!la odihna trupeasca si...mintala...!
nehustan
 
Posts: 1042
Images: 0
Joined: Sat Sep 26, 2009 10:44 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #87630 ] Postby Dragano on Tue May 10, 2016 3:51 am

Din păcate în România, sabatul e o alta zi de muncă istovitoare. Nu e indicat statul pe scaun ore în șir, e rău pt coloana vertebrala. Apoi dacă trupul nu e odihnit, mintea e bulversată, nu ai timp să gândești de la 9 la 12, doar să iei de bun e ce zic acei pastori rumegători cu copita despicată, acum ne ridicăm, acum stăm jos, acum ne rugăm, acum cântăm, acum facem colecta pt x, colecta pt y, colecta pt z, ziua în care muncești și pierzi și bani, și nici nu te odihnești, ți se umple capul de griji și cugetări la natura păcătoasă. Practic, tot duminica îți rămâne pt odihnă și în lume oricum nu se schimbă nimic, creștinii construiesc și ei piramide bisericești, dărâmă una mică, construiesc una mai mare, oamenii tot obosiți, săraci și proști sunt, se consolează că au pe duhul.
Același lucru fac toate cultele și toate bisericile, cu ce ar fi unii mai buni ca alții ?

Traiul pe pământ pt orice om e greu, în felul lui, acum de ce să ne adăugăm poveri inutile, să ne facem un fel de turbo/creștinism, ca să fim niște turbo farisei, iar de pe urma noastră să profite alții ?
Antrenor de preoti hard core si semizei
User avatar
Dragano
 
Posts: 85
Images: 0
Joined: Sat Nov 17, 2012 12:06 pm

Re: Intrebari despre Sabat

[ #87638 ] Postby nehustan on Sat Jul 23, 2016 2:39 am

...cu Nehustan


--Tot "citind"-ul pe Dragano -l
ascultam pe Cerentano,
care zice pic din mult:
<amintiri despre trecut...>

Prin "natura pacatoasa"
n-m primit practic in casa
la idei crestino-file,
n-am dus poveri inutile .

Traiul pe Pamant e ...turbo,
mari eforturi si nevrute;
iar deplang si trec la numar,
<generatiile pierdute...>
.....................................
p.s: Recitii primele versuri,
-unul canta ,altul zice...-
dincolo de intelesuri,
pe care-l aud amice?!
nehustan
 
Posts: 1042
Images: 0
Joined: Sat Sep 26, 2009 10:44 am

Re: Intrebari despre Sabat

[ #87655 ] Postby Davieboy on Mon Jan 09, 2017 8:30 am

nardus wrote: povestea bunica: "in oras erau multi evrei. o familie cu copii trebuia sa mearga la sinagoga in sabat. una din fete avand parul lung trebuia sa si-l lege cu o pamblica. da' nu aveau decat o bucata de material din care trebuiau sa taie. fiind sabat si neputand sa lucreze ei m-au chemat pe mine sa tai pamblica." sau mai este exemplul evreilor care chemau copiii crestinilor sa le aprinda lampa in sabat! vis-a vis de textul din exod. 35:3.
eram inca mic atunci cand auzeam exemple din astea. stiu ca mi-am zis: "uite ce ipocrizie exemplara!" cand am mai crescut mi-am dat seama ca toti facem acelasi lucruri: ca sa se aprinda becul in sabat trebuie ca cineva sa calce sabatul (la hidrocentrala)! etc. si aici nu cred ca merge textul din matei 12:5 :( pentru oamenii care obisnuiesc sa se gandeasca putin, astfel de probleme exista. de ce altii, care probabil inteleg raspunsul problemei, obisnuiesc sa-i atace pe primii, nu inteleg...

Perfect legitim actul lor. Legile de la Sinai, cele 10 categorii de porunci, au fost date in exclusivitate Evreului. Neamurile (sau Paganii) au cele 7 (categorii) porunci date de D_zeu intregii omeniri, inainte de a separa lumea intre (1)Poporul Sfant al lui D_zeu si (*69)celelalte popoare idolatrice si rebele care si-au faurit dumnezei proprii sau au mediatori intre ei si D_zeul real, al Israelului. Unii (vezi adventistii, mormonii si altii) nu s-au multumit doar cu idoli, ei si-au mai faurit si profeti falsi (Ellen White, Joseph Smith si altii). Din motivul asta am sustinut intotdeauna ca Ortodoxia sau Catolicismul este o credinta mai "dreapta" decat Adventismul, in sensul ca este o credinta mai putin pacatoasa. Ei au doar idoli, insa voi, nu numai ca va inchinati la idoli, pe deasupra mai aveti si profeti falsi, deci sa nu va mai mire cand vizionati pe youtube cate un clip unde cate un pastor adventist paraseste BAZS si se duce la Ortodoxi! (atentie aici Gabriy'ele!)
Deci, inapoi la subiect; voi nu trebuie sa tineti Sabatele D_lui, nu trebuie sa va opriti din a manca carna de porc sau alte oratanii care sunt interzise Poporului Evreu. Da-mi voie sa fac o analogie scurta ca sa pricepi mai usor. Gandeste-te in felul urmator; voi sunteti ca o Dacie care functioneaza cu tot felul de carburanti. Vezi ca fiecare a inventat fel si fel de moduri de a pune masina aia in miscare. Merge, vai si amar de performanta ei, dar merge. Se taraste de ici colo. Toata lumea intelege ca nu e un vehicol de calitate. Nu produce performanta, deci nu are prea multe asteptari de la ea. Ei, aia sunteti voi! Apoi ai un Mercedes, sau un Porche care sunt construite nu doar pentru comfort dar si performanta! Calitate "all around". DAR, ca sa poti mentine calitatea masinii trebuie sa-i mentii dieta! Trebuie sa folosesti doar gasolina 'premium' - aia cea mai scumpa! Daca are vre-unul o masina lux, rog a se incerca gasolina de calitate de gradul 2 sau 3 si dupa cateva plinuri veti realiza ca motorul masinii incepe sa se gripeze. Ca sa poata functiona 100% la performanta capacitatii ei, trebuie sa se mentina dieta asta de carburant care o cer cei care au construit-o! Ei, astia sunt Evreii. Sper ca m-am facut inteles. Paganii Crestini Romani sunt ca o Dacie ----> iar Evreii din toata lumea sunt ca un Mercedes (sau Porche).
Deprindeti-va cu realitatea “fratilor”, in felul asta ve-ti fi obisnuiti cu ea si foarte putini dintre voi vor mai fi deprimati sau tristi cand va sosi momentul culminat. Plus, .. va ajuta in construirea unui caracter mai umil Image.
Deci singura concluzie de aici este urmatoarea; paganii crestini care incearca sa tina Sabatul sunt singurii ipocriti de aici. Dar daca crezi ca gresesc, vino de ma lamureste.

*69 - D_zeu a creat alte 69 de limbi cand a imprastiat neamurile la turnul Babel. Evreii au mentinut singura limba in care comunica lumea pina la Babel, iar de la Babel incoace, D_zeu a impartit neamurile in 69 de limbi (sa le numim tari). Tin minte cand eram copil existau vre-o 140-150 de tari cu autonomie proprie, iar astazi avem cel putin 194, chiar 200 – depinde pe cine intrebi. Prin aceste regiuni unii oameni vorbesc aceiasi limba, dar au diferite dialecte - ele sunt aceleasi popoare, 70 in total, desi sunt impartiti in mai multe tari!
*
*
P.S. Evreul nu foloseste lumina electrica in seara de Sabat. Se folosesc 2-a sau mai multe lumanari care sunt aprinse in ajunul Sabatului apoi sunt lasate sa arda de tot - nu se sting manual. Daca e nevoie de mai multe lumanari, se poate transfera flacara de la o lumanare la alta in timpul Sabatului, atata timp cat nu se folosesc chibrite, brichete, sau alte metode. Iar cat priveste centralele care dau caldura, atata timp cat nu lucreaza un Evreu in ele, este iarasi perfect legitim sa primesti caldura in timpul Sabatului -retine-ti, e perfect legitim ca un pagan sa faca lucraile interzise Evreului in ziua sambete-i! Sabatul nu va priveste pe voi si nici legile sale!
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot_________________________________________________________Viziteaza http://www.OrtodoxPagan.com
User avatar
Davieboy
 
Posts: 605
Images: 0
Joined: Tue Feb 24, 2009 11:06 am
Location: US - www.OrtodoxPagan.com

Previous

Return to Spiritualitate

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 2 guests

cron