Toleranta

Discutii despre religie, teologie, doctrine, etc.

Moderators: nouneim, eliade22, eddieconst

Toleranta

[ #36040 ] Postby nouneim on Mon Dec 04, 2006 8:52 am

Cum trebuie inteleasa toleranta?

Daca eu incerc sa convertesc un ortodox/budist/ateu etc. la adventism, nu arat prin aceasta ca religia lui este inferioara? Daca consider convingerile lui inferioare nu arat prin asta ca sunt intolerant?
Toleranta nu inseamna "lasa-l in pace sa faca ce vrea fara a incerca sa-l schimbi" ?
Cum se poate intelege sintagma "iubeste pacatosul dar uraste pacatul"? Omul se identifica cu ceea ce face si atunci intoleranta fata de pacat se transforma in intoleranta fata de pacatos. Nu?

:roll:
Nimeni nu gandeste pentru tine!
User avatar
nouneim
Moderator
 
Posts: 1419
Joined: Mon Apr 26, 2004 6:29 am
Location: Terromania

[ #36055 ] Postby Fabianoo on Mon Dec 04, 2006 10:45 am

Efectivamente, ideea ca religia ta este mai buna, mai adevarata, te impinge sa-i predici si altuia convingerile tale, pentru ca tu crezi ca ai un adevar mai bun. sa nu consideram ca doar noi incercam sa-i convertim pe altii. In orice caz, nu mi se pare o lipsa de respect fata de ceilalti si nici intoleranta, dar dupa cum stim, fiecare om are de fapt prorpriul lui fel de a vedea lumea, propriul sau adevar. de aceea el incearca sa-l salveze pe celelalt, care este pierdut, si sa-l aduca intr-o lumina noua, binefacatoare.

cel mai probabil, pentru cel tolerant - si eu incerc sa fiu tolerant pe cat posibil, ca si nouneim, dupa cum banuiesc - este sa fie judecat si trecut deja la lista de rugaciune pentru ca s-a "relativizat"...

Mi-a placut mult o ilustratie despre o conferinta pe care Dalai Lama a tinut-o in Franta in urma cu cativa ani. La sfarsit s-a apropiat un tanar si i-a spus: "Sunt pregatit sa ma convertesc la budism. Inca dinainte sa va aud ma gandeam sa trec la aceasta religie, dar dvs m-ati convins si cred ca Budismul este religia adevarata, cea mai toleranta si pacifista." Dalai Lama, foarte serios, l-a privit si punandu-i mana pe umar i-a raspuns: "Dar de ce? Voi aveti o religie foarte buna aici in Europa, care este Crestinismul"....

:roll:

Toleranta este un subiect de care ai fi facut mai bine sa nu aduci vorba...
Ma gandeam la Tine in timp ce ma plimbam de mana cu ea... Nu-i nimic, mi-am zis, sufletul meu iti ramane fidel.
User avatar
Fabianoo
Moderator
 
Posts: 1030
Images: 42
Joined: Tue Dec 16, 2003 8:28 am

[ #36059 ] Postby alisee on Mon Dec 04, 2006 11:01 am

Toleranţă (lat.: tolerare = a suporta) este un termen social, etic şi religios aplicat la o colectivitate sau la un individ, care defineşte respectul libertăţii altuia, a modului său de gândire şi de comportare, precum şi a opiniilor sale de orice natură (politice, religioase etc.).

Cum se raporteaza un crestin constiincios , cu inalte standarde morale , la cei care gandesc altfel decat el? Ii bombardeaza cu adevarul pana cand vad si ei lucrurile ca el, nu-i asa? Cam asta imi sugereaza mie expresia " incerc sa convertesc".


Atitudinile noastre pot arata starea inimii mai puternic dact orice demonstratie de crestinism care poate fi interpretata drept crestinism adevarat.

"unde este Duhul Domnului , acolo este slobozenia".

Daca avem Duhul lui Dumnezeu suntem umpluti de duhul lubertatii.Oferim unul altuia latitudinea si spatiul de care avem nevoie ca individ. In atitudinea lui Dumnezeu nu exista constrangere.
Daca Dumnezeu ne permite sa avem atata libertate , atunci si noi cei care ne aflam sub indrumarea Duhului Sau trebuie sa aratam la fel de mult respect fata de oameni ca cel manifestat de Mantuitorul fata de fiecare din noi.

Un comentariu biblic spune:" Orice om, fie ca e pastor fie ca est emembru laic , care cauta sa controleze sau sa constranga gandirea altui om , devine un inger al satanei pentru a-si face lucrarea, si in ochii universului acesta poarta semnul lui Cain".
Cati dintre noi , daca am putea vedea asa cum o face Dumnezeu , ne-am vedea purtand semnul lui Cain, datorita atitudinii manipulative pe care o avem fata de ceilalti?
Trebuie sa ne amintim ca fanaticii religiosi car eincearca sa-i faca pe altii sa vada lucrurile in felul lor si sa actioneze dupa directivele lor, au comis cele mai oribile atrocitati, atat in trecut cat si in prezent.
Nu spun ca nu ar trebui sa avem o teologie corecta, dar sunt foarte multi care etaleaza teologia corecta, si habar nu au despre teologia inimii sau puterea lui Hristos de a transforma viata. 1 Corinteni 3:3 "pentru ca tot lumesti sunteti. In adevar , cand intre voi sunt zavistii, certuri si dezbinari, nu sunteti voi lumesti si nu traiti voi in felul celorlalti oameni?"

Daca avem un spirit critic, daca ne plac disputele, daca dorim sa-i controlam pe cei din jur si daca prin spiritul nostru critic si incercarea de a controla devenim potrivnici si maniosi, atunci purtam semnul lui Cain, si atunci suntem intoleranti. "Dumnezeu ii da fiecarui suflet libertatea de a gandi si de aurma propriile convingeri...In toate lucrarile unde este vorba de principiu, fiecare sa fie pe deplin incredintat in mintea lui( Rom14:12.5) In Imparatia lui Hristos nu exista apasare" ( HLL)


"1. Un spirit cRitic

Obisnuiesc sa-i ranesc si sa-i distrug pe cei care nu sunt de acord cu ideile mele? In fond, nu mai conteaza daca ma ataca, nu-i asa? Daca suntem partasi ai aceluiasi spirit gresit , mergem impreuna pe drumul intortocheat care duce la pierzare.

2. Un spirit polemic

Isus era inconjurat de controverse, si cu toate acestea El nu s-a implicat vreodata in vreo controversa chiar daca de repetate ori a fost ispitit sa o faca. Erorile nu pot fi invinse prin atac. Adevarul e cea mai buna aparare . Daca ma trezesc ca ma aflu mereu in polemici si mereu parca ma lupt pentru Dumnezeu , poate ca est emai bine sa cercetez duhul pe care il am .Cea mai buna metoda de a combate greseala este de a trai adevarul."

Evanghelia este despre oameni" - Jim Hohberger


Este mai important sa fii un urmas al lui Hristos decat sa ai dreptate si sa scoti in evidenta greselile celorlalti. Atitudinea lui Isus si modul in care se apropia El de cei care nu-L primeau erau la fel de importante ca adevarurile pe car ele predica.


Toleranta presupune mai mult decat "lasa-i in pace" , presupune respect, stapanire de sine, ingaduinta recuproca , simpatie si empatie.
alisee
 
Posts: 441
Images: 3
Joined: Mon Sep 15, 2003 12:52 am
Location: Italia Bibbiena

[ #36061 ] Postby Un Crestin on Mon Dec 04, 2006 11:23 am

alisee wrote:Cum se raporteaza un crestin constiincios , cu inalte standarde morale , la cei care gandesc altfel decat el? Ii bombardeaza cu adevarul pana cand vad si ei lucrurile ca el, nu-i asa? Cam asta imi sugereaza mie expresia " incerc sa convertesc".


Filipeni 3:15 Gîndul acesta dar sa ne însufleteasca pe toti, cari sîntem desavîrsiti*; si daca în vreo privinta sînteti de alta parere**, Dumnezeu va va lumina si în aceasta privinta.
"Cei ce umbla cu Dumnezeu nu vor fi in pas cu lumea."
User avatar
Un Crestin
 
Posts: 1462
Images: 3
Joined: Fri Aug 12, 2005 8:51 am
Location: spain

[ #36070 ] Postby BogdanP on Mon Dec 04, 2006 1:19 pm

Nouneim
Daca eu incerc sa convertesc un ortodox/budist/ateu etc. la adventism, nu arat prin aceasta ca religia lui este inferioara?

Da, inferioara sau partial adevarata sau deviata sau gresita sau ceva de acest gen.
Daca consider convingerile lui inferioare nu arat prin asta ca sunt intolerant?

In nici un caz. Esti doar benevolent.
Toleranta nu inseamna "lasa-l in pace sa faca ce vrea fara a incerca sa-l schimbi" ?

Nu. Toleranta inseamna sa accepti pasiv diferenta, atat timp cat ea nu devine periculoasa.
Cum se poate intelege sintagma "iubeste pacatosul dar uraste pacatul"?

Adica da-i sansa pacatosului sa nu mai fie asa. Nu-l trata ca pe un damnat. Daca desigur, nu insista el sa fie tratat asa. Nici D-zeu nu iubeste pacatosul la nesfarsit. Si nu pt. ca nu vrea El ci pt. ca nu vrea el sa fie iubit.
Omul se identifica cu ceea ce face si atunci intoleranta fata de pacat se transforma in intoleranta fata de pacatos. Nu?

Granita dintre pacatos si pacat e una din cele mai subtiri posibil. E imposibil sa fii tolerant cu pacatosul fara sa fii implicit tolerant si cu pacatul lui. Si atunci ? Depinde la ce nivel clasam toleranta.
BogdanP
 
Posts: 168
Joined: Fri Dec 01, 2006 3:57 pm
Location: Europa

[ #36102 ] Postby Fabianoo on Mon Dec 04, 2006 8:57 pm

Se plangea si Quintus pe la un subiect ca era trecut in rezerva fara nicio explicatie, fara dialog, intr-o tacuta ignoranta. ah, ce dur e sa fii ignorat :lol:
Ma gandeam la Tine in timp ce ma plimbam de mana cu ea... Nu-i nimic, mi-am zis, sufletul meu iti ramane fidel.
User avatar
Fabianoo
Moderator
 
Posts: 1030
Images: 42
Joined: Tue Dec 16, 2003 8:28 am

[ #36108 ] Postby BogdanP on Tue Dec 05, 2006 4:33 am

E vreo legatura cu tema topicului ?
BogdanP
 
Posts: 168
Joined: Fri Dec 01, 2006 3:57 pm
Location: Europa

[ #36118 ] Postby nouneim on Tue Dec 05, 2006 6:32 am

Fabianoo wrote:Efectivamente, ideea ca religia ta este mai buna, mai adevarata, te impinge sa-i predici si altuia convingerile tale, pentru ca tu crezi ca ai un adevar mai bun.
Ideea de posesie a unui adevar mai bun este intoleranta. Intr-o mentalitate postmoderna in care fiecare are adevarul lui, pretentia de adevar absolut este deja sinonima cu intoleranta. Adevarul absolut este intolerant cu orice pretentie contrara pe care o va cataloga drept minciuna.

Probabil ca nu mai e mult pana cand indemnul "faceti ucenici!" va fi considerat drept o forma ostentativa de intoleranta care va plasa crestinismul militant in randul elementelor nocive ale societatii.

Alisee wrote:In atitudinea lui Dumnezeu nu exista constrangere.
Cum ramane cu "pe vrajitoare sa nu o lasi sa traiasaca!" sau "omorati cu pietre pe homosexuali!"? Principii biblice.


BogdanP wrote:Toleranta inseamna sa accepti pasiv diferenta, atat timp cat ea nu devine periculoasa.
Pai asta e problema ca pentru crestinism, o orientare sexuala homo (de ex) este periculoasa si nu poate indemna la acceptare pasiva. Deci ... intoleranta.
Eu inteleg ca "Iubeste pacatosul dar uraste pacatul" se aplica doar in cazul in care un pacatos incearca sa renunte la pacatul lui si se disociaza de acesta. Se poate aplica principiul in cazul homosexualilor care persista in atitudinea lor si chiar o considera o practica sanatoasa?
Nimeni nu gandeste pentru tine!
User avatar
nouneim
Moderator
 
Posts: 1419
Joined: Mon Apr 26, 2004 6:29 am
Location: Terromania

[ #36130 ] Postby BogdanP on Tue Dec 05, 2006 8:25 am

Nouneim
Intr-o mentalitate postmoderna in care fiecare are adevarul lui, pretentia de adevar absolut este deja sinonima cu intoleranta.

E o intoleranta cel putin in teorie. Da nu numai azi. In vechime (cucerirea Canaanului), se traspunea teoria in practica.
Adevarul absolut este intolerant cu orice pretentie contrara pe care o va cataloga drept minciuna.

Corect.
Probabil ca nu mai e mult pana cand indemnul "faceti ucenici!" va fi considerat drept o forma ostentativa de intoleranta care va plasa crestinismul militant in randul elementelor nocive ale societatii.

Ooo, dar e de mult timp asa.
Cum ramane cu "pe vrajitoare sa nu o lasi sa traiasaca!" sau "omorati cu pietre pe homosexuali!"? Principii biblice.

Ramane contextual. Atat timp cat nu traim in statul condus de Yahweh Elohyim in mod teocratic, ramane sa coabitam cu facatorii de rele.
Pai asta e problema ca pentru crestinism, o orientare sexuala homo (de ex) este periculoasa si nu poate indemna la acceptare pasiva.

Prin acceptare pasiva, inteleg ca nu pun inpractica porunca divina cu privire la homosexual, asa cum as fi facut-o in vremurile biblice. Dar nu inteleg sa nu-mi manifest opinia public in defavoarea acestei orientari sexuale. Deci imi manifest intoleranta in mod activ dar conform vremurilor si mediului in care traiesc.
Eu inteleg ca "Iubeste pacatosul dar uraste pacatul" se aplica doar in cazul in care un pacatos incearca sa renunte la pacatul lui si se disociaza de acesta.

Intelegi corect. Pacatosul identificat cu pacatul sau pana in maduva oaselor, nu mai e vrednic de iubit ci de osandit.
Se poate aplica principiul in cazul homosexualilor care persista in atitudinea lor si chiar o considera o practica sanatoasa?

Nu. Aceasta categorie de pacat vine in urma unor demersuri puternice si adanci in imoralitate. Homosexual nu esti peste noapte si nu esti la o bere. La fel in cazul asasinilor, drug dealer-ilor etc. Sunt chestiuni ample care nu presupun un accident ci o perseverenta in rau. In aceste cazuri, iubirea pacatosului e o utopie extrem de periculoasa.
BogdanP
 
Posts: 168
Joined: Fri Dec 01, 2006 3:57 pm
Location: Europa

[ #36148 ] Postby Fabianoo on Tue Dec 05, 2006 11:16 am

Bogdan, daca am reusit sa te fac sa te intrebi care era legatura cu topicul, e si asta un lucru bun. :lol: :lol:
Ma gandeam la Tine in timp ce ma plimbam de mana cu ea... Nu-i nimic, mi-am zis, sufletul meu iti ramane fidel.
User avatar
Fabianoo
Moderator
 
Posts: 1030
Images: 42
Joined: Tue Dec 16, 2003 8:28 am

[ #36151 ] Postby BogdanP on Tue Dec 05, 2006 12:10 pm

De ce ?
BogdanP
 
Posts: 168
Joined: Fri Dec 01, 2006 3:57 pm
Location: Europa

postmodernism

[ #39539 ] Postby mirela on Thu Feb 15, 2007 1:34 am

omul postmodern afirma cu foarte mare siguranta faptul ca nu exista un standard cu valoare de absolut, ca "totul este relativ", lucru contrazis de insasi teoria relativitatii care in ambele ei forme, restransa sau generala, sustine ca timpul si distanţele unui eveniment măsurate de doi observatori au, în general, valori diferite, dar se supun totdeauna aceloraşi legi fizice

din totdeauna omul a cautat adevarul cum a putut mai bine (prin arta, stiinta, razboaie, etc)...problema omului postmodern este ca a renuntat la aceasta cautare multumindu-se sa afirme ca nu exista acel ADEVAR atat de cautat, ci ca adevarul sta in fiecare din noi.....

cum ramane cu toleranta in acest context? In general, toleranta e asociata conceptului de libertate deplina (sunt liber sa fac ce vreau atat timp cat nu lezez libertatea celuilalt ). Parerea mea este ca toleranta e o inventie a politicienilor pentru a calma pe moment spiritele incinse ale maselor de populatie, si asta pentru ca, orice om care gandeste un pic in avans lucrurile ar observa urmatoarele lucruri:
1. ducand la infinit limita libertatii, aceasta ar rezulta in lipsa totala a libertatii ...nu mai pot face nimic pentru ca il ingradesc pe celalalt (situatii de genul: nu am voie sa trag apa la WC dupa ora 10pm , in Elvetia , pentru a nu deranja vecinii)
2. libertate totala nu exista; matematic un sistem liniar liber (sau independent) are toti coeficientii valorilor proprii nuli; iar din punct de vedere fizic, un astfel de sistem independent este neglijabil

Pentru mine ideea de toleranta nu are absolut nici o valoare, libertatea in Hristos fiind cea care imi guverneaza viata!
mirela
 
Posts: 1
Joined: Thu Feb 15, 2007 12:06 am
Location: bucuresti

[ #39598 ] Postby eliade22 on Sun Feb 18, 2007 2:44 pm

Isus A spus :Ducetiva in toata lumea si invatatii tot ce v-am poruncit Eu ...´´

inseamna ca a fost un intolerant?

Eliadde,
User avatar
eliade22
Moderator
 
Posts: 2390
Images: 109
Joined: Wed Oct 22, 2003 1:29 pm
Location: Castellon

[ #39635 ] Postby BigGatsby on Tue Feb 20, 2007 10:54 pm

E clar ca Isus nu a fost intolerant cand a facut aceasta declaratie. El a zis asta din dragoste pt oameni. Pe de alta parte, am observat ca se vorbeste despre faptul ca altii ar fi mai pacatosi ca noi. Asta e intoleranta, nu predicarea adevarului. Atunci cand spui ce a spus Pavel, ca este cel dintai dintre pacatosi, atunci nu poti fi intolerant... Si, la urma urmei prezentarea adevarului suprem e o dovada de dragoste fata de altii!
BigGatsby
 
Posts: 58
Joined: Mon May 29, 2006 10:23 am

Re: Toleranta

[ #87656 ] Postby Batranul Enoch on Thu Feb 02, 2017 5:45 am

https://www.youtube.com/watch?v=_zWmty0i_Gs

Il apreciez pe Sorin Nicola pt ca are curajul sa sustina convingerile sale indiferent daca vin in conflict cu vederile ''fratilor de sus''.
Din pacate in biserica avem putini oameni care sa iubeasca mai mult adevarul decat acceptarea celorlalti. Spiritul de gloata domneste.
Merita sa ascultati aceasta predica integral. Bravo Sorin!


Nevoia cea mai mare pe care o are lumea este aceea de bărbaţi — bărbaţi care să nu se lase cumpăraţi sau vânduţi, bărbaţi care să fie cinstiţi şi credincioşi în adâncul sufletului lor, bărbaţi care să nu se teamă să spună păcatului pe nume, bărbaţi a căror conştiinţă este la fel de bine orientată către datorie, precum este acul busolei către pol, bărbaţi care vor lua poziţie neclintită pentru adevăr, chiar dacă s-ar prăbuşi cerurile. {Ed 57.3}
User avatar
Batranul Enoch
 
Posts: 643
Joined: Mon Jul 04, 2011 8:03 am
Location: Cetatea Sfanta

Re: Toleranta

[ #87657 ] Postby Batranul Enoch on Thu Feb 02, 2017 7:29 am

http://www.sperantatv.ro/web/timpul-spe ... 0-07-2016/


Incepand cu min 22,54

Florin Amariei exprima aceleasi principii ale libertatii de gandire in intregul interviu.
User avatar
Batranul Enoch
 
Posts: 643
Joined: Mon Jul 04, 2011 8:03 am
Location: Cetatea Sfanta

Re: Toleranta

[ #87658 ] Postby Batranul Enoch on Thu Feb 02, 2017 7:45 am

Prima și cea mai înaltă datorie a oricărei ființe raționale este să învețe din Scripturi ce este adevărul și apoi să meargă în lumină, încurajându-i și pe alții să-i urmeze exemplul. Trebuie să studiem Biblia zi de zi, cu sârguință, cântărind fiecare gând și comparând verset cu verset. Cu ajutorul divin trebuie să ne formăm PARERI PERSONALE, pentru că trebuie să răspundem personal înaintea lui Dumnezeu. {TV 598.2}
User avatar
Batranul Enoch
 
Posts: 643
Joined: Mon Jul 04, 2011 8:03 am
Location: Cetatea Sfanta

Re: Toleranta

[ #87664 ] Postby Davieboy on Thu Mar 30, 2017 4:57 pm

Batranul Enoch wrote:..........
Dom' Nicola, batran esti dar par alb n'ai nici un fir Image
Acum ca-ti vazui mecla nu ma mai uimeste nimic in privinta ta ... https://www.youtube.com/watch?v=0bCWFljSSs8
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot_________________________________________________________Viziteaza http://www.OrtodoxPagan.com
User avatar
Davieboy
 
Posts: 605
Images: 0
Joined: Tue Feb 24, 2009 11:06 am
Location: US - www.OrtodoxPagan.com


Return to Spiritualitate

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest

cron